fredag, september 03, 2010

Reinfeldt och populismen


Under torsdagens partiledarutfrågning i SVT var det statsminister Reinfeldts tur att grillas inför TV-publiken. Förmodligen är det så att man alltid ställer sig bakom sin partiledare, är man moderat så tycker man alltid att Reinfeldt gör bra ifrån sig och samma sak gäller med Sahlin om man är socialdemokrat (med viss modifikation i just det fallet). 


Jag tycker dock ändå att Reinfeldt är den partiledare som klarat sig sämst under dessa utfrågningar. Statsministern svävade på svaren mer än de övriga partiledarna och när han väl svarade på frågorna var ofta hans svar otydligare än t.ex. Björklunds. Vi är alla subjektiva i frågor som dessa men jag har svårare än någonsin och se charmen, utstrålningen och sympatin hos Reinfeldt. Jag reagerar också hela tiden på att hans "statsmannamässighet" verkar spelad och tillkämpad till skillnad från den något bufflige Persson, där statsmannamässigheten s.a.s. kom på köpet och föll sig naturligare.  Jag undrar hur mycket av Alliansens framgångar som beror på egna prestationer och hur mycket som beror på bristande konkurrens. 


Reinfeldt tog också chansen att varna folket för att rösta på fel parti. Partier som Sverigedemokraterna är enligt Reinfeldt "populistiska". Som om inte de nuvarande riksdagspartierna skulle vara populistiska. Reinfeldts eget parti har svängt om hela sin politiska kurs och rört sig in mot den politiska mitten för att kunna vinna riksdagsvalen i vårt land, är inte detta då en form av populism? Vi har sett hur välfläsket kastats åt oss väljare under de senaste veckorna som får vanliga hederliga väljare att börja rodna, detta på tal om populism. 


Förövrigt så är definitionen på populism enligt Wikipedia (länk) följande: "politisk rörelse som vädjar till "folket" och angriper en politisk eller social elit." I denna mening är Sverigedemokraterna populister. Reinfeldt har sitt främsta stöd i områden som Djursholm där Moderaterna fick 74 procent av rösterna i någon valkrets (länk). På Östermalm, Norrmalm och i andra privilegierade områden bor den politiska och sociala elit som Wikipedia skriver om. På Södermalm bor den mediala och kulturella elit som Reinfeldt tydligen föredrar framför barbariska människor från det svenska folkdjupet. Så här uttalade sig Reinfeldt i partiledarutfrågningen.


Jag vet hur de populistiska partierna fungerar, de tar inte ansvar. 


För att ge ett direkt svar till Reinfeldt, jag vet hur du fungerar Reinfeldt, DU har inte tagit ansvar för immigrationen, integrationen, försvaret eller kriminalpolitiken. Din justitieminister, Beatrice Ask har som ända uppmärksammade åtgärd föreslagit att misstänkta sexköpare skall få hem rosa kuvert för att skämmas inför grannarna, är det att ta ansvar? Försvaret har du rustat ned till småsmulor och immigrationspolitiken är fortfarande ett moras. Vidare så sade Reinfeldt detta om SD i partiledarutfrågningen.


Svenska folket kan fortfarande se till så att SD inte kommer in i riksdagen.  


Det kan Svenska folket, om de så vill. Tyvärr (för dig) handlar det om hela svenska folket, inte bara din beundrarskara som bor på tryggt avstånd från alla problem på Djursholm. Det är inte bara den mediala och kulturella elit som företrädesvis bor på Södermalm som röstar den 19e. Det är folk i förorterna som med egna ögon och öron upplevt hur vansinnig din politik är som skall rösta, det är alla de som du i din outsägliga dumhet kallat "barbarer" som också skall rösta. Det är alla de som har förmågan att se igenom den politiska korrektheten som skall rösta och alla dem som inte tar några order av en tillkämpad statsmannamässigt partiledare. Vi vet ännu inte hur valet den 19e kommer att utfalla, men en sak står utom allt tvivel, och det är att den populistiskt skallige Reinfeldt inte talar om hur jag skall rösta på valdagen. 

