torsdag, december 30, 2010

Den skrivande och tyckande subjournalistklubben


Sakine Madon har tidigare i en mycket uppmärksammad artikel skrivit om den journalistiska kompisklubben i vårt land. I Stockholms innerstad bor 19 procent av alla journalister och på Södermalm som är det verkliga innestället bodde när Madon skrev sin artikel hela 1259 journalister. Det är självklart att denna geografiska koncentration av journalister får enorma effekter för journalistiken och den gemensamma politiska diskurs dessa journalister representerar. Lika självklart är det att detta är ett allvarligt demokratisk problem. 


Det finns dock en subgrupp till den rena journalistkåren. Det är en grupp som journalistkåren hämtar sina nya medlemmar från, kommunicerar med, byter åsikter med. Denna grupp består av skrivande personer som är politiskt intresserade och initierade. Ibland finns gemensamma nämnare som Expo, ibland finns det nätverk som dessa personer deltar i. Ibland har medlemmar av denna grupp skrivit en bok, i annat fall kanske de frilansar som journalister. I en del fall så är rena politiker en del av dessa nätverk, främst socialdemokratiska och vänsterpartistiska politiker.


Denna journalistiska subgrupp med starka kopplingar till den svenska journalistkåren har alltså starka band med det Socialdemokartiska partiet samt Vänsterpartiet, såväl till den svenska tongivande journalistkåren. 


Hur ser då dessa nätverk ut, vilka består de av? Jag har bara genomfört en lätt slagning på Facebook och twitter, ändå ser man nätverken framträda tydligt. Jag vill också påpeka att vi nog måste ta kompisrelationer på Facebook med en nypa salt, jag är själv ”vän” med människor på Facebook jag knappt känner. Trots detta så ser vi speciella nätverk framträda i relief som påverkar den allmänna politiska debatten i vårt land. 


På Facebook är Lena Sundström (närmare presentation överflödig) kompis med Tove Lifvendahl och Ulf Kristoffersson.  


Tove Lifvendahl är tidigare MUF-ordförande och numera kommunikationschef vid Svenskt Näringsliv. 


Ulf Kristoffersson är den TV4-journalist som gick till hårt angrepp mot Åkesson inför valet. 


Daniel Poohl är kompis med Anna-Lena Lodenius, Hampus Brynolf, Caroline Stenman, (Sakine Madon, Sanna Klinghoffer, Tommy Funebo, Ulla von Essen, Alexander Bard och Leo Lagercrantz. 


Anna-Lena Lodenius är mycket känd som ”expert” på högerextremism och Sverigedemokraterna. Hon är också känd för sin kraftiga omsvägning i sin inställning gentemot SD ungefär vid tiden för när Kaliber gjorde sitt Wallraffande känt i ett uppmärksammat radioprogram. 


Hampus Brynolf går det rykten om som innebär ett tidigare engagemang i vänsterextrema våldsrörelser. Jag kan inte själv bekräfta dessa rykten. Han skall dessutom vara gift med Anne Brynolf (DN), något jag inte heller kan verifiera. 


Caroline Stenman var den journalist som Wallraffade på SDU:s båtresa men upptäcktes. På Flashback har man försökt att lokalisera denna kvinna men inte lyckats, slutsatserna många drog på trådarna i Flashback är att Stenman är att taget namn, alternativt att Stenman har skyddade personuppgifter. 


Sakine Madon är journalist och utan tvekan den vettigaste personen i denna illustra församling. Jag hänvisade t.o.m. till en artikel skriven av henne i början av denna artikel, om ni minns. 


Sanna Klinghoffer jobbade på Kalibers redaktion när de gjorde sitt omfattande Wallraffande känt för omvärlden. Nu jobbar hon på Uppdrag Granskning med Janne Josefsson och Lina Makboul.  


Tommy Funebo, vidare presentation fullständigt överflödig.


Ulla von Essen är lärare och ”forskare” vid Södertörns högskola och har dessutom författat en rapport om Sverigedemokraternas kommunpolitik. Von Essen med sitt vardagliga efternamn, har profilerat sig som en tämligen aggressiv ”antirasist” och rabiat motståndare till SD. Att mångkultur och politisk korrekthet står mycket högt i kurs hos von Essen behöver man inte tveka om. 


Leo Lagercrantz var för mig ett ganska okänt namn. Jag tog med hans namn enbart för att det förekom så oerhört ofta i nätverken. En slagning på Wikipedia säger det mesta, kulturkritiker på Expressen etc. etc. 


Alexander Bard slutligen behöver väl ingen ytterligare presentation. Värt att nämna är ändå att Bard stod för den omtalade ”Elitlistan” där bara speciellt inbjudna fick vara med. Idealet för denna lista (som öppet deklarerades inom gruppen) var närmast nazistisk och oerhört otrevlig. Poohl är alltså vän med en person som i sin E-postlista propagerat för i det närmaste nazistiska ideal där det stolt deklarerades att ” Hat är en fantastisk känsla”. 


Tittar vi sedan på…


Anna-Lena Lodenius relationer på Facebook så finner vi bekanta namn som Ardalan Shekarabi, Birgitta Olsson, Bo Krokvig, Daniel Suhonen, Karin Jämtin, Dilsa Demirbag-Sten, Erika Bjärström, Hampus Brynolf, Katrin Kielos, Kent Härstedt, Leo Lagercrantz, Ursula Berge, Veronica Palm. 


Här vimlar det av kända socialdemokratiska politiker som Ardalan Shekarabi, Bo Krokvig (partistrateg), Karin Jämtin, Katrin Kielos, Kent Härstedt, Ursula Berge och Veronica Palm. Jag vet uppriktigt inte hur tät kontakt Lodenius har med dessa socialdemokratiska potentater, var Lodenius har sina sympatier kan dock inte vara svårt att räkna ut. 


Mer förvånande är att Lodenius har den kända TV-journalisten Ulrika Bjärström på sin kontaktlista. Även Dilsa-Demirbag finns med, som en något mer nyanserad politisk debattör. 


Går vi sedan ner i ytterligare ett led och gör som Expo är så pigga på att göra, alltså att titta på vänners vänner, så ser vi att…


Hampus Brynolf på sin vänlista har namn som Rosana Dinamarca,  Richard Slätt, Sanna Rayman, Ulf Bjereld och Veronica Palm.


Veronica Palm är t.o.m. en av aspiranterna på partiledarposten för socialdemokraterna. Har hon förbindelser med en person, som i alla fall misstänks för att ha medverkat i våldsamma AFA-aktioner så måste detta vara besvärande. Nu kan jag som sagt inte garantera dessa uppgifter (jag påtalar detta igen för säkerhets skull). 


Rosana Dinamarca är en känd V-politiker, hon är dessutom inte känd för att tillhöra högerflygeln i V, om vi uttrycker oss milt. 


Rickard Slätt är en trevlig och social kille med starka åsikter, dessutom en fanatisk Hammarby-fan. Tyvärr har han också tillhört Expos styrelse.   


Ulf Bjereld är med i Sveriges kristna socialdemokraters förbund. I sin ungdom kan dessutom Bjereld stoltsera med ett medlemskap i KPML®, inte så många förunnat. Bjereld är gift med Marie Demker. Har vi hela bilden klar för oss nu?


Twitter


Lena Sundström twittrar ivrigt med Ulf Christoffersson, Ulf Bjereld, Helle Klein och Isobel Hadley-Kamptz. Nya namn är Helle Klein som tillhör socialdemokratins vänsterflygel och Isobel Hadley-Kamptz, som på valnatten twittrade att hon ville döda någon (när det stod klart att SD kommit in i riksdagen). Naturligtvis är Hadley-Kamptz en given medlem i detta sällskap. 


Tittar vi lite på…
Isobel:s twitter så är adressaterna namn som Anna Ardin, Daniel Swedin, Ali Esbati, Richard Slätt, Katrin Kielos samt Paulina Neuding.


Anna Ardin tillhör den socialdemokratiska broderskapsrörelsen och har dessutom profilerat sig som feminist. Hennes politiska tillhörighet råder det alltså inte någon tvekan om. 


Daniel Swedin presenterar sig själv så här på Newsmill ” Han är verksam som frilansjournalist, men jobbar för närvarande som biträdande forskare på SOM-institutet i Göteborg”. Ännu en frilandsjournalist alltså. Att en person med denna kamratkrets är forskare på SOM- institutet väcker en del frågor dock. Det är ju samma institut som regelbundet mäter svenska folkets inställning till immigrationen bl.a. Hur kan Swedin vara ”oberoende” i detta arbete? 


Ali Esbati är bloggkompis med den berömde Jinge och han är väldigt mycket till vänster, för att uttrycka oss diplomatiskt. Esbati anklagades för några år sedan för att ha infört en ny smart metod på sin blogg för att bekämpa meningsmotståndare. Esbati släppte igenom kommentarer av meningsmotståndare som var plumpa, ogenomtänkta och kanske inte helt enligt verkligheten, och som dessutom var av språklig tvivelaktig karaktär. När meningsmotståndare som däremot var intelligenta, välbalanserade och hövligt formulerade ville posta sina kommentarer, filtrerade han dessa. En helt ny metod för att misskreditera sina meningsmotståndare alltså. 


Katrin Kielos känner vi till efter otaliga framträdande i TV-rutan. Jag skulle väl ändå säga att hon tillhör mitten av socialdemokratin, ungefär. Vad många inte känner till är att Kielos hade en välbesökt blogg för ett antal år sedan, och att hon där höll sig med torpeder som på grövsta möjliga sätt misskrediterade dem som skrev allför obehagliga sanningar i kommentarerna. Jag gick själv med stort nöje in och skulle agera ”torped mot torpederna” men vi han precis att lägga upp strategi, taktik, nicks o.s.v. innan Kielos lade ner sin blogg, synd.


Paulina Neuding är ett intressant namn som dök upp på Isobels twitterlista. Neuding passar väl inte in riktigt i den övriga församlingen och har väl mest gjort sig känd som liberal. Dessutom har hon på ett ganska klart sätt markerat mot extrem islamism, något som säkert är främmande för de flesta andra i denna artikel. Neuding har dock också markerat tillräckligt starkt mot SD för att ändå välkomnas i ”gänget” tydligen. 


Jag vill påpeka att ofta är det inget märkvärdigt som sägs på Facebook eller i twittret, det är mest vardagliga saker. Det är dock inte det saken gäller utan precis som Madon konstaterade med de etablerade journalisterna, det nästan incestuösa banden och kontakterna inom en grupp som direkt (etablerade journalisterna) eller indirekt (de ännu ej etablerade journalisterna) påverkar det politiska samtalet i vårt land och som från min utgångspunkt, upprätthåller den politiska korrektheten i vårt land. 


När vi systemkritiska personer möter meningsmotståndare, så kommer de nästan allesammans från samma läger, från samma klubb. De är inte så många, men de är vana att skriva, debattera och de har allesammans kontakter med den etablerade median i vårt land. De har inte bara direktkontakter med samma journalister som svenska folket läser artiklar av dagligen, de har dessutom omfattande partipolitiska kontakter, ofta då till det Socialdemokratiska partiet. 


Vi har föreningen (stiftelsen) Expo som skall granska extremhögern (fast de verkar ha fixerat sig vid SD, som inte tillhör extremhögern) vi skulle behöva ett Expo för att granska de rakt motsatta politiska krafterna i vårt land. Jag tror dock att den politiska viljan är tämligen ljummen för ett sådant projekt bland etablissemanget.

31 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket väl arbetat! Bravo.
Om än inga oväntade nyheter, mera en bekräftelse på förväntningar, vilket inte gör nedlagt arbete sämre.
//WR
(Anonym idag, kommer inte in med Google..)

Robsten sa...

Tack WR, började skriva i förmiddags, när jag publicerade var det mörkt ute he, he. Sedan var det några veckors lurkande också.

