tisdag, oktober 18, 2011

Kritiska frågeställningar angående fallet Ganna Chyzhevska


Media har tagit upp fallet med Ganna Chyzhevska som skulle utvisas i dag. Utvisningen stoppades av Europadomstolen i sista stund och familjen kan andas ut, tillfälligt i alla fall. Chyzhevska är enligt media både blind och gravt dement, vilket de många TV-inslagen bekräftar. Så här säger Emma Henriksson KD i DN.


Redan då såg vi att ensamma gamla människor med alla sina barn i Sverige skulle riskera att inte få stanna och tillbringa sina sista dagar här. 
– Jag vill kunna sitta och hålla min mamma i handen när hon drar sitt sista andetag. Det borde vara givet oavsett om man har kommit till vårt land eller är född här  


Först måste vi fråga oss varför hela Chyzhevskas släkt är i Sverige. Det är osannolikt att någon från Ukraina får politisk asyl i vårt land, det finns inga sådana skäl (se länk Freedomhouse). Är de arbetskraftsinvandrare så ställer det denna invandring i ett helt nytt ljus. I sådana fall riskerar arbetskraftsinvandringen bli ett ännu större minus än vad det förmodligen redan är, i alla fall om en hel släkt skall få uppehållstillstånd p.g.a. att någon i familjen får ett arbete. Så exakt hur har detta gått till? Chyzhevska skall enligt SVT ha bott i Sverige lite från och till sedan början på 2000-talet. Det låter också lite märkligt, tydligen har hon redan åkt fram och tillbaka. Någon som kommer på besök till sin släkt kan inte plötsligt få uppehållstillstånd. 


Det är inhumant med att flytta denna 91 år gamla kvinna till en obekant miljö, det är allt som föregått denna situation som vi måste sätta frågetecken kring. Det finns förmodligen massvis med 90-åringar i Ukraina som är både dementa och skröpliga på andra sätt. Ingen tycker synd om dem. Dessutom finns det platser på jorden där gamla människor har det sämre än i Ukraina, hur synd skulle det vara om dem? Det är alltså själva flytten som är inhuman. 


Vi måste börja om från noll och göra om hela vår immigrationspolitik. Vi bör ta emot politiskt förfölja människor som jagats, fängslats av en diktatorisk regim. Vi bör även ta emot viss arbetskraft med specialkompetens, det tjänar alla på. Visst skall man också kunna bosätta sig i vårt land om man gifter sig med en svensk och bestämmer sig för att leva i vårt land tillsammans. Den nuvarande immigrationspolitiken har dock nått vägs ände. Alla möjliga skäl används för att erhålla uppehållstillstånd. Många gånger är identiteten oklar när uppehållstillstånd ges. Ju oklarare våra regler är, ju fler ömmande fall skapas. Media slår också upp de enskilda fallen stort. Samtidigt skulle media lika gärna kunna göra långa reportage om hur illa det är ställt med vården av våra egna 90-åringar på olika håll. 

Länk DN

Länk SvD

Länk Freedomhuse Ukraina

17 kommentarer:

Bengt sa...

"..Det finns förmodligen massvis med 90-åringar i Ukraina som är både dementa och skröpliga på andra sätt..."

Självklart! Men de har sina anhöriga nära och med sig!
I det stora flertalet andra länder än Sverige (som ju skall vara så modernt och frigjort) så är det de anhöriga som tar hand om sina äldre!

Robsten sa...

Jo, men det kan inte vara så att alla immigranter får ta med sig sin släkt. Det fungerar inte, vi har inte de resurserna. Sedan klagar folk på att det inte finns resurser till deras egna äldre, men någonstans måste man välja.

Kastor sa...

Den förda invandrarpolitiken kommer att få betalas och de som kommer att få betala mest är de unga och medelålders svenskar som i dag är dom mest positiva till invandring.
Välfärdssamhället kommer att upphöra att existera och den sociala oron kommer att bli enorm.
Sverige är inte ensamt om denna utveckling men är en av de stater som kommer att drabbas hårdast.Huvudsaklig anledning till detta är vårt stora exportberoende.

Anonym sa...

Man undrar lite hur barnbarnet kunnat lämna sin dementa mormor i Ukraina. Skulle jag tex kunna flytta till vilket land som helst, tex USA (där man inte ens har allmän sjukvård) och lämna släkten och sedan bjuda över dem och förvänta mig att mitt nya värdlands skattebetalare ska stå för sjukvård, uppehälle etc etc. Nej, om mina släktingar inte kunde stanna ensamma i mitt hemland, så skulle jag ju givetvis få återvända hem. Våra folkvalda har inte rätt att slösa med mina och andras skattepengar på detta sätt.

Robin Shadowes sa...

Jag oroar mig inte så mycket för ukrainare. Inflödet av dem kommer förmodligen fortsatt att vara lågt. Jag bekymrar mig mer för inflödet av somalier med medföljande anhöriginvandring. Det kommer bli rena tsunamivågen.

Lille Kurt! sa...

Jajamen, där kom den äntligen det Vi har väntat på länge!
"Vi har inte råd att ta emot anhöriginvandring av människor som inte kan arbeta och behöver både sjukvård och äldreomsorg". säger Billström!
Bäste Billström, det har Vi påtalat i "tvåtio" år och blivit kallade både främlingsfientliga och rasister!
"Vi har tillräckligt med asylsökanden", påtalar Billström!
Dessa uttalanden har varit "i säck innan det kom i påse" och i detta fall är "säck" = Reinfeldt!
Vad skall Vi nu kalla Billström, månntro?
Vart tog allt "tjafs" vägen om att all invandring är en tillgång och dessa människor är "högre utbildade" än svenskarna? Detta citat kommer från allas Vår "Måna" med en begåvning och utbildning i klass med en "Toblerone"!

Johan sa...

Den gamla damen har sannolikt (huvudsakligen) vistats i Sverige illegalt hos sina släktingar sedan början på 2000-talet.

Pga hennes tilltagande vård- och omsorgsbehov, så vill släktingarna förmodligen, att hon nu flyttar till någon institution - finansierad av svenska skattebetalare - därför måste den gamla damen nu bli lagligt boende i Sverige.

-----

"Samtidigt skulle