onsdag, april 13, 2011

Vårbudgeten - en intressant läsning


Nej jag har inte läst hela vårbudgeten, den är i det närmaste ogenomtränglig om man inte själv är ekonom, och även då möjligen. Jag tror inte ens Waidelich (stavade jag rätt?) har läst den. Vårbudgeten kom i morse kl 8:30 och det vore omänskligt om någon har hunnit plöja denna lunta. Det mest intressanta är inte heller vårbudgeten utan den tilläggsbudget som regeringen släpper samtidigt, och den har jag faktiskt kikat lite i. Det skall ni läsare vara glada för. Det finns nämligen en jätteintressant post i denna tilläggsbudget, som det vad jag kan se, det inte står något om någonstans.  


Som en tanke skrev i går Anders Andersson på Newsmill om att DN-debatt och andra nyhetsplatser har förvandlats till forum för främst regeringen men även andra politiker där de kan basunera ut vilka budskap de så önskar. Ingen kritisk journalistik förekommer längre efter tidningarnas alla besparingar och spaltutrymmet lämnas fritt för politikerna att publicera vilka budskap de så önskar. Denna åsikt har jag förfäktat länge och jag ger Andersson mitt fulla stöd för hans ståndpunkt. LÄNK.


Vilken tidning eller annan nyhetskälla skulle t.ex. ta upp det extra anslag i tilläggsbudgeten som gäller boendet för ensamkommande barn? På sidan 18 i tilläggsbudgeten, utgiftsområde 8 Migration, stycke 1:2 står det så här.


I statens budget för innevarande år finns for detta ändamål uppfört ett ramanslag på 3 026 387 000 kronor.
Skälen för regeringens förslag: Anslaget används bl.a. för ersättningar till asylsökande samt till kommuner och landsting. Sedan regeringen lämnade budgetpropositionen för 2011 har utgifterna för ensamkommande barns boende ökat och prognosen över antalet inskrivna personer i Migrationsverkets mottagande skrivits upp som en följd av ett ökat antal asylsökande. De medel som anvisats är därför otillräckliga. Regeringen anser därför att anslaget 1:2 Ersättningar och bostadskostnader bör ökas med 875 000 000 kronor.
Finansiering sker delvis genom att anslaget 1:1 Biståndsverksamhet under utgiftsområde 7 Internationellt bistånd minskas med 650,465,000  kronor.
Regeringens förslag: Anslaget 1:2 Ersättningar och bostadskostnader ökas med 875 000 000 kronor.


Ramanslaget för kostnader gällande detta område för asylsökande är alltså på över 3 miljarder. Nu har det visat sig att det kommit fler asylsökande ensamkommande barn än beräknat. Regeringen vill höja anslaget för boendet till asylsökande ensamkommande barn med 875 miljoner kronor. Dessa pengar skall delvis tas från utgiftsområde 7 som gäller biståndsverksamhet. 


Kunde inte detta vara en intressant punkt i tilläggsbudgeten för kritisk granskande journalister? Är man för generositet så kan man poängtera att pengar dras från biståndsverksamheten. Är man lite snålare lagd kan man anmärka på kostnaderna för enbart boendet för de ensamkommande barnen ökas med hela 875 miljoner. Är man humanist på riktigt kanske man undrar om inte detta med ensamkommande barn börjar likna ren människohandel och geschäft. LÄNK.  


I DN och SvD står det mest om matchen mellan Waidelich och Borg, där alla anser att Borg är den överlägsne. Artiklarna är nästan kemiskt rena på faktauppgifter om själva budgeten i sig. Ja, det står att Borg och Waidelich har olika recept på att få de arbetslösa i arbete. Vi har en del luckor i behovet av arbetskraft samtidigt som vi har en stor arbetslöshet. Just på denna punkt har faktiskt Waidelich en poäng. LÄNK DN, LÄNK SvD.

20 kommentarer:

LP sa...

För ett par timmar sedan kollade jag Agenda. Man sände bla en intervju med Juholt.

Juholt verkar slå fast Sossarnas sedan länge inslagna linje, som går ut på att man inte skall vara ett parti för vanliga svenska arbetare och medelinkomsttagare längre. Han verkar helt enkelt inte alls ha förstått varför deras gamla väljare flytt.

Å andra sidan är jag inte heller särskilt imponerad av borgarnas politik. Borg verkar ju seriös och jag gillar hans sparsamma attityd. Om den är på riktigt kan dock inte jag avgöra, jag har inte gått på Handels.
Fast deras politik är kortsiktig. De slår sönder den naturliga grunden för en nation och verkar tro att de ekonomiska drivkrafterna ensamma skall räcka för att skapa ett fungerande samhällsmaskineri.

Sossarna har svikit visionerna och borgarna har inga verkliga dito. Målet ligger öppet för SD om de kan utnyttja detta.

Robsten sa...

Jag tror Borg är sparsam på riktigt. det hindrar inte att regeringen bedriver en bedrövlig politik på vissa områden.

Anonym sa...

OT men VIKTIGT:

Hur många trodde, liksom jag, att TT (Tidningarnas Telegrambyrå) var ett någorlunda objektivt och opartiskt medium?

Hur många är det som vet att Aftonbladet är storägare i TT och att Aftonbladets chefredaktör och ansvarige utgivare Jan Helin sitter i styrelsen?

Läs och sprid Thoralfs sensationella avslöjanden om denna politiskt korrekta propagandacentral och dess ägare och styrelse!

http://thoralfalfsson.webblogg.se/2011/april/tt-sveriges-storsta-pk-filter.html#comment

Anonym I

Arlav sa...

Denna morgon förstördes av av en Tv-reporter som glatt annonserade att alltfler är positiva till större flyktingmottagning!
I åtanke att <5% av invandrarna är ÄKTA flyktingar så kan man ju ställa sig frågan om de som tillfrågats i undersökningen egentligen visste vad de svarade på?
"Vill du ha hit fler invandrare", eller, "Vill du ha hit fler flyktingar"??

Robsten sa...

Värt att nämna var att ebn klar majoritet var emot att ta emot fler flyktingar. Detta var det sämsta resultat någonsin i denna undersökning, änså var en mycket klar majoritet emot fler "flyktingar". Det är alltså uppenbart att våra regeringar driver en politik mot folkets vilja.

Anonym sa...

Ni måste skilja på flyktingar och invandrare även om rapporten i sitt falska uppsåt inte gör det.
Allemand

z999 sa...

Anders borg svarade angående invandringen att utan den hade vi stått och stampat jordgolv. Alliansen har tidigare erkänt att vi haft en misslyckad integration där invandrarna i princip gått direkt till förtidspensionering.

Hur kan han stå och nedvärdera alla tidigare generationer på det sättet? Jag har länken på annan dator men kan senare lägga ut den om någon missat det. Och hur kan borgerliga väljare höja honom till skyarna när han inte ens erkänner integrationskostnaderna. Och SD borde kunna trycka till han hårdare. I mina ögon är han den sämsta finansminister vi haft i svensk historia.

z999 sa...

Länken här...
http://www.dn.se/nyheter/politik/sd-vill-samarbeta-med-oppositionen

Pensionärer som gnäller över dålig pension och samtidigt röstar på något borgerligt alternativ borde mmt-testas (för demens). Och angående brister i åldringsvården så är det konstigt att de borgerliga satsar en enda krona på någon åldringsvård alls. Deras syn på tidigare generationer är att de inte bidragit alls till vår nuvarande utveckling, utom med stampade jordgolv.

LP sa...

@z999

Att den slags idiotkommentarer även kan komma från en person som trots allt verkar vara intelligent och ha verklighetscheck för övrigt, förvånar mig inte.

Då det gäller invandringsfrågan finns det bara en sanning och den som avviker från den åker ut i kylan ganska omgående.

Borg är inte dum, han vill ju vara kvar i stugvärmen så han säger vad som krävs. Samma gäller nog Billström, Björklund mfl. De skulle nog säga något helt annat om invandringen om de inte var så rädda.

De är inte dumma men de är ynkryggar och förrädare som kan sälja sin gamla moder Svea för en plats närmast köttgrytan. J-a as är vad dom är. Fast de lär ju skratta hela vägen till banken medan jag och flera i min sits betalar priset.

Robsten sa...

Och den dagen det blir ofarligt att säga sanningen, då får vi se ett jättelikt dominospel som faller.

z999 sa...

Jag kan inte ta en finansminister på allvar som förnekar stora utgiftsposter. Det är ungefär som när en alkoholist är familjeförsörjare. Och sen den enorma historieförfalskningen när han förnekar alla tidigare generationers framsteg och påstår att dom är sinnesslöa individer som har parasiterat på invandrare som byggt upp landet.

Centern drar upp det faktum att det tar minst 7 år att få en invandrare i arbete. Den statistiken är grovt förskönad genom att dra alla invandrare över en kam för att inte visa hur katastrofalt det ser ut för invandrare från vissa områden. Det är antirasisternas uppdelning i vi och dom som gör att de riktiga katastrofsiffrorna döljs.

Robsten sa...

OK, en annan sak. Expo säger att de är en demokratisk tidskrift som oberoende skall bevaka högerextremism. Jag surfar in och tittar på Expos rubriker och artikel. Det står glasklart att det i praktiken är en antiSD-rörelse. Allt handlar om SD och hur dåliga dom är. Alltså, det är ju så uppenbart.

Daniel Phool twittar

"Biligare sprit och inga turkar i EU - Så tycker SD:s väljare"

Så tycker ungefär Sveriges befolkning, är det bara SD-väljare som åker över sundet och handlar sprit? Jag har väl nästan inte träffat någon som vill ha Turkiet i EU, så länge vi själva är kvar.

Men...skulle Phool skriva så om han var en hängiven demokrat som bara vill skärskåda högerextremismen (som förövrigt för en tynande tillvaro i vårt land)? Alltså hundra, tusen sådana små indicier visar med sådan tydlighet att Expo bara är ute efter en enda sak, det har absolut inget med demokrati att göra, knappast med högerextremism heller. Kika in själva och gör en bedömning.

http://expo.se/

z999 sa...

Jag hoppas att du kommer att kommentera valet i Finland som tycks bli högintressant.

Jag anser inte att Borg är speciellt seriöst sparsam. Han har förvaltat den "borgerliga" idén om Sverige oavsett hur kostnaderna har minskat eller ökat på grund av en del åtgärder. Det är lite svårt att bara överse med att han bidragit till att Sverige fortsätter som ett internationellt socialkontor med fri sjukvård åt illegala invandrare och skolgång till deras barn.

Robsten sa...

Jag kan för lite om finsk politik för att komma med några djupare analyser. Utan tvekan kommer Wager att referera resultatet. Hon kommer väl då inte missa tillfället att peka på den stora skillnaden mellan SD och Sannfinländarna, där skulle man möjligtvis finna en öppning att göra något kontruktivt. Jag har nämligen en magkänsla att hon är lite ute och cyklar där. När det gäller nationalism tror jag Sannfinländarna är typ 5 gånger kraftfullare än SD.

Ann Onym sa...

Jag skulle tycka det vore grymt kul med en regering i vilka följande ingick:

Fredrick Federley
Gustav Fridolin
Mona Sahlin
Bengt Westerberg
Gudrun Schyman
Lena Sundquist
Jörn Donner
Michael Alonzo
Alexandra Pascalidou

Anonym sa...

Hos hela det SVENSKA massmedie- och politikeretablissemanget är ALLA medel tillåtna för att tysta ett parti som offentligt vågar kritisera landets totalt misslyckade invandringspolitik. Den samstämmiga hänsynslöshet och skrupelfrihet som råder bland PK-massmedia vad gäller att trakassera och förtala SD har tyvärr ännu inte uppfattats av den stora allmänheten i Sverige, och givetvis inte heller i andra länder.
Visserligen börjar en del av befolkningen i våra närmaste grannländer så smått känna aningar om att det verkar finnas vissa skillnader på den svenska PK-massmedian och deras egen massmedia som har avsevärt större frihet, men man vet inget om det verkligt smutsiga tillstånd som råder här.
I Finland och andra länder utgår man därför helt felaktigt ifrån att svensk media är den välfungerande nyhetsförmedling som den normalt borde vara. Därför litar man utomlands på svensk PK-massmedias intensiva rasiststämplingar av SD.
Detta gör att man i både Norge och Finland felaktigt anser att SD är ett helt annat parti än Fremskrittspartiet respektive Sannfinländarna, och vägrar absolut att se några likheter mellan de egna invandringskritiska partierna och det "hemska, rasistiska SD".

Anonym sa...

@Ann Onym sa..., jaha,och?
Allemand

Ann Onym sa...

@ sista Anonym-

Jag önskar du levde i ett Sverige med alla dessa i regeringsposition! ;-)

Anonym sa...

@Ann Onym sa...,jaha, och?
Allemand

Robsten sa...

Anonym 14:31:00 Du har förmodligen helt rätt i din analys.