måndag, april 11, 2011

Elisabeth Ohlson har inte förstått någonting


OBS uppdaterad!
Med anledning av att kulturhuset vägrat att visa konstnären Elisabeth Ohlsons utställning Jerusalem skriver Ohlson en artikel på SVT-Debatt där hon upprört protesterar mot att Världskulturmuseet vägrade att visa hennes utställning. Enligt Ohlson så handlade hennes utställning om hur kristendomen, judendomen och islam hatar HBT-personer. Enligt Ohlson så beror beslutet på islamofobi och är en ”skymf mot Sveriges muslimer”. En fobi är enligt alla ordböcker en överdriven rädsla för något tämligen ofarligt. Nu är väl rädslan för muslimska reaktioner i samband med Ohlsons tänka utställning kanske inte helt grundlös. Speciellt med tanke på de upplopp som skedde i Afghanistan efter att en pastor brände en bok av Koranen. Att Sveriges muslimer skulle gilla Ohlsons utställning tror jag inte heller riktigt på, undantag finns säkert. Så här skriver Ohlson i sin artikel.


Men det slutar inte där. Rädslan för hot och bomber från muslimska terrorister hade redan knäckt ledningen på Världskulturmuseet. Museet beställer en hotbildsanalys av polisen i Göteborg. Nu börjar det riktigt otäcka. Museichefen Mats Widbom och kommunikationschefen tar nästa flyg upp till mig i Stockholm och berättar om de hot som kan uppstå om de visar utställningen. De säger till mig och min hustru att polisen bedömer att jag kan få samma hotbild som Lars Vilks och att skyddat boende kan bli aktuellt. Jag som har två små barn blir ju skiträdd. Då ska alla veta att jag är enormt luttrad av kontakt med polisen efter EcceHomo-tiden. Då sökte polisens bombhundar alltid igenom de lokaler och kyrkor där mina bilder skulle visas. Jag var mordhotad och hade kontakt med Säpo för min säkerhet.

Men det var innan rondellhund och Muhammedkarikatyrer.    


Struntprat! Att kränka kristna traditioner är en helt annan sak än att kränka muslimska sådana. Ohlson vill på något sätt lägga dem i samma vågskål, vilket är ett uppenbart bedrägeri. Förmodligen var säkerhetsåtgärderna efter Ohlsons osmakliga Ecce Homo överdrivna. Många var upprörda men ingen var nog beredd att övergå till fysisk handling, fast psykiskt instabila personer finns ju överallt så osvuret är bäst. Mordhotad är nästan varenda känd politiker någon gång under sin karriär, not a big deal. 


Varför tror Ohlson att hon skall bli behandlad annorlunda än Vilks om hon kränker islam? För att hon är kvinna? För att hon själv är homosexuell? Glöm det, förmodligen hade polisen rätt. Det går att kränka kristna traditioner och värderingar utan påföljd, samma sak gäller inte islam. Ohlson verkar inte förstå skillnaden vilket förvånar mig ganska mycket. Jag trodde att ungefär varenda 10-åring i detta land förstått skillnaden mellan religionerna. Å andra sidan är ju Ohlson konstnär, de står väl över vanlig politik, och kanske vanligt sunt förnuft också. Vidare i artikeln skriver Ohlson så här.


Utställningen öppnar med säkerhetsbågar vid ingången och 15 utplacerade vakter i lokalen och de texter som tillhör bilderna endast på svenska. Inte arabiska, hebreiska, engelska. Utställningskatalogen säljs inte och en bild är borttagen. Den föreställer tre homosexuella män på en bönematta och man säger att den kan uppfattas som en Mohammedkarikatyr eftersom de har rumporna riktade åt det håll där det hänger en bild på profeten.
De fruktade hoten, bomberna och terrordåden uteblir. Det inträffar faktiskt absolut ingenting. Det har gått ett år och nu visas utställningen i sin helhet, med samtliga texter och bilder. Fortfarande ingenting.


