fredag, januari 06, 2006

Advokater utan gränser

I dagens DN-debatt (fredag 6jan) så skriver "advokater utan gränser" en debattartikel där de kritiserar Migrationsverket för att "stoppa" de duktigaste asyladvokaterna. För en gångs skull har DN satt en debattartikel på sin förstasida i nätupplagan, det har i alla fall inte jag varit med om förut. Nåja, det beror kanske på att Migrationsverket är ett s.k. lovligt byte. Det som frapperar lite grand är vad de senare skriver, "De asylsökande får ett offentligt biträde som inte förmår eller ids tillvarata sin klients intressen. Det skriver ordföranden i organisationen Advokater utan gränser exklusivt för DN Debatt på nätet".
Hmmm...finns det verkligen så dåliga advokater? Ja, det gör det faktiskt, åtalade människor i detta land råkar hela tiden ut för dessa advokater, har själv träffat människor som varit åtalade för brott såsom misshandel och liknande som fått fullständigt undermåliga advokater. Nu skall dessa inte syssla med asylärenden tycker Advokater utan gränser, utan fortsätta att försöka försvara "gråtjuvar" och liknande. Det är ju bra att åtminstone Advokater utan gränser bekänner att problemet finns, låt vara oavsiktligt. Nästa steg vore väl att göra något åt detta problem, varken asylsökande eller några andra skulle väl behöva lita till undermåliga advokater som "nte förmår eller ids tillvarata sin klients intressen".
Vidare skriver dessa advokater:
"Rapporter om champagne- och tårtfester hos Migrationsverket för att fira genomförda avvisningar visar att något gått snett med verkets inställning till sitt uppdrag."

Vän av ordning funderar också över vilken inställning de av "Advokater utan gränser" utpekade undermåliga advokaterna har för inställning? Förövrigt är väl verkets uppdrag att verkställa de beslut som regeringen beslutar, något som Advokater utan gränser inte verkar gilla speciellt mycket

Inga kommentarer: