tisdag, december 28, 2010

Var är media nu?


Vi minns TV-bilderna, undersköterskan Peter Magnusson hyllas som hela Sveriges vardagshjälte för sitt mod att avslöja rasism på Södertälje sjukhus (LÄNK). Enligt Magnusson skall t.o.m. patientsäkerheten ha hotats då personalen på IVA gett sämre vård till patienter med utländsk härkomst. Det talades i ett debattprogram om att det hållits rena Ku klux Klanmöten på den avdelning där Magnusson arbetade. 


Ett exempel på hur röstfiskande politiker hängde på drevet mot Södertälje sjukhus är Folkpartiets Mikael Trolin, han sade så här i DN. LÄNK.


– Det handlar om kulturkrockar och konflikter mellan invandrargrupper och delar av personalen liksom kanske också språkförbistring.
– Det som patienter uppenbart har mötts av på Södertälje sjukhus bryter mot landstingets grundläggande principer om likvärdig vård.


Säkert fick Trolin några lättköpta politiska poäng när han gick med i det allmänna drevet. Nu läser vi i Journalisten.se (LÄNK) att det inte förekommit någon bristande patientsäkerhet p.g.a. någon dold rasism, inte heller har det hållits några Ku Klux Klanmöten på sjukhuset, det var nämligen lösa uppgifter som härrörde från ett helt annat sjukhus tio år tillbaka i tiden. Vi som är lite äldre med en del livserfarenhet känner igen detta scenario som ren och skär ryktesspridning, att jämställa med byskvaller. 


I Journalisten står det så här.


Nyheten växte ytterligare när underskötaren spelade in ett möte med klinikens chefsjuksköterska, ansvarige läkare och verksamhetschef, där chefsjuksköterskan ifrågasätter varför underskötaren gick till ”en sådan journalist som Janne Josefsson och sticker kniven i ryggen på mig när det finns så många andra möjligheter att ta upp det här problemet”.

För den kommentaren anmäldes hon till Justitiekanslern, som kritiserade henne för det och andra uttalanden gjorda vid ett senare möte. Även den ansvarige läkaren och verksamhetschefen anmäldes, men JK friar dem och berömmer istället deras sätt att hantera situationen. Trots det tvingas verksamhetschefen att avgå.


Plötsligt blir svart till vitt och vitt till svart. Det är undersköterskan som överdrivit och svartmålat situationen, och därmed pekat ut arbetskamraterna som rasister. Nu undrar vän av ordning om inte vår sanningstörstande media skall slå upp detta lika stort som när skandalen på IVA i Södertälje var ett faktum? Det är öronbedövande tyst från vår annars så skandalpigga tidningsbransch. I Sjukhusläkaren.se (LÄNK) står det så här.


SVT Debatt lett av Janne Josefsson hävdades att det rådde en rasistisk kultur på IVA där invandrare kränktes. Det talades om Ku Klux Klan-liknande möten. Patienter med annan etnisk tillhörighet än den svenska påstods bli diskriminerade och få sämre vård.
I ett fall skulle till och med en romsk patients liv ha äventyrats på grund av att en sköterska med rasistisk inställning vägrat slemsuga patienten.
I dag, två år senare, är bilden annorlunda.

Interna utredningar, en händelseanalys av fallet med den romske mannen och en extern utredning av vad som skett på kliniken slår fast att invandrares säkerhet inte äventyrats av ojämlik sjukvård på kliniken.

Socialstyrelsen ansåg inte heller efter att ha hämtat in uppgifter om vad som skett att patientsäkerheten hotats på ett sådant sätt att man behövde vidta några ytterligare åtgärder.


En höna blev till en fjäder, och knappt det. Säkert har det uttalats en del olämpliga ord på den avdelning där Magnusson arbetade, vilken arbetsplats har inte personer som någon gång låter tungan slinta? Södertälje är en hårt prövad stad där mångkulturen inte riktigt blivit det våra politiker utlovat. Att människor låter sin frustration någon gång ta sig olämpliga former är inte unikt. Det vanliga är att man som arbetskamrat säger ifrån om frustrationen tar sig alltför olämpliga uttryck, det brukar hjälpa 99 gånger av 100. Nu vet vi inte ens om Magnusson konfronterade sina arbetskamrater för deras ibland olämpliga språkbruk.


Klart är att media (som vanligt) brustit allvarligt i sin granskning och allvarligt slarvat med fakta i målet. En hel avdelning (som dessutom betraktas som något av en elitavdelning på landets sjukhus, IVA) har utmålats som rasistisk på mycket svaga och rent av felaktiga grunder. När skall Uppdrag Granskning, DN SvD och all annan media ta sitt ansvar för det?


Länk Han prisas för sitt mod


Länk DN Trolin

Länk Journalisten.se 

Länk Sjukhusläkaren.se

13 kommentarer:

Goten sa...

Bra att detta kommer ut, Robsten.

Man borde hänga ut namnen på de journalister som skrev nedsättande om personal och läkare på Södertälje Sjukhus.

Ett jobb för Fria Tider kanske.

Artikeln i Sjukhusläkaren.se av Christer Bark är mkt läsvärd.

vargiveum sa...

Tänk att jag är inte förvånad alls. Så fort det handlar om rasism och andra saker så vet man att det är något som är populistiskt och säljer bra med tidningar och drar tittare till TV.

ddayperspective sa...

Tråkigt att Janne Josefsson är såpass ojämn. Han verkar ju "skjuta" från höften och alla vet ju hur tungt ett sånt program slår in i folks medvetanden som "sanningar"...

För en del räcker det uppenbart med att titta in i Reinfeldts "oskyldiga" bruna ögon och några hundralappar mer i plånboken, men utan varje tanke på konsekvenser i framtiden för Sverige, för oss, våra barn och barnbarn. Slopa SFI-kurserna och sätt istället svenskarna på snabbutbildning till att kritiskt kunna granska politiken!

Robsten sa...

Tror det förslaget hamnar på Hälleberget Dayperspective

Anonym sa...

Media kommer inte ta något ansvar, de kör sådana här rasistvinklingar regelbundet.

robban sa...

hur gick det för den där peter då?

Robsten sa...

Tror han blev av med jobbet, i alla fall så var han inte välkommen tillbaka till IVA.

lasse sa...

Min fru har jobbat som sjuksköterska på S-tälje sjukhus och påstår att det visst finns små rasistiska utbrott här och där men att det ofta är fråga om personer med utländsk bakgrund som hittar något offer med lägre social eller "rasmässig" status att hacka på.
Men invandrare kan ju aldrig bete sig rasistiskt, bara svenskar kan göra så.

Robin Shadowes sa...

Kolla in kortfilmen Negerboll. Det är svensk mångkultur i ett nötskal och dessutom förbaskat rolig.

http://www.youtube.com/watch?v=L_3qD5j_lUQ&feature=player_embedded

Ola sa...

Nåja, det finns hopp för gammelmedia än:

http://www.expressen.se/nyheter/1.2271238/underskoterskans-rasismkritik-upprorde-och-granskas-pa-nytt

Robsten sa...

Sant Ola, jag läser detta i Expressen

"Peter Magnusson lämnade aldrig in några avvikelserapporter på de händelser han reagerat så starkt på - inte heller hade patienterna klagat."

Robsten sa...

Samt detta

"Mikael Fjällid, medicinskt ledningsansvarig läkare på Södertälje sjukhus när programmen sändes, vill inte svara på frågor när Expressen ringer.
- Jag har läst artikeln i Sjukhusläkaren och det enda jag kan säga är att den är det närmaste sanningen som har skrivits."

Robsten sa...

Peter Magnusson själv uttalar sig och blandar ihop korten på ett uppenbart sätt. Så här skriver han i artikeln (som i sin helhet ändå är ganska OK)

"Han ångrar inte att han vände sig till tv.
- Men jag var naiv. Jag tyckte att jag tagit upp världens mest självklara och okontroversiella fråga - vi vill inte ha rasism på Södertälje sjukhus! Att det var en sådan bomb anade jag inte."

Antingen spelar han dum, eller så är han dum. Frågan gäller inte om vi vill ha rasism på våra sjukhus, det vill sannolikt ingen människa som inte själv är rasist. Frågan gällde vad som är rasism och om det förekommit på den aktuella avdelningen och vilka som i så fall gjort sig skyldig till detta. Dessutom kan frågor ställas angående Magnussons eget beteende, även om det skulle förekommit olämpliga uttalanden. Är det första man skall göra när sådant inträffar att vända sig till media? Det var faktiskt i princip det Magnusson gjorde.