måndag, september 15, 2008

Ställer man grupper mot varandra?

När jag en tidig morgon cyklade till jobbet såg jag en helikopter sväva rakt framför mig väldigt nära marken. Efter ett litet tag såg jag helikoptern landa mitt på vägen, som var avstängd. På vägen låg en femtonårig flicka mycket svårt skadad och kanske redan död. När helikoptern landat såg jag ett bekant ansikte. Det var en av de läkare som filmats av TV när de gör sina uppdrag för att rädda liv. Läkaren rusade ur helikoptern fram till den skadade flickan som låg i trasor på den hårda asfalten. Tyvärr gick inte flickans liv att rädda denna gång.

Jag läser i dagens DN att helikopterläkarna skall avvecklas. Inga läkare skall längre få åka med i helikoptrarna. Det är ytterligare en besparing på sjukvården för medborgarna. En besparing som kommer att kosta liv, utan tvekan. Samtidigt säger Socialdemokraterna och Alliansen att de s.k. papperslösa skall få rätt till subventionerad sjukvård. Alltså människor som befinner sig illegalt i vårt land skall få rätt till sjukvård på skattebetalarnas bekostnad. Det finns i slutänden en påse pengar som skall delas upp mellan de olika välfärdssystemen och sjukvården. Pengarna i denna påse kommer från våra inbetalda skattemedel. Nu skall alltså pengar tagas från akutsjukvård och föras över till dem som befinner sig illegalt i landet. Det är innebörden in de beslut politikerna tagit.

Ni ställer grupper mot varandra säger politikerna. Men politik handlar om att prioritera, det är själva kärnan i politisk verksamhet. Det är alltid en fråga att fördela resurserna, man tar från den ena och ger till den andra. Hur man fördelar de samhälliga resurserna visar vilken politisk inriktning man har. Två beslut visar hur regeringen prioriterar sina resurser. Det ena är när man drar in läkarna i länets helikoptrar, en åtgärd som kommer att kosta liv. Den andra åtgärden är att ge de som befinner sig illegalt i landet rätt till subventionerad sjukvård.

Länk DN 1


Länk DN 2

13 kommentarer:

Marthin sa...

Jag läser nationalekonomi nu för tiden, och det är nu man på allvar börjar förstå hur förljuget det mesta är. Frågan är bara hur det i hela friden är möjligt att ha skolat "upprätthållare" i alla dessa år. Bortom allt förstånd!

Robsten sa...

Frågan är hur det är möjligt att svenska folket håller käft i alla dessa år, men det får vara slut med det nu.

Sten Sture sa...

Det finns mycket annat som SD också kunde påpeka. Jag föreslår att SD, varje gång som regeringen går ut med nyheten om en s.k. satsning, skall ställa denna mot hur mycket invandringen kostar. Skulle då tro att regeringens "satsningar" förbleknar rejält. Och ett annat bra jämförelseobjekt är det s.k. biståndet. Det är som bekant 1% av BNP (och går i de flesta fall rakt ned i diverse despoters fickor om det inte används till vapeninköp). Nyligen gick regering ut med att man skulle höja anslagen till forskningen vid våra universitet och högskolor med 4 miljarder per år. Låter ju mycket, men likväl når man ändå inte upp till 1% av BNP. Så mycket för allt tal om kunskapssamhälle! Sanningen är att Sverige har blivit ett fattigt land, och med den fortsatta invandringen kommer den "utveckligen" att påskyndas.

Jonas sa...

Håller med om att Svedistanska folket borde säga ifrån, men tyvärr är den största delen totalt hjärntvättade sedan länge-

Sofie sa...

