onsdag, oktober 20, 2010

En ny laserman?


Ett stort antal till synes meningslösa skottlossningar mot människor som saknar synbar koppling till den kriminella världen har skett i Malmö. Det finns kopplingar som vapen och ammunition som knyter åtminstone vissa av dåden till varandra. 


I SVT intervjuas en polisman som i princip blir övertalad av journalisten att framhäva likheterna med de dåd lasermannen gjorde sig skyldig till i början på 90-talet. Som grädde på moset får Jerzy Sarnecki uttala sig i programmet om likheterna med lasermannen, han säger så här.


Även då fanns det en upphetsad debatt i samhället om invandrare, liknande den vi har nu om Sverigedemokraterna. Det är naturligtvis en spekulation från min sida, men det finns personer med psykisk störning, på gränsen till sammanbrott, som blir påverkade av en sådan debatt och det kan utlösa det.


Naturligtvis kan spekulationerna om en galning som väljer ut mörhyade människor som offer på måfå stämma, det finns ju en del som pekar åt det hållet. Men att på detta sätt ens nämna ett politiskt parti i sambandet är absurt, speciellt innan man ens har fått tag på gärningsmannen och dennes motivbild. Är det en förvirrad person som valt sina offer p.g.a. deras härkomst så kommer detta slås upp stort, är det någon annan motivbild så blir det små rubriker. Hur var det förresten med anklagelserna mot von Arnold och att han hade rispat sig själv? Efter valet har det varit väldigt tyst om saken, som om media tappat allt intresse för saken. 


I text ser det inte lika illa ut som när programmet sändes på SVT där journalisten i princip pressade en polisman att säga det som förväntades av honom. Samtidigt kan vi i SvD läsa om den allmänna brottsutvecklingen i Malmö, så här står det bl.a.


För 20 år sedan uppskattar Per Lidehäll, kriminalkommissarie vid länskriminalpolisen i Skåne, att han och hans kollegor gjorde ungefär ett vapenbeslag i kvartalet. Nu hittar de vapen i Malmö åtminstone en gång i veckan. Delvis beror det på att polisen satsar mer på att upptäcka illegala vapen, men enligt Lidehäll kan inte det vara den enda förklaringen.

Man skjuter på restauranger, mot personer i bilar och man kan gå fram och helt kallt skjuta någon i benet. Och vi stöter på allt yngre personer, till och med tonåringar, som beväpnar sig med skarpladdade vapen. Vi träffar också människor som går klädda i skyddsväst på stan, säger Lidehäll.


Motivbilden när skottlossning sker i kriminella sammanhang är mer logisk, men acceptansen verkar ändå väldigt stor för att vårt samhälle är fjärran från det samhälle där Tumba Tarzan blev jagad av hela Stockholms poliskår för att han stulit några konservburkar mat när hungern blev för svår. En lite mer djuplodande journalistik där vår media ifrågasätter samhällsutvecklingen i stort, vart vi är på väg och varför, lyser med sin totala frånvaro. Man kan lätt få den misstanken att journalistkåren skyddar en viss politisk agenda om man tittar på den samlade produktionen av vår media.

Länk SVT

Länk SvD

Länk DN

13 kommentarer:

Lars M Hermansson sa...

Det är oförskämt att koppla ihop SD med dessa beskjutningar - liksom att koppla ihop lasermannen med NYD. Det är endast fråga om propaganda mot SD för att smutskasta.

Anonym sa...

Om det är som Jerzy Sarnecki spekulerar, att det är en mycket labil person som speciellt angriper mörkhyade personer, är det väl inte så smart att gå ut med den där typen av uttalanden. Jag är ingen psykolog, men är det inte en risk att detta slags uttalanden triggar en sådan person.

Dessutom är det väl fr a massmedia, politiker och personer som Sarnecki som står för en "upphetsad debatt i samhället om invandrare, liknande den vi har nu om Sverigedemokraterna".
SD har tidigare knappt kommit till tals och skjutandet har ju hållit på ett tag.

Robin Shadowes sa...

Kommer bli betydligt mer intressant att få höra Leffe GWs mer balanserade kommentarer till dessa händelser.

max sa...

