torsdag, februari 01, 2007

Ett halvårs ungdomsvård för dråp

I onsdags kom domen mot de fyra tonåringar som mördade den fyrtiosjuårige mannen på en skolgård i Fittja. Alla blev förvånade när domen kom, för att inte säga chockade. Den mördades familj skall enligt Metro vara rasande, det är lätt att förstå. Den 15-åring som mördade mannen och höll i en 33cm lång kniv, blev dömd till 6 månaders sluten ungdomsvård. Straffet är lågt även i beaktande av att han blev dömd för dråp och inte mord som åklagaren yrkade på. Ett halvår för att mörda någon, det är direkt stötande och strider mot det allmänna rättsmedvetandet. Det ger signaler om att det inte är så farligt att ta livet av någon. Den dömde 15-åringens kamrater kommer inte att tycka att straffet var speciellt hårt, de kommer inte att bli avskräckta av att deras kamrat blev dömd till detta straff. Den avskräckande effekten är sannolikt lika med noll med denna obegripligt milda dom.

Enligt krönikören Ulrika By, som läst förundersökningen, så har de åtalade ungdomarna konsekvent ljugit och hotat vittnen. De har på ett förslaget vis förstört sim-korten till deras mobiler efter att de använt de i samband med mordet. Är det någon enda människa i detta land som tror att dessa ungdomar kommer att börja nya hederliga liv efter denna händelse? Om inte, vad innebär dessa groteskt milda straff för deras framtida brottslighet och framtida offer, hur många oskyldiga människor hade sluppit bli utsatt för deras brottslighet om straffen hade varit mer normala? Ansvaret faller tungt på Huddinge tingsrätt, hur har de tänkt när de utdömt dessa närmast perversa straff?

Dessutom måste man ju fundera över åklagaren Kai Koskelas insats, det är i nuläget hans förbannade plikt att överklaga denna parodi på rättvisa. Många människor i detta land tror felaktigt att ett rättsamhälle enbart vilar på humana straff och att inga oskyldiga döms i våra domstolar, inget kan vara mer fel. Ett fungerande rättsamhälle bygger på att det råder balans mellan risken för att oskyldiga döms och att tillräckligt många skyldiga döms, att det råder balans mellan humanitet i straffsystemet samt att straffen ändå speglar det allmänna rättsmedvetandet, att människor i gemen tycker att de utdömda straffen är rimligt hårda för de begångna brotten. Allt detta är viktigt för att människor i vårt samhälle skall finna tilltro till rättssystemet. Denna tilltro har fått sig ytterligare en rejäl törn efter denna fullständigt obegripliga dom. Hade det varit min bror hade jag tyvärr funderat på att ta lagen i egna händer vid sen sådan här dom, rättssystemet ser ju inte till samhället eller brottsoffrens intressen. Detta mina damer och herrar, är underkänt.

Nyligen.se
Andra bloggar om: ,

6 kommentarer:

Josef K. sa...

Jag är helt ärligt så förtvivlad att jag inte ens orkat skriva om det här.

Vad är det för fel på det här landet?

Robsten sa...

Bl.a någon flumpedagogik från 60-talet kanske, parat med politisk korrekthet, Westerbergliberalism och socialdemokratisk inskränkthet.

Anonym sa...

Ett förbannat upprop/namninsamling för att domstolarna skall skärpa till sig och utdöma kännbara straff hade suttit fint nu.Buset skrattar ju åt hela det sk.rättsväsendet i detta land.Sen kan det klagas på diskriminering av utlänningar dvs. att de döms till hårdare straff och döms oftare än svenskar, eller hur????

D-fat sa...

Ja det här är helt jävla hemskt!
Man måste göra som fantomen och sätta hårt mot hårt!

Robsten sa...

I just det här fallet "An" så var offret också med största säkerhet invandrare, därmed borde all "invandringsproblematik" i samband med dömandet falla till marken.
Jag skriver gärna på ett upprop mot detta sjuka. Funderar på att lägga ut namnen på de dömda, vi får se, det blev ett jävla liv förra gången jag gjorde det.

Anonym sa...

Detta är fruktansvärt. Jag vet inte ens vad jag skall kommentera.

/ Sven