lördag, augusti 16, 2014

Skånetrafikens infantila beslut

UPPDATERING: Fackets agerande mot SD


Nu har också huvudskyddsombudet på Nobina infört ett skyddsstopp för bussar med köpt SD-reklam i Södertälje. Enligt DI skulle det bero på en ökad hotbild som t.ex. stenkastning mot bussar med SD-reklam. På andra ställen, som t.ex. i Kommunalarbetaren talar i stället de fackliga organisationerna (Kommunal, SACO och Vårdförbundet) om att SD:s budskap skulle strida mot ”allas lika värde”.

LO och Kommunal har aldrig visat att de har några problem med reklam från andra partier, som t.ex. Moderaterna. Det är ett parti där partiledaren sagt [DN] att p.g.a. en förmodad flyktingström så kommer vi inte ha råd med framtida reformer. Detta efter en regeringsperiod som inneburit en rad försämringar i olika försäkrings och välfärdssystem. Nu utlovas alltså ännu kraftigare försämringar, allt medan fackföreningarna bryter mot både givna regler och demokratiska principer för att stoppa betald reklam från SD.


Förmodligen är falska skyddsstopp grund för omedelbar uppsägning och definitivt skäl för att bli avsatt som huvudskyddsombud. Det som inträffat i Södertälje är en cirkus som kommer att fortsätta om inte företaget sätter ned foten rejält och vidtar kraftfulla åtgärder mot att anställda bedriver partipolitik både under arbetstid som anställd, samt grovt missköter sina uppdrag som t.ex. skyddsombud.   

Skånetrafiken har stoppat SD-reklam


Skånetrafiken har enligt DN avvisat tre reklamskyltar som SD beställt inför valrörelsen. Budskapen på skyltarna har bedömts som ”rasistiska, sedlighetssårande eller svårförenliga med etiska värderingar som gäller i samhället” enligt Camilla Bunke, försäljningschef på Skånetrafiken. Skånetrafiken är offentligt finansierat och i princip ett allmännyttigt företag.

Låt oss se på de tre budskap som Skånetrafiken avvisat med ovanstående motivering. Först:

”Stoppa det organiserade tiggeriet”

Att budskapet om ett förbud mot organiserat tiggeri skulle vara rasistiskt är löjligt och det behöver vi inte vidare uppehålla oss vid. Begreppet ”sedlighetssårande” betyder enligt synonymer.se ”oanständigt, otuktigt, omoraliskt, ekivok”. Eftersom inget av budskapen fördes fram med hjälp av lättklädda damer så kan vi bortse från det argumentet helt för samtliga budskap. Att budskapet skulle vara ”svårförenligt med de etiska värderingar som gäller i samhället” är inte heller plausibelt. Ett stort antal borgerliga och t.o.m. Någon från de rödgröna har framfört liknande förslag. En majoritet av befolkningen är också för ett förbud, som då t.o.m. Gäller o-organiserat tiggeri. Att det skulle strida mot etiska värderingar att ens föra fram budskapet om ett förbud, i en valrörelse ter sig oerhört långsökt.

Argumentet förs fram av DN att budskapet om ett tiggeriförbud skulle verka stötande i miljöer där det faktiskt rör sig många tiggare. Det kanske det skulle vara om dessa organiserade tiggare kunde läsa svenska, vilket de knappast i något enda fall kan göra. Dessutom är alla politiska budskap stötande för någon grupp om det inte rör sig om rent snömos. Budskap om arbetslinjen ter sig stötande för den som inte får något arbete etc.

Nästa budskap:

Mindre invandring här, mer hjälp till flyktingar där”.

Detta kan inte heller bryta mot Bunkes kriterier. Att SD vill ha en immigrationspolitik som större delen av övriga Europa, men anslå betydligt mer resurser än de övriga europeiska nationerna är rent sakligt ett budskap om att hjälpa fler, inte färre. Att ett politiskt parti inte skulle få ha åsikter om immigrationspolitiken och föra fram dessa åsikter i en valrörelse är inget annat än odemokratiskt och en närmast absurd tanke.

Hårdare straff för kriminella, mer stöd till brottsoffer”.

Att detta budskap skulle strida mot Bunkes kriterier är inget annat än ett intellektuellt haveri av gigantiska mått. T.o.m. det traditionellt ”snäll-liberala” DN inser detta. Här har Skånetrafiken tagit ett närmast absurt beslut som absolut ingen med den minska känsla för demokrati och yttrandefrihet kan sympatisera med. Det går helt enkelt inte att förstå hur de resonerat här, det är bortom det fattbara.

Som en extra motivering till Skånetrafikens beslut har Camilla Bunke sagt detta till ETC

Vi har tidigare haft incidenter där det förekommit stenkastning på grund av budskap på bussarna.”

När jag växte upp i detta land så var stenkastning mot bussar ett helt okänt begrepp. För att komma tillrätta med nya problem av denna art kanske vi borde införa hårdare straff för de som gör sig skyldiga till dessa okynnesbrott. Blir någon på bussarna träffade av inflygande stenar borde dessa personer få ökat stöd av samhället.   

12 kommentarer:

Mats sa...

Tänkte precis kommentera det där när jag läste ytterligare censur, eller du hade kanske med detta?
http://www.svd.se/naringsliv/bussar-med-sd-annonser-stoppas_3826758.svd

Vi har åsiktsfrihet i landet och jag anser att även medborgarna måste följa det om det ska va någon mening med det. I varje persons privata sfär är det naturligtvis tillåtet att censurera som man vill och tidningar måste förståss ha rätt att välja vilka artiklar man vill publicera och vilka insändare man vill ta in. Men när det gäller företag som erbjuder någon form av offentliga tjänster så måste det ändras vilka möjligheter de har att censurera. Demokrati får aldrig bli majoritetens rätt att tysta minoriteter, demokratin måste va något positivare än så.

Micke sa...

Det är väl som någon skrev, ett mycket stort antal artiklar om just stenkastning på malmös bussar spec. Linje 5 utanför rosengård, och då utan Sd reklam. Det är klart att drägget får en ursäkt till stenkastningen som dom inte har idag, men det ursäktar aldrig handligen. Det handlar mer om en politisk ståndpunkt som verkar understödd av vänsterpöbeln i sann kommunistisk anda. Tack SL för att ni står emot de odemokratiska och skäms skånetrafiken för att ni är just odemokratiska och förljugna.
Mvh micke

Micke sa...

Lite ot
Det verkar på sina håll som iom migrationsverkets äskande på lite fickpengar utöver de vanliga miljarderna har utlöst lite friare skriverier. Ibland tom ifrågasättande!
Dock skrivs det ju inte helsidor om den förväntade mängden invandrande eller de förväntade kostnaderna och åtstramningarna som komma skall. Det är bättre att gnabbas om nån miljard hit eller dit vad det gäller lärare,körkort och dyligt för att flytta fokus.
Mvh micke

Sissi sa...

Även i Stockholm:

http://www.svd.se/naringsliv/kommunal-stoppar-sd-annonser-aven-i-stockholm_3828298.svd

Micke sa...

forts på Ot
Jag vet inte om ni har haft det uppe tidigare men en frisk fläkt från Marika Formgren:
http://www.marikaformgren.se/#category1
Med vänlig hälsning Micke

Mats sa...

De va som f-n Micke. Mycket intressant länk och bra sammanställning av vad som kommer hända.

Mats sa...

Sjuklövern är verkligen stenhårt inne på att köra landet i botten. När vi hade stora balkan-flyktingströmmar så skyllde man nedgången i ekonomin helt på finanskrisen i början på 90-talet. Det fanns inget internet som motsade den bilden på den tiden. Idag är läget lite annorlunda och vi har dessutom modiga människor i riksdagen nu som vågar ifrågasätta.

Robsten sa...

Jepp, men läget är på sätt och vis värre. Vi är inget jungfruligt land längre.

Mats sa...

Sant, det är klart värre. Tyvärr har jag en känsla av att "extremhögern" inte argumenterar tillräckligt bra för tillfället och inte förklarar sin syn på situationen riktigt klart. Reinfeldts tal var förståss oväntat men jag hoppas att SD hinner anpassa valkampanjen efter vad han sa lite grann.

Robsten sa...

Det är jag säker på att de hinner. Just sådant partiledningen är bra på.

Mats sa...

Bra! Och Jimmie måste vara helskärpt i debatterna sen. Han kör ju mycket på rutin nuförtiden men han ger alltid ett bra intryck som jag hoppas han fortsätter att göra.

Robsten sa...

Jepp!