söndag, juni 22, 2008

Sveriges fotbollslandslag behöver inte skämmas efter att Ryssland visat sin potential, men…

Efter att Ryssland vunnit över självaste Nederländerna som varit favorittippade till hela EM och som visat upp den bästa fotbollen av alla lag fram till i går, så kommer Sveriges förlust mot Ryssland i en något annan dager. Det var mot ett av Europas bästa lag som Sverige förlorade mot. Det man däremot måste ta på sig från svenskt håll var den underskattning vi lade i dager inför matchen. Det rabblades statistik över att Ryssland aldrig tagit sig vidare i ett mästerskap bl.a. Det påpekades att vi enbart behövde oavgjort dessutom. Det är möjligt att det t.o.m. var en nackdel mentalt, vi började matchen typiskt svensk, passivt. Vi spelade utan ett koncept dessutom, utan ett vinnande vapen, ja förutom Zlatan då. En spelare i ett lag kan inte utgöra ett vinnande koncept, det måste vara hela laget som har en spelidé, en modell, en strategi att spela efter. Vi kan inte bara gå ut på planen och spela fotboll, typ, får vi ett mål så är det bra, i övrigt så försvarar vi oss så bra vi kan. Det är inget övergripande koncept att vinna matcher på. För att kunna ha ett koncept som Ryssland och Nederländerna så måste man ha ett spelarmaterial som kan utföra konceptet, det har vi inte i Sverige i dag. Rysslands koncept med snabba spelvändningar, fart och teknik skulle ett svenskt landslag inte kunna utföra helt enkelt. Vi har inte den kondition, snabbhet och teknik som krävs. Lagerbäck visar tyvärr ingen insikt om de problem svensk fotboll har, han mal bara på om otur och att han inte tänker avgå.

Gårdagens match mellan Nederländerna och Ryssland var en riktig höjdare, jag njöt i fulla drag under matchen. Så här står det i DN

Ryssarna var inte knäckta av det sena målet, verkade snarare njuta av dramat och spelade nu helt respektlöst. I den första förlängningskvarten hade de fem chanser mot en för Holland. Närmast var Pavljutjenko med ett skott i ribban.

Det var i förlängningen Ryssarna verkligen överraskade med sin positiva fotboll. De snarare ökade tempot och antalet anfall under förlängningen. Visst var de värda en seger i går mot Nederländerna. 

Så här står det i SvD.

Han har lyckats förr, med Sydkorea och Holland. Men ingen kunde tro att holländaren Guus Hiddink skulle ta Ryssland så långt som till semifinal och på vägen slå ut sitt eget hemland.

Det är ingen hemlighet att Guus Hiddink står bakom mycket av Rysslands framgång. Hiddink har tillsammans med det Ryska laget lyckats med det Sverige misslyckats med, att ta fram ett vinnande spelkoncept. Tyvärr verkar Sveriges landslag inte ha något koncept alls förnärvarande, just därför tycker jag det är dags för Lagerbäck att lämna in handduken. Krönikören Johan Esk verkar ha ungefär samma tankegång som undertecknad. Vi får se om det blir någon uppryckning i framtiden.
3 kommentarer:

JOnas sa...

Alldeles rätt. VI HAR INTE DET SPELAMATERIALET IDAG. Ju snabbare vi erkänner det går det att göra något åt det. Så länge man framhärdar att vi är bäst och höjer laget till skyarna mellan turneringarna kommer vi aldrig frammåt. Stora idrottsmän är aldrig nöjda med sina prestatiner.

Micke sa...

Att Sverige skulle vara missnöjda med Lasse Lager är som om att Ljungkile skulle vara missnöjda med sin tränare om man "bara" klarar sig kvar i allsvenskan.

Den dan Sverige har tio gånger så många aktiva fotbollsspelare varav 8 i startelvan spelar i sammanlagt tre inhemska klubbar har vi samma förutsättningar som Ryssland.

Marthin sa...

http://www.youtube.com/watch?v=9JOAkgxyaq4