lördag, november 27, 2010

Vad är egentligen extremt?


I en SvD-artikel slås det upp stort att SD "vill neka gömda flyktingar vård". Det låter ju väldigt inhumant och elakt, vilket förmodligen är meningen med både rubriken och hela artikeln. Så här står det redan i ingressen till artikeln.
Sverigedemokraterna har gått fram kraftigt i landstingen – trots att partiet i princip saknat vårdpolitik. Förra mandatperioden satt SD i tre landstingsledningar. Nu sitter man i 15 och vill profilera sig genom bland annat stopp för gratis sjukvård för gömda flyktingar.
Så kort ingress men ändå med så många felaktigheter, det är nästan en prestation i sig. Det finns ingen "gratis sjukvård" det är alltid någon som betalar för all sjukvård. Gruppen som det talas om är med största sannolikhet inte alls flyktingar, då de som kan betraktas som flyktingar sannolikt skulle få asyl i världens mest generösa asylsystem (det svenska). Det är alltså inte flyktingar vi talar om generellt. Naturligtvis kan någon verklig flykting gömma sig i denna grupp, då hela vårt asylsystem havererat med ökad rättsosäkerhet som följd. 


Ingen anser att någon skall ligga och dö på gatan, akut sjukvård har alla rätt till som befinner sig i vårt land. Det är alltså annan mer långvarig sjukvård vi talar om här. Grundprincipen måste vara att de som befinner sig här illegalt skall lämna landet, det är vitsen med vårt rättsystem och våra lagar. Inget land i världen tillåter att människor befinner sig på deras nationella territorium olagligt, det är därför man behöver pass när man reser utomlands. De som fått avslag på sin asylansökan skall enligt alla logiska principer och alla lagar lämna landet. Frågan om gratis sjukvård åt en grupp som skall lämna landet blir på så sätt en mycket märklig fråga. Socialdemokraten Karin Engdahl uttalar sig i artikeln och säger så här.
Man blir skrämd men inte förvånad över förslagen med den människosyn SD har. På ett sätt är det bra att de visar sitt rätta ansikte och jag är säker på att alla andra partier skulle rösta ned dem om de lade fram sina extrema förslag, säger hon.
De flesta människor som inte är politiker blir skrämda (och kanske förvånade) av att den vård samhället erbjuder sina skattebetalare blir allt sämre och mer svårtillgänglig. Köerna till olika operationer är i många fall månader. Barnfamiljer som kommer till någon akut i Stockholm kan få vänta ett halvt dygn på vård eller ännu längre. Sådant skrämmer inte en äkta socialdemokrat naturligtvis. 


För en majoritet av vår befolkning skulle ett sådant synsätt som Engdahl lägger i dagen verka extremt, som "gratis" sjukvård till människor som befinner sig i vårt land illegalt, samtidigt som våra vårdresurser knappt räcker till för den inhemska befolkningen. Vad som är extremt beror på hur man lägger fram saken. Jag är dessutom säker på att socialdemokraternas kräftgång kommer att fortsätta, de kan helt enkelt inte ta sig ur den floskel och slagordspolitik som väljarna alltmer tar avstånd ifrån.

Länk SvD

8 kommentarer:

Anonym sa...

De skiter högaktningsfullt i våra pensionärer och lagar som de är satta att förvalta. Hur kan det ha blivit så här?
Allemand

Anonym sa...

Det finns ju andra, mer pensionärsmässiga pensionärer, de som har aldrig gjort ett handtag i Sverige, det är dem vi ska ge det bästa, överallt, inte minst inom sjukvården. Jag hoppas du, Allemand, förstår det.

UncleBob sa...

Lider själv av diabetes typ två.
På grund av att den är svårbemästrad och ofta ligger på tok för högt så får jag komplikationer som djupa hälsprickor och sämra blodcirkulation i ena benet.
Nu måste landstinget spara in på den fotvård jag får och det har lett till att min fotvårdare nu enbart skall arbeta halvtid. Då finns det inga tider för den som inte har "öppna blödande sår" på fötterna.
Nu riskerar jag att få mindre motion och fler plågsamma problem med fötterna. Har jag otur tvingas jag amputera benet på grund av bristande vård. Vård som jag betalar genom patientavgifter och skattesedeln.

Felet ligger naturligtvis i den idiotiska vårdpolicyn där gömda "flyktingar" åker räkmacka på vår bekostnad.
Nästa gång blir det Sverigedemokraterna som får min röst.
De vill inte tillåta att de etablerade politikerna stjäl mina skattepengar och ger dessa free-loaders "gratis vård" på min bekostnad. Det är ingen sjukvård. Det är sannerligen en sjuk vård!

Anonym sa...

"Det finns ju andra, mer pensionärsmässiga pensionärer, de som har aldrig gjort ett handtag i Sverige, det är dem vi ska ge det bästa, överallt, inte minst inom sjukvården. Jag hoppas du, Allemand, förstår det."

Som ironi betraktat kan jag förstå dig men det värsta är, att det du skriver är sanningen.
Allemand

Kraxpelax sa...

Sverigedemokraterna har självklar trätt. Annars tredje världens alla sjuka drivkraft att ta sig hit illegalt för att snylta på svensk sjukvård och därmed bestjäla svenskar på sjukvård vi betalat för via skatt och försäkringar.

Alternativt kan man ju ge dem vård, det är ett bra tillfälle att fånga in dem och förpassa dem ur riket.

Kraxpelax sa...

Till Uncle Bob: jag detsamma. Har inte röstat på 30 år, men nästa gång är Sverigedemokraterna det givna valet.Vårt enda anständiga politiska parti.

Mick H sa...

Den vedertagna definitionen i medierna av ordet "extremt" är "den som avviker starkt i åsikterna mot den politiska, kulturella och ekonomiska eliten i Sverige". Definitionen borde vara samma fast byta ut eliten mot vad gemene man tycker. Och gemene man prioriterar inte vård till såna som fått avslag på sin asylansökan trots en av världens mest generösa asylsystem och som stannar kvar illegalt i landet. Att det ens finns en debatt om huruvida dessa personer ska få gratis statsfinansierad vård får mig att skämmas för att vara svensk. Det är en sak om människorättsorganisationer och idealistiska läkare på sin fritid ordnar vård åt dessa personer, en helt annan då skattefinansierade sjukvården ska tvingas klämma in illegala immigranter i sin av köer och underbemmanning drabbade sjukvård.

Erik, Sthlm sa...

Jag skrev till journalisten på SvD och fick svar:

"Tack för dina synpunkter. Ett förtydligande kommer att publiceras i SvD."

Till UncleBob, min far (för övrigt sd-medlem sedan ungefär 1997) är 77 år och har också problem med cirkulation i ena foten. Han har haft hjälp av att cykla på en motionscykel; 10 min per dag var sjukgymnastens ordination. tabletter med Ginkgo Biloba verkar också hjälpa med cirkulationen i fina blodkärl.