onsdag, juli 21, 2010

Reflexioner


Feltolkning
En tolk har vid en rättegång i Norrköping tolkat fel och t.o.m. utelämnat citat och lagt till helt egna tillägg. Detta är ju så klart allvarligt vid en rättegång. Nu har jag hört envisa rykten om att tolkarna vid Migrationsverket också tolkar fel, och dessutom tolkar de fel på ett avsiktligt sätt så de asylsökande ökar sina chanser att erhålla asyl. Vid en rättegång är det relativt lätt att upptäcka feltolkning, vid Migrationsverket är det självklart svårare, det är ju färre människor och aktörer inblandade. 


Vi hoppas att vi kan få dessa rykten dementerade eller bekräftade, en undersökning av dessa rykten (som alltså än så länge är obekräftade, vi poängterar detta) skulle vara mycket välkommet.


Länk DN


Burkaförbud
En ledare på DN propagerar för att Europa skall föregå med tolerans och demokratiska spelregler genom att inte införa förbud mot burka och nicab. På DN tror man t.o.m. att ett Europeisk burkaförbud kan inspirerar muslimska stater att skärpa sitt förtryck. Så här står det i DN.


Europa har ambitionen att vara en röst för tolerans, demokrati och mänskliga rättigheter över hela världen. Men Europas trovärdighet som toleransens apostel i världspolitiken hotas av slöjförbudet. Muslimer världen över kommer – med all rätt – att uppfatta förbud mot burka och nikab som en stigmatisering och ett utryck för islamofobi. Att bara ett fåtal av Europas stater än så länge har beslutat om förbud kommer sannolikt inte att spela någon större roll för den muslimska opinionen. 


Jag är osäker på om Europa i dag uppfattas som "toleransens apostel" i de muslimska staterna, eller om de ens vet vad "tolerans" är för något. Europa kan i vilket fall inte ta hänsyn till vad t.ex. Jemen tycker om de lagar vi stiftar. Att muslimska stater skulle skärpa sina lagar för att Europa inför ett burkaförbud är en vild spekulation av DN:s ledarredaktion. Om nu ett burkaförbud är ett uttryck för "islamofobi" som ledarredaktionen antar (att muslimska stater uppfattar det som i alla fall), så undrar vi hur många fobier som florerar i de muslimska staterna? Börjar inte denna rädsla för att stöta sig med vissa kulturområden på vår jord också anta proportionerna av en fobi? 


Jag kan dock hålla med redaktionen om att ett allmänt burkaförbud står i kontrast mot gängse demokratiska spelregler i vår del av världen, och att ett sådant inte är helt oproblematiskt. Denna problematik gäller ju inte i uniformsyrken, många andra arbeten med kundkontakt och i skolor, där är det glasklart med att burka är uteslutet. 


Länk DN  


Länk SVT


Svensk konkurrens
Tobias Krantz, Högskole och forskningsminister vill införa elitprogram för unga forskare, detta för att rädda Svensk konkurrenskraft. Vi läser mellan raderna att Sverige halkat efter övriga Europa och andra delar av världen när det gäller vetenskap, forskning och konkurrenskraft. 


Vi som trodde att invandringen skulle garantera Sveriges konkurrenskraft och vetenskapliga utveckling, det är ju just detta som DN och andra medier påstår hela tiden. Märkligt, detta måste väl ändå vara ett utslag av någon slags fobi?


Länk DN-debatt

19 kommentarer:

Robin Shadowes sa...

Hur kan Sverige ha halkat efter i forskningen? Vi har ju oerhört många raketforskare och hjärnkirurger i förorterna.

itsweden sa...

Att Sverige halkat efter rejält när det gäller forskning och utveckling har jag diskuterat med flera insatta personer i ickepolitiska diskussioner. Vi har då varit begränsade till itområdet men i alla fall. Regeringen håller på och anpassar Sverige till lägre utbildningsnivå genom att främja den så kallade tjänstesektorn med bland annat diverse avdrag (RUT). Felet med tjänstesektorn är att folk utbildar sig och satsar pengar på att öppna eget inom en sektor som staten satsar pengar på, pengar som satsas ytterst tillfälligt, någon måste betala vad det egentligen kostar i längden. Det är inte helt fel att jämföra med itbubblan för 10 år sedan. En del inom riksdagen ser tjänstesektorn som lönsam eftersom den omedelbart sysselsätter invandrare med väldigt låg utbildning eller utbildning som inte går att konvertera.
Vad man egentligen gör är att sopa problemen med invandringen under mattan.

Man talar även om att exportera tjänstesektorn. Vad man då menar är att man exporterar "företagsidén" med att erbjuda tjänster till lägre och lägre löner och extremt dåliga arbetsvillkor och utöver det handlar det mest om att sänka kvaliten så mycket som möjligt. Tidigare har affärsidéer handlat om att i-världen konkurrerar med kunnande och u-länderna med låga löner. Det är kvalite och dynamiskt innovationstänkande som har gett oss de svenska lönenivåerna hittils som nu är på väg bakåt.

repliken sa...

Det där med att halka efter tror jag inte en sekund på. Alla somalier, araber och andra representanter för arbetskraftsinvandring borde ju vara en garant för att så inte är fallet. Det har vi blivit itutade i åratal nu.

Anonym sa...

Det förekommer säkert att medvetna feltolkningar sker, mängden feltolkningar är säkert en funktion av hur mycket pengar som har hamnat i fickan på tolken.
Allemand

Anonym sa...

Nej vet du vad! En seriös tolk gör inga feltolkningar, men självklart kan detta hända, vi är inga robotar. Dessutom finns det alltid rötägg inom alla yrkeskårer. Problemet med tolkar idag beror till stor del på tolkningsförmedlingarna som nästan i princip kan anställa vem som helst, trots att det ofta finns krav på utbildade tolkar, men i och med att en utbildad tolk kostar mer så föredrar många uppdragsgivare att ta en outbildad, liksom att tolkförmedlingarna tjänar mer pengar när de skickar en outbildad till uppdrag, då ser förmedlingen sin chans att ta mellanskillnaden. Migrationsverket har också sig själv att skylla som inte har ansett det viktigt att ha utbildade tolkar, utan istället valt att betala mindre. Tolkarnas arbetssituation är inte direkt bra, har man inte ett jätte stort tolkspråk är det svårt att klara sig då ersättningen ofta är ganska dålig. Det finns en ambition bland seriösa tolkar att höja statusen på yrket, men samtidigt styrs marknaden av uppdragsgivare och tolkförmedlingar. Jag har till och med hört talas om tolkar som fått betala vite när de plötsligt blivit sjuka! Vilken annan yrkesgrupp skulle tolerera detta? Det leder till att seriösa tolkar tröttnar på situationen medan oseriösa tolkar ser sin chans till pengar och tar vad de får. När det gäller tolken i Norrköping är det bara att beklaga, men vi är också människor och kan göra fel. Här hade ju kammarkollegiet möjlighet att ta ifrån tolken sin auktorisation(som det trots allt bara är ett fåtal som har), men tänk hur många oseriösa tolkar som inte upptäcks och får fortsätta? Jag själv vill ha bort de outbildade tolkaran från marknaden, men då bör tolkarnas ersättning också höjas. Att tolka är så mycket mer än att bara kunna två språk, man måste förstå innebörden i det man tolkar och vara specialist i båda språken. Få människor har den färdigheten som krävs.

fingers_unltd@hotmail.com sa...

Vem sa att det var en seriös tolk? Men att det tolkas medvetet fel är ingen nyhet. Seriös? Aldrig!

JohannaV sa...

Redan för femton år sedan lärde jag att detta var ett stort problem för muslimska kvinnor som söker stöd hos kvinnojourerna.

Kvinnorna märker att den manlige tolken tolkar till mannens fördel i rättegångarna.

Det är en stor skam i muslimska samhällen 1. Att kvinnor lämnar sin man. 2. Att hon har mage att stämma sin man och dra familjen i smutsen, och 3. att hon vänder sig till en SVENSK myndighet (domstolen) och söker hjälp hos svenskar (kvinnorjouren).

Självklart vill inte tolken att kvinnorna i hans släkt ska göra likadant.

Och ja, vi talar om auktoriserade tolkar.

Det här har fått pågå mycket länge.

Robsten sa...

@anonym tolk

Intressant, jag har inget emot att tolkarnas lön höjdes om vi blev tillförsäkrade riktiga tolkningar, inte bättre arbetsförhållanden också. Vi skulle sannolikt tjäna enormt på det i längden i alla fall.

Jag har alltså uppgifter "innifrån" att tolkar, tolkar felaktigt med flit för att påverka asylprocessen, antingen positivt (egen folkgrupp) eller negativt. Jag har ju bara dessa uppgifter att gå på, inget jag självklart upplevt själv. Så kan du dementera dessa uppgifter här?

Klartexten sa...

Med största säkerhet en muslimsk tolk, eftersom nationalitet ej angavs i artikeln.

Robsten sa...

Tja, då var problemet löst. Har haft problem med min internetuppkoppling från o till i två år. Har inte riktigt kommit på vad det varit, så senaste tiden har det blivit sämre och sämre.

Prövade att koppla en dator direkt i väggen, och se, allt fungerade perfekt! Men det känns inte bra att ha en dator kopplad direkt in i väggen, känns lite som när jag badade näck i en, som jag trodde helt övergiven sjö, så när jag simmar tillbaka så står det in utländsk medborgare med en pitbull (det gick dock bra och han var mycket trevlig, hunden med).

Nåja ny router är beställd och skall komma. Jag har tyvärr bara en dator tillgänglig nu, där känner man sig också handikappad, men man överlever det också, he, he.

Rune sa...

"Jag kan dock hålla med redaktionen om att ett allmänt burkaförbud står i kontrast mot gängse demokratiska spelregler i vår del av världen, och att ett sådant inte är helt oproblematiskt."
----------------
Varför det?
Att man inte uppträder maskerad på offentlig plats har ju alltid tillhört spelreglerna i vår del av världen. Detta utan att vara lagreglerat.
Inflyttning av främlingar gör att detta måste lagstadgas om våra traditioner skall bestå.

Robsten sa...

Ja, så många problem vi plötsligt ställs inför. Normalt har man ju faktiskt fått klätt sig hur som helst i vårt land. Det är en princip jag tycker är sympatisk. Däremot kan jag undra varför slöjbetäckta kvinnor och deras män skall göra i vårt sekulariserade samhälle. Det måste finnas hundra mer passande samhällen och nationer att emigrera till än vårt land. Det är snarast där min kritik kommer in.

Robin Shadowes sa...

Vet inte om ni minns det men för ett par år sedan var det ett fall med en ung man som var piercad i ansiktet, tror det var i Helsingborg, som fick sparken för att han vägrade ta bort utsmyckningarna. Men denne kille var ju inte nysvensk så därför betvivlar jag att han fick någon ersättning via DO. Så samhället tycker det är mer allvarligt om nån ung person har lite skrot i nyllet än att muslimska damer maskerar sig. Det är ju bara för jävligt helt enkelt!

Robsten sa...

Jag gillar egentligen ingetdera om jag skall vara ärlig. Säkerhetsnålar och allt möjligt skit genom kinderna, ser inte klokt ut. Tänk om man hamnar i slagsmål med allt järnskrot i ansiktet, ett drömläge för en motståndare kan jag säga. Vi vet väl alla varför tjurar har sin näsring? OBS, ledtråd, det är INTE för att tjuren skall se cool ut.

Nä en rejäl Tors hammare runt halsen skall det vara, av SILVER, inte något tattarguld. Ser billigt och hallickaktigt ut.

Burka ja, ser trevligt ut, i Jemen.

Johan Y sa...

Jag tycker burkaförbud är fel. Att staten lägger sig i hur vi klär oss är att ta ifrån oss ännu en grundläggande frihet. Däremot är det ju rimligt att man kan ha maskeringsförbud i vissa miljöer och att exempelvis busschaufförer ska kunna jämföra bilden på kortet med personen som vill åka med.

Det egentliga politiska problemet med Burkor och liknande plagg är ju politikernas totala oförmåga och ryggradslösa ovilja att göra något åt vad det står för, kulturellt förtryck eller åtminstone särbehandling av kvinnor.

Jag håller med DN om Europa ska föregå med gott exempel på tolerans och demokrati. Problemet är att vi inte gör det. Alla värderingar vi normalt hyllar som kvinnors och mäns lika värde, barns rätt att inte bli slagna, yttrandefrihet o.s.v. avskaffas i samma stund som muslimer vill något annat. Då är vi inte längre förebilder och då tvingas vi göra annat, mindre önskvärt, som att förbjuda Burka.

itsweden sa...

@Robsten:
"Nä en rejäl Tors hammare runt halsen skall det vara, av SILVER, inte något tattarguld."

Ur religiös synvinkel är det viktigt att den är i silver. Guld hör till kristendomen. Jag tycker att det är beklämmande när vissa (välmenande) vill hylla asatron i allmänhet och använder torshammare i guld. För att blanda symbolspråk med vanligt språk, det är dvärgen Brokk som har smitt Mjölner (och en massa andra saker) till gudarna och han använder silver eller brons.

fingers_unltd@hotmail.com sa...

Eftergifterna till muslimerna har gått tillräckligt långt nu och med facit i hand kräver de hela kroppen för de fick ett finger. Det hade varit en bagatell om det inte var så att helt plötsligt skall arbetsgivare, offentliga inrättningar what ever betala skadestånd för att de inte får ett jobb de inte kvalificerar sig till, skrämmer små barn, oroar bankpersonal, kan inte rädda sina egna barn i simhus och mycket mycket mer. Det har mindre med identitet än att visa fingret till oss och vi tvingas betala. Sharian är ingen kopmpromiss, den är total. Kompromissen är bara ett steg på vägen. snart kommer nästa kompromiss och då kan det vara att ställa icke muslimer inför sharia domstol för äktenskapsbrott. Det är nog nu, dags att backa tillbaka till den frihet vi har dött och blött för. Inte tillbaka till 600-talet.

Anonym sa...

Angående tolkarnas situation så är det nog tyvärr så att en väldigt stor andel inte följer tolkens yrkesetik. Dett har man nu noterat och infört i senare tolkutbildningar, men då gäller det ju också att alla tolkar genomgår utbildning, vilket kommer att bli svårt. Och ja, jag har också hört att vissa tolkar gynnar sin egen folkgrupp och det är bara att beklaga, det bör naturligtvis inte förekomma. Sedan har jag hört att det är vanligt förekommande att tjänstemän frågar tolken om klientens dialekt. Detta är dock inget för tolken att avgöra, utan bör avgöras av en professionell språkgranskare, har av en del tolkats som att tolken inte vill samarbeta, men så är alltså inte fallet. Att muslimska kvinnor skulle missgynnas av en manlig tolk kan nog också stämma, men då kan det vara värt att komma ihåg att det går att välja kön på tolken!

Robsten sa...

Tack för din åsikt och info anonym. Jag har hört uppgifter som kommer inifrån systemet, som är rätt förfärliga, men allt skall ju bekräftas av flera oberoende källor självklart.