söndag, april 10, 2011

Äntligen en rakryggad jägare


Rubriken ljuger till viss del, då f.d. jägaren Anders Krüger tydligen har lagt studsaren på hyllan och kallar sig före detta jägare. Rakryggad är han dock som vågar ta bladet från munnen och säga det vi alla egentligen redan vet. Vi vet att bland landets alla jägare finns det ett stort antal som bedriver systematisk tjyvjakt på varg och att jaktmetoderna kan vara precis hur osmakliga som helst. Krüger skriver om jaktmetoder på vargarna som i verkligenheten är tusen gånger grymmare än de metoder säljägarna använder för att jaga sälkusar med och som hela vårt land en gång i tiden blev så upprörda över att Miljöpartiet fick en gratisbiljett in i riksdagen. När det gäller denna fråga är dock MP knäpptysta. Var är engagemanget och upprördheten från MP:s sida? Så här skriver Krüger i sin SvD-artikel.


Ingen diskuterar den systematiska förföljning av rovdjur och speciellt varg som sker. En tysthet som bara kan tolkas som att det finns ett samtycke till allt ”olagligt”, så länge det inte upptäcks, oavsett grymheten.

Hur kan jägarorganisationer och myndigheterna vara så passiva till det som sker i skogen, bland annat följande:

• Vargar överkörda med skoter, skadade och sedan ihjälklubbade.
• Förgiftade åtlar (tex slaktavfall eller kadaver som läggs ut).
• Järnburar gjorda av armeringsjärn, betade med kött där öppningen har hullingar av spetsade armeringsjärn (syftet är att vargen ska fastna med nos huvud).
• Blodindränkta tvättsvampar, komprimerade och frysta, vilka läggs ut i terrängen i hopp om att vargen ska äta dem och drabbas av förstoppning. ”En helt säker och ej spårbar metod”, skryts det om.
• Skjutna vargar som efter skottet blir sparkade av hat.
• Riktad jakt mot vargflockens alfadjuren, vilket leder till splittring av familjegrupper, utebliven parning detta år och mindre överlevnadschans för de kvarvarande (svältdöd?).
• Att licensskjutna vargar vid obduktionen visar på gamla skottskador. Hur kan så många av ett så skyggt och svårjagat djur ertappas med så många skottskador?


Att hetsa ihjäl en varg med skoter är ett så vidrigt beteende så jag saknar ord för det (egentligen inte, men jag kan inte skriva vad jag tycker här). Precis som Krüger säger så är både jägarnas organisationer och myndigheter knäpptysta om dessa vidriga jaktbrott. Tydligen är det viktigare att markera sin humanism genom att påtala bristande människosyn hos dem som har en annan påsikt i immigrationspolitiken, än att reagera på grova, systematiska jaktbrott. 


Från Miljöpartiet är det som sagt också knäpptyst och har så varit en längre tid. Annars tycker man ju att detta borde ligga på ett grönt partis bord. Miljöpartiet har dessutom inte sagt ett ord om den osmakliga och vulgära lobbyverksamhet som Jägareförbundet bedriver i riksdagens lokaler. Vi har tidigare läst om hur Jägarförbundet erbjudit gratis jägarexamen för riksdagsledamöter, LÄNK. När jag bevistade riksdagen så fanns det montrar och affischer överallt från Jägarförbundet. Det var seminarier hit och frukostmöten dit, allt i Jägarförbundets regi. Det var också enda förening som lobbade på detta sätt i riksdagen. Ingen annan av Sveriges alla tusentals organisationer eller föreningar hade något anslag i dessa lokaler tillhörande demokratins högborg.


    
Denna lobbyverksamhet kanske är en del av svaret på Krügers fråga rentav. Han frågade ju sig hur myndigheterna kunde förhålla sig så passiva till det som sker i skogen. Och så detta miljöparti vi har i vårt land, som inte för folket ens med en viskning har påtalat den vulgära lobbyverksamhet som sker mitt framför näsan på dem, dag efter dag. I stället har dessa ”gröna” politruker hoppat jämfota av glädje över den migrationsöverenskommelse de lyckades få till med alliansregeringen. Osmakligt är bara förnamnet.

Länk SvD

15 kommentarer:

Anonym sa...

Osmakligt och vulgärt av MP är bara förnamnet.
Allemand

Robin Shadowes sa...

Om det nu var säljakten som ledde miljömupparna in i riksdagen så vore det närmaste karma man kan komma om vargjakten då leder dem ut ur densamma.

Robsten sa...

Ja, fast det kommer inte att hända den närmaste tiden. MP har lite för höga opinion siffror för att ens riskera att åka ur. Det man kan hoppas på är att trenden vänder nedåt vad gäller deras väljarstöd. Nu är MP det parti som verkligen blir struken medhårs av vår media, de är väl själva miljöpartister på landets redaktioner förståss.