Länk DN

30 kommentarer:

Rune sa...

Populo är latin och betyder folk på svenska. Skall vi då ha folkstyre så är ju populism helt på sin plats.
De gamla partierna har ju grovt misskött vissa delar i politiken och då måste nya partier väljas in för att rätta till det som blivit fel.

Anonym sa...

På ren svenska, han är skraj för sin position. Har suttit ohotad länge och kunnat njuta av att han ser sig själv som landsfader. Det kommer en ändring den 19, var så säker.
Allemand

magnus123 (at) live.se sa...

Vilken kärnfull klockren bloggpost!

MS sa...

"Jag undrar hur mycket av Alliansens framgångar som beror på egna prestationer och hur mycket som beror på bristande konkurrens".

Intressant att du tog upp det. Funderade härom dagen på hur det hade sett ut 2006 om;

*Anna Lindh hade fått leva och hade valts till ny partiordförande.

* Sverige hade befunnit sig i en lågkonjunktur.

Då är jag inte så säker på att Alliansen hade vunnit och det är nog Reinfeldt väl medveten om. Alltid när det pratas om gapet mellan Sahlin och Reinfeldt i förtroendesiffror så tänker jag att med tanke på Reinfeldts motståndare så vore det ett direkt tjänstefel om han inte ledde skyhögt. Skulle motståndaren het t ex Jan Eliasson så skulle vi inte se samma skillnad. Det återstår att se hur Reinfeldt klarar av en mer värdig motståndare. Jag blir även jag förbannad när han sitter och predikar för mig vilka jag ska rösta på. Det ska han skita i och om han anser att det kan bli kaotiskt så kanske han är på fel plats. Han som har förvandlat M till ett sosseparti för att behålla makten ska dessutom bara hålla tyst och inte ta ordet populism i sin mun. Skadeglädjen är som bekant den enda sanna glädjen och jag skulle ljuga om jag sa att det faktum att Reinfeldt nu fick erfara, det alla vi andra redan vet, att det inte är en slump att det heter (S)(V)T inte får mig att dra på smilbanden.

När vi ändå inne på GP så tror jag att hans uttalanden är menade att torpedera Sahlin och därmed bereda vägen för ny ordförande. Han gör nog bedömningen att 4 år med MS som statsminister kommer utradera S som parti. Inte ens deras mest inbitna väljare kommer att acceptera hennes inkompetens och vurm för alla förutom oss svenskar. GP räknar kallt med att den nya ledaren kommer att mobilisera dom som röstar rött, speciellt efter ytterligare 4 år av borgerligt styre.

Vad känner ni när ledaren för SAP står i ett hav av invandrare och leder dom som en dagisfröken till vallokalen och säger till dom att om SD kommer in i Riksdagen så kommer dom sparka ut er? Nog för att jag vet att inte vänstern skyr några medel för att få makt men detta är så in i h-te lågt och ovärdig en politiker så jag får upp frukosten bara jag tänker på det. Är det inte olagligt förresten? Dessutom så påvisar det en människosyn som är minst sagt vidrig. Hon struntar fullständigt i dessa människor. Hon kommer att glömma dom så fort valbussen rullar vidare. För henne är dom bara en röst. Valboskap. Det är som en skrev;

” Mona Sahlin får använda SD för att skrämma muslimer men SD får inte använda muslimer för att skrämma Mona Sahlin”

MS sa...

Bloggen verkar leva sitt eget liv när det gäller kommentarerna. Först var det en dubbelpost, sedan ett inlägg och nu är det borta. Lite tjatigt att behöva posta om hela tiden. Är det bara jag som har detta problem?

Stig sa...

@ MS
Nja... jag har länge haft problem med att mina kommentarer inte kommer in förränn vid andra - tredje försöket så därför kopierar jag alltid mina kommentarer så att jag slipper skriva om dem. Detta händer inte ibland utan c:a 7 ggr av 10.
Detta är inget gnäll från min sida för jag irriterar mig inte så värst på det men det verkar onödigt.
Det blir inte så på någon annan blogg eller sajt så jag tror inte att det är Com Hems uppkoppling det är fel på. Men var tusan ligger problemet? Har Robstens blogg blivit utsatt för något sorts sabotage/virus.

Robin Shadowes sa...

Robsten rawkar fett i sina politiska analyser. Tummen upp!

MS sa...

@Stig

Skönt att höra att jag inte är ensam. Jag sparar också min skrivna text men det blir lite extra pyssel att hela tiden kontrollera att inlägget är kvar. Robsten har säkert läget under kontroll.

Jag gör ett nytt försök med morgonens inlägg.

//

"Jag undrar hur mycket av Alliansens framgångar som beror på egna prestationer och hur mycket som beror på bristande konkurrens".

Intressant att du tog upp det. Funderade härom dagen på hur det hade sett ut 2006 om;

*Anna Lindh hade fått leva och hade valts till ny partiordförande.

* Sverige hade befunnit sig i en lågkonjunktur.

Då är jag inte så säker på att Alliansen hade vunnit och det är nog Reinfeldt medveten om. Alltid när det pratas om gapet mellan Sahlin och Reinfeldt i förtroendesiffror så tänker jag att med tanke på Reinfeldts motståndare så vore det ett direkt tjänstefel om han inte ledde skyhögt. Skulle motståndaren het t ex Jan Eliasson så skulle vi inte se samma skillnad. Det återstår att se hur Reinfeldt klarar av en mer värdig motståndare. Jag blir även jag förbannad när han sitter och predikar för mig vilka jag ska rösta på. Det ska han skita i och om han anser att det kan bli kaotiskt så kanske han är på fel plats. Han som har förvandlat M till ett sosseparti för att behålla makten ska dessutom bara hålla tyst och inte ta ordet populism i sin mun. Skadeglädjen är som bekant den enda sanna glädjen och jag skulle ljuga om jag sa att det faktum att Reinfeldt nu fick erfara, det alla vi andra redan vet, att det inte är en slump att det heter (S)(V)T inte får mig att dra på smilbanden.

När vi ändå inne på GP så tror jag att hans uttalanden är menade att torpedera Sahlin och därmed bereda vägen för ny ordförande. Han gör nog bedömningen att 4 år med MS som statsminister kommer utradera S som parti. Inte ens deras mest inbitna väljare kommer att acceptera hennes inkompetens och vurm för alla förutom oss svenskar. GP räknar kallt med att den nya ledaren kommer att mobilisera dom som röstar rött, speciellt efter ytterligare 4 år av borgerligt styre.

Vad känner ni när ledaren för SAP står i ett hav av invandrare och leder dom som en dagisfröken till vallokalen och säger till dom att om SD kommer in i Riksdagen så kommer dom sparka ut er? Nog för att jag vet att inte vänstern skyr några medel för att få makt men detta är så in i h-te lågt och ovärdig en politiker så jag får upp frukosten bara jag tänker på det. Är det inte olagligt förresten? Dessutom så påvisar det en människosyn som är minst sagt vidrig. Hon struntar fullständigt i dessa människor. Hon kommer att glömma dom så fort valbussen rullar vidare. För henne är dom bara en röst. Valboskap. Det är som en skrev;

” Mona Sahlin får använda SD för att skrämma muslimer men SD får inte använda muslimer för att skrämma Mona Sahlin”

Robsten sa...

Tack Robin. Nä allt verkar ok från mitt håll MS, vet inte vad det kan vara. Prövat att byta webbläsare.

z999 sa...

MS, vilken webläsare använder du? Har du samma problem när du skriver in något på andra sidor (alltså, inte bara i olika diskussionsforum)? Den här bloggen visar blandat krypterad och ickekrypterad information. Om du kör windows vista så kan det ge problem på grund av vistas säkerhetsinställningar. Det låter som att det skulle kunna vara att din nätverksuppkoppling inte är den snabbaste och att din brandvägg blir misstänksam när det "blir för långt" mellan paketen som skickas till dig. Och det är väldigt svårt att tipsa något vettigt till dig när man inte vet vad du sitter med för nåt.

