måndag, mars 06, 2006

Rättsystemet och ungdomsbrottsligheten

Enligt en artikel i DN i dag måndag så belyses problemet med dagens ungdomsbrottslingar upp. Det nuvarande rättsystemet är inte anspassat till de grova brottslingar som trots ung ålder, många gånger har ett digert brottsregister. Straffen tas många gånger med en klackspark av dessa redan förhärdade brottslingar. Straffen är inte heller i paritet med vad de gjort, detta p.g.a. ungdomsrabbaten, som blir skrattretande när man samtidigt tittar på deras brottsregister.
Anders Göranzon, chef för "Urken", Västerortspolisens ungdomsrånskommission, säger bl.a så här, -" Vi tar hänsyn till deras integritet, till deras familjesituation, till allt. Och de, de slår ner din och min mormor och säljer braj till våra barn. I rätten möter de grånande nämndemän som tror att de de ser framför sig är unga och oskyldiga. Vilka straff som döms ut känns i det närmaste slumpartat, man vet aldrig vad det blir."
Ungdomsåklagare Helena Jäderström tar upp ett par exempel där systemet funger mycket dåligt, Hon åtalade en person för bland annat grovt rån då han hade använt en kniv då han rånade en kassörska på McDonalds. Flera vittnen uppger att han tryckte kniven mot offrets hals och offret själv sa att han sa till henne att han skulle hugga henne.
Men 19-åringen dömdes inte för grovt rån. Offret var chockat och kan minnas fel, skriver rätten. Att gärningsmannen till och från riktade kniven mot hennes hals bevisar inte att den faktiskt vidrörde den. Inte heller är det styrkt att 19-åringen "avsåg att genom uttalande hota" offret. Gärningsmannen har visat stor råhet, men jobbar man på en restaurang är man inte så skyddslös att ett rån kan bedömas som grovt, menade rätten. Killen fick skyddstillsyn. Och offret men för livet.

3 kommentarer:

Humle och Dumle sa...

Får hoppas att 19-åringens nästa rånoffer blir någon av våra naiva nämndemän eller domare. Då kanske det blir annat tuffare tag.

Roland Pettersson sa...

"jobbar man på en restaurang är man inte så skyddslös att ett rån kan bedömas som grovt, menade rätten"

Hur menar idioterna? Jag blir så förbannad. Detta obegripliga idiotiska sosse-sverige.

Robsten sa...

Jag tror en utveckling i rätt rikting är på gång, det går dock alldeles för långsamt. Sist var frågan om utpressning uppe i media, nuvarande lagstiftning är ett skämt när nya, ibland utlänska kriminella nätverk etablerat sig, detta sa både åklagare och andra juridiker på SVT