onsdag, september 28, 2011

Oskar Freysinger- om islam

Oskar Freysinger från SVP talar om faran med att islam flyttar fram sina positioner i Europa. Freysinger är en gudabenådad talare och kan konsten att få med sig en publik. Jag tror att just vid detta tillfälle så är publiken medlemmar i Swiss MP, så de är väl inte alltför svårflörtade.
40 kommentarer:

Fredrik sa...

Swiss MP: Schweizisk parlamentsledamot.

Freysinger är med i SVP - Schweizerische Volkspartei är jag rätt säker på

Robsten sa...

Tack fredrik..jag undrade....vad fan...hittade inga uppgifter.

Utlandssvensk sa...

Helt rätt, Fredrik!

Man kan tillägga att översatt till Svenska blir partinamnet "Schweiziska folkpartiet"

Jag bor i Schweiz sedan många år och har ofta försökt att lyfta fram SVP som ett positivt exempel för SD. Visst, Danmark är ett grannland och DF är en utmärkt inspirationskälla men faktum är att SVP har varit betydligt mer framgångsrikt. Kan ju vara interessant att titta närmare på.....

z999 sa...

Jag har stort förtroende för SVP och växande förtroende för BNP (England). Internet har inneburit att jag kunnat läsa in mig på vad Nick Griffin och company står för, man är ju inte längre hänvisad till skapade hjärnspöken från expo-anstrukna källor.

Robsten sa...

Men den intressanta frågan är ju varför SVP är mer framgångsrikt. Var precis inne på deras hemsida. Många snygga tjejer, men...hmmm...hemsidan inget vidare, det mest svårladdat jag prövat på tror jag.

Utlandssvensk sa...

"Men den intressanta frågan är ju varför SVP är mer framgångsrikt"

Tja, jag har några teorier. Om du är interesserad kan jag skriva ner dem, men det kan ta någon dag.

Robsten sa...

Absolut, jag är definitivt intresserad. har du lite uppgifter om deras politik, gärna i relation till SD, är jag hyperintresserad av det också.

Robsten sa...

De har ett kontrakt med väljarna:
http://www.svp.ch/g3.cms/s_page/80720/s_name/vertagvolk

Robsten sa...

Aaahh...den är väldigt proffsig deras hemsida, men jag gillar inte den typen av sidor.

Robsten sa...

Ok sista kommentaren, jämför svenska Wiki om SVP

http://sv.wikipedia.org/wiki/Schweiziska_folkpartiet

Med engelska

http://en.wikipedia.org/wiki/Swiss_People%27s_Party

There is a difference

Anonym sa...

Utlandssvensk. Håller helt med dig, är mycket dragen åt SVP och även BZÖ. Gillar FPÖ och liknande partier (FN,DF mfl.) mindre just pågrund av tecken på extremstark stat, proteksionism och inflationsprägel.

Varför är SVP framgångsrika? Tills SD:s omläggning av politiken våren 2010 (och efterföljande tvärdyk i opinionen, se status, när moderater och konservativa lämnade SD tillförmån för besvikna sossar som med nöd och näppe fick upp partiet över spärren igen) hade man i princip en identisk politik. Denna politik har mycket stor potential, mkt konservativ penningpolitik, lagom expansiv finanspolitik, låga "kapital"skatter men progressivt skattesystem på kassaflöde, starkt socialt skyddsnät, att få förvalta sina egna pengar i pensionssystem etc. nationell och kulturell identitet, EU-fientlighet, kommunalt självstyre, folkomröstningar, ideelt politikengagemang.

Varför slog det inte i Sverige:

1. SD klarade aldrig att föra ut det, har aldrig hört ens åkesson nämna ordet bolagsskatt eller utdelning ex. Medlemstillväxten kom från samhällsgrupper som inte klarar denna motsättning i politiken (vänster-konservativ, socialist-nyliberal). Det gör visserligen väldigt få men ni förstår.

2. Initiativ enl. ovan slås ned direkt. I sverige för vi en expansiv penningpolitik (M+S) basta!. Större tabu än invandringen men så har vi ingen medelklass heller.

