lördag, mars 17, 2007

Lång dags färd mot natt

Ja nu är Sahlin vald till partordförande för socialdemokraterna. Att Sahlin skulle bli vald till ordförande efter Persson skulle för ett par år sedan inte vara annat än ett dåligt skämt. Ingen politisk analytiker skulle få för sig att Sahlin skulle få beträda den högsta posten inom sitt parti, inte efter alla skandaler hon avverkat. Alla skandaler är välkända för svenska folket och medierna, den s.k. "tobleroneaffären" finns i allas medvetande, det gör de flesta andra affärer som Sahlin gjort sig skyldig till. Medierna och det svenska folket är betydligt mindre medveten om den ineffektivitet som Sahlin uppvisat genom alla år på olika ministerposter. Som näringsminister tillsammans med Rosengren blev inte mycket gjort, inte som sportminister eller integrationsminister heller.

Den allvarligaste kritiken från lite mer systemkritiska och värdekonservativa människor är dock att hon genom åren gjort sig skyldig till uttalanden och politiska ståndpunkter som gjort henne till alla konservativas huvudfiende nummer ett. Sahlins har gjort sanslösa uttalanden som t.ex. 2002 när hon sade "Jag tror det är det som gör många svenskar så avundsjuka på invandrargrupper. Ni har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er. Och vad har vi? Vi har midsommar och såna töntiga saker."

Enbart detta uttalande skulle diskvalificera henne för all framtid för partiledarposten. Gör tankeexperimentet att Socialdemokraterna vinner valet 2010 och Sahlin lyckas hålla ordning på sina räkningar, vilket skulle innebära att hon fortfarande är partiledare, då får vi alltså en statsminister som tror att svenskar är avundsjuka på invandrargrupper, samt att dessa grupper har en historia och en kultur, däremot har inte svenskar någon historia och en kultur! Att en nation, vilken som helst, har en sådan statsminister är värre än det värsta scenario Orwell skulle kunna dikta ihop till någon skräckversion av framtiden.

Sahlins populism är väl utvecklad. Jag minns mycket tydligt när jag lyssnade på ett radioprogram från Pridefestivalen, Sahlin debatterade med en kvinnlig Kristdemokrat. Kristdemokraten var emot adoption för homosexuella, Sahlin var själklart för. Efter ett tag vände sig Sahlin till publiken, som bestod till 99 % av homosexuella eftersom debatten ju hölls på Pridefestivalen, hon skrek ut till publiken, -skulle ni vara dåliga föräldrar? Varefter precis varenda en bland publiken skrek som galningar, -Neeeeej! Efter det blev så klart kristdemokraten utbuad så det stod härliga till, scenariot liknade mest avancerad mobbning efter Sahlins utspel. Vill vi ha en sådan statsminister?

Återigen slås jag över hur mediernas uppfattning inte stämmer med folkets. Göran Persson var väl ingen folklig favorit på slutet, men han var dock aldrig så impopulär som media har gett sken av. Tittar man på den "tycka till" box som finns på DN så är Persson vida populärare än vad Sahlin är. Skulle man gå efter alla artiklar i DN och SvD i denna fråga så skulle resultatet vara tvärt om.

I SvD talas det om en ny ledarstil, inte så bufflig och dominant som det ledarskap Persson stod för. Det kan nog ligga något i det, men Sahlin har också visat sig synnerligen bufflig och maktfullkomlig. Det visades när hon på eget initiativ avsatte den dåvarande chefen för integrationsutredningen Anders Westholm (han avgick formellt på egen begäran), och tillsatte Masoud Kamali. Kamali var Sahlins egen favorit och skulle styra utredningen så att den visade hur rasistiskt det svenska folket är och att de flesta problem med integrationen av invandrare beror på denna rasism. Vill vi ha en sådan statsminister?

Andra bloggar om:

4 kommentarer:

Robban sa...

Fundera pa det faktumet att Sahlin ar den mest begavade inom sosse partiet. Hon ar den baste dom kan fa fram, om inte Sahlin ville ta posten sa kanske Nalin Pekgul ville gora det, hon var visserligen enligt sina utttalanden, en overtygad sjalvmordsbombare i flera ar efter att kommit till sverige, men har visst andrat sej nu. Jag sag att Ali inte vagade ta en diskussion med dej, han forsvann i debatten efter lite onyanserat gnall.

Robsten sa...

Yeh, begåvad inom nomenklaturan. Naturligtvis skulle det finnas fler, mer begåvade kvinnor(för en sådan måste det tydligen vara) om man letade lite längre ner i pyramiden av makt och karriär. Begåvad och begåvad, hon har väl en speciell begåvning att vara yrkespolitiker, begåvad att åstakomma något har hon ju inte. Sahlin skulle aldrig bli ens påtänkt om det inte varit en så speciell situation med ett absolut krav på kvinna samt att alla de övriga tackat bestämt nej.

Knute sa...

Aftonbladets prideblogg: "Han är Mona Sahlins bästa bög."

http://www.sourze.se/default.asp?ItemID=10576793 : "Hennes engagemang för massinvandring, feminism och hbt - homo, bi och transpersoner - torde vara svårslaget... hon utan skrupler kan häva ur sig att Sverige i behandlingen av våra minoriteter är som Sydafrika... Om två personer, en svensk och en invandrare med likartade meriter söker jobb, så ska arbetsgivaren enligt Sahlin välja "den som heter Mohammed"...
När Mohammed Skaheri hösten 1996 tog livet av sig efter att ha fått avslag på sin asylansökan, fördömde Sahlin dåvarande Invandrarverkets beslut med motiveringen att Shakeris öde var tragiskt eftersom han var så "vacker", ett epitet hon använde tre gånger i en krönika i HSB-tidningen Vår bostad samma höst. Enligt det synsättet ska demokratiskt fattade lagar alltså inte gälla i asylhanteringen, utan kriteriet för att få stanna utgörs av om man i Sahlins ögon är vacker eller ej...
(En av Sahlins bästa vänner, Jens Orback, sade efter mordet på Theo van Gogh i Holland hösten 2004: "Vi måste vara öppna och generösa mot muslimer och islam, för när vi blir i minoritet kommer de att göra likadant tillbaka mot oss." Sverige i centrum, nr 2/05.)
Ovan såg vi att hennes engagemang för hbt-gruppen bottnar i personliga erfarenheter. Samma sak tycks gälla hennes engagemang för mångkulturen. Hon har klargjort att "de första stora kärlekarna jag hade var med svartskallar". Med en chilenare fick sin första dotter som i sin tur sedermera blev ihop med "med en svart kille och då fick jag se ännu mer saker genom dem om ett Sverige som jag inte riktigt trodde fanns" (Metro/Gringo, 040920).
Vad få känner till är Sahlin häromåret deltog vid Bilderbergmötet, ett möte som sedan 1954 hålls varje år med ledande politiker, journalister och företrädare för näringslivet."

Förlåt det blev lite långt.
Mvh
Knute

Robsten sa...

Närå, ingen fara, jag skrev precis själv en lång kommentar på SDblogg.
Annars är ju ett radikalt förslag att bara ta emot jättesnygga brudar, t.o.m. det förslaget är bättre än dagens politik;-)