I alla samhällen som upplever sig vara ockuperade, uppträder förr eller senare en motståndsrörelse. Hängivna människor som, trots att deras regering förordar passivitet, tar saken i egna händer.
Det är ingen tillfälighet att Malmö nu får uppleva detsamma. Malmö har under lång tid fått erfara att staden invaderats av olika gangstergäng, oftast av utländsk härkomst, som terroriserat vanliga malmöbor med rån; skottlossning mot bilar och bussar; bränder och upplopp i invandrartäta områden. Särskilt utsatta har ungdomar varit. Nu har uppenbarligen någon fått nog, och börjat ett enmanskrig mot dem som upplevs som fienden. Det är allvarligt och ett tecken på att samhället är i obalans.
Om och när polisen tar fast gärningsmannen avlägsnar man symptomet, och med detta låter man sig sannolikt nöja, orsaken till problemet vill ingen ta i.

Fredrik sa...

Det är konstigt hur äldre tiders kriminella framstår som vet inte, buspojkar kanske, i jämförelse med dagens moderna brottslighet.

Bildsköne Bengtsson, Tumba-Tarza t o m Svartenbrant på sjuttiotalet känns ju helt ofarliga jämfört med dagens maffialigor och knarkkarteller.

Josef Boberg sa...

Hur som med detta - men måhända är det dags NU - för wåra svenska politiker - att lugna ner sig lite med att "ragga" nya invandrare till Sverige, kanske...

z999 sa...

Lasermannen är ökänd av alla trots att det gått så lång tid. Han lyckades trigga igång det största polispådraget sedan mordet på Olof Palme trots att det bara var en person som dog.
http://sv.wikipedia.org/wiki/John_Ausonius

Många bra kommentarer i den här kommentarskedjan.

kalle sa...

än värre är det tysta våldet som planeras, är Sverige en förlorad plats?

se denna film från engelskt tv bolag. 3 minuter långt inslag om en ung tjej i London som planerade att begå terroraktioner.
nog finns det såna tjejer i Sverige också. viktigt att se och vakna upp ur fanatsin att Sverige skulle vara en tryggt land.

http://www.truthtube.tv/play.php?vid=957
(inga otäcka scener i denna),

men f-n i filmen visar de en handbok att ladda ner från internet i att förgifta västerlänningar!

http://thedisease.net/functions.php?&arcanum=nbc/chemical/Mujahideen_Poisons.pdf

känns ju bra att extremmuslimen waberi sitter riksdagen och är med på möten om landetssäkerhet!

Anonym sa...

Tänk om det är en invandrare som det slagit slint hos, som skjuter i Malmö?

Hur ska media hantera det??

Cyniske lasse sa...

Först verkar det ha varit en av flera arbetshypoteser hos Malmöpolisen men nu verkar media ha fastställt att det är en ny "laserman" som är lös i Malmö.
Utan att vara alltför cynisk så borde man inse att det är ett scenario som säljer lösnummer och om man dessutom kan koppla det till SD så är det guld värt.
Vi får se vad det utmynnar i. Antingen är det "vanliga" skottlossningar i det mångkulturella Malmö eller också visar det sig att det är någon europé eller asiat som är skyldig till en del av skottlossningarna. Om den eventuelle nye "lasermannen" visar sig vara etnisk svensk så öppnas champagnen på redaktionerna.
Om inte, så kommer nyheten att begravas i stillhet på närmaste kvarterskrog.

Robsten sa...

Jag gör nog den analysen (om än inte helt opartisk och objektiv) att om det är en ny laserman, så vinner inte PK-samhället särskilt mycket på det, om ens något. Om det däremot är en ny medborgare, så förlorar PK-samhället på detta. Det blir alltså ingen vinst för PK-mobben hur det än förhåller sig.

Cyniske lasse sa...

Tja, om det finns en ny "laserman" och om denne visar sig vara etnisk svensk så går det säkert att hitta "kopplingar" ("kopplingar" är f ö ett utmärkt uttryck för den som smeta något dåligt på någon annan) till SD genom "samhällsklimatet" eller att vederbörande känner någon vars kusins mosters man är med i SD, så där tror jag du är alldeles för naiv.
Tyvärr.

Robsten sa...

Eller tvärtom, det som fungerade för två år sedan fungerar faktiskt inte längre. jag hörde t.o.m. PKiterna på Godmorgon Sverige säga att detta kan inte SD lastas för.