måndag, augusti 30, 2010

Bluffen om den framtida arbetskraftsbristen


Både företrädare för regering och riksdag, samt enskilda debattörer för fram åsikten att vi måste ha en stor invandring för att vi i framtiden kommer att drabbas av brist på arbetskraft. Det talas om demografiska kurvor och hur många människor varje enskild arbetande människa måste försörja. 


Som exempel kan vi ta de argument som Alexandra Stråberg för fram i en artikel på "Ekonomifakta". Stråberg menar att vi måste öka vår arbetskraftsinvandring, trots att hon mellan raderna säger att vi har en icke fungerande immigration av asylsökande. Så här argumenterar Stråberg.


Ett sätt att beräkna försörjningsbördan är en jämförelse mellan totalbefolkningen och antalet sysselsatta. I dag ligger försörjningsbördan på 2,2 personer. En sysselsatt måste alltså, förutom sig själv, försörja ytterligare 1,2 personer. Enligt SCB:s prognoser kan försörjningsbördan komma att öka markant till 2,4 fram till 2030. Det innebär att varje person, förutom sig själv, måste försörja nästan en och en halv person till. 


Stråberg förtäljer inte om hon här räknat in barn. Skulle så vara fallet så är en försörjningsbörda på 2,4 historiskt inget märkvärdigt alls. Stråberg nämner att vi måste höja pensionsåldern eller sänka vår standard om vi inte ökar vår arbetskraftsinvandring. 


Det Stråberg glömmer är att vi i alla fall inte vinner på någon arbetskraftsinvandring om det inte finns några jobb. Vi har redan nu en arbetslöshet på den historiskt höga nivån av 8 procent. Nästan en av tio arbetsföra människor går omkring och väntar på att få jobba i vårt land. Under den senaste högkonjunkturen hade vi en arbetslöshet på 320,000 människor enligt SCB.  


Vi brottas också med den fullständigt misslyckade asylimmigrationen, där väldigt många av dem som fått uppehållstillstånd inte har fått något jobb. Vi har Rosengård, Hammarkullen och Fittja, områden där vi har en stor arbetskraftsreserv (om man vill uttrycka det positivt). 


Enligt Wikipedia som hämtat sina fakta från kommunens "områdesfakta" så saknar 62 procent av den arbetsföra befolkningen ett arbete i Rosengård, 80 procent av denna befolkning lever på någon form av bidrag.  Är det inte ens meningen att alla arbetslösa i dessa förorter någonsin skall få ett jobb? Om en del av dessa människor som i dag går arbetslösa i dessa enklaviserade förorter fick ett arbete skulle vi genast minska antalet personer varje arbetande människa skall försörja. Dessutom inställer sig frågan, skall vi försörja en åldrande befolkning som redan dragit sitt strå till stacken eller skall vi försörja etniska enklaver där arbetslösheten är bedövande stor?


Det har talats mycket om att bristen på arbetskraft skall visa sig när den stora 40-talsgenerationen "äntligen" går i pension. Enligt den ofta påläste debattören Birger Schlaug så har redan halva 40-talsgenerationen nu gått i pension, var är den omtalade arbetskraftsbristen? Det är ju också så, som Schlaug också påtalar, att den långt framdrivna rationaliseringen minskar arbetskraftsbehovet. De arbeten som ändå finns är ofta avancerade arbeten eller servicearbeten som kräver goda kunskaper i svenska språket. Den arbetskraftsinvandring vi hade på 60-talet är inte längre möjlig av strukturella orsaker. 


Vi har redan i dag arbetskraftsinvandring, nämligen den arbetskraftsimport som är baserad på EU:s regelverk. Vi har just nu massvis med byggjobbare från Polen, detta samtidigt som vi har en stor ungdomsarbetslöshet. Vad är det för fel på att anställa våra egna ungdomar till alla de byggen som finns runt om i landet? En del politiker och samhällsdebattörer pratar om en kommande arbetskraftsbrist. Den egentliga drivkraften för arbetskraftsinvandring verkar i praktiken vara att pressa ned lönenivån och få tillgång till billig arbetskraft för enskilda företag. Det är dock samhällsekonomiskt negativt då svenskar i stället får gå arbetslösa. 

Länk Ekonomifakta arbetslöshet

Länk Ekonomifakta Stråberg

Länk Schlaug 

Länk Wikipedia Rosengård

15 kommentarer:

z999 sa...

Här, en bekräftelse på att Åkesson hade 1000% rätt i debatten/fyllbråket med Schyman.

Robsten sa...

Det var lite med tanke på de debatter han varit med om jag skrev artikeln.

z999 sa...

Skulle vart en länk också.
http://www.newsmill.se/artikel/2010/08/30/rasistanklagelser-och-schymans-toppstyre-fick-mig-att-l-mna-feministiskt-initiati

Robsten sa...

Hyfsad artikel Z, en del träffsäkra poäng. Detta med "elitfeminism" har jag ju tjötat om på denna blogg så jag tröttnat t.o.m.

Robsten sa...

Också en kul artikel.

http://www.newsmill.se/artikel/2010/08/15/unga-kvinnor-ser-rakt-igenom-birgitta-ohlsson

Men jag skulle ju aldrig blanda mig i det samtalet givetvis.

z999 sa...

Lite dansk kritik av valet.
http://www.dn.se/nyheter/valet2010/dansk-kritik-valcensur-i-sverige-1.1162243

patrik blom sa...

Alltför många svenskar är i realiteten för dåligt utbildade och för lite intresserade av att utföra ett arbete väl. En byggföretagare skrev på nätet att han mycket hellre anställde hårdjobbande polacker än "fetmagade sossegubbar" och det är väl tyvärr en del problem med den yngre generationen också. Så arbetsgivarna kan nog behöva arbetskraftsinvandring.

z999 sa...

@Patrik Blom:
"En byggföretagare skrev på nätet att han mycket hellre anställde hårdjobbande polacker än "fetmagade sossegubbar" och det är väl tyvärr en del problem med den yngre generationen också. Så arbetsgivarna kan nog behöva arbetskraftsinvandring."

Och det har säkert inget med priset att göra. Arbesgivare i södra USA föredrar illegala invandrare från Mexico av samma skäl.

Det är intressant att man numera kan diskutera på det sättet eftersom svenskar inte räknas som att de har en exklusiv rätt till Sverige. Ett mer fascistoidt tänkesätt där man måste förtjäna sitt medborgarskap genom att inte vara "fetmagade sossegubbar".

Invandring överhuvudtaget bygger på ett rättfärdigande av socialdarvinism. De starkaste flyr länder som inte går att bo i och de svagaste blir kvar. De som blir kvar kan eventuellt få ett bistånd begränsat till 1% av bnp.Dom starkaste har inte samma begränsning. Survive of the fittest.

z999 sa...

Var det inte samma problem i Sydafrika på apartheidtiden? Arbetsgivare anställde hellre utbildade vita än outbildade från den inhemska befolkningen.

Robsten sa...

Jag känner en byggare. han får alltså åka och göra om arbeten gjorda av polska företag, de är ofta undermåliga, till ett lägre pris. Det är inte så att polackerna är lata, de saknar de byggnormer och den sakkunskap svenska företag har. Svenska företag är dyrare, men inte om man ser till den kvalite man verkligen får. Man

Man anställer t.o.m. polacker för att klippa gräs, kan inte svenska ungdomar göra det? Självklart kan de detta, om vi bestämmer oss för det.

Stig sa...

Off topic
Den gamle legendraren Ulf Nilsson skriver i expressen igen om invandingen och valfäsket
Citat: "I debatten om dagens verklighet måste i n v a n d r i n g e n, som är en del av befolkningsutvecklingen, analyseras. Taktiken att låtsas som om Sverige Demokraterna inte finns är lika förkastlig som föraktlig. Återigen är det som krävs en sann beskrivning av VERKLIGHETEN. Hur många invandrare finns det i Sverige? Var bor de? Hur många har kommit under de senaste 20 åren? Hur många arbetar - och med vad? Hur många är äldre anhöriga och lever på bidrag - till vilket de är berättigade - och hur många är barn?
Och, även om det kommer att stämplas som rasistiskt, intolerant och jag vet inte vad: hur stor del av Sveriges befolkning bekänner sig till islam? Hur många procent av dömda brottslingar är födda i något annat land än Sverige?"

"En effektiv politik för rättvisa åt alla - födda svenskar, liksom invandrade - en sådan politik måste bygga på fakta, att vi ser hur VERKLIGHETEN ser ut. Att kräva detta är inte rasism, det är sunt förnuft."

Han är underbar den mannen! Han kan och vågar utmana rakt in i PK-pressens finrum!!

http://www.expressen.se/kronikorer/ulfnilson/1.2116778/en-rattvis-politik-maste-bygga-pa-verkliga-fakta

patrik blom sa...

Med min kommentar ovan ville jag påminna om att det långt ifrån bara är genus-, invandrings- och integrationspolitiken som fungerar dåligt i Sverige. Det kan - sorgligt nog - leda till ett behov av arbetskraftsinvandring.

Robsten sa...

Då skall man se till att det som fungerar dåligt fungerar bättre i stället. Jag säger nej till arbetskraftsinvandring, förutom när det gäller specialiserade yrken. Vad skulle dessa arbetskraftsinvandrare arbeta med?

patrik blom sa...

Robsten,
De vansinnigheter som du så förtjänstfullt skriver om är tyvärr inga isolat i en i övrigt frisk och sund samhällskropp. De är snarare tecken på en allmän brist på förnuft som också framträder på andra områden. Sverige krackelerar långsamt. Du är tydligen optimist och menar att det går att rätta till det som fungerar dåligt. Jag är pessimist. Men jag läser din blogg med mycket stor behållning.

Robsten sa...

Tack Patrik, ja jag är optimist och tror att misstagen går att rätta till, om tillräckligt många vill och kommer till insikt. Men självklart finns det irreversibla skador på samhällskroppen.