Anonym sa...

är frukostmöten osmakliga och vulgära?

Anonym sa...

Herr Kruger verkar vet mer om illegal jakt än tjuvjägarna själva. Han efterfrågar en sansad debatt med spär på med generella uttryck mot jägarna i vanlig ordning. OM han nu har jagat så borde han veta att ca 300 000 löser jaktkort och att kalla alla dessa moralklena är att ta i. Dock för sakens skull så håller jag med om tjuvjakt är ett elände.

z999 sa...

Dom är inte mer moralklena än andra men tillfället skapar tjuven. Att tillåta såna förhållanden i riksdagen som Robsten drar upp börjar närma sig korrumption. Om tjuvjakt går mot en tyst acceptans så smittar det av sig på alla, oavsett moral.

Robsten sa...

Självklart blir det problematiskt att generalisera här. Jägarna är individer med skilda uppfattningar och moral självklart. Det Krüger tar upp är dock en generell stämning bland många jaktlag och jägare, det är allvarligt, mycket allvarligt.

Det är inte så att vissa brott är OK medan andra brott på något vis är OK. Det är inte ett mindre brott att skjuta en varg olagligt än att råna en svenne på mobilen. Förmodligen får t.o.m. tjuyvjägaren strängare straff än rånaren i praktiken, eftersom rånaren ofta får en klapp på axeln av en socialtant p.g.a. låg ålder.

Att det förekommer tjyvkakt på varg och att den är omfattande och systematisk har jag ijnte hört någon förneka.

Sist men inte minst. Den som hetsar ihjäl en varg från snöskoter har ingen moral, samvete eller andra av de egenskaper som gör oss till människor.

z999 sa...

"Sist men inte minst. Den som hetsar ihjäl en varg från snöskoter har ingen moral, samvete eller andra av de egenskaper som gör oss till människor."

Håller med helt.

Stig sa...

"Sist men inte minst. Den som hetsar ihjäl en varg från snöskoter har ingen moral, samvete eller andra av de egenskaper som gör oss till människor."

Det låter inte bra men jag är novis på området så jag undrar exakt hur det går till och vad som händer inom vargen. Stressas den till döds och till hjärtinfarkt eller vad?

z999 sa...

Stig:
"Stressas den till döds och till hjärtinfarkt eller vad?"

Hjärninfarkt, stroke alltså, som blir dödlig för vargen eftersom den knappast får vård i tid. Ett mycket långdraget förlopp med dödsskräck för vargen.

Stig sa...

@ z999
Ganska barbariskt då med andra ord.
I det fallet har Reinfeldt rätt ang. barbariska svenskar.

Anonym sa...

tja, straffet för att skjuta varg, grov tjuvjakt är 4 år så man får väl anta att de som tar livet av en varg upplever problemet som ganska så stort...

omfattande och systematiskt tjuvjakt alltså.

hur får du det att gå ihop egentligen?
hur många vargar tror du att det finns i sverige egentligen?
riksdagens mål ligger på lite mer än 200 vargar. om det finns så många vargar så att det kan ske en omfattande och systematiskt tjuvjakt som du påstår, ja då måste det ju vara dags för naturvårdsverket att tillåta legal jakt på fler vargar för att hålla antalet vargar till målet......

Robsten sa...

Ett stort antal av de vargar som fälldes vid den senaste vargjakten hade ganmla skottskador. TV har gjort program om tjyvägare som med maskade ansikten ocvh röster berättar om just detta, systematisk tjyvjakt på vargar, räcker det? Självklart skule fler vargar få fällasvid licensjaklten om inte denna tjyvskjutning förekommit.

Anonym sa...

Robsten, det är jaktlobbyn du slåss emot, tänk på det. Du skriver själv att de är en av de få organisationer som finns i riksdagshuset. Stora och hittills ej utsatta för någon större granskning.
Allemand

Anonym sa...

Jag får lov att anmäla en avvikande åsikt gentemot den duglige och annars mycket vettige Robsten.
Visst förekommer tjuvjakt på varg, dock inte i alls den omfattning som "jägaren" Krûger påstår.
Framförallt har tjuvjakt skett i Lappland utför av lappar.
Dock har statsmakternas fullständigt vettlösa behandling av vargfrågan lett till tjuvjakt även i Dalarna/Värmland.
Anledningen är främst att man inte tidigt tillät en ytterst begränsad jakt på varg, då hade acceptansen för tjuvjakt idag varit mindre.
Vidare bör huvuddelen av vargstammen finnas i Lappland/Norrland och inte i Syd och MellanSverige.
Ett bättre ersättningssystem för rivna renar bör införas.
Men att tjuvjakt skulle vara något allmänt accepterat bland jägare är fullkomligt och okunnigt trams.
/Nilsson