tisdag, september 16, 2008

Varför sjunger du inte om dagens våltäkter Wiehe?


Lisa Ekdahl kan vi väl lämna därhän, ja det är hon som sjunger, hos Wiehe. Hon sjunger om "kungens man" som "tar vad han vill ha". Det hände säkert att någon kungens man gjorde sig skyldig till brott fordom. Dock var det relativt ovanligt. Den som gjorde sig skyldig till våldtäkt på vikingatiden t.ex. mötte ond bråd död. Kvinnans ställning var på denna tid ungefär lika stark som i dag. Antalet våldtäkter har stadigt ökat i Sverige sedan 50-talet. Enligt BRÅ så gick det 11 våltäkter på 100, 000 invånare 1950, år 2007 så gick det 55 anmälda våltäker per 100,000 invånare. Det verkar som det knappast är "kungens man" som gör sig skyldiga till våltäkt vanligtvis, utan helt andra grupper. Det är nog knappast något som Wiehe skulle ställa sig upp och sjunga om, denna apologet för det politiskt korrekta.
En sak stämmer dock i visan. Vi som sett saker och ting får veta från överheten att vi drömmer, det får vi även veta från trubaduren Wiehe dessutom.

11 kommentarer:

STen sa...

Varför inte lägga in kurvan över andelen invandrare, inklusive de med utlandsfödda föräldrar på samma graf? Behöver ju inte finnas något samband, men ändå...

Robsten sa...

Därför att jag nog anser mig vara de små nyansernas mästare;-)

Daniel sa...

Kurvan ökar rätt så bra där i början på 90-talet, kan det kanske ha något med tja... (törst man säga det) ett visst krig inte så långt härifrån.

rim sa...

Rätt , men låten har jag för mig skrevs av Björn Afzelius.

Steen sa...

va fan - det er jo Göran Skytte som spelar fløjte !

Robsten sa...

Om jag ser rätt så medverkar Afzelius också under konseren. Ja Wiehe och Skytte är gamla polare somblivit osams på äldre dagar. Skytte har vandrat en bit högerut och är inte alls lika politisk korrekt, klart de blivit ovänner.

Anonym sa...

Rätta mig om jag har fel... men är inte detta klippet från minneskonserten för Björn Afzelius 1999? Afzelius medverkar isåfall förhoppningsvis inte. Men i sak håller jag med om resonemanget förstås.

Robsten sa...

Oki, då är det nog relativt troligt att jag såg fel i hastigheten. Jag tror det ör mindre sannolikt att Afzelius deltar på sin egen minneskonser, det är inte kotym i alla fall;-)

Anonym sa...

Vilken härlig konversation.*S* Jätteroligt*S*

Robin Shadowes sa...

En av ödets ironier att Skytte ej längre är vänster.

z999 sa...

Synd om detta passerar obemärkt-
http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?artikel=2316009

Det är alltså amnesty som har förvånats över att så många våldtäktsmän går fria. Den som har diskuterat våldtäkter med en antirasist borde inte bli förvånad. När man påpekar skräckexempel från statistiken över invandrares våldtäkter så kommer det klämkäcka svaret "svenskar våldtar också..". Det är antirasisterna som styr landet och bestämmer lagarna och rättspraxis och då blir det så här. Det är även antirasisterna som inte tycker att det ska debatteras alls.