söndag, april 09, 2006

Sheriffen i Ryd

På SVT2 går programmet "Sheriffen i Ryd". Handlar om en som leder ett medborgargarde i den lilla byn. Han åker på larm från allmänheten och sätter dit tjuvar. Det bor en missbrukarfamilj i byn, de har tydligen slagits och åkt fast av Kjell, som sheriffen heter.
När missbrukarhustrun får inbrott, vem ringde hon till? Polisen ? Nej, hon ringde till Kjell.
När så de två missbrukarna gifter sig så är de enda vittnena sheriffen Kjell och hans fru.
Missbrukarna återfaller snart i missbruk. När de filmer ett samtal mellan missbrukarparet och Kjell är missbrukarmannen så påtänd att pupillerna liknar gammeldags femöringar. Det slutar med att missbrukarna flyttar från Ryd.

Jag tror att det kommer at bli fler sådana här säkerhetskommiteér. Vi lever i en globaliserad värd och kriminaliteten är väl det som är mest "globaliserat". det behövs ju ingen pappersexercis för att starta en kriminell verksamhet i ett annat land. Dessa medborgargarden utgör ett komplement till den normala polisverksamheten. Den gängse polisen räcker inte längre till i vår globaliserade värd, det spelar ingen roll att Bodström får fram ett antal nya polistjänster.
Faran med dessa medborgargarden är att de för en dålig chef, risken finns att dessa kommiteér använder övervåld vid gripanden och att de börjar misstänka alla möjliga oskyldiga människor. Sheriffen i Ryd var väl ett exempel på att det kan gå till överdrift. En tavelförsäljare som parkerade sin bil på en skogsväg blev genast misstänkt.

DN har också kommenterat programmet.

1 kommentar:

Weine Berg sa...

Motståndsgrupper och medborgargarden blir en naturlig följd i ett samhälle där statsmakterna inte klarar av att hantera den kulturfrämmande brottsligheten, eller till och med underblåser den. Dessvärre.