måndag, maj 29, 2006

Herman Lindqvist och den svenska myten

I SVT2 gick ett program 20.00 till 21.00 där Herman Lindqvist ”gör upp med myten” om Sverige som ett land med ett språk och ett folk. Det börjar dock med att Lindqvist berättar om sin uppväxt i Finland och de känslomässiga band han hyser till Finland. Han berättar livfullt att ”det hugger till i hjärtat” när han ser en finsk flagga. Därefter tar han till orda och gör upp med myten om svenskarna som tror att det är ett enhetligt folk, enligt Lindqvist så tyckte sedan svenskarna att ”sedan kom finnarna och förstörde, därefter kom jugoslaverna och förstörde” o.s.v.
Reportern, som hade till uppgift att odla den politiska korrektheten missade den absolut självklara frågan, än Finland då? Vad tror finnarna? De är förvisso ett mycket enhetligare folk, de har nämligen aldrig släppt in några jugoslaver, eller andra folk, vad tycker Lindqvist om det? Det är kanske idealet för Lindqvist, men det hade inte blivit så politiskt korrekt om han sade något liknande.
Att inte i detta läge dra paralleller till den finska immigrationspolitiken och den finska uppfattningen är en sådan journalistisk miss att det övergår i ren propaganda.

3 kommentarer:

Weine Berg sa...

Det var huvet på spiken, Robsten! Frågan varför vi svenskar alltid ska förminskas och fråntas vårt värde besvaras aldrig - om inte opinionen i framtiden blir tillräckligt stark.

Humle och Dumle sa...

Herman har i tidigare intervjuer varit mycket politiskt inkorrekt och kritiserat den förda massinvandringspolitiken och dess negativa konsekvenser. Pratar han om antal jugoslaver eller araber i intervjun?

/ Dumle

Robsten sa...

Nej! Han pratade om svenskars negativa inställning till massinvandring och kritiserade svenskar för att de är så dumma att de tror att de är ett homogent folk, han menade att tidpunkten för vår homogenitet redan är förbi. Det var kul sagt, precis innan hade han hyllat den finska folksjälen, finnarna släpper som bekant, inte en jävel över bron.