lördag, mars 04, 2006

Hur är det med "expertkunskapen" SVT?

I Aktuellt 18:00 på fredagen 3e mars togs frågan om "galna kosjukan" upp. Detta med anledning av det upmärksammade fall av denna sjukdom som för första gången konstaterats i Sverige. En "expert" var inkallad till studion och skulle förklara vad "prioner" är för något. Prioner är alltså det protein som för den fruktade sjukdomen vidare. Enligt "experten" är prioner ett mellanting mellan virus och bakterie. Detta är helt fel. Enligt J. Böhme kan prioner beskrivas så här:
-"Prioner är ett protein utan någon nukleinsyra. Prioner består av protein enbart. Anledningen till att detta protein kan vara infektiöst är att det har en konformation - alltså en tredimensionell struktur orsakad av polypeptidkedjans veckning - som kan få andra, liknande, proteiner att veckas på samma sätt, och i sin tur få förmågan att påverka andra proteinmolekylers veckning vidare. "
Lite högre nivå på den vetenskapliga stringensen kan vi begära av SVT tycker jag nog, även om SVT inte skulle presentera ovanstående förklaring så borde de kunnat presterat något mycket bättre än det de gjorde i fredags.

1 kommentar:

Roland Pettersson sa...

Än värre är det när nyhetsreportrarna använder varandra som expertkommentatorer och gör fejkade intervjuer. Dom behandlar oss tittare som idioter.