fredag, april 13, 2007

Sverigedemokraterna i debatt med etablissemanget

Jag skall säga direkt att jag inte såg programmet, jag var på mitt arbete under torsdagskvällen, dessutom får jag inte in TV8. Efter det lilla man kan läsa i DN så är det svårt att dra några långtgående slutsatser, en lite fylligare artikel skulle inte vara helt fel. Enligt DN så sade i alla fall Ullenhag detta,

- Vad som är skrämmande, svarade Erik Ullenhag, är att du nu hade en chans att berätta hur Sverigedemokraterna vill skapa jobb. Men du fastnar hela tiden i invandringsfrågan. Ni är ett enfrågeparti som ogillar invandrare.

Om nu Sverigedemokraterna gärna diskuterar invandringsfrågan så kan man ju säga att riksdagspartierna gör allt för att sopa denna fråga under mattan.

Efter det så diskuterades dödsstraff, flera personer från SD har tydligen uttalat sig för dödsstraff (jag har dock aldrig varit med om det) När Åkesson påpekade att enskilda personer inte hade uttalat sig i partiets namn replikerade Ullenhag så här,

- Det är inte förvånande att den typen av personer hamnar just i Sverigedemokraterna.

Vilken typ av personer undrar ni? Personer som saknar förtroende för riksdagspartierna? Det finns sannolikt fler personer inom t.ex. Moderaterna som är för dödsstraff än inom SD, ingen skulle ändå komma på tanken att anklaga M för att vara positiv till detta straff, bara för att det finns ett antal personer inom partiet som är positiv till detta straff. Lika lite som Ullenhag då skulle säga att det "är typiskt att dessa personer hamnat inom M". Själv är jag emot dödsstraff i fredstid, men för dödsstraff i krigstid. Att som Sverige, avskaffa dödsstraffet även i krigstid måste ses som ett utslag av den naivitet riksdagen besitter, och den trängtan riksdagsmännen har att framstå i en human dager. Bevare oss från att hamna i krig, speciellt med en riksdag som i sin rekordartade naivitet tror att krig är något i stil med en engelsk cricketmatch.

Länk DN

Länk SvD

Andra bloggar om: ,

9 kommentarer:

Bengt sa...

TIMING BETYDER ALLT
Litet lustigt sammanträffande att Folkpartiet just nu väljer att bryta etablissemangets debatt/(media)-bojkott mot SverigeDemokraterna. Det har naturligtvis inget samband med den rättegång om dataintrång som nu avhandlas med diverse folkpartister på de anklagades bänk? Och så oförskämda att vi skulle nämna ordet utpressning i sammanhanget, det är vi inte.

Martin sa...

Jag tvivlar starkt på att en större andel av moderaternas väljare är för dödsstraff än fallet är bland SD. Jag har mycket svårt att förstå din förhastade "slutsats", Robsten.

z999 sa...

Martin:
"Jag tvivlar starkt på att en större andel av moderaternas väljare är för dödsstraff än fallet är bland SD. Jag har mycket svårt att förstå din förhastade "slutsats", Robsten."

Rätt många moderater var positiva till dödsstraff under 60-talet och en bit framåt. Det är det parti som mest har diskuterat dödsstraff och dödsstraff ses som en konservativ värdering. Moderaterna har av naturliga skäl en längre konservativ historia än SD har. Därför så kan man gott göra det antagandet som Robsten gör.

Dödsstraff har inte diskuterats speciellt flitigt inom SD. Inför senaste valet så talade reinfelt om att börja använda de övre skalorna när amn dömer i svenska rättegångar, detta är för att ge en signal till moderaternas mest konservativa väljare.

Men i vilket fall, jag tror inte att det är någon större grupp inom vare sig moderaterna eller sd som är för dödsstraff.

Magnus Andersson sa...

En kommentar efter att läs frsta meningen. gå till tv8.se och i den lodräta menyraden, klicka på WEBBTV.

I den ruta som kommer upp Klicka på PLAY vid det Adaktussonprogram (ett av en rad av programm på höger sida av fönstret) där det står "Jimmie Åkesson". Viola!

(Jag ska nog lägga upp tittarinstruktion i en bloggpost!)

Trevlig helg!!!

Magnus Andersson sa...

Nu ska jag fortsätta läsa inlägget förresten...

Robsten sa...

Ja Martin, om man menar att M skulle ha en större procentuell andel som är för dödsstraffet så är det ett antagande som måhända är "förhastat". om man räknar i absoluta tal så är det sannolikt inte förhastat. Du tycker inte Ullenhags resonemang var förhastat då? Jag läser bloggar, artiklar och pratar med folk varje dag, än har jag inte hört någon SD:are propagera för dödsstraff, även om jag förstår att säkert några är för det, precis som i andra partier.
Själv är jag som sagt för dödsstraff i krig men ej i fred, det står förvisso mycket långt ner på prioritetslistan, så varför ta upp det överhuvudtaget?

Robsten sa...

Ehh Magnus, jag försökte i morse, jag försöker senare i kväll.

Marthin sa...

Den SD-representant ni skriver om är Martin Hedgren, (Vårgårda?). Det var i ”dokumentären” om Sverigedemokraterna som sändes i tv4, som frågan kring dödsstraff kom upp. Martin svarade då, i egenskap av att tidigare ha tjänstgjort som polis i San Diego (USA), ungefär så här:
”Det kan låta väldigt osvenskt, men jag baserar det på vad jag har sett och det jag upplevt. Personligen är jag för dödsstraff, men det är min personliga uppfattning.”

Vet inte riktigt hur man skall kunna slå fast det tydligare än att säga som han gjorde, i avseendet att poängtera att det är en högst personlig åsikt och inte en del av Sverigedemokraternas.

Knute sa...

»Hvis Sverigedemokraterne vil komme hertil, fordi det er så nemt, så gør det samme sig gældende for svenske demonstranter. Så det er meget sandsynligt, at der vil være demonstrationer. Samtidig er der en del folk i Danmark, der er trætte af, at udenlandske nazistiske partier kan komme hertil, så jeg kan sagtens forestille mig danske demonstranter også,« siger Petter Sommerfelt, der er talsmand for den antiracistiske forening Demos.

Intressant att vänsterflygeln kallar sina motståndare för "nazister". Det tar fyr i helvete att råka ut för en så orättvis beskyllning. Men det gäller att behålla sitt lugn.