Är du medveten om att det är akutsjuksköterskor (och ambulanssjukvårdare) som bemannar bil-ambulanserna och att det fungerar alldeles utmärkt? Narkos/ambulans/akutsjuksköterskor har 5 års utbildning och är fullt kvalificerade att vårda svårt sjuka patienter. I 99,9 % av alla vårdtransporter benhandlas patienten symptomatiskt. Tänk en sprucken blindtarm: läkaren kan operera bort blindtarmsbihanget men det kan han/hon ändå inte göra i en helikopter. Patienten behandlas då symptomatiskt istället tills han/hon kommer till sjukhus, och så sker som sagt i nästan alla fall av ambulanstransporterna. Är så trött på att alla tror att läkare är den enda yrkeskåren som kan ta hand om svårt sjuka människor. Det är en villfarelse och grundar sig mest på att folk idag har noll koll på vad sjuksköterskor kan.

Daniel sa...

När skall svensken säga ifrån?

Vi är ju fullt upptagna med soppsortering och jämnlikhets planering. :)

Robsten sa...

Så varför införde man helikopterläkare en gång i tiden då Sofie?

Så varför har andra högt utvecklade länder såsom Tyskland helikopterläkare?

Helikopter tar sig snabbt till ottillgängliga platser där den vanliga ambulansen inte kan komma, det är alltså frågan om en längre, i tid, transport till sjukhuset än för den vanliga ambulansen. Det skulle nog vara en fördel att ha läkare i vanliga ambulanser också, men det skulle vara totalt ekonomiskt orimligt.

det här är en ren och skär besparing, utan att på något sätt nedvärdera skötersor. Jag har själv varit med om att läkare har fått tillkalla sköterskor för konsultation, och t.o.m. vissa ingrepp.

Robin Shadowes sa...

Jaha? Innebär detta att bara sjuka och skadade svenskar inte får åka helikopter men att motsvarande blattar får det? Vad får vi? Hålla tillgodo med Naken-Jannes helikopter?

Anonym sa...

Robin S: Dina kommentarer och inlägg på forum och bloggar är tyvärr av en sån usel kvalitet att det generar läsaren. Du framstår som extremt trångsynt och omogen, försök sänka tonläget något och inse att allt inte är svart eller vitt.//trucker

Robin Shadowes sa...

Till trucker: Åh fan? Ärligt talat så bryr jag mig inte. Vad jag däremot bryr mig om är mitt land och folk och dit räknar jag inte kulturberikarna. Snarare tar jag det som en intäkt på att jag är inne på rätt väg när jag blir uppmärksammad av troll som dig. Uppenbarligen har jag börjat irritera någon. :)

Anonym sa...

Men lille Robin då, tror du att kampen mot dina mål blir mer framgångsrik genom att du drar folk som Robsten mfl i smutsen genom att skriva hjärntvättade kommentarer i deras bloggar? Du har inte minsta aning om vem jag är/vart jag står så knip. Men jag är antagligen inte ensam om att inte vilja förknippas med dig och det säger en hel del. Du är en sorglig figur....//trucker

z999 sa...

Trucker:
"Robin S: Dina kommentarer och inlägg på forum och bloggar är tyvärr av en sån usel kvalitet att det generar läsaren. Du framstår som extremt trångsynt och omogen, försök sänka tonläget något och inse att allt inte är svart eller vitt.//trucker"

Usel kvalite var det... :-)
Trångsynt och omogen? Har du inget vettigt argument att komma med mer än subjektiva omdömen? Att tramsa med ordet "omogen" tyder på att du skulle kunna vara under 15 år, i alla fall menatlt. Det brukar vara folk i den åldern som har mest behov av att framstå som mogna.

Anonym sa...

Z: Du missar poängen, jag är minst lika angelägen som Robin om att få ett slut på vansinnet. Men att uttrycka sig så som han gör lite överallt (inte alltid) är kontraproduktivt för vår sak. Hans inlägg tenderar att vara nyanslösa och väl extrema, det skrämmer bort vanligt folk som ännu inte är inne i gemet så att säga. Det sista jag bryr mig om är vad folk tycker om min personliga mognad på internet.. Men när andra uppvisar en så uppenbar brist på det kan jag inte se på, glöm inte bort att det drabbar alla när någon sprättar skit runt om sig...//T