fredag, januari 18, 2008

Nationella betraktelser


När man är ute och reser får man goda tillfällen att jämföra sin egen nation med andra nationer ur många synvinklar och perspektiv. Nyss hemkommen från en resa till USA med mellanlandning Island så vore det tjänstefel att inte ta upp intressanta jämförelser.

Det som slår en likt en slägga i huvudet vid resa till USA är den oerhört stränga inresekontrollen när man som utlänning kommer till det stora landet i väster. Det är en rigorös passkontroll, du tittas på, du får lämna ett fingeravtryck samt ett foto vid inresan. Du får diverse frågor om vad du är för en figur, du får fylla i ett formulär där det frågas om var du skall göra i landet samt var du skall bo. Du får svara på om du har några psykiska sjukdomar, du får svara på om du varit straffad i hemlandet. En del frågor är löjliga, du får fråga om du deltar i "espionage". En välutbildad spion svara sannolikt "nej" på denna fråga trots att det är en lögn.

Island tillämpar en rimlig passkontroll. Du får visa ditt pass som kontrolleras relativt noggrant, du får gå igenom en metalldetektor. Hur är det i Sverige? Vi ankom till Sverige och hade väntat oss någon form av kontroll, kanske något i stil med vad man tillämpar i Island. All passkontroll lyste med sin frånvaro, ingen metalldetektor inget uppvisande av några resehandlingar alls, det var bara att knalla på. De enda uniformerade människor jag överhuvudtaget såg var några tullare som satt och drack kaffe när vi drog våra väskor förbi deras kontroll. Vi hade inte bara kunnat smuggla in tio kilo heroin, vi hade kunnat smuggla in en atombomb om vi ville. Flygplan anländer från hela världen till Arlanda, är kontrollen lika dålig som för oss förekommer ingen kontroll alls, vare sig på människor eller gods. Absolut vad som helst kan utan vidare föras in i vårt land, vilka människor som helst kan komma in i vårt land utan någon som helst kontroll.

Om vi tar ett exempel som de omtalade ensamkommande barnen så skulle det vara omöjligt för dem att plötsligt dyka upp i USA, eller ens i Island, men här kan vilka som helst bara knalla in i landet. Den omtalade och hyllade "öppenheten" som vi tydligen tillämpar in absurdum förekommer nog bara i vårt land med våra blåögda politiker som helt enkelt struntar i att värna vårt land och vårt samhälle. Hur naiva kan ett folk med dess politiker bli? Vi slår nog alla rekord.

Om vi jämför med USA så är våra matvanor och motionsvanor helt överlägsna. Människorna i södra USA, i alla fall stora delar av befolkningen, håller bokstavligt på att äta ihjäl sig. Vår genomsnittliga motionsnivå ligger sannolikt skyhögt över den i södra USA. På många områden är vår kultur och vanor i världsklass, det är synd att delar av vår befolkning och våra politiker inte verkar värdesätta detta mer än de gör.

9 kommentarer:

norbergssonen sa...

Har gjort samma reflektioner. Men det är ytterligare något som slår en, när man numera kommer hem till Sverige, nämligen hur smutsigt och nedgånget det är. Förr, när man passerade gränsen efter utlandsresor, var det första intrycket hur rent och fint Sverige var! Nu är det tvärtom – i de flesta Europeiska länder är det mycket prydligare än hos oss. Vad nu det kan bero på....

Grue sa...

Välkommen tillbaks Robsten! Trevligt att han dig tillbaks på rätt plats

Ja, jag blev också förvånad över dom hårda rutinerna i USA. Inte mycket till "frihetens land" i dom avseendena. Men det är bra, i USA sätter dom säkerheten främst. Öht blev jag positivt överraskad av landet (var iofs rätt negativ innan). Men jag har inte blivit nån USA-kramande liberal för det...;)

Robsten sa...

Nä, det är helt rätt inställning. USA-kramare och USA-hatare fyller mig med samma olust. Alla nationer har sina fördelar o nackdelar, vi skall respektera andra nationer och vi skall respektera vår egen nation. De som fyller mig med allra mest olust är de som respekterar andra nationer men inte sin egen.

ola sa...

