söndag, mars 05, 2006

Elisabeth Ohlson och Muhammedteckningarna

Såg på "Existens" lördag den 4e mars. Programmet handlade om de omtalade Muhammedpubliceringarna och Jyllandsposten. Medverkande i programmet är Elisabeth Ohlson, fotografen som gjorde "Ecce Homo" utställningen. Elisabeth Ohlson uttalar sig i programmet och säger,
-"Mitt syfte var att inkludera bland annat homosexuella människor i det kristna kärleksbudskapet, inte att häda. Jag anser att Jyllandspostens bilder är rasistiska och skymfande."
Va!! Hur har hon mage! Hon, av alla människor kritiserar muhammedbilderna i Jyllandsposten, hon kritiserar några streckgubbar när hon själv framställde Jesus som homosexuell i fyrfärgsfärgbilder med halv erektion! Jag tycker att detta var bland det magstarkaste jag sett på SVT. Elisabeth Ohlson har upprört massvis med gamla religiösa människor i detta land, en del har slutat gå i de kyrkor som utställningen visades i, men hennes budskap är ett kärleksbudskap emedan Jyllandspostens var rasistiskt. Nu hör det till saken att upprinnelsen till Jyllandspostens publiceringar var att ingen vågade rita Muhammed i en barnbok, inte med sitt namnunder i alla fall. Dessutom var Jyllandspostens Muhammedbilder teckningar, Elisabeth Ohlsons utställning var bilder i fyrfärg, dessutom utställda i Uppsala domkyrka. Elisabeth Ohlson påstår att Jyllandsposten hädar, alls icke hon själv, detta budskap förs fram oemtsagt i SVT. Anna Lindman Barsk som intervjuade Elisabeth Ohlson gjorde det mycket lätt för Ohlsson i programmet, ställde inge besvärliga följdfrågor etc. Programmet var tendensiöst och förde fram budskapet klockrent, Ecce Homo var ett kärleksbudskap emedan Jyllandspostens publiceringar var rasistiskt.
I programmet medverkadee tre muslimska kvinnor, de blev intervjuade och förde fram den politiskt korrekta versionen i Sverige alla tre, Muhammedbilderna var rasistiska precis som nidbilder av judar och borde inte omfattas av tryckfriheten.
Jag menar att detta program brast i objektivitet å det grövsta, alla medverkande förde fram samma version. Programledaren gjorde mycket små ansträngningar för att belysa alternativa tolkningar av det som hänt. Dessutom har Elisabeth Ohlsons utställning kritiseras så oerhört mycket att versionen att det skulle vara ett rent "kärleksbudskap" måste betraktas som en minoritetuppfattning i vårt land. Tidningars undersökningar i vårt land indikerar att en kraftig folkmajoritet tycker att det var i enlighet med tryckfriheten att publicera Muhammedteckningarna, denna uppfattning fick inget utrymme i Existens.

2 kommentarer:

Roland Pettersson sa...

Okej vi antar att det var Elisabeth Ohlsons kärleksbudskap att framställa Jesus som bög.
Då kan hon väll hedra Muhammed på samma sätt i en fotoutställning som denna gång visas i muslimska moskéer?

Robsten sa...

Ha, ha, det förslaget lär hamna på hellebärget.