Men alltså, förstår du ingenting kvinna? Skulle en bild av tre homosexuella (nakna?) män som ber på en bönematta med rumpan riktad åt Mohammed (som ju inte ens får avbildas) bli känd i vissa muslimska delar av världen skulle reaktionerna bli värre än vad det blev av Vilks Muhammedteckning. Alltså var är sunda förnuftet? Ingenting har hänt, kanske mycket beroende på de säkerhetsåtgärder som begränsade utställning, eller slumpen. Vi vet inte varför ingen reaktion kommit, men om utställningen blev känd och vissa element i den muslimska världen bestämde sig för att agera (de drivs sannolikt av politiska ställningstagande de också) så skulle du flicka lilla få leva under polisbeskydd resten av livet.  Vidare i denna patetiska artikel.


Ändå händer det igen. Nu i Stockholm och Kulturhuset. Det är en skymf mot Sveriges muslimer med denna feghet. Denna rädsla som sprider sig bland myndighetspersoner – vad grundar den sig på? Det måste bli en diskussion om det. Kan vi någon gång sluta att se muslimer som ett enda homogent terroristkollektiv, kan vi någon gång se något mer än slöjor och bomber, kan vi någon gång se nyanser?


Ohlson tror på något outgrundligt sätt att hon har Sveriges muslimer med sig i denna fråga. Jag önskar nästan att hon fick genomföra sin utställning ocensurerad så verkligheten gör sig påmind för denna konstnärssjäl. Nej, muslimerna är inte en homogen grupp, vem har påstått detta? Det räcker dock med ett ganska litet antal fanatiker för att en tragisk händelse skall ske. Att rädslan sprider sig bland myndighetspersoner beror på att det legat en hel del sanning bakom allt prat som klassats som ”homofobiskt” och att myndighetspersonerna vet om detta. Vidare i artikeln.


Min egen rädsla rann av mig när jag blev uppringd av en homosexuell muslimsk man som sa att han var besviken över den borttagna bilden.


Puhhh…jag avstår från kommentarer här. Om jag skulle kommentera detta skulle jag få svårt att upprätthålla den nivå på språket som annars utmärker denna blogg. Till slut skriver Ohlson så här.


Stängningen på Kulturhuset är en skandal. Jag har växt upp som konstnär i ett Sverige där staten stod på konstens och på demokratins sida. Vad är det nu som händer när staten ska stoppa mig? Detta är något helt nytt och jag kräver svar och en utredning av vår kulturminister.
Det måste bli ett slut på fegheten.


Det finns ju de som tyckte att Ohlsons utställning Ecce Homo också var en skandal, speciellt när den var finansierad med skattepengar och att vår kära ärkebiskop upplät landets kyrkor åt utställningen. Att staten omhuldat konstnärer nästan lite för mycket är vi ense om, men nu gäller det realpolitik, den verkliga världen. Det finns sannolikt Sverigedemokrater som redan innan tvivlat på om ”staten” alltid stått på demokratins sida. Nu blir en konstnär drabbad, så synd. Staten kan inte stoppa varken Ohlson eller andra konstnärer om de inte kräver statligt stöd. Gör en helt egen utställning som är självfinansierad. Den tanken kanske rentav är mer hädisk en Vilks rondellhund, att konstnärer levar utan statligt stöd. 


Så sött när en konstnär kräver ”slut på fegheten.” Som systemkritisk har man ju annars vadat upp till midjan i äcklig feghet precis hela tiden. Vi är några i min politiska riktning som också gärna hade sett ett ”slut på fegheten.” Tyvärr bygger en stor del av dagens politik på feghet. Den aningslöshet och den minimala kunskap Ohlson verkar ha om vår omvärld är skrämmande, så skrämmande så man nästan kan tala om en helt ny fobi.  

Länk SVT-debatt

UPPDATERING:

Nu plötsligt skriver Martin Aagård på Aftonbladet att det möjligen kan vara kränkta Sverigedemokrater bakom facebookkritiken mot Ohlsons utställning. Han garderar sig genom att sätta ett litet frågetecken efter den braskande rubriken. Aagårds tilltag motiverar han genom att en Sverigedemokrat tydligen gjort uttalandet att det förmodligen är muslimer bakom facebook-kritiken.

Så märkligt, att Sverigedemokraten kunde dra till med att det kunde vara muslimer bakom kritiken, de är ju inte kända för att bli kränkta i första taget. Dessutom hade tydligen de som innehade facebook-kontona utländskt utseende och utländskt klingande namn. Det tyder verkligen på att det var Sverigedemokrater, eller hur Aagård?

Man borde inte längre bli upprörd, man borde resignerat. Vi måste ha världens sämsta journalistkår i vårt land. Vi måste ha den mest tendentiösa och partiska jornalistkår i hela världen. Jag tror på fullt allvar att journalisterna i t.ex. Botswana eller Jemen har en betydligt högre yrkesheder än de som kallar sig journalister i vårt land. Skulle andra yrkesgrupper missköta sin uppdrag som våra journalister gör dagligen skulle de sparkas från sina arbeten. Alltså det är dags att vakna. Skulle t.ex. läkare ha samma yrkesheder som vår journalistkår skulle de äta pizza på patienterna innan operation. Det skulle vi aldrig acceptera men vi accepterar samma bristande yrkesheder hos journalistkåren. Just journalister tillåts på något konstigt sätt lägga precis all yrkesheder åt sidan, märkligt.

Länk Aftonbladet  

26 kommentarer:

Robsten sa...

OT.
Jo, jag vurmar ju för nordiskt samarbete, vi är ett folk och vi har en sammanflätad historia o.s.v.

Men jag såg på ett danskt matlagningsprogram nu på ettan. Lyssnade bara på talet och läste inte textremsan. Jag förstod inte ett ord på fem minuter, inte ett enda ord! Bedrövligt, jag hörde bara breda Ä, A, EÄ, EA, AAh, EI, hela tiden. Är det bara jag som har så fruktansvärt svårt för danskan?

Anonym sa...

Knappt så danskarna fattar danska.

Låt Ohlsson visa sin utställning och mejla bilder och filmer på densamma till väl valda medier i MENA världen, så är vi snart kvitt kärringen.

Anonym sa...

För att inte tala om vad danskarna tycker om skånska. De har samma problem, tro mig.
Allemand

patrik blom sa...

Robsten,

Du kan begynde med at ta en ferietur til Bornholm, hvor man taler en dansk som er let at forstå for en svensker. Naeste skridt kan vaere at lytte till nyhedsprogrammer i dansk TV og radio, og selvfölgelig hver gang Dronningen taler. Hver gang! Men for at forstå andre må du også laere at tale lidt dansk selv.

Jonny sa...

"Fast problemet är djupare än att vi andra i Norden har svårt med danskan: också danskarna får allt svårare att förstå sig själva. I Språket berättade Ole Lauridsen, språkhistoriker vid Århus universitet, att skälet är pågående uttalsförändringar i danskan.

E- och ä-ljuden försvinner och ersätts med mörka vokalljud. Ord som dræpt, kræft och præst blir till drapt, kraft, prast. Och än värre är det med många r eftersom r-ljudet tenderar att försvinna helt och hållet. Sålunda har hederliga kartoffler förvandlats till katoffler och en ­kirurg får nöja sig med att vara kiurg.

Om denna förändringsprocess fortsätter klarar många infödda danskar inte av att förstå varandra. Ole Lauridsen berättade också att åtskilliga äldre och invandrare slutat följa med i radio och tv eftersom de helt enkelt inte kan dechiffrera nyspråket."

http://www.svd.se/kultur/danska-forstas-av-allt-farre_2033635.svd

---

"Särskilt efter andra världskriget har uttalsförändringarna i danskan gått fort. Det har sin sociologiska förklaring. Alla vill tala som i Köpenhamn; det är inte som i Sverige där västsvensk, sydsvensk och norrländsk regionalsvenska kan bjuda visst motstånd mot stockholmskan. Men köpenhamnarna vill skilja ut sig från lantisarna och ändrar sig. Lantisarna följer efter, och så rullar det på."

http://www.svd.se/kultur/danska-stavningsstrider_478057.svd

Robin Shadowes sa...

Jag är skåning så jag har aldrig haft några problem att förstå danska, utom deras förbannade sätt att räkna som gör mig helt galen. Men bortsett från den lilla irriterande detaljen, nope. Kör med dansk text på dvd så att du vänjer dig. Den skrivna danskan är nämligen rätt lik norskan tycker jag, även om det förstås finns vissa skillnader. Börja även läsa Jyllandsposten som tillvänjning. Dom har dessutom ett par kul bloggare, Morten Uhrskov Jensen och Michael Jalving. Men glöm bara inte att läsa kommentarerna också. Det är betydligt högre i tak både vad gäller bloggare, kommentarer och uthängningar. Inget pixlande, trixande med nationaliteter där inte. Man kallar en spade en spade.

http://jp.dk/

Finns där ingen länk till hennes rumplyftar-bilder btw?

Johan sa...

Har Kulturhuset vägrat att visa konstnären Elisabeth Ohlsons utställning Jerusalem?

Hon skriver lite (nåja mycket) rörigt, och det är väl den inställda dansföreställningen som hon åsyftar, när hon skriver: "Nu händer det igen".

Robin Shadowes sa...

F ö rekommenderar jag starkt DR P4. Man kan ju numera lyssna streamat på datorn så du får bra ljud. Dom är inte lika fixerade vid ny musik som SR, så det blir fler gamla godingar, plus att du får chansen att lära känna en massa dansk musik, både gammal och ny, vilket kommer upplevas som uppfriskande eftersom dom inte spelar särskilt mycket dansk musik på SR. Däremot spelar danskarna betydligt mer svensk musik än tvärtom, eftersom många av våra artister är populära däröver, bl a Bo Kaspers, Lisa Nilsson, Orup m fl.
Dessutom är mellansnacket betydligt trevligare och det är mindre hjärndött pladder till skillnad från SR.
En kul grej hände för 2-3 veckor sedan. På söndagarna mellan 10-12 går ett intervju program som heter Café Hack. Tyvärr missade jag gästens namn men dom talade om den havererade danska immigrationspolitiken på bästa sändningstid en söndag förmiddag! Skulle du kunna tänka dig nåt liknande hända på SR P4? Kanske jag lyckats väcka lite intresse för dansk radio nu. ;)

http://www.dr.dk/radio/?v

Robsten sa...

jag kan ju kanske börja med att följa matprogrammet, utan att läsa textremsan, men det är ett sant helvete.

stig sa...

Ett närliggande ämne: Björn Ulvaeus ryter till om den svenska undfallenheten gentemot islam och kritiserar Kulturhuset i Stockholm på Newsmill
http://www.newsmill.se/artikel/2011/04/10/sverige-har-inf-rt-inofficiellt-h-delsef-rbud-n-r-det-g-ller-islam

Svensson sa...

Bra artikel Robsten, en lugn klar nedsabling av en verklighetsfrånvänd kulturhäxa. Mönstret går igen från förr, från proggens dagar - staten ska stödja vänsterkonst, får man inte sina proggiga konstverk upphöjda är det censur - men till det kommer så dagens trender, islam och dess roll i vänsterismen. De tror att de talar för muslimer men i själva verket hatar islam allt västerländskt.

Sicken röra. Jag önskar Ohlson och alla hennes vänner en djup klunk av verkligheten. Det kommer de att få alldeles gratis när det riktigt tar fart i Mellanöstern i höst.

Robin Shadowes sa...

Visst kan jag hålla med om att danska är mer grötigt än norska, tror t o m att det finns danskar som håller med rent av. Men visst vore det väl trevligare att besöka den (fortfarande) dejliga staden Köpenhamn utan att behöva tala engelska? Du behöver kanske inte ens lära dig tala danska för ironiskt nog verkar dom förstå rikssvenska bättre än skånska. So much for us being halv-danskar. LOL!

Jonny sa...

Det danska uttalet urartade som sagt för länge sedan - och nu när lågköpenhamnskan blivit standard (ännu en följd av 1968) går det allt fortare utför. Förr i tiden kunde man tala öppet om detta... ;)

"It is quite apparent that the Faroese phonetics have suffered much from contact with Danish, which is phonetically very degenerate, even when compared with the Norwegian-Danish pronunciation of the same language."

Proceedings of the American Philosophical Society (1922)

Anonym sa...

Allt denna skit som de spyr ut dagligen just nu måste bero på omvalet i maj. Jag ser ingen annan anledning till detta förhöjda skitsnackarläge.

Nu undrar man hur många timmar det tar innan fru Sundström kommer med något nytt påhopp.
Allemand

Robsten sa...

Jag hoppas ingen för fan ger henne en intervju, någon gång måste vi lära oss.

Aagård är nu upplagd på Blacklist i vederbörlig ordning.

LP sa...

Låt mig först och främst slå fast att Elisabeth Ohlson Wallin är en dålig konstnär, en skitdålig konstnär.
Jag vet eftersom jag genomgått en lång statligt certifierad utbildning i samtidskonst på högsta möjliga nivå som gör mig kapabel att bedöma det:)

Och visst är det för gulligt att hon kan få Kulturhusets beslut att vara "en skymf mot Sveriges muslimer"!
Hon menar alltså att all rädsla då det gäller att utmana muslimers uppblåsta självbild genom att kritisera deras ideologi, skulle vara fördomar och nonsens?!

Fråga Vilks om detta stämmer. Frågan Ayan Hirsi Ali. Fråga Salman Rusdie. Fråga The van Gogh, eller nej det går ju inte eftersom han blev knivhuggen och skjuten till döds av en muslim pga en (dålig) film han gjort tillsammans med Hirsi Ali. Fråga Asia Bibi (kristen) i Pakistan. Fråga Shahbaz Bahtti (katolik) även han i Pakistan, nej f-n det går inte heller eftersom han blev ihjälskjuten av en muslim då han ville ändra de bisarra hädelselagarna i Pakistan. Fråga...osv osv.

Rädslan för muslimers primitiva reaktioner på kritik av deras führer och hans bisarra dödskult är högst reell. Sen kan jag förståss tycka att en offentligfinansierad verksamhet alltid borde ligga främst då det gäller att trots de som vill tysta yttrandefriheten med våld och hot. Det är samma förväntningar man har på tex polisen - de får aldrig ge upp och aldrig vika även om individer och privata organisationer ballar ur pga ekonomiska hänsyn och rädsla.

LP sa...

Förresten så är danska extremt grötigt och otydligt, det är skånska också. Inte konstigt att flera danskar jag talat med har lika svårt att förstå min skånska som jag har att förstå deras danska. Till slut sitter man bara och säger "ja", särskilt om det finns rusdrycker med i bilden.

Norska är mycket tydligare och lättare att förstå även för mig som skåning.
Om det nu inte är sådan där konstig norska vad den nu heter?

Robsten sa...

Ja, du uttryckte det mycket väl här LP.

"Sen kan jag förståss tycka att en offentligfinansierad verksamhet alltid borde ligga främst då det gäller att trots de som vill tysta yttrandefriheten med våld och hot. "

Fast det blev en sådan härlig krock av olika politiskt korrekta paradigmer här.

Robsten sa...

Ja, det finns nynorsk och bokmål om jag kommer ihåg rätt. Bokmål är väl det vanliga och lättare att förstå, eller tvärtom.

Anonym sa...

Bokmål är det vanligt folk använder.
Allemand

patrik blom sa...

Jonny och Robin Shadows,
Tack för kunniga och givande inlägg om danskan och kanaler för lyssnande och inlärning. Det exempel på uttalsförfall som jag själv oftast hört är att "att baka en kaka" har gått från (ungefär) "att bä'e en kä'e" till "att bä en kä" men det är kanske överspelat. Danska barn lär också vara de som är äldst när de lär sig skriva sitt modersmål, de förstår senare än barn i andra länder hur det talade modermålet ska se ut i skriftlig form.

