fredag, oktober 22, 2010

Självklart är inte kontanterna problemet i vårt samhälle


I en artikel publicerad på SvD så argumenterar Patrik Färdow, vd för G4S Cash Solutions förtjänstfullt mot den strömning i samhället som förespråkar att vi skall ta bort kontanterna i samhället för att undvika grova rån. Som Färdow också påpekar, så presenteras en enda åtgärd när det sker våldsamma rån som det mot IKEA nyligen. Denna åtgärd är att ta bort kontanterna i vårt samhälle. 


Som Färdow så riktigt skriver i sin artikel, så behövs det kontanter för att vår handel skall fungera på ett smidigt sätt. Kontanter behövs i parkeringsautomater, när man köper SL-remsa (vid kortköp så missas många tåg, det vet jag av erfarenhet) när man lånar pengar samt när man köper småsaker ute i skärgården där det inte ens finns någon kortläsare. Dessutom så borde det vara så, att om man vill handla med kontanter i ett fritt samhälle, skall man också få göra detta. Så här står det i artikeln.


Om vi leker med tanken att vi avskaffar kontanter i samhället utan att angripa problemets kärna – brottsligheten – så kommer vi att få en utveckling där brotten istället blir mer avancerade och med större våldsinslag. Människor tas till fånga och hålls som gisslan tills de har fört över sina tillgångar till sina kidnappare. Hot och våld kommer att i större utsträckning riktas mot privatpersoner. Kidnappningar, bilkapningar, gisslantaganden och annat kommer att bli på modet, medan butiksrån och värdetransportrån kommer att försvinna.
Knappast en önskvärd utveckling. Men med det tunnelseende som präglar debatten kring detta så blir det en logisk utveckling. 


Färdow har självklart rätt, de som nu ägnar sig att genomföra våldsamma rån mot kontantdepåer genomgår ingen förvandling och blir laglydiga korgossar bara för att vi stryper kontanthanteringen. Däremot så kommer politiker och andra makthavare undan problemet med vad vi skall göra åt den grova brottsligheten genom universallösningen att avskaffa kontanterna. Det är som att kommuner vanligtvis genomför en allmän buskröjning när det skett ett antal våldtäkter i den egna kommunen. Än så länge har vad jag vet, ingen buske suttit på de anklagades bänk i ett våldtäktsmål. 


I den utmärkta boken "Svensk maffia" så beskriver Lasse Wierup och Matti Larsson hur grova kriminella gäng växte upp mitt framför ögonen på våra politiker och myndigheter. Våra ansvariga makthavare måste ha blivit informerade om vad som skedde i vårt land. Antingen valde våra politiker att inte göra något, eller så misslyckades de fullständigt i sina åtgärder. Det är resultatet av detta misslyckande vi nu skördar frukterna av. 


Det talas mycket om hur värdefullt och bra vårt "öppna och mångkulturella samhälle" är. Det är snart dags att göra ett bokslut och väga in alla fördelar och nackdelar på en balansvåg. Vi ser ett samhälle växa fram där kriminella ligor härjar nästan fritt, där yttrandefriheten och det politiska samtalet blir alltmer insnärjt, där rädsla och utanförskap härskar. Samtidigt så försämras vår sjukvård, äldreomsorg och våra skolor. Rika människor har redan börjat bosätta sig i "gated communities". Våra ansvariga politiker har misslyckats med att styra vår samhällsutveckling i rätt riktning, en avskaffad kontanthantering skulle enbart vara ett kvitto på just detta.

Länk SvD

Svensk Maffia

Gated communities

5 kommentarer:

z999 sa...

Att anpassa sig på det här sättet är som när folk börjar röka light ciggaretter. Jag tror att det är bättre att symptomen är kvar så att det blir en riktig förändring.

z999 sa...

Angående detta blogginlägg och föregående om morden på invandrare i Malmö. Man jämför med lasermannen som faktiskt bara sköt ihjäl en person (men förstörde livet för åtskilliga andra). En skillnad är att media idag avpersonifierar mordoffren och de skadade, kanske beroende på att det är ett större antal den här gången? Långtifrån samma polispådrag som mot lasermannen, trots att det borde vara tvärtom. Visserligen säger man att just dessa mord har prio ett, men det är tydligen ingen självklarhet. Börjar vi bli så vana vid mord?

Robin Shadowes sa...

Ingen kommer att kunna handla eller sälja som inte har odjurets märke. Vi börjar komma dit nu. Med stormsteg dessutom.

Robsten sa...

En annan sak Z är att lasermannen använde normal kaliber på hans vapen, alltså direkt dödande ammo. Nu vet vi inte vad för kaliber denna galning använder sig av, låter lite som 22 lång (men detta vet jag naturligtvis inte). Är det så kanske inte polisen betraktar detta som rena mordförsök.

z999 sa...

Jag tror att lasermannen delvis använde kaliber 22 (salongsgeväret med lasersikte) men den invandrare som dog blev skjuten med en revolver. Lasermannen påstås ha hämtat inspiration från NyD, trots att han inte gick med i NyD eller ens ansträngde sig att sätta sig in i vad dom egentligen ville. Han har aldrig i intervjuer (mig veterligen) sagt något positivt om NyD.

Jag anser att splittringen mellan nationalism och nazism som växte fram 1988 när SD skapades medförde en hårdare kärna av nazister som skapade grogrunden för VAM (vitt ariskt motstånd) och lasermannen påverkades mer av det än av NyD. I och med SD's skapande så fanns det inget skäl längre för nazisterna att kompromissa med folk med andra tankar om nationalism och det skapades en ideologisk berusning inom nazismen som gjorde dom våldsammare. Bilden av SD som ett hot mot nazismens ideologi växte fram. Många hardcore nazister ser nu ND som ett ännu större hot eftersom dom mjukar upp och planar ut idén om ett Sverige med rashygien på programmet. Denna motsättning byggdes upp kraftigt när ND's förbjöds ha talare på salemmanifestationen. Många nazister och ND'are vill säkert beskriva orsakerna annorlunda men då nonchalerar man de personer inom nazismen som inte ser etnopluralism som något positivt.