3. En sak är klar: De europeiska konservativa partierna fokuserar INTE på invandringen i det normala poltiska arbetet. Slagfrågan är EU-politiken och penningspolitiken, över hela registret. Dags för SD att vakna. Ni (Vi) har vallats in i precis den fålla alla som styr bakom kulisserna i Sverige ville få in er i, mittemellan S & M på sveriges berömda vänster-höger skala när ni kunde plocka godisfråga efter godisfråga både från "väsnter" och "höger" som konservativa nationalister.

Anledningen två till SVP:s framgångar: Direktdemokratin, du kan i Schweiz verka politiskt utanför riksdagens. Det gör att har du bara en politik som delas av folket kan du snabbt exploatera opinion och dels kan du verka extremt effektivt i opposition. SVP har ju faktiskt avsagt sig regeringssamarbetet för att gå i total opposition, med målet att växa ytterliggare till nästa val. Dessa möjligheter saknas i Sverige, här kan majoriteten istället begränsa oppositionens rättigheter till ett minimum.

Kanske är min slabbiga anlys fel men i vilket fall håller jag med utlandsvensk: Lär av Europas ledande konservativa kraft (för att citera HC Strache). Jag är fö förtroendevald SD:are

z999 sa...

Jag tror inte på att kopiera andra partier. Som du skriver så finns det skillnader länderna emellan och SVP jobbar i en helt annan miljö.

Annars verkar det vara samma förljugenhet bland "antirasisterna" i Schweiz som i Sverige när man läser om hur de fick kämpa för att få till ett minaretförbud.

z999 sa...

FBI-föreläsares syn på islam:
http://www.dn.se/nyheter/varlden/fbi-forelasare-pekar-ut-islam-som-storre-hot-an-al-qaida

z999 sa...

Det finns en högre tolerans mot totalitära ideologier i Sverige än i Schweiz och det är väl anledningen till att vi inte har något minaretförbud i Sverige? Sveriges riksdag hade en imam, en präst (eller liknande i alla fall) och en rabbi vid sitt öppnande i år. Detta eftersom majoriteten är emot ett sekulariserat samhälle. Precis som på medeltiden så försöker prästen att vinkla om bibelns budskap så att svensk nuvarande invandringspolitik framstår som sanktionerad av Gud själv.

Eftersom svenska kyrkan agerar politiskt, tvärtemot vad bibeln förespråkar, så är svenska kyrkan inte så mycket bättre än islam numera.

Anonym sa...

Ingen har väl pratat om att kopiera.

1. SD och SVP stod varandra mkt nära sakpolitiskt för endast ett och ett halvt år sedam. Betydligt närmare än DF, FPÖ och de andra nuvarande huvudsakliga samarbetspartnerna. SD var då sveriges i särklass blåaste parti, i viss mån är man det väl fortfarande men men..

2. I åtminstone min kommentar står lära.Finns mycket att lära av ett parti med 27% (?) väljarstöd och största parti.

z999 sa...

OK, Anonym. Lära av andra partier (dom partier som nämnts alltså) tror jag väldigt mycket på och jag är glad att det finns förtroendevalda med så mycket vett i skallen som jag anser att du har.

Kul förresten när antirasister tar sina idéer på allvar och tror att det ska fungera. Mångkulturella fredens skola i Göteborg stängs.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=4720635

:-)

z999 sa...

Mer om "fredens skola" i DN.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/skolinspektionen-stanger-skola

Och på skolans hemsida ser det ut så här.
http://www.fredensskola.se/

Robsten sa...

"Det finns en högre tolerans mot totalitära ideologier i Sverige än i Schweiz och det är väl anledningen till att vi inte har något minaretförbud i Sverige? Sveriges riksdag hade en imam, en präst (eller liknande i alla fall) och en rabbi vid sitt öppnande i år. Detta eftersom majoriteten är emot ett sekulariserat samhälle. Precis som på medeltiden så försöker prästen att vinkla om bibelns budskap så att svensk nuvarande invandringspolitik framstår som sanktionerad av Gud själv.

Eftersom svenska kyrkan agerar politiskt, tvärtemot vad bibeln förespråkar, så är svenska kyrkan inte så mycket bättre än islam numera.
"

Instämmer till fullo!!!

Robsten sa...

jag har dålig koll på SVP.s ekonomiska politik, men uppfattar det som att de står till höger om SD, alltså är närmare nyliberalismen. Dit tror jag inte SD kommer att dra sig, utan SD kommer att hålla sig mellan M och S om man nu tolkar det så i dag. Där finns sannolikt de flesta svenska väljare, oavsett SVP:s framgång i sitt land.

Robsten sa...

Fredens skola

"Skolans arbete är en väg till integration till det svenska samhället.

Fredens skola värdegrund vilar på fyra hörnstenar: trygghet, ansvar, respekt och tillit. Vår skola kännetecknas av respekt för människors olikheter."

Anonym sa...

"Fredens skola värdegrund vilar på fyra hörnstenar: trygghet, ansvar, respekt och tillit. Vår skola kännetecknas av respekt för människors olikheter."

Enligt skolinspektionen fick den stänga bl.a p.g.a slagsmål på lektionerna. Värdegrund var det sagt, vissa har konstiga synsätt på fredens värdegrund.
Allemand

Robin Shadowes sa...

Återigen envisas jag med att framhäva att islam bör och skall förbjudas i Sverige. En del hävdar att det inte är ett demokratiskt förfarande och det ligger det ju någonting i. Dessvärre räknar jag inte dagens Sverige som en demokrati längre. Vi har demokratur. Vi har två partier, ett stort regim-troget och ett litet oppositions-parti. Det lilla partiet är det enda som skiljer demokraturen från en riktig diktatur. En diktatur som närmar sig med stormsteg, dag för dag. Att förbjuda islam hade åtminstone varit ett steg i rätt riktning. Ser ingen som helst anledning att tolerera dom intoleranta. Bara bort med skiten.

z999 sa...

Man skulle inte behöva förbjuda islam om ansvarskännande personer i maktpositioner tog sitt ansvar och slutade uppmuntra och subventionera mångkulturella inslag.

Tidigare har vi inte behövt lagstifta om kvinnlig omskärelse, tvångs och barnäktenskap. Numera har vi problem med landsting som subventionerar omskärelse (inte kvinnlig förståss) och som år 2011 uppmanar kvinnor att använda en nål för att blöda på bröllopsnatten. Det behövs ett styre som vrider fram klockan 1000 år.

Swedish Dissident sa...

Schweiziska folkpariet fick 28,9% av rösterna i valet 2007. Anledningen till framgångarna är många, bland annat karismatiska talare/ledare som Toni Brunner. Dessutom har man inga uppenbara "bruna rötter" utan en lång tradition av att vara ett genuint landsortsparti (det som Centerpariet skulle kunna vara men som bekant inte är). Samtidigt är man flexibla och ser till att hitta en balans mellan invandrings- och islamkritik, protektionism/globaliseringsskepsis, och fortsatta låga skatter för rika utlänningar.

Dessutom drar man nytta av den direktdemokrati som finns i och med både kantonstyret (decentralisering) och nationella folkomröstningar (centralisering). Med andra ord rör det sig om ett slags växelverkan mellan statliga beslut och regionalt bestämmande - som i Sverige fast på riktigt. Glöm aldrig att alla kommuner som inte vill ta emot utlänningar är rasistkommuner som Lisa Bjurwald, Lena Sundström och Maria Ferm givetvis inte accepterar.

Utlandssvensk sa...

Många bra kommentarer , framförallt av sign Anonym.

Detta är ett väldigt omfattande ämne. SVP är det största partiet i världens älsta, mest stabila och rikaste demokrati. SD är ett av de minsta partierna i ett land som knappast ens kan kallas demokratiskt längre och som närmast är ett våldsamt fattighus om man jämför med Schweiz.

Den engelska Wiki artikeln sóm Robsten länkar till är utmärkt och om man vill veta mer om SVP kan man böeja där.


Likväl, jag ska efter bästa förmåga försöka svara på den aktuella frågan: Varför är SVP framgångsrika?

1. SVP har en mängd fördelar som SD saknar:
- Det är ett parti med mycket lång historia. Översatt till svenska förhållanden kan man ungefär säga att pariet har sitt ursprung från tidigt 1900 tal och mest påminnde om det gamla bondeförbundet (dvs. Centern). Detta innebär att man är etablerad och förankrad på ett sätt som i praktiken omöjliggör utfrysning och trakasserier av det slag som SD drabbas av.

- Direktdemokratin i Schweiz med bindande folkomröstningar innebär att eliten i Schweiz, om de skulle vilja, har väldigt svårt att gå förbi folket. Det finns två typer av omröstningar:
- Alla lagförslag som läggs i parlamentet kan bli föremål för omröstning. Det enda som krävs är ett antal namnunderskrifter (tror att det är 100.000)
- Vem som helst kan skriva ett eget lagförslag och sen kräva omröstning om detta (kräver fler underskrifter, tror att det är 200.000)
Detta system har flera effekter men den mest påtagliga är att den politiska klassen ( dvs. avlönade heltidspolitiker) blir mycket, mycket mindre än i t.ex Sverige.

SVP har mycket skickligt och flitigt utnyttjat detta system. Man har drivit igenom massor av omröstningar i asyl och immigrationsfrågor. Minaret omröstningen var ett exempel på senare tid. Från svenskt perspektiv kan det vara interessant att notera att man också drev igenom en omröstning angåenda asylsökande som saknar pass/id för flera år sedan. SVP vann denna och numera direktavvisas all asyklsöande som saknar pass. Tänk vad en sådan lag hade inneburit för Sverige....

2. SVP metoder som även SD kunde använda

- Även i Sverige skulle man kunna arbeta med folkomröstningar. Visst, de är inte bindande, men likväl skulle det kunna vara ett utmärkt sätt att lyfta upp vissa fokusfrågor.

- SVP är inte blyga. Jag har bott i fem olika länder i västeuropa och länge följt den immigrationsdebatten internationellt och min uppfattning är att SVP och Wilders PVV är de tydligaste partierna vad gäller motstånd mot Islam och immigration från tredje världen. SD framstår som ytterst försynta om man jämför.

- SVP spelar hårt på den traditionella neutraliteten och det därtill kopplade nationella målet att vara själförsörjande i händelse av krig. Man är helt emot all inblandning i andras konflikter. Nu ligger SD redan en del åt detta håll, men man kanske skulle fundera över att markera tydligare.

Fortsätter nedan...

Utlandssvensk sa...

Min uppfattning är att SD skulle kunna ha väldigt mycket att vinna på att lyfta fram Schweiz som ett exempel i debatten. Några praktiska exempel:

- Schweiz och Sverige har ungefär samma storlek på invandring per år samt vad gäller antal utlandsfödda. Men i Schweiz är det en stor ekonomisk fördel pga. VILKA personer man släpper in (främst utbildat folk från andra västländer). Detta är ungefär samma som kan sägas om Kanada.

- Schweiz har skrivit på samma FN konventioner som Sverige vad gäller asyl och immigration. Trots detta har man ett system där i stort sätt alla som i Sverige kallas "flyktingar" inte får komma in i landet. Dessutom finns stora dela av FNs administration i Schweiz, så det blir svårt att hävda att landet är ett svart får.

- Skillnade vad gäller antal våldsbrott mellan Sverige och Schweiz är numera enorm från att tidigare har varit marginell. Att koppla detta till vilken typ av immigranter man har tagigt in kan ju vara belysande.

- Schweiz och Sverige är det två länder i västeuropa som hade mest lika förutsättningar efter 1945. Båda länderna hade också på många sätt en liknande utvecklig fram till mitten av sjuttiotalet. Sen dess har Schweiz dragit ifrån rejält. Snittinkomsten ligger kring det dubbla i Schweiz (cirka 45.00 sek per månad jämfört med 23.000) och Sverige är mycket påtaglig fattigt om man kommer från Schweiz.

Slutligen:
I Schweiz har man inga som helst problem att öppet förklara att man gillar vissa folkgrupper och ogillar andra. Det gäller både privat och publikt. Sverige och svenskar gillar de och vi är väldigt väl ansedda i Schweiz. Detta innebär att SVP sannolikt skulle vara öppna för samarbete med SD.