Anonym sa...

Fantastiskt grävande, tyckte du skrev alldeles nyss att du inte hann med?
Allemand

Robsten sa...

Tack, jo i dag hann jag med. fast nu har dagen s.a.s gott, he, he.

Anonym sa...

Gott arbete
Vore kul att se vilka nätverk ledning och journalister på vår "fria" och "oberoende" television ingår i.

Robsten sa...

Tack anonym. Ärligt talat så tror jag inte det nätverket ser lika illa ut. det är nog en mer "stängd" värld, på sätt och vis.

Anonym sa...

Strålande, fint jobb du gjort för att avslöja det skamlösa kamaraderi dessa
i sitt tycke moraliskt högre stående journalisterna är invecklade i. Tack vare att du tillsammans med ett knippe andra bloggare oförtrutligt jobbar vidare, sprids sanningen långsamt men säkert till den vanliga befolkningen.
Och sanningen segrar alltid!

LArs sa...

Mycket informativt och tyvärr talande om det svenska klimatet.

Skicka den till en myndighet så den diarieförs ;)

Robsten sa...

jag satt hela dagen med denna artikel, men här får man lön för mödan, tack anonym ;-)

Jonny sa...

Leo Lagercrantz (initiativtagare, delägare och ansvarig utgivare på Newsmill) är en otäck jävel...

"Det tar aldrig många timmar förrän ett fritt kommentarsfält kapas av Sverigedemokraterna och dess anhängare.
...
SD ett problematiskt parti som ibland faller utanför normen för de demokratiska ramarna. Jimmie Åkesson talar ofta på ett sätt som gör det svårt att beskylla honom för att vara rasist, samtidigt som hans hans parti producerar groteska valfilmer och tidningen Expo kan visa att medlemmar i partiet fortfarande har starka kopplingar till rasismen. Som ansvarig utgivare finns det därför starka skäl att inte släppa sajten till de invandrarkritiska. Den SD:are som säger något vi inte redan hört tusen gånger är dock välkommen att skriva på Newsmill."

http://politisktinkorrekt.info/2010/09/23/newsmill-leo-vi-censurerar-bort-sd-inlagg/

---

"Själv är jag mer restriktiv än någonsin gentemot Jimmie & Co. Hans parti har inte blivit mer rumsrent för att det kommit in i de fina salongerna. Och framför allt: om man som redaktör låter SD:are gå loss med sitt muslimhat vill många andra inte medverka. Så man får välja: hålla de invandrarhatande kort och bli anklagad för censur, eller: sjunga yttrandefrihetens lov och förlora de viktiga och intressanta rösterna."

http://politisktinkorrekt.info/2010/12/14/censuren-pa-newsmill-slar-till-igen/

Anonym sa...

Killen som brukar, eller brukade (jag orkar inte titta längre på programmet), sitta och kolla mail från tittarna i "Debatt" hade också några skumma vänner på Facebook. Han heter väl Alex Gårde någonting har jag för mig.

Robsten sa...

ja jonny, nu kommer jag ihåg, så var det. Stämmer, otäck jävel, och med i alla nätverk är han.

Jonny sa...

Fler borde ta efter ditt exempel, Robsten. Förutom att tydliggöra "nätverk", så är Twitter verkligen en god källa till citat. Medlemmarna i våra s.k. eliter ägnar timmar åt att öppenhjärtigt skriva skit med varandra.

Så här tyckte t.ex. Staffan Dopping – tidigare journalist (SR, TV4) och informationsdirektör på Försvarsmakten, numera pr-konsult på "K Street" – om en debatt mellan Åkesson och Ohly:

Jag är imponerad av Lars Ohlys sätt att debattera med Jimmie Åkesson. Värdigt, men knivskarpt. Sa inte rassesvin en enda gång.
6:30 PM Oct 7th via Echofon
http://twitter.com/SDopping/status/26658811273

JÅ säger samtidigt att det är “massinvandring” och att det bara hjälper ett “fåtal”. Det där med “mass-” är Tourettes-aktigt. Pinsamt.
6:33 PM Oct 7th via Echofon
http://twitter.com/SDopping/status/26659070090

@erikwiklund @AndraAnais Ja men jag förstår hur oerhört arg Ohly är på JÅ. Ändå lyckades han agera värdigt i mina öron.
6:35 PM Oct 7th via Echofon in reply to erikwiklund
http://twitter.com/SDopping/status/26659249644

Åkesson har fårakläder och låter inte som vi föreställer oss rasister.
7:38 PM Oct 7th via Echofon in reply to erikwiklund
http://twitter.com/SDopping/status/26664490437

---
( Erik Wiklund är "frilansjournalist och skribent" - vad annars. )

Robsten sa...

Ja, själv twittrar jag inte, he, he. Kommer aldrig att göra det heller. Är jag på jobbet låter jag mobilen vara, jag är väl en smula konservativ antar jag.

Robsten sa...

Staffan Dopping, jaha, då vet vi var vi har honom också.

Robin Shadowes sa...

Hur värdigt var det att vägra sitta i samma smink-loge eom Jimmie? Jävla pajas!

Robsten sa...

Jag har lagt upp en sida enkom för journalisternas ivriga twittrande. Ni ser länken till höger på listen. Just nu ligger bara vår käre Isobel, Dopping och Wiklund där. Har ni flera intressanta tvitters så ge mig länkarna lägger jag upp dem.

Robsten sa...

Här hittade jag en länk om att Westerberg eventuellt kände till Ludmilla Engströms doping långt i förväg. Dock inga bevis som alla förstår. vet inte ens om det är troligt.

http://fula-gubben.blogspot.com/2006/10/bengt-westerberg-mrkade-ludmilas.html

patrik blom sa...

Hoppas den här listan och de analyser som kan göras utifrån den blir början till en bok. Om hur en liten klick (totalt ett par tusen personer inkl hang-arounds?) tagit sig problemformuleringsmonopol och allt mediautrymme och utestänger alla konkurrerande synsätt.

Undrar dock vad högerflygeln i V står för. Är det humor eller felskrivning?

Robsten sa...

Det förtjänar absolut att bli en bok. Dock inte skriven av mig, jag har inte tid helt enkelt, i så fall får jag lägga ned alla bloggar jag skriver nu, samt en del annat arbete jag vanligtvis utför på min fritid. Blogg eller bok, så är det. Jag hade kanske tjänat några kronor på en bok i.o.f.s. men det är roliga att blogga och få lite respons, direktrespons.

V har absolut en vänster och högerflygel i V. Det spelar ju ingen roll hur långt till vänster ett parti befinner sig, en vänster och en högerflygel finns alltid ändå. I V är flyglarna dessutom manifesta. Ohly är känd för att tillhöra vänsterflygeln, Schyman tillhörde absolut högerflygeln, innan hon plötsligt blev rabiat feminist, men hon var kanske hela tiden mer feminist än klassisk vänster, som historiskt sett inte varit feministiska fanbärare, utan mer bestått av skitiga, rejäla gruvarbetare från Norrbotten, de gillade dessutom aldrig Schyman.

Goten sa...

en smula...he he...gott nytt år!

Bra artikel, borde bildsättas och utökas med länkar.

Robsten sa...

Tack Goten, twitterlänkar blir så lätt obsoleta, så jag rationaliserade bort det arbetet helt frankt. De twittrar som fan i alla fall, så till slut framstår det som meningslöst att bevisa saker med länkar.

Robsten sa...

Isobel verkar en smula matfixerad, twittrar hela tiden om mat, vilken mat hon skall äta och lite pikanta recept, gör målande beskrivningar av rätterna. Jag skyfflar i mig käket för att bli mätt och orka jobba samt träna lite, thats it!

Robsten sa...

Ja, i.o.f.s. anser ju Isobel att jag är en barbarisk grottmänniska, så jag uppfyller väl bara fördomarna om en sådan. Isobel verkar däremot överdrivet, onaturligt fixerad vid olika maträtter. Märkligt!