Var i Thailand över jul och nyår och gjorde samma reflektion. Du får fylla i ett litet formulär där du får ange några kryssfrågor. Bl a ditt syfte i landet, vart du skall bo och din årliga inkomst (vad dom nu skall med den uppgiften till). Samt att dom tar ett foto på dig vid både ankomst och utresa.

Anonym sa...

Å andra sidan har ju USA en väldigt lång gräns i söder som de inte har särskilt mycket koll på...

Robsten sa...

Det stämmer, men de gör allt för att stänga till den gränsen, mer o mer. Skulle jag vilja ta mig in olagligt skulle jag nog välja gränsen från Kanada i dagsläget, fast man måste förstås komma in i Kanada först då.

mazarin sa...

De flesta europeiska länder har väldigt slappa kontroller på flyg inom europa. om du fick visa dokument på island berodde det på att du kom från usa, det är ingen som helst kontroll i keflavík när man kommer från ett nordiskt land. jag gick bara rätt ut från flygplatsen utan att behöva visa någonting alls :)

Eric sa...

Hur "lätt" det är att komma in USA beror på vilken väg du vill komma. Flygplatser som JFK har en redig bevakning, om än störande för oss "svenskar" med rent mjöl i påsen. Jag var i USA senaste i sommras och jag tror gränspolisen ställde 5 frågor till mig och klagade på mitt halvtrasiga pass.

Jag har också flygit till mindre flygplatser och där är bevakningen betydligt mindre, förutom då fingeravtrycken som alla utan amerikanskt pass måste ge i från sig. Att flyga inom "USA" är dock ganska likt Sverige enligt min uppfattning, beroende på flygplatsen storlek.

USA har en stor del andel Ilegala flyktingar. Dessa springer över amerikanska gränsen till Mexico. Den "Muren" som har byggts är täcker bara några procent av en milslång gräns. Det är förhållandevis riskfritt. Jag har varit vid Mexicanska gränsen och det påminner lite om Ceuta, Spaniens utpost i Marocco. På natten så lyser eldar ute i öknen och runt dem sitter "Latinos"

USA har 20 miljoner Ilegala flyktingar som arbetar. De har inte rätt till "federala bidrag och sjukvårds försäkringar" där emot har deras barn det. De ilegala flyktingarna sätter sina barn i skolor och USA ger dem vård. Detta är USA tvungna att göra eftersom de är förbundna med FN-deklaration om mänskliga rättigheter. Arbetsgivarna är dock glada över inflödet av ilegala "Immigranter" eftersom man kan betala dem under "minmi-wage" och strippa dem från alla sociala tryggheter.

Förutom Mexikanerna är kinesiska och asiatiska flyktingar ett problem för USA om än inte lika stort. Ni kanske har hört talas om "Båtflyktingar", dessa ankommer i hundratusentals till USA. De fraktas i Shipping Containers till någon obevakad hamn där personalen mutas. Om någon Islamistisk terroriströrelse vill få in en smutsig bomb till USA så kommer de göra det genom hamnsystemet.

Gränsen mot Canada är rätt simpel beroende vart man åker över. Åker man över från Niagra Falls(us) till Niagra Falls(Ca) så får man som mest en fråga om hur länge man ska vara där. Inga fingeravtryck behövs göras. En väldigt stor del som åker över till Kanada är turister som vill se fallen från andra sidan. Att smuggla något över gränsen är inte allt för svårt.

Sveriges gränser är naturligtvis patetiska jämfört med de amerikanska som faktiskt i någon mån försöker upprätthålla dem.´Det är också viktigt att komma ihåg att USA är ett land de flesta flyktingar vill nå. "Its the land of the free" så att säga

Sveriges gränser, precis som övriga Europas gränser är helt obevakade beroende på Schengen Agreement. Sverige är tydligen en av de större transist länderna som används av drogsmugglare för att kunna föra ut heroin och opium i VästEuropa. Rimmar ganska illa med "fredliga" Sverige.

Weine Berg sa...

Välkommen tillbaka Robsten! Intressant iakttagelse om den amerikanska inresekontrollen eftersom deras södra gräns bevakas av ett stängsel... Snacka om att amerikanerna är grundlurade. Al Qaida skulle kunna smuggla in busslaster med infiltratörer, atombomber eller vad som helst faktiskt. Det handlar bara om att inte välja de få delarna som har övervakning i klass med grannens ilskna hund.