onsdag, januari 31, 2007

Falska pass

Migrationsverket har gett signaler under ett par års tid, att det förekommer mängder med falska pass utfärdade av den Irakiska ambassaden i Stockholm. De svenska myndigheterna har till synes inte reagerat på dessa signaler. Enligt bloggaren Wager har Sverige gett asyl till folk trots att de vetat att de sökt asyl på falska pass, så här skriver hon,

- Också i Sverige har mängder av irakier fått tillstånd på falska identiteter sedan Iraks ambassadör i Stockholm, som trots att handlingarna varit falska och att det inte ens alltid varit fråga om irakier, utfärdat pass på löpande band. Svenska myndigheter har känt till detta. I motsats till andra länder inom EU, har man i Sverige godtagit passen som utfärdats på falska grunder, och beviljat människor som de inte har en aning om vilka de egentligen är - eller varifrån de kommer - asyl här.

Migrationsminister Billström håller en låg profil när han samtalar med DN och säger att han vill veta mer om saken innan han vidtar några som helst åtgärder. Nu är det ju så att uppgifterna började komma från Migrationsverket redan för två år sedan. Hade inte Norska polisen sprängt förfalskarligan som hade satt detta förfalskande av irakiska pass i system så hade väl inget hänt någonsin.

Inga kommentarer: