söndag, april 17, 2011

Oss populister emellan

OBS: Uppdaterad igen!
Jag hade inte tänkt skriva något om Sannfinländarna och dagens val i Finland. Jag vet helt enkelt för lite om Sannfinländarna och om finsk politik överhuvudtaget. När jag läste nätupplagan av DN och såg den braskande rubriken ”Falska populister” så ändrade jag mig. Jag reagerar starkt på att en tidning som anser sig själva vara seriösa använder en sådan titel om ett parti i vårt broderland Finland. Om jag vet lite om Sannfinländarna så vet redaktionen på DN sannolikt också lite om partiet. Läser man sedan texten så besannas farhågan att redaktionen har reagerat med något som snarast kan beskrivas som en betingad reflex, i stället för att opartiskt analysera valet i Finland.


Artikeln i DN har ett syfte, nämligen att misskreditera Sannfinländarna. Partiet som fått höga opinionssiffror i Finland är tydligen mot massinvandring och kritiskt till EU. Detta är ju åsikter man helst inte får hysa enligt DN, så epitetet ”populister” kommer som ett brev på posten. Så här skriver redaktionen i sin artikel.


Under den allra senaste tiden har stödet för de finländska populisterna emellertid dalat. När partiledarna i veckan möttes i slutdebatt i tv handlade diskussionen i huvudsak om pensioner, skatter och försvar. Det innebär förhoppningsvis att fler inser att Sannfinländarnas enkla svar inte räcker som grund för att styra Finland. 


Det krävs självklart både enkla och svåra svar på många frågor för att styra ett land, men om man nu har ett enkelt svar på ett uppenbart problem så är det svårt att förstå varför man inte tar till sig detta enkla svar. Om ett hus brinner är det enkla svaret att släcka branden, går inte det utrymmer man huset och ringer brandkåren. Jag undrar vad redaktionen på DN skulle gjort om DN-skrapan börjat brinna. Kanske hade man sökt svaret någon annanstans, kanske hade man diskuterat brandsäkerheten i gamla trähus jämfört med moderna byggnader. Kanske hade man kommit fram till att branden måste vara en synvilla eftersom chefredaktören gått brandsyn med skyddsombudet förra veckan utan att hitta några fel. Samtidigt hade man föraktfullt skrikigt ”populister” åt dem som ville släcka branden. Vidare i artikeln står det.


En lång rad andra konstellationer är också möjliga. I Finland har det varit legio med koalitionsregeringar under så lång tid att medborgarna har svårt att uppge vilka partier som styr landet. I en uppmärksammad opinionsmätning under våren uppgav till exempel en tredjedel av de tillfrågade att Socialdemokraterna ingår i regeringen.


Denna politiska konsensuskultur är sannolikt ytterligare en förklaring till populisternas framgångar i opinionen. Ändå anses det naturligt att Sannfinländarna, om partiet når ett bra resultat, ska kunna ingå i en kommande koalition. Under valrörelsen är det enbart De gröna som har uteslutit samverkan med Timo Soinis parti.


DN:s redaktion uppfattar tydligen inte en långtgående ”konsensuskultur” som ett större problem än att någon anmäler en avvikande åsikt inom vissa politiska områden. Vad är största problemet för demokratin, denna ”konsensuskultur” eller att någon är kritisk till EU och massinvandring? Redaktionen använder begreppet ”populister” med sådan lätthet och självklarhet så man undrar om det inte är en kvällstidning av sämsta märke man läser. 


Vi hade en folkomröstning angående medlemskap i EU 1994 i vårt land. Hela 46,8 procent röstade emot ett medlemskap och är enligt DN:s definition populister. I själva verket är enligt DN alla populister som uttrycker tveksamhet gentemot EU eller massinvandring. Det skvallrar om att det är populärt att vara emot dessa två saker, i alla fall bland verklighetens folk. Så här står det i slutet av artikeln.


Den växande EU-kritiken måste visserligen tas på allvar. Sedan de finländska medborgarna sa ett rungande ja till medlemskap i folkomröstningen 1994 har ett påtagligt missnöje vuxit fram. Stödet för EU är för närvarande betydligt lägre än i Sverige och bland det lägsta i hela unionen. Den politiska ledningen har misslyckats med att förklara och försvara medlemskapet.   


Ja, tyvärr så måste man väl ta det växande missnöjet mot EU på allvar, hur skulle det annars se ut, verkar redaktionen på DN tycka. Redaktionens förklaring till det växande missnöjet är att den politiska ledningen misslyckats med att förklara vad detta medlemskap innebär för de vanliga, lite mer trögtänkta medborgare. Vad exakt är det upplysta politiker skall förklara för det enkla och lågpannade folket? Att ett medlemskap faktiskt innebär att makt flyttas bort från Finland till Bryssel, men att det är bra ändå. Att Finland är så rikt så att vi gott kan supporta Grekland, Spanien och andra länder som misskött sin ekonomi? 


Vi måste verkligen hålla med om att DN:s redaktion inte är ute efter enkla svar. Tvärtom verkar svaren vara så svåra att i princip ingen kan svara på dem. Kanske redaktionen själv skulle försöka ge svaren på en del frågor, nu när statsvetare, politiker och andra experter skamligen misslyckats med detta. Själv är jag ju populist och har en folklig dragning åt att gripa de där uppenbara svaren som står likt neonskyltar mitt framför ögonen på oss enkla naturer som inte gått ut journalisthögskolan. 


Som avslutning skall jag som en enkel obildad populist ge lite fler enkla svar till en kunskapstörstande befolkning. Finnarna får rösta på vilket parti de vill, även ett populistparti som Koskenkorvapartiet. Det är själva innebörden i begreppet demokrati. Om vi förlorar på att vara medlemmar i EU så bör vi nog överväga att lämna denna klubb. Har vi för stor invandring och detta är uppenbart bör vi minska vår invandring. Brottslingar skall vi sätta i fängelse för att skydda allmänheten.


Länk DN     

UPPDATERING:
Som en del lagt märke till tog jag inte upp språkfrågan som Sannfinländarna driver i detta val. Min första spontana reaktion var ju negativ mot att ta bort det obligatorium i undervisning av det svenska språket som ju råder i Finland. Vid närmare eftertanke kanske det ändå inte är bra att en massa människor i Finland tvingas lära sig svenska om de själva inte hyser intresse för det. Vi läser ju t.ex. inte finska i våra svenska skolor, definitivt inte på obligatorisk basis och knappast heller på frivillig basis.

Jag har ju rest en hel del i Finland under min ungdom. Jag sällskapade t.o.m. med en dam från Finland under en period. Min uppfattning är att de som läst svenska mot sin vilja i alla fall inte kan något av vårt språk. Jag pratade huvudsakligen engelska med de finnar som inte kom från ett område där svenskan är dominerande. Så det är möjligt att Sannfinländarna har en poäng även i denna fråga.

UPPDATERING 2:


Nu har Expo och Daniel Phool vaknat till liv över Sannfinländarnas valframgång. Phool uppmanar alla till att inte behandla Sannfinländarna "som vilket parti som helst". Känns retoriken igen? Man undrar om inte Phool har ett förflutet som mobbare på skolgåden, "behandla inte Jan som vilken människa som helst, behandla inte Kalle som en människa".

Det enklaste för Expo och Phool måste vara att föreslå att vi avskaffar fria val, då blir risken minimal att icke godkända partier får några mandat. Nu är klimatet lite annat i Finland än i Sverige, Expo göre sig nog inte besvär med sina besvärjelser i finsk politik. Så här skriver Phool på Expos hemsida.

"Man kombinerar sin folkliga retorik med invandringsmotstånd. Skånepartiet och Ny demokrati var nyliberaler. De ville se avregleringar och en försvagad stat. Sannfinländarna vill ha en starkare välfärd. På så sätt skiljer de sig åt. Men retoriken har samma struktur då som nu. Det är folket mot eliten.
Ja precis, och här ställer sig Expo på elitens sida, vilket jag redan påtalat otaliga gånger.

Länk Expo 

39 kommentarer:

Anonym sa...

Det är alltid lika roligt när "vi-som-vet"-median ska ge sig ut och förklara för alla oss som inte vet.

Att Sannfinländarna och Timo Soini - som för övrigt har en pol.mag - inte skulle veta något om politiken är ju rena tramset. Om man inte menar att utbildningen har gett honom tillräcklig kunskap om det politiska systemtet kan ju man titta upp att han suttit i det finska parlamentet sedan 2003 och var europaparlamentariker sedan 2009. Men det är klart att DN vet mer om finsk politik än Soini.

För övrigt ser jag inte egentligen populismepitetet som ett problem. Soini har ju själv använt det begreppet om sig själv. Till skillnad från DN använder han det dock i en positiv bemärkelse.

Rune sa...

Populo är latin och betyder folk.
Populism betyder alltså folklighet och det skulle enligt etablissemangsmedier vara fel på något vis.
Deras demokratisyn svajar därmed betänkligt.
Jag för min del hoppas att populismen slår igenom ordentligt i politiken.

Robsten sa...

Ja, se där Anonym 8:43, lite mer kunskap. man behöver i princip bara skriva en artikel där man klargör bristande kunskap så kommer genast kommentarer med lite påfyllning av fakta.

Ja Rune, jag har skrivit om detta förut med begreppet populism och länkat till Wiki mm. det blir väl ett kunskapsuppdrag för oss alla, att upplysa vår självutnämnda elit om begrepp som populism.

Martin J sa...

Bra blogginlägg!

Robsten sa...

Tack Martin. Jag hade problem att hålla fokus och knyta ihop säcken här. har skrivit så mycket i olika sammanhang så ett visst utmattningssyndrom tror jag har börjat göra sig gällande.

Robsten sa...

Läste lite på morgonen här om politiken vid förra sekelskiftet. Intressant, förbannat intressant! Det var en politisk brytningstid med frågor som försvaret, frihandel och unionen. Konungen hade också ett direkt inflytande i politiken. Man huserade i gamla riksdagshuset som nu är ...kammarätten och Migrationsöverdomstolen. Tittar man på bilder från andra kammaren så är inslaget av medelålders vita män totalt, ha, ha. T.o.m. jag reagerade och började spana efter lite kvinnlig färgring, fanns inte någonstans. Herrarna hade tjocka pondusmagar, kostym från Grosshandlarn och mustascher som det anstod herremän från den tiden. Schyman skulle få spader om hon såg dessa bilder, he, he.

Är ni lite intresserade så börja läs på Wiki om E. Boström, statsminister i olika omgångar från sekelskiftet. Intressant man.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Erik_Gustaf_Boström

Varg i veum sa...

Hade det börjat brinna i DN-skrapan så hade man låst in sig i konferrensrummet och diskuterat om det var Sverigedemokraterna som satt eld på den.

Anonym sa...

Det är väl så att både finnländarna och svenskar numera vet vad EU innebär.
Vilket många av oss inte visste vid
röstningen till EU.
Tyvärr röstade jag ja,vilket jag ångrat gruvligt.

Robsten sa...

Jag måste med skammens rodnad tydligt markerad på mina numera fårade kinder tvingas erkänna, i en närmast katolsk bikt, att jag med största möjliga tveksamhet, faktiskt röstade JA till ett inträde.

Jag var ytterst tveksam, och lutade länge åt ett NEJ. Jag var tveksam ända till jag släppte valsedeln i springan. Jag har väl nästan aldrig varit så tvehågsen inför ett val som detta. Jag måste med ännu större rodnad och skam, erkänna att jag nog lät mig påverkas av den massiva kampanj som media och politiker drev för ett inträde i denna union.

Sista gången jag gick på något sådant. Blir man lurad måste man ju dra någon slutsats av detta. Det verkar stora del av av vår befolkning på något mystiskt sätt inte vara förmögna att kunna göra, märkligt!

Media och politikerna lovade guld och gröna skogar. Jag kunde faktiskt inte drömma om att utvecklingen skulle ta denna riktning. Överstatlighet,ekonomiskt förlust, en EU-avgift som är skamligt stor, massa regler och direktiv som EU skall ge fullständigt fan i o.s.v.

Robsten sa...

Efter omröstningen började jag för övrigt bli alltmer kritisk till vårt mediala och politiska etablissemang. Den riktiga knäcken var när Gislaveds lönsamma och framgångsrika gummifabrik flyttades till Portugal med stöd av EU-pengar. Efter detta såg jag med avsky på mitt eget val, på EU och en massa andra saker. Jag kan helt enkelt inte smälta denna händelse med Gislaved, det var åt helvete.

z999 sa...

Jättebra skrivet om et finska valet. Jag fick för mig att du tänkte undvika det och överlåta det åt andra (inte till DN förståss).

Finlandssvensk sa...

Frågan gäller egentligen inte de få timmar per vecka som vissa elever läser svenska. Frågan är äldre och mer infekterad än så.
Vissa grupper av finnar hatar faktiskt allt svenskt, vare sig det rör sig om svenskar i Sverige eller svenskheten i Finland.
Var övertygad om att när väl pakkoruotsi är avskaffat så kommer turen till andra "svenska" företeelser i Finland som till exempel TV, rätten att prata svenska med myndigheter och annat.
Finland och Sverige har urgamla förbindelser och det vore synd om fennomanerna lyckades revidera historien och göra Finland enspråkigt. Istället är det dags att lägga ner den språkstrid som pågått sedan 1920-talet.
Att som nu blåsa liv i den är visserligen politiskt skickligt men känns fruktansvärt historielöst. Att sedan aningslösa rikssvenskar hejar på är smått tragiskt.

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Lär er använda intuitionen istället så kommer det bli mindre fel i dom olika valen. Det är när man använder logiken som det går åt helvete. Man ska bara känna efter och gå efter det direkt.

Mats J sa...

Om Sverige skulle lägga sig i den finska språkstriden så ryker pakkoruotsi på en eftermiddag.

Min egen uppfattning om partiet är dock mer negativ än Robstens. Jag ser dem som populister i en dålig bemärkelse. Ett parti som skulle kunna inta vilka ståndpunkter som helst om de trodde att folkopinionen var med dem, inte som Sverigedemokraterna vars nationalistiska ideologi sätter en gräns för vilka positioner partiet kan inta.

JK från Finland sa...

Det är faktist möjligt för en Svensk att följa med Finska valdiskussion antingen från Svenska Yle eller från finlandsvenska tidningarnas websidor.

Men man måste uppmärksamma att den bilden man får speglar verkligheten från Finlandsvenskarnas och SFPs synvinkel. Språkfrågan är inte den centrala frågan i valet, men man kan börja tro på det om man bara läser Finlandsvenska medier.

Finlands politiska system är inte baserat på blokkerna som i Sverige. Det är en trepartisystem med två av de stora partierna samtidigt i regeringen. Ensam kan vänstern aldrig nå majoriteten i Riksdagen och därför måste sossarna samarbeta med ett av de borgerliga partierna (Centern eller Samlingspartiet).

Sannfinländarna kan bryta det här mönstret om de blir tillräckligt stora. I de senaste opinionsmätningarna har SF fått ungefär 16 procent stöd.

Om man jämför Sannfinländarna med Sverigedemokraterna, finns det vissa skillnader och vissa gemenskaper. Naturligtvis är invandringsfrågan inte så viktigt för Sannfinländarna som det är för SD.

SF har sina rötter i Finlands Landsbygdspartiet som grundades av tidigare Centerpartist Veikko Vennamo som inte gillade Finlands dåvarande president Kekkonens utrikespolitik. SF har inget med nynazismen att göra och därför låter Finlandsvenska akademiker som Jan Sundberg lite hysteriska, när dom i sina debattartiklar i Hbl jämför SFs valprogram med "Völkische Beobachter".

SF har dock kandidater som talar mot Svenska språkets nuvarande ställning mycket starkt (till exempel Heikki Tala). Och det är sant att majoriteten av Finskspåkiga står emot den sk tvångsvenskan.

Anonym sa...

Skyll inte på mig i EU-fallet, jag röstade nej.
Allemand

Anonym sa...

Angående svenskundervisningen så har mina finska vänner sagt att de tycker den är felaktig på det sättet att den siktar in sig på kunskap att läsa och inget mer.
Allemand

Robsten sa...

@Finlandsvensk

"Var övertygad om att när väl pakkoruotsi är avskaffat så kommer turen till andra "svenska" företeelser i Finland som till exempel TV, rätten att prata svenska med myndigheter och annat."

Ja så kan det vara, den tanken slog mig också. Frågan är dock om denna svenskundervisning kan vara hållbar i längden. Finnar som bor i östra Finland kan nog uppleva den som meningslös.

"Finland och Sverige har urgamla förbindelser och det vore synd om fennomanerna lyckades revidera historien och göra Finland enspråkigt. "

ja det tycker jag skulle vara mycket synd. Jag hoppas verkligen att tillräckligt många finnar väljer svenska språket på frivillig grund.

JK från Finland sa...

"Var övertygad om att när väl pakkoruotsi är avskaffat så kommer turen till andra "svenska" företeelser i Finland som till exempel TV, rätten att prata svenska med myndigheter och annat."

Det är just den här rädslan som står bakom SFPs popularitet hos Finlandsvenskar. Tyvärr, måste jag som en Finne vara överens med Finlandsvensk i det här fallet.

Avskaffningen av den sk tvångsvenskan kan leda till försämringen av Svenska språkets ställning i Finland. Det är just därför majoriteten av Finlandsvenskar motstår alla försök att avskaffa den sk tvångsvenskan.

Enligt min åsikt finns det två alternativ. Den första är att man motstår alla försök att försämra Svenska språkets ställning. SFP bedriver ett sådant politik.

Den andra alternativ är att förkasta den artificiella illusionen om tvåspråkighet och ställa fokus på den verkliga försäkringen av Finlansvenskarnas språkrättigheter. SFP kandidat i Riksdagsvalet Nils Torvalds står för ett sådant politik.

Varg i veum sa...

Det har ju beslutats att finland ska vara tvåspråkigt. Det är fel att tvinga alla att läsa ett språk som de inte har någon som helst nytta av. Det här med tvåspråkighet innebär att samhällets tjänster ska kunna förmedlas på två språk, men betyder det att alla måste kunna det? Nej, anser jag. Men det löser man med att de som vill jobba på ställen där tvåspråkighet krävs ska naturligtvis kunna båda språken, annars blir man inte anställd.

De som vill ha de jobben får vackert lära sig båda språken - finne som "svensk". För övriga ska det vara frivilligt. Det är aldrig kul att bli påtvingad någonting, inte ens svensk grammatik som det faktiskt bara handlar om i utbildningen idag.

Robsten sa...

Håller med ;-)

Anonym sa...

Robsten, här är något för dig att bita i.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/det-gar-utmarkt-att-kritisera-religion-och-dess-utovare_6096583.svd
Allemand

Robsten sa...

Ja verkligen, de har vridit till det ordentligt. Enligt dem så är det enskilda människor som står för vidriga religionsyttringar, så då kan man inte angripa religionen. Vilket är fel naturligtvis. Överför samma resonemang till kommunism eller nazism så märker man hur fel det blir.

Naturligtvis kan de ändå ha en poäng. Om det är tydligt att någon övertolkar en religiös regler eller paragraf faller ju ansvaret tyngre på den enskilda individen, förövrigt kan man aldrig fria individen från ansvar i vilket fall.

z999 sa...

Fast muslimerna tolkar ju islam åt det humanistiska hållet, det kunde vara mycket värre. Dom har ju trots allt en syn på Allah som god.

Hurra för Finland!
http://www.dn.se/nyheter/varlden/motgang-for-centern-i-finlandska-valet

Robsten sa...

Ja, DN prövar greppet att kalla SF för "högerpopulistiska", SVT använde enbart det lite snällare "populistiska". Det lilla jag hörde av Soini på TV så lät det rätt så mycket vänster, hmm...

Robsten sa...

De har samma artikel i SvD och DN:

http://www.dn.se/nyheter/varlden/motgang-for-centern-i-finlandska-valet

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/stor-valframgang-for-sannfinlandarna_6097161.svd

Eller är det jag som är yr i huvudet?

Stig sa...

Även jag får väl krypa till korset då och erkänna att jag röstade Ja till EU.
Men den här typen av brott har väl kort preskibtionstid, hoppas jag.

Och det var ju DÅ det INNAN jag insåg att EU-propagandapolitruken Dinkelspiel var en politisk skurk.

Robsten sa...

Ha, ha, ha, Agenda, en reporter från Helsningfors sade att stämningen är oöverträffad. Folket har nämligen gett etablissemanget en spark i RÖVEN! Detta sagt i Agenda!

Unknown sa...

Finland står upp för yttrandefriheter och demokrati som ett rakryggat land.
Och där biter inga PK-fasoner alls!

Ska villigt erkännas att jag heller inte är så insatt i ämnet Finsk politik. Men vad jag har förstått så ligger det en proteströrelse i Sannfinnarna emot det Finska gamla etablisset. Som hela tiden varit ett slags styvmoderligt behandlat land av fd Stormakten Sverige, Majoriteten av
Befolkningen i Finland pratar finska, inte Finsk-svenska.
Man har ett eget språk Soumi.
Man har varit tvungna att lära sig Svenska, läsa om Sveriges historia sedan länge, mm. Försvenskningen av Finland håller inte längre, helt enkelt, det finska medvetenheten om sig själva, sin egen identitet har sent om sider vaknat.
Det anser jag är sunt förnuft.
I Danmark så var "Svenskundervisningen" lika påtaglig, ända fram till 60-talet var Svenskan obligatorisk där.
Samma förtryck som ryssarna hade i forna öst, där alla skulle läsa ryska som 2:a språk.
Men det ligger mera än så i Finlands nyvaknande tror jag.
Man ser helt enkelt hur det har gått med Sverige, det är skräcken för finnarna.
Det samhället vill man inte ha!
Rätta mig om jag har fel.

Nostradamus_i_norr sa...

På Merit Wagers blogg finns en bra redogörelse för skillnaden mellan bland annat valsystemen i Finland och i Sverige. Jag vill nog påstå att det finska systemet är bättre än det svenska vad avser att begränsa nepotism, blockpolitik och det som kallas partipiska och även en bättre metod för personval. Hon redovisar också hur Sveriges Radios intervjuare Tomas Ramberg på "storsvenskt" manér gjorde en dålig och delvis pinsam intervju med Finlands statsminister Mari Kiviniemi.

Unknown sa...

Rättelse:
Suomi ska det vara...
Se där, inte ens jag kan stava på finska!
Men jag ursäktas väl, som den skandinav jag dock är!? ;)

Stig sa...

Sannfinländarna fyrfaldigade sitt resultat från förra valet. Gör SD om den braveden i nästa val så hammnar vi på 36 %.
Okej vi har 3,5 år kvar att hoppas och drömma.

Robsten sa...

Sådana där drömmar anser jag vara livsfarliga och rentav skadliga Stig. Kan bädda för motsatsen.

Lär av vår gamle skidkung Vassberg. Snacka inte så förbannat om hur bra det kommer att gå, knyt näven i fickan och visa när det gäller i stället. Något våra idrottsstjärnor också skulle ta efter kanske. Dagens idrottspsykologer verkar arbeta i rakt motsatt riktning, vilket jag tror är katastrofalt. också inom politiken.

Finlandssvensk sa...

Alexander den store är inte helt uppdaterad om Finland men det är inte ovanligt i Sverige.

Sverige och Finland var ett och samma land till 1809 och har en gemensam historia.

Den finländska självmedvetenheten började växa fram i mitten av 1800-talet och inte 2011. Att den nu skulle ha vaknat är nonsens.

"Försvenskningen" upphörde 1809, några decennier innan förryskningen startade på allvar.

Man är inte tvungen att lära sig svenska. Det rör sig om ett par timmars undervisning i veckan. Anledningen är att svenska är ett av Finlands två officiella språk.

I vissa purfinska kretsar finns ett komplex mot allt svenskt och det är det komplexet som Soini rider på men det är av gammalt datum och rör, som tidigare sagts, egentligen inte pakkoruotsi. Den frågan är bara ett medel för att vinna röster.

Anonym sa...

Finlandssvensk sa..., enligt de uppgifterna jag har från mina finska vänner är det obligatoriskt med de få timmarna i veckan. Som jag skrev tidigare så förstår jag att det kan inte vara kul att tvingas läsa svenska.

Jag skulle inte tycka det vore kul att tvingas läsa finska. Även om jag själv skulle tycka det vore kul att kunna finska.

Finlandssvensk sa...

När man läser rikssvenska tidningar på nätet blir man förtvivlad över vilken desinformation som vräks ut. Tror man på fullt allvar att sannfinnarna är högerextremister som vill stoppa invandringen och att övriga finska partier vill föra samma sorts politik som sina svenska motsvarigheter? Glöm det.
Sanningen är att Finland alltid, till skillnad mot Sverige, har fört en ansvarsfull invandringspolitik och att det inte kommer att bli någon skillnad nu efter valet.
Partierna är överens om det mesta, förutom förstås hur den finlandssvenska minoriteten skall behandlas och där hoppas jag att SF inte får för mycket att säga till om.

Stig sa...

@ Robsten
"Sådana där drömmar anser jag vara livsfarliga och rentav skadliga Stig. Kan bädda för motsatsen."

Instämmer! Jag var bara lite ironisk. Det är vid det här laget helt uppenbart att majoriteten av svenskarna skiljer sig från alla andra folk i hela Europa.
Vi är ett exotiskt folkslag i negativ bemärkelse. Så är det bara.

Invandringskritiska partier går starkt framåt och har runt 20 % och däröver i både nordiska och europiska länder.
Sverige är i princip redan förlorat
så det skulle inte ens räcka med 30 - 40 till SD utan en bit över 50% vilket vore en helt orealistisk jordskredsseger. Men som med ett sjunkande skepp får man rädda det lilla som räddas kan.

I landet som begår kollektivt självmord är just självmordstatistiken (på individuell nivå)hög internationellt sett.

Jonny sa...

"Tvångssvenskan" ses väl av många som nödvändig om man ska upprätthålla den lagstiftade tvåspråkigheten. Men, redan nu är
"rätten att tala svenska med myndigheter" mer av en teoretisk möjlighet...

Att svenska fortfarande talas i Finland beror på att finlandssvenskarna var i majoritet (eller åtminstone tillräckligt starka) i "sina" områden. Genom inflyttningen av finnar till exempelvis Helsingfors/Nyland så ändrades/ändras det, och nu håller svenskan på att försvinna i södra Finland.

( Sedan har vi det här med att ändra kommungränser också, exempelvis:
"Sibbo kommun ligger endast ca. 15-30 km öster om Helsingfors centrum, men fortlevde länge som en svenskspråkig och starkt jordbruksdominerad kommun. Helsingfors stad äger betydande landområden i Sibbo och krävde 2006 att få införliva delar av Östersundom i västra Sibbo med Helsingfors. Trots att majoriteten av sibboborna häftigt motsätter sig och de lagliga grunderna är tvivelaktiga ändrades kommungränsen den 1.1.2009.

Det tidigare helt svenskspråkiga Sibbo är sedan 1953 en tvåspråkig kommun med (sedan 2003) finska som majoritetsspråk och svenska som minoritetsspråk."
h t t p://sv.wikipedia.org/wiki/Sibbo )

Finlandssvensk sa...

Slutligen, från min sida. Jag skulle själv röstat på SF om det inte vore för deras politik mot svenskheten i Finland.
En av anledningarna är att de har en partiledare som talar till folket på folkets eget sätt.
Jämför med rikssvenske Åkesson som är lika karismatisk som en nedsutten fåtölj.
När SD skaffar en ny partiledare som förmår entusiasmera folk så kommer också röstsiffrorna att stiga i höjden.