(P.S jag hade stora problem att få min kommentar postad, så jag ber om ursäkt på förhand om det blev flera linande inlägg. D.S)

Swedish Dissident sa...

Utlandssvensk: Exakt, och de där sakerna har jag skrivit om i ett flertal inlägg på min blogg. Bl.a. det allra första samt det som berör hyperdemokrati. Visst kan Sverige influeras av Kanada och Singapore, men Schweiz, Finland och Danmark är mer lika oss i flera olika avseenden.

Utlandssvensk sa...

@Swedish Dissident,

Kul att du skriver om Schweiz!

Har du några länkar?

Här kommer en tråd från Mopsens blogg som jag var med i angående Schweiz. Den blev väldigt kul....

http://mopsen.wordpress.com/2010/06/29/ett-hot-mot-demokratin/

Utlandssvensk sa...

Om man vill läsa mer om Schweiz på engelska rekommenderar jag:

http://www.swissinfo.ch/eng/index.html

För att hitta artiklar med SVP, gå in här:

http://www.swissinfo.ch/eng/search.htm?subjects=SVP&cid=77490&reload=no

och ställ "Period" till t.ex 5 year

Det finns massor att läsa.....

Swedish Dissident sa...

Utlandssvensk:

Först redogjorde jag för min allmänna syn på hur man kan förhålla sig till (misslyckad) invandring och mångkultur utan att hamna i vare sig extremism eller impotenta pseudoförsök till lösningar ("förbättra integrationspolitiken"), och hade då Singapore som utgångspunkt, för att slutligen snudda vid Schweiz:
http://swedishdissident.blogspot.com/2011/03/bortom-mang-och-monoprefix.html

Sedan skrev jag om "hyperdemokrati" och hade då Schweiz, som utgångspunkt. Dock ganska svepande. Mina kunskaper om Schweiz är ganska övergripande och det finns tveklöst mer att inhämta:
http://swedishdissident.blogspot.com/2011/09/hyperdemokrati.html

Ps. Tack för länkar och uppmuntran=)

Swedish Dissident sa...

http://swedishdissident.blogspot.com/2011/09/hyperdemokrati.html

Nu blev det rätt.

Utlandssvensk sa...

@Swedish Dissident,

Tack själv!

Jag följde din länk men noterade att din site inte tillåter anonyma kommentarer. Du gör självklart som du vill på din egen blogg men jag registrerar mig inte av princip. Efter att ha skrivit systemkritiska kommentarer i många år har jag blivit ganska paranoid.....

Swedish Dissident sa...

Hade jag faktiskt glömt bort men det är ändrat nu. En viss försiktighet är sunt när man lever i en demokratur=)

Utlandssvensk sa...

@Swedish Dissident,

Jag la in en testkommentar på din site som "anonym" men den syns inte.

Spamfilter?

Swedish Dissident sa...

Märkligt. Jag har som sagt ändrat inställningar så det ska fungera.

z999 sa...

Läste precis SD's siffror om kostnaden för invandring. Vad exakt är det som gör att en del tycker att Anders Borg är en duktig finansminister? Det är ju egentligen han som ska avslöja såna här kostnader eller åtminstone känna till dom.

Robsten sa...

Ja alltså. jag har sett siffrorna för ganska länge sedan, sett hur de tagits fram. Inga konstigheter, allt räknat i underkant, understundom räknar rejält i underkant. Inget snack att siffrorna inte är överdrivna. Dessa gäller statens kostnader för de fyra första åren, alltså inga andra kostnader.

z999 sa...

Läste en opinionsundersökning att SD låg en bit över spärren igen. Väldigt imponerande att SD är i riksdagen om man tänker på att de förbjöds TV-reklam, till skillnad från de demokratiska partierna. Dom demokratiska partierna ansåg även att mötestörning ala tyskt 30-tal var ok.

Robsten sa...

Har lyssnat igenom Eluveities låtar på tuben i natt. De sjunger på galliska ibland, och det är ett behagligt språk, föredrar det framför tyska och franska. Snart dags att äta frukost och lägga sig ;-)

Robsten sa...

Lite mer lättillgängligt av Eluveitie

http://www.youtube.com/watch?v=msRy4vcSX4k&feature=relmfu