För att Robsten m fl ska förstå danska bättre gäller det att lyssna tills man hänger med någorlunda, och sedan börja praktisera. Åk till Kbnhvn och gå till Café Nick (nära Nicolai avhelgade kyrka) på en lördageftermiddag (f d bohem- och konstnärstillhåll på 20 och 30-talen, verkar orört sedan 30-talet, förevigat i en känd roman, Haervaerk av Tom Kristensen, en känd dansk författare) och fråga dem som sitter vid det stora runda bordet om du får slå dig ner där. Då är du troligen snart inblandad i en intressant diskussion om hur det är i Sverige nuförtiden eller något annat. Beställ en Hof och börja öva dig på det allra enklaste, att säga "jä" i stället för ja, "naj" i stället för nej, "igge" i stället för "inte" och "avis" i stället för "dagstidning" och fortsätt sedan på den vägen. Fråga gärna "hvordan siger man det på dansk?" eller hur säger man det på danska, så får du svar. Glöm inte att 10-15% av danskarna gillar det som du ogillar i Sverige, du kan träffa på sådana. I vilket fall som helst bör denna lördageftermiddag (med ev fortsättning på kvällen) kunna bli den bästa och angenämaste grundkurs du kan få i att förstå danska, och danskar.

Robin Shadowes sa...

Jag lärde mig faktiskt ett nytt ord för ett par månader sedan. Lyssnar ni på radio så kanske ni känner till Rasmus Seebachs låt Natteravn. Det betyder tydligen inte alls natt-korp som jag trodde utan är motsvarigheten till svenskans natt-uggla. M a o gick det upp för mig att jag själv är en natteravn. Ett annat ord bra att veta annars är ju rolig. På danska betyder det ju lugn vilket jag faktiskt tycker är helt logiskt om det nu gäller nåt som är rogivande. Vill man däremot berätta en vits för sin nya danska bekantskap så säger man bara att man vill berätta något morsomt. Så säg aldrig till en taxa-chaufför att du vill bli körd till en rolig plats, för då kör han dig till kyrkogården istället för till nån nattklubb.
Ett ord som många svenskar tycks finna roande är ordet bög men det betyder det mindre dramatiska bok på svenska. Uttalas typ bö eller bö'er i flertal. Vill man prata om homosexuella så heter det bösse på danske. Alfons betyder hallick. När vi ändå är inne på sex så kan jag ju nämna att knulla heter knäppe på dansk. MC-gäng heter rocker-bande och knuttarna kallas för rockere. Fönster heter vindue och påminner lite om engelskans window. Det var i alla fall några ord jag kommer på på rak arm som kan vara bra att kunna. Missförstå mig bara inte nu så att ni tror att jag vill insinuera att ni är liderliga eller nåt sånt. ;)

Anonym sa...

Som skåning hade jag tillgång till dansk TV. Jag lärde mig många ord genom att titta på utländska filmer och jag antar också att vi skåningar har lite lättare med danskan på grund av den stora mängd diftonger som förekommer.

Däremot så finns det vissa danska dialekter som är ganska hopplösa att förstå även för undertecknad.

En släktning brukade säga att danska är inget språk utan ett läte.

Robsten sa...

Lena Sundström är också intresserad av danska språket. Så här twittrar hon
"Det var lättare när man var liten o drömde om en häst. Vuxenönskningar. Åka t IRE. Kunna flytande danska."

Måste kännas hårt för henne med danske folkeparti och världens lyckligaste folk.

Mer om danska språket från Sundström

"De danskar jag känner är helt fascinerade över att Mads Mikkelsen pratar svenska utan brytning. Som en infödd. #tja"

"/När jag pratar min bästa danska tycker de att jag pratar fin och lättförståelig svenska 2/det er verdens smukkeste sprog"

Yeh! Glöm inte Danske Folkeparti Lena, det är också världens "smukkeste" vad det nu kan betyda.

LP sa...

"Fast det blev en sådan härlig krock av olika politiskt korrekta paradigmer här."

He he, ja det kan man ju lugnt säga. Fullt i paritet med de sk "feministernas" syntax error som uppstår då de konfronteras med faktumet att man inte blir en god och snäll man av att vara MENA-invandrare.
Statistiken säger ju faktiskt att det till och med är tvärtom.

Robin Shadowes sa...

Danmark är fortfarande ett yndigt land i stort sett även om massinvandringen givetvis lagt en viss sordin på detta. Jag tycker man borde stärka danskan, norskan, färöiskan och isländskan i våra skolor. Det borde vara självklart att vi lär oss våra grannars språk. Gör ett undantag för finskan därför att det är så främmande och inte har samma rötter som våra germanska språk. Möjligtvis kan man göra det frivilligt att välja finska som språk i skolan.