lördag, oktober 01, 2011

EU blir en allt större minuspost - Hägglunds kräftgång


Av alla människor har Birgitta Ohlsson reagerat på den EU-avgift Sverige betalar in. Vårt land förlorar varje år 11 miljarder på skillnaden mellan det vi betalar in samt får tillbaka i form av EU-bidrag. I verkligheten är kostnaden ännu större eftersom alla bidrag inte är speciellt välkomna. Vore bidragen beslutade på nationell nivå skulle en hel del av EU:s bidrag sannolikt helt enkelt läggas ned. Så här står det i SvD.


Kommissionen vill på sikt öka EU:s budget, vilket skulle fördyra Sveriges avgift med 10 miljarder kronor per år. Sverige och andra rikare länder har inlett en strid mot förslaget som Ohlsson kallar ”oacceptablet”.


Att fördyra denna nota med ytterligare 10 miljarder kronor är fullständigt vansinnig, även om stycket förmodligen är felformulerad. Det är sannolikt inte så att vår nota skulle öka med 10 miljarder varje år. Den totala ökningen är alltså 10 miljarder, vilket är illa nog. 


EU började som ett fredsprojekt, det råder inget tvivel om detta. Stål och kol-unionen mellan Tyskland och Frankrike var uttryck för en vilja att undvika fler förödande krig. Nu har hela idén med denna union förfelats och det har blivit en ren krämarunion, där det gäller att pressa pengar till jordbrukssubventioner samt en administration där högavlönade tjänstemän och andra potentater livnär sig gott. Dessutom ger det möjlighet för avdankade politiker och sola sig i glansen några högavlönade år med den övriga europeiska eliten. EU har också blivit en avstjälpningsplats för förbrukade eller i övrigt oanvändbara politiker. Som EU fungerar nu skapar det ovilja och hat i stället för att verka för mer fredsamma känslor mellan staterna. 
KD:s irrfärder


I SvD står det också om Hägglunds problem att hålla sig kvar som partiledare. Som en del andra debattörer påpekat så är KD:s problem i grunden inget partiledarproblem, inte enbart i alla fall. Det finns tre falanger inom KD (hur nu ett så litet parti kan rymma så många falanger). Det finns en liberal, en kristen och en konservativ falang. Strateger inom KD gjorde det snilledraget att bejaka den liberala falangen och föra partiet mot mitten i svensk politik. Det är självklart där de flesta väljare finns. Nu är det rätt uppenbart att de flesta partier också trängs i denna imaginära mitt. 


Den höger-vänster skala man använder är i huvudsak ekonomisk. När det gäller värderingar så stämmer denna skala överhuvudtaget inte, och det är ytterst osäkert om det finns denna koncentration av väljare i den värderingsmässiga mitt (som i sig är missvisande). 


Inte ens en politisk kompass med två skalor stämmer speciellt bra i verkligheten (höger-vänster, liberal-autoritär). Det skulle behövas en tredje dimension av typen nationell-global eller kanske konservativ-trendkänslig. KD gjorde det misstaget att enbart gå efter den ekonomiska höger-vänsterskalan i sin jakt efter väljare, ett fatalt misstag. Hade de i stället valt att bejaka den konservativa falangen inom partiet så hade framtiden sett betydligt ljusare ut för partiet. Det finns gott om partier som vill ta hand om de liberala väljarna i den ekonomiska mitten. En kristen profil lockar nog inte så många väljare i vårt land längre, speciellt inte sedan Svenska Kyrkan gjort allt i sin makt för att avkristna befolkningen. Det finns däremot en stor grupp väljare som i någon mån är "vardagskonservativa". Dessa väljare bara väntar på att något parti skall kasta ett öga på dem. Om nu inte KD vill ta hand om dessa väljare så kommer med största säkerhet ett annat parti (SD) att erbjuda dem ett politiskt alternativ. 


Länk SvD-EU


Länk Ekot (Samma artikel)  


Länk SvD KD  

19 kommentarer:

Nisse sa...

Problemet för (SD) med att sno väljare från (KD) är att även (SD) måste ta hänsyn till att det finns mer än en dimension i det politiska värderummet. Förvisso är den viktigaste dimensionen för (SD) den nationella-globala, men frågan är hur många det egentligen finns som sätter denna dimension framför alla andra? T.ex så applåderas knappast den gir åt vänster som partiet har gjort på den ekonomiska skalan av alla.

Jag tror för min del att (SD):s största potential att växa utanför de redan nationellt övertygade grupperna är att attrahera typiska missnöjesväljare à la Fremskrittspartiet eller Ny Demokrati, och då kanske den värsta vänsterpopulismen borde tonas ner ett par steg.

Robsten sa...