MS sa...

Boys..

Jag har samma operativsystem (Vista) och leverantör som jag alltid haft. Det är först nu på senare tid som detta uppstått. Har inga problem med andra bloggar. Bara denna.

Jag skriver ett inlägg. Trycker på den vanliga knappen. Sedan uppdaterar jag för att se om den kom med. Det brukar jag göra. Har alltid gjort. Ofta blir det först en dubbelpost. När jag sedan går tillbaka så är det bara ett inlägg, utan att Robis gjort något, för att nästa gång så är det helt borta. Helskumt.

Robsten sa...

Hmm...många konstigheter har man hört...lutar kanske åt något serverproblem i alla fall, jag vet inte. Pröva med någon annan webbläsare tycker jag nog.

Robsten sa...

Det är egentligen konstigare att det fungerar, nätet, än att det strular ibland.

Internet startade med Arphanet eller vad det hette, som ett litet system som sedan utvecklades världen över. Systemet innehåller rutiner och koder från den tid det var ett system mellan universitet i USA. Hela systemet innehåller rutiner och koder från vitt skilda perioder med vitt skild utvecklingsgrad, det modernaste samsas med stenåldern. Att ett mail kommer fram till adressaten är ett under, stenåldern samsas med modern kod vid varje enskilt mail. Ändå fungerar det varje gång, nästan. Det finns en Gauter kanske som styr över det hela he, he.

MS sa...

Ja, det är teknikens under.

Har en teori. Det är dom längre inläggen som inte kommer med. Ska prova posta det längre och ett med bara slutklämmen så får vi se vilket som kommer med.

MS sa...

"Jag undrar hur mycket av Alliansens framgångar som beror på egna prestationer och hur mycket som beror på bristande konkurrens".

Intressant att du tog upp det. Funderade härom dagen på hur det hade sett ut 2006 om;

*Anna Lindh hade fått leva och hade valts till ny partiordförande.

* Sverige hade befunnit sig i en lågkonjunktur.

Då är jag inte så säker på att Alliansen hade vunnit och det är nog Reinfeldt medveten om. Alltid när det pratas om gapet mellan Sahlin och Reinfeldt i förtroendesiffror så tänker jag att med tanke på Reinfeldts motståndare så vore det ett direkt tjänstefel om han inte ledde skyhögt. Skulle motståndaren het t ex Jan Eliasson så skulle vi inte se samma skillnad. Det återstår att se hur Reinfeldt klarar av en mer värdig motståndare. Jag blir även jag förbannad när han sitter och predikar för mig vilka jag ska rösta på. Det ska han skita i och om han anser att det kan bli kaotiskt så kanske han är på fel plats. Han som har förvandlat M till ett sosseparti för att behålla makten ska dessutom bara hålla tyst och inte ta ordet populism i sin mun. Skadeglädjen är som bekant den enda sanna glädjen och jag skulle ljuga om jag sa att det faktum att Reinfeldt nu fick erfara, det alla vi andra redan vet, att det inte är en slump att det heter (S)(V)T inte får mig att dra på smilbanden.

När vi ändå inne på GP så tror jag att hans uttalanden är menade att torpedera Sahlin och därmed bereda vägen för ny ordförande. Han gör nog bedömningen att 4 år med MS som statsminister kommer utradera S som parti. Inte ens deras mest inbitna väljare kommer att acceptera hennes inkompetens och vurm för alla förutom oss svenskar. GP räknar kallt med att den nya ledaren kommer att mobilisera dom som röstar rött, speciellt efter ytterligare 4 år av borgerligt styre.

Vad känner ni när ledaren för SAP står i ett hav av invandrare och leder dom som en dagisfröken till vallokalen och säger till dom att om SD kommer in i Riksdagen så kommer dom sparka ut er? Nog för att jag vet att inte vänstern skyr några medel för att få makt men detta är så in i h-te lågt och ovärdig en politiker så jag får upp frukosten bara jag tänker på det. Är det inte olagligt förresten? Dessutom så påvisar det en människosyn som är minst sagt vidrig. Hon struntar fullständigt i dessa människor. Hon kommer att glömma dom så fort valbussen rullar vidare. För henne är dom bara en röst. Valboskap. Det är som en skrev
” Mona Sahlin får använda SD för att skrämma muslimer men SD får inte använda muslimer för att skrämma Mona Sahlin”

MS sa...

Vad känner ni när ledaren för SAP står i ett hav av invandrare och leder dom som en dagisfröken till vallokalen och säger till dom att om SD kommer in i Riksdagen så kommer dom sparka ut er? Nog för att jag vet att inte vänstern skyr några medel för att få makt men detta är så in i h-te lågt och ovärdig en politiker så jag får upp frukosten bara jag tänker på det. Är det inte olagligt förresten? Dessutom så påvisar det en människosyn som är minst sagt vidrig. Hon struntar fullständigt i dessa människor. Hon kommer att glömma dom så fort valbussen rullar vidare. För henne är dom bara en röst. Valboskap. Det är som en skrev;

” Mona Sahlin får använda SD för att skrämma muslimer men SD får inte använda muslimer för att skrämma Mona Sahlin”

MS sa...

Jag får skriva kortare inlägg m a o.

Robsten sa...

Ja, men blogspot skall ju säga ifrån när inläggen blir för långa.

Robsten sa...

Jag uppmanar alla som bor i Södertälje att kolla förtidsröstningslokalerna. I Södertälje härskar Sahlins husdjur, Anders Lago som en småpåve.

z999 sa...

Men då låter det jättemycket som att du har en trög (alltså med dagens mått mätt) internetuppkoppling. Det är diverse bekräftelser och "handskakningar" som ska göras innan inlägget läggs in i mysql och sedan blir synligt. Om du har möjlighet att byta ut vista nångång så är det bra om du gör det, inte bara för det här problemet.

Jag gillade win2000 som var en bra version på sin tid (är väl fortfarande) eftersom den var relativt enkel att säkra för ett nätverk (företag, inte hemma). WinXP höll också en viss klass och var/är verklighetsnära när det gäller de hot och andra problem som finns. När det gäller vista så var det tydligt att microsoft haft en stor generationsväxling när det gäller personal. I win7 har man dock kommit tillbaka igen. Detta är subjektivt och utgår från vad jag tycker är enklast att säkra (e.g. plocka bort sånt som inte behövs och som skapar säkerhetshål).
På hemmaplan har jag just nu trisquel, xubuntu, gnewsense och en hårddisk med winxp home edition som jag aldrig har någon kontakt med nätet med. Trisquel är huvudsystemet för mig just nu i konkurrens med xubuntu. Allting i samma dator.

MS sa...

@Z darling;

"På hemmaplan har jag just nu trisquel, xubuntu, gnewsense och en hårddisk med winxp home edition som jag aldrig har någon kontakt med nätet med. Trisquel är huvudsystemet för mig just nu i konkurrens med xubuntu. Allting i samma dator."

Detta är rena grekiskan för mig. Jag ska köpa ny dator snart. Är det något märke och operativsystem som du kan rekommenderar som jag kan uttala ;-)

Robsten sa...

Macintosh IMac, Mac OS X 10 Snowleopard.

z999 sa...

@MS:
"Detta är rena grekiskan för mig. Jag ska köpa ny dator snart. Är det något märke och operativsystem som du kan rekommenderar som jag kan uttala ;-)"

Jag förstår. Robsten har lagt ett tips som jag faktiskt inte har testat men som jag litar på att är bra. Annars när det gäller lätta märken så är dell ett tips. Själv har jag sedan minst tio år tillbaka bara hemmabyggen eftersom jag tycker att dom plockar i så mycket i datorerna som jag får betala för men inte använder. Jag prioriterar väldigt hårt att datorn är tyst också och det är inte alltid fallet när man köper en färdig dator. Ett enkelt råd är att undvika windows vista, i alla fall om det inte är kopplat till något pangerbjudande.

Jag tycker att någon datortillverkare borde söka sig till kundkretsen som mest vill ha en fungerande burk som bara rullar på år efter år och som inte ska spela de senaste spelen.

Robsten sa...

"Jag prioriterar väldigt hårt att datorn är tyst också"

Min Imac är det tystaste jag någonsin upplevt, det enda som hörs är min externa hårddisk som ibland surrar mycket lågt, ett livstecken, annars råder total tystnad, visste jag inte bättre skulle jag tippa på att det inte fanns någon vanlig hårddisk i datorn, det hörs ingenting. Nästan läskigt.

"Jag tycker att någon datortillverkare borde söka sig till kundkretsen som mest vill ha en fungerande burk som bara rullar på år efter år och som inte ska spela de senaste spelen."

Återigen Imac. Den fungerar och kraftfulla funktioner är gömda, man får som nybörjare läsa sig till dessa.

Nackdelen är väl priset, lite dyrare än en PC, men i slutänden får man vad man betalar för. En Imac skall ha längre livslängd än en PC, det är så man får kompensera det lite högre priset.

Robsten sa...

Skall man spela skall man ha en PC självklart. Imac är en musik, bild och arbetsdator. Men den är sannolikt säkrare också, den är unixbaserad och inte kompatibel med en massa trojaner och skit. Säkerheten är inbyggd och man behöver inte pilla med en massa skit.

"Utforskaren" heter Finder och är väl inte det bästa med mac, men den duger när man väl lärt sig hur den funkar.

Man bör beställa macen med Iworks eller vad det heter, annars har man inte mycket att arbeta med. Open office fungerar bra också, men är inte lika snyggt som Officepaketet som finns för mac.

Med sin första mac får man bereda sig på en viss inlärningsperiod, det är ett pris man får betala. Allt är annorlunda.

Robsten sa...

Allt är otroligt mycket snyggare än på en PC, gränssnittet, själva burken, skrivbordet, allt är oerhört mycket mer estetiskt tilltalande. Strömsnål är den också enligt uppgifter, inte för jag bryr mig men i alla fall.

z999 sa...

Det låter ju fantastiskt bra. Jag har en del kompisar som kör mac och är lika nöjda som du är. OS:et är ju från BSD unix-miljön som jag har hållt på en del med.

Robsten sa...

Jag kan ta två exempel på hur annorlunda allting är, som förvirrar en PC-slav som mig i början.

När man installerar program så klickar man inte på någon exe-fil, man drar programmet (ikonen) till programpanelen eller till program i Finder, vips, allt installeras. En PC-tekniker som är på den nivån att han hackar sig in på hemsidan om han glömt lösenordet, klagade på att det inte fanns någon avinstallationsprogram, det är för enkelt helt enkelt, man drar programmet till papperskorgen, ingen PC-människa med självaktning fattar sådant i början.

I PC så kör du ett eraser-program för att få känsliga filer att försvinna för gott. I mac drar du dem till papperskorgen och kör "säker papperskorgstömning". I mac kan du köra filevault så krypterar du hela din "hemmamapp" Ingen förutom NSA kan då läsa dina filer utanför datorn.

z999 sa...

@Robsten:
"Strömsnål är den också enligt uppgifter, inte för jag bryr mig men i alla fall."

Men! Du måste ju tänka på miljön och kommande generationer. Fast i våran avnationaliserade värld, vad ska man tänka på dom för? Vad har dom gjort för oss?

Robsten sa...

Nä, orsaken är en annan. Jag antar att om jag cyklar i stället för att köra bil så gör jag ändå tusen gånger mer för miljön (och min kondition) än om jag kör en strömsnål dator i stället för min HP. Jag har inte räknat på det, bara en spontan känsla att det nog måste förhålla sig så.