Robsten sa...

Jag skulle nästan misstänka bullemi eller anorexi i bakgrunden, men det är bara en vag känsla jag får, stämmer säkert inte.

ddayperspective sa...

TÄNK PÅ att... ”Al-taqiyya” beskriver hur man som muslim inför de otrogna (dvs alla oss andra) både får och ska ljuga och vilseleda om det är till gagn för islam eller en själv. Detta arabiska ord/uttryck beskriver den debatteknik som ledande muslimska företrädare och deras svenska apologeter använder i debatten runt islam och invandringspolitiken.

Därför måste vi väl fråga oss vad uttalanden från sådana som exempelvis *Benaouda, *Aldebe, *Kielan, *Waberi, *Kaplan, Hjärpe, m fl vad dessa egentligen är värda med hänsyn till ”al-taqiyya”! Ni måste precis som andra media OCH POLITIKERNA som ännu inte insett fakta, förstå att för islamister som här nämnts (stjärnmärkta) finns ingen moderniserad version av Koranen - och framförallt ingen Sverigeanpassad version. Att fortsatt vägra se sanningen beträffande islam kommer ställa till ett ännu större helvete än det som redan väntar beslutsfattare och myndighetspersoner för att rädda kvar landet som en folkvald demokrati!

Anonym sa...

Plocka bort de yngsta förmågorna på din lista så har vi (trumvirvel) Stasi-listan!

:) Gott nytt år från Värmland

Mikael sa...

Tove Lifvendal (så ska hennes efternamn stavas) är ett ganska bra exempel på hur media, politiker och näringsliv egentligen är ett och samma. Idealet vore ju om medierna granskade politiken och näringslivet och politikerna fattade beslut som var bra för folket OCH näringslivet när verkligheten ligger närmre att de alla är delar av ett etablissemang där alla känner alla. När Tove varit ordförande i MUF blir hon informationschef för svenskt näringsliv, och efter hon varit det går hon vidare till någon annan topposition i politiken eller näringslivet. Personer på hennes nivå bygger ju nätverk hela tiden som leder vidare till nästa jobb, nya kontakter etc. När hon sedan blir politiker fattar hon beslut som gynnar hennes kompisar i svenskt näringsliv vilket leder till att de ger henne ett ännu mer välbetalt nästa gång hon byter tillbaka till näringslivet. Det är så vi får ett elitetablissemang där alla känner alla och fattar beslut som gynnar dem själva

Anonym sa...

Roligt att ni sitter här och gnäller över att journalister och politiker umgås med varandra när ni har en egen klubb för inbördesbeundran här i kommentarsfältet.

Anonym sa...

För det kan ju verkligen inte vara så att man följer andra människor på Twitter eller FB för att veta vad de tycker och tänker. Framförallt om de likt en själv är mediapersonligheter.

Kanske säger en del om kommentatorerna här om de bara läser och tar del av folk med samma åsikter som de själva.

/M

Anonym sa...

PK-maffians alla trådar kan vävas till den våta filt som ligger över Sveriges alla media - Radio, TV, Dagspress, Kvällspress, institutioner, skolorna, utbildningsmatrial mm.
.
När det gäller infiltratösen Caroline Stenman så kallade hon sig (Frida) Caroline Johansson när hon infiltrerade SD Göteborg.
.
Vem hjälpte henne med att byta namn?
.
Vem hjälpte henne med att få skyddad identitet och vilka argument anfördes i ansökan - att infiltrera SD? Tror inte det.
.
Vem och hur gick det till vid bytet tillbaka till det ursprungliga namnet?
.
Kan meddela att Caroline Stenman fyller 29 år 2011-05-18 och är numera gift med M Ström och bor på Fricksgatan i Göteborg.
.
Det konstiga är att hon fortfarande har kvar en adress på Orustgatan 14B under namnet Stenman.
Hon var tidigare styrelseledamot i bostadsrättsföreningen Orustgatan 14.
.
Glider hon förfarande runt med dubbla identiteter ???