Ja, det gäller ju att hålla sig i mitten någonstans, typ hålla arbetslinjen och så.

robban sa...

äh trams, KD loosade sina kärnväljare (frikykliga) på sitt velande i abortfrågan, många taktikröstade ändå på KD alt FP/M i detta val men kommer att rösta på SD i nästa. är bara SD någorlunda konsekvent i sin politik åt det konservativa hållet så är det inga problem med dessa grupper. de är dessutom större än man kan tro.

ddayperspective sa...

Hörde ni Lördagsintervjun i P1 med Hägglund? Han hade det riktigt svettigt, men svamlet om "människors lika värde" KOMMER ofelbart göra att KD hamnar utanför riksdagen, oavsett vem som är ordförande... Ett redan litet parti som hunnit göra så många misstag faller offer när man anpassar sig till Moderaternas pk intill självutplåning.

Ett tag var Hägglund riktigt desorienterad. Det var när studioreporten anklagade regeringen för passivitet och ville lura Hägglund till ett "ministeruttalande" ifråga om två föräldrar och ett barn som utvisades till Azerbadjan. Barnet hade varit tvångsvårdad enl LVU för att inte bli misshandlat av psykiskt sjuka föräldrar. Hägglund gick delvis i fällan och trodde det handlade om ett asyl-/flyktingärende. Så var dock inte fallet. Föräldrarna hade utretts och fick inte flyktingstatus och skulle avvisas (efter att de tydl fått psykvård och delvis tillfrisknat). Inte ens Sverige kan naturligtvis frånta föräldrar vårdnaden utan vidare och så inte heller i det här fallet. Gällande svensk lag som i det här fallet handlar om Föräldrabalken resp Lagen om vård av unga - och inte alls handlade om avvisning av "flyktingar" - styrde helt och hållet att barnet var tvunget återbördas och avvisning blev verkställd.

Nisse sa...

Det verkar väl inte så troligt att de (M)-väljare som taktikröstade på (KD) skulle byta till (SD)? Speciellt inte när (SD) väljer att stödja sossarna i principiellt ganska viktiga ekonomiska frågor.

Den procent av väljarkåren som lägger sin röst på ett parti på grund av abortmotstånd och drömmar om fornstora kristeliga dagar tror jag inte (SD) ska försöka vinna. Det räcker med dåligt sällskap för (SD) redan som det är.

Robsten sa...

"Det verkar väl inte så troligt att de (M)-väljare som taktikröstade på (KD) skulle byta till (SD)? Speciellt inte när (SD) väljer att stödja sossarna i principiellt ganska viktiga ekonomiska frågor."

De stöder självklart inte SD, röstar säkert hellre på S om de var tvungna att välja.

"Den procent av väljarkåren som lägger sin röst på ett parti på grund av abortmotstånd och drömmar om fornstora kristeliga dagar tror jag inte (SD) ska försöka vinna. Det räcker med dåligt sällskap för (SD) redan som det är."

Självklart inte. men jag talade om tre falanger, återstår således en falang.

robban sa...

skulle tippa på att gruppen är större än 1% kanske uppåt 5 och då är det mer intressant kanske. förövrigt så ska SD inte försöka att bli mainstream och försöka att se bra ut i media det är dömt att misslyckas på förhand.. SD behöver sticka ut hakan lite mer i sakfrågorna.

z999 sa...

@Nisse:
"Den procent av väljarkåren som lägger sin röst på ett parti på grund av abortmotstånd och drömmar om fornstora kristeliga dagar tror jag inte (SD) ska försöka vinna."

Brutal sågning av KD :-)
Men den stämmer eftersom KD inte kan sätta några perspektiv på vilken moral man egentligen är ute efter. Abortmotstånd bör man grunda på att man ser varje individ med ett unikt värde. Dagens abortlagar och motivation har föråldrats rejält eftersom feminismen gjort det till en heligare fråga än vad KD lyckats med. Att bevilja abort så sent som vi gör i Sverige grundas på en livssyn som borde göra handikappade oroliga. Abortlagarna borde följa utvecklingen av läkarvården och inte följa trender när det gäller jämställdhet(?).

Sen handlar det förståss om pengar också. Staten skulle kunna gå in och stöda i de fall där det egentligen handlar om att ekonomiskt kunna ta hand om ett barn. Men det lär väl aldrig inträffa. Att vi alla anses lika värda betyder ju inte att det värdet sträcker sig till flera tusen i månaden under ett par år för ett ofött barn.

Anonym sa...

Det är ju inte bara de där tio miljarderna som är problemet, utan också den att det är inte vi själva som bestämmer vart de inbetalade pengarna ska gå.
I mångt och mycket bestämmer EU att en stor del ska gå till diverse tvivelaktiga projekt.
Pengar som vi hellre skickat till vård, skola och omsorg.
Bosse S

Robsten sa...

