tisdag, augusti 05, 2014

Public Service sviker när den som bäst behövs

Anders R Olsson tecknar i sin bok ”Lögn, förbannad lögn och journalistik” en förfärlig bild av den mediala utvecklingen i vårt land, en utveckling som förmodligen delas av flera länder i västvärlden. Medierna serverar lättköpta, populistiska och ytliga ”nyheter” där proportionerna är kraftigt missvisande. Viktig samhällsinformation lyser med sin frånvaro och medierna slåss om att sälja flest lösnummer eller ”klick” med braskande rubriker om den bästa bantningen eller udda spektakulära händelser. Samhällsanalyser ersätts med kändisskvaller och medborgarna undanhålls den information de skall ha för att fungera i ett demokratiska samhälle, därför att alla demokratier förutsätter ett minimum av samhällskunskap. Vi håller också på att få dubbla informationsnivåer i samhället (om det inte redan skett). Ett medielandskap för, vad Olsson kallar ”underklassen” och ett annat för de mer välsituerade.

De flesta medier har inget samhällsuppdrag att servera medborgarna nödvändig samhällsinformation. I ett demokratisk samhälle kan man inte lägga några sådana uppdrag på kommersiella medier. Olsson försöker i sin bok hitta olika lösningar för att utvecklingen skall kunna gå i en riktning där medborgarna ändå erhåller ett minimum av nödvändig samhällsinformation. Ju mer Olsson försöker hitta lösningar, ju mer uppenbart blir det att det inte finns någon annan lösning än en välskött objektivt och informativ medial samhällsnytta (Public Service). T.o.m. Olsson själv ger i slutet av boken upp andra försök till lösningar.

Public Service skulle kunna fylla uppdraget att servera medborgarna opartisk, objektiv samhällsinformation (det torde också vara deras uppdrag i dag). Ju mer våra kommersiella medier utarmas, ju viktigare blir allmännyttans samhällsuppdrag för medborgarna. I dag nödvändigare än någonsin. I en tid när samhällsnyttan behövs som mest, sviker den sitt uppdrag som allra sämst. Vi har på sista tiden sett chockartade exempel från både SVT och SR på den mest vinklade och opinionsdrivande journalistik vi kan tänka oss, alltifrån EU-valvakan till SR:s sommarprogram.


Allmännyttan verkar göra allt för att erodera sitt förtroende även hos medborgare vars mediala skärpa kan liknas vid koma-patienter. Lösningen är självklart inte att lägga ned allmännyttan, det vore som att lägga ned ett urusel fungerande sjukhus för att ersätta det med medicinmän. Lösningen måste vara att rensa ut odugliga chefer i allmännyttan samt att omorganisera och tydliggöra uppdraget ännu mer. Vi kan helt enkelt inte ha chefer i allmännyttan som fått för sig att deras uppdrag är att politiskt skola befolkningen, i stället för att servera samhällsinformation. Detta borde vara ett uppdrag för samtliga riksdagspartier i framtiden.

25 kommentarer:

Anonym sa...

Kampen om makt är, har alltid varit och kommer alltid vara extremt hård. Media är central för denna kamp. Detta innebär att ingen "opartisk" media någonsin är möjlig. All media kommer alltid infiltreras och korrumperas. Det enda sättet för demokratin att existera är med många olika media som tävlar mot varandra. Se på alternativmedia, om stat och gammelmedia ej allierat sig med varandra för att mörda demokratin och yttrandefriheten hade alternativ media levt gott på reklamintäkter och vräkt ikull gammelmedia. Dynamiken och kraften finns i alternativ media med de gamla unkna krafterna kan tränga undan pengar ifrån den. Hade vi ej haft "public service" hade detta enorma maktövertag ej varit lika stort och deras imperium hade rasat långttidigare.

Robsten sa...

När det gäller olika åsiktsriktningar skulle detta med "olika media" att fungera, men inte är det gäller nödvändig samhällsinformation. Ingen media kan bli fullständigt opartisk, det stämmer. men det har varit oerhört mycket bättre än i dag. Så det är inte omöjligt i sig att komma tillbaka till den nivån.

Robsten sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Det som var "oerhört mycket bättre än idag" var det som ledde oss hit.
/martin

Robsten sa...

Nä, det var snarare de "fria medierna".

Anonym sa...

Svensk public svervice har för länge sedan havererat när det gäller objektiva nyheter. Det är bara att inse att det är någon som sätter agendan när det gäller nyheter från t ex Ryssland. Positiva nyheter undanhålls kategoriskt medan negativa överdrivs eller förfalskas. Ett av de värsta exemplen är väl de s.k antigay-lagarna som man påstod att Putin genomfört. Man införde i Ryssland en lag som begränsade "sexuell propaganda till minderåriga" men hur man ur denna lagtext fick det till att det skulle vara riktat mot just homosexuell propaganda har man aldrig redovisat och det beror på att hbqt-maffian och givetvis Putin-fientliga politiker i väst såg till att förvränga innebörden i lagtexten till oigenkänlighet. Journalisterna i media har ju helt misslyckats med att förmedla sanningen eller helt enkelt struntat i faktakollen, för att man tyckte att lögnen passade bättre i propagandasyfte. Tyvärr visar rapporteringen från tradegin med MH17 exakt samma usla "journalistik" där obevisade påståenden från politiker som Bildt och Obama upphöjs till sanning utan faktakoll. En skrämmande utveckling.

Mats sa...

Det kan ju också vara så att man börjar i fel ände. Vi har ju i lagstiftningen att det är förbjudet för staten att begränsa medborgarnas yttrandefrihet. På något sätt borde man försöka få över den lagen att gälla även andra aktörer med makt utanför staten. Jag tänker inte bara på fackföreningar som idag inom vissa branscher har sådan makt att de i praktiken kan straffa folk med att bli rättslösa på arbetsmarknaden, även om de inom vissa andra branscher mer eller mindre själva spelat ut sin roll som någon maktfaktor.

Mats sa...

Jag tror man ska se problemet med opartisk media som ett delproblem som man kommer åt genom att skapa en större medvetenhet vad demokrati egentligen innebär. Och mer debatter om hur den ska begränsas och i så fall hur och hur man behåller den demokratiska grunden om man begränsar den. Lagen om hets mot folkgrupp har ju utökats vartefter till något som den inte var avsedd för, så pass mycket att det är diskutabelt om den fyller sitt grundsyfte längre.

Mats sa...

Tidigare så har ju media varit en motvikt mot politiskt våld. På 90-talet när SD's "mörka historia" skapades så skrev man visserligen "Stort bråk vid sverigedemokratisk demonstration" när det då, liksom idag, uteslutande handlade om våld från "motdemonstranter". Vartefter idag har media gått mycket längre när det gäller att mörka fakta vid politiskt våld och till och med kan uppmuntra det. När det ser ut så så kanske en partisk media blir något naturligt.

Robsten sa...

Bra film,

http://www.youtube.com/watch?v=Bm2uiqRA7g0&app=desktop

Anonym sa...

Vad exakt är vitsen med att förneka en historia som finns tydligt och klart dokumenterad?


Steen sa...

Konstigt - är det bara SD, som har börjat valrörelsen?

Och den seneste opinionsmätning jeg hitter, er flere veckor gammel - i juli. Vad händer?

Robsten sa...

Verkar som om SD tagit något kortare semester än övriga ja.

Mats sa...

@Robsetn: "Bra film, "

Ja, den var väldigt lyckad.

Mats sa...

@Anonym: "Vad exakt är vitsen med att förneka en historia som finns tydligt och klart dokumenterad? "

:-)

Mats sa...

På tal om mörk historia, en highlight från expo är när de påstår att Per Engdahl (antisemit och rasist och fascist, ej nazist) tyckte att "extremhögern" skulle sluta tala om ras och istället tala om kultur, i syfte att misstänliggöra SD för att gå i hans fotspår.
Herregud expo, det är Per Engdahl vi pratar om! Skulle han tona ner betydelsen av ras i sin retorik?! Skärp er!

Mats sa...

I expos "dokumentation" över SD är det väl rätt uppenbart att dom sållat mycket av informationen och bara valt ut de bilder och den "information" som passar. Trots det har man varit tvungen att i informationen medge att SD tog avstånd från både nazism och rasism redan från start. Och varför anslöt sig rasister och nazister då? Svaret är att dom helt enkelt läste vad media skrev om SD. "Men så dum kan väl ingen va...", inte? Se Anonyms inlägg lite längre upp här. Nazister och rasister på den tiden var lika "informerade". Och det är internet som har ändrat på allt, inte att SD har ändrat sig. Tekniken idag ger partiet en helt annan överblick över medlemmarna och underlättar för SD att göra sig av med personer som inte följer partilinjen, samma sak även i övriga partier.

I expos skola om SD finns dessutom en bild från en demonstration som jag såg på lite håll. Det är när Anders Klarström sitter i en polisbil ombedd att försöka hålla "sd-anhängarna" lugna och inte låta sig provoceras av vänsterpöbeln. Detta är en unik bild men som tyvärr inte ger hela bilden av hur SD redan på den tiden tog starkt avstånd från politiskt våld.

Mats sa...

År 2001, över 13 år sedan, så hoppade några sverigedemokrater av SD. Man var missnöjd med att SD inte tog ställning för nationalism baserad uteslutande på etnicitet och hade etnopluralism som ledstjärna som av vissa ses som en skönmålning av rasism.

För antirasister som mest läser "vanlig" media så blir verkligheten obegriplig. Om SD var rasister, varför hoppade då dessa personer av? Eller så kanske antirasisterna inte har några krav på en konsekvent historia.

Robsten sa...

Bra artikel av Teodorescu, som vill ha fri invandring, men är ärlig och påpekar att det innebär ett helt annat samhälle, t.ex. utan välfärd & sammanhållning. Rösta på vad du vill ha, och stå för det.

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/asiktskorridoren-finns-och-ar-trang_3810510.svd

Mats sa...

När det gäller public service så är det så att de mest imbecilla antirasisterna uppfattar all godkänd media (av etablissemanget) som public service och neutral information. En kvarleva kanske från tiden när vi hade en tv-kanal och tre radiokanaler.

Mats sa...

Över 99% av de som klankar ner på SD's mörka historia gör det för att expressen eller aftonbladet har pratat om en mörk historia. Jag själv skulle kunna skapa en mörk historia om vem som helst om jag vägrade ta debatten med den personen och den personen aldrig fick något utrymme att försvara sig.

Mats sa...

islam
https://www.youtube.com/watch?v=fAJ38zVx-1o

Mats sa...

Kolla den här läsvärda(?) artikeln i DN
http://www.dn.se/ledare/kolumner/antirasism-inte-rasismens-motsats/

Och sen i anslutning till artikeln gör DN reklam för sig själva med "DN - läsning som är svårt att slita sig ifrån" :-) LOL!

Det är förresten samma kvinna som skrivit artikeln som ljög ihop den där artikeln i DN om den rasistiska brandmannen i Boden

Mats sa...

Dystra ekonomiska framtidsutsikter på grund av invandringen enligt Anders Borg.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5934772

Artikeln kan sammanfattas med att sverigedemokraterna har haft 100% rätt hela tiden.

Borg har tur att han slipper sitta som finansminister efter valet och ta smällen av vad han ställt till med.

Mats sa...

Det här är ett exempel på vad som händer när all media som är godkänd av etablissemanget uppfattas som public service.
http://avpixlat.info/2014/08/15/maskerad-expo-medarbetare-trangde-sig-in-i-sd-politikers-hem/

Personer knutna till av etablissemanget godkänd media uppfattar sig själva som någon sorts neutrala halvgudar. Detta byggs sedan upp av människor runtomkring som tar deras ord för högsta måttet på kvalitativ journalistik och dagens sanning. Dessa journalister blir sedan så uppblåsta i egot av att de aldrig ifrågasätts att de börjar bryta mot lagar och allmän syn på demokratin, som när expressen samarbetade med extremvänsterns researchgruppen för att göra åsiktsregistrering.