Typiskt svenska kyrkan

http://www.dn.se/nyheter/sverige/exdomprost-vill-spranga-kyrkor

z999 sa...

Där ser man. Kyrkan förnekar ju att man står för något kulturarv i Sverige så man ska nog se det som något handgripligt för att rätta till verkligheten så den stämmer med kartan.

Nisse sa...

@z999...

Det var inte så mycket en sågning av (KD) som helhet utom av den falang av partiet som står för samma hardcore-hållning som de som grundade partiet en gång i mitten på 60-talet - som reaktion på, som man tyckte, slapp sexualmoral och skandalösa liberaliseringar av vad som gick an i det avseendet. Händelsevis ideologiskt ungefär samma andas barn som det Livets Ord-gäng som nu försöker få Hägglund avsatt.

Om (KD) vill växa och bli något att räkna med ska man kanske snarare titta söderut, mot Tyskland, och försöka se skillnaderna mellan det svenska (KD) och tyska CDU. Det finns plats för ett socialkonservativt och ekonomiskt högerinriktat parti i Sverige nu när (M) har rört sig bort från den positionen. (KD) skulle kunna ta den platsen men det kräver i så fall att man dumpar Livets- Ord-barlasten och inser att den procenten som anser att kristen norm ska upphöjas till lag inte längre går att bygga en politisk plattform på.

(SD) skulle givetvis också kunna bli en aspirant på att ta den platsen, men det verkar inte vara i den riktningen partiet går.

z999 sa...

Det är nog en intelligent analys Nisse. Jag tror iofs att det handlar om en aningen större del än man tror som har de där kristna uppfattningarna du talar om (men liten del ändå).

"SD) skulle givetvis också kunna bli en aspirant på att ta den platsen, men det verkar inte vara i den riktningen partiet går."

Nä, det kan jag också tycka.

z999 sa...

@Nisse:
"Det finns plats för ett socialkonservativt och ekonomiskt högerinriktat parti i Sverige nu när (M) har rört sig bort från den positionen."

Fast det är ett vågspel för ett nytt parti. Under den tid SD har existerat så har man samlat på sig en grupp kärnväljare som är både höger och vänster. Man kan ana mer högerväljare i Skåne än i Stockholmsområdet (jämför alltså landskap med storstad). Hur ska man hitta balansen med en så brokig skara av höger och vänsterväljare? Jag tror att SD skulle vinna väldigt mycket röster i stockholmsområdet om man låg mer till vänster (räknar in Södertäje och en del annat kringliggande). Men med tanke på att man vid senaste valet låg över 10% när skånerösterna räknats så går det inte att lägga sig för mycket till vänster.

z999 sa...

Ett exempel på "privatiseringen" i Stockholm som drabbar just mig just nu.
http://www.dn.se/sthlm/storningar-i-stockholms-pendeltrafik

Men det är klart, varför ska dom anstränga sig? Röstboskapen betalar i förväg ändå för varan som de inte får och det räcker med lite löjliga klyschor från politikerna för att folk snällt ska gå och rösta på dom.

Man måste vara väldigt djupt troende moderat för att kalla upphandlingssystemet för privatisering.

Jag tror att SD skulle kunna skaffa en nisch här om de struntar i vad stockholmare på södermalm prioriterar och vänder sig till röstsvaga grupper på ett tydligt konkret sätt.

z999 sa...

Nisse, om vi diskuterar vänster/höger på det här sättet så kan jag säga att jag är inte lika påläst som du är. Se det som att du diskuterar med en idiot. Du kanske har någon vana att diskutera med barn? :-)

Robsten sa...

" Man kan ana mer högerväljare i Skåne än i Stockholmsområdet (jämför alltså landskap med storstad)"

Det stämmer, med det tillägget att jag uppfattat SDU ligga rätt långt till vänster nuförtiden. SD skall ligga i mitten enligt mig. Typ arbetslinje men försiktig med privatiseringar.

Robsten sa...

"Jag tror att SD skulle vinna väldigt mycket röster i stockholmsområdet om man låg mer till vänster (räknar in Södertäje och en del annat kringliggande). "

jag tror SD vinner varje gång det blir upplopp, våld och bilbränder (som media håller tyst om, fast bilarna står utbrända överallt).

z999 sa...

@Robsten:
"Det stämmer, med det tillägget att jag uppfattat SDU ligga rätt långt till vänster nuförtiden. SD skall ligga i mitten enligt mig. Typ arbetslinje men försiktig med privatiseringar."

Jag uppfattar SD på det sättet (plus en del till förståss) och därför röstar jag på dom. Jag tror att om man lyckades få ut den bilden av sig själv i stockholmsområdet så skulle det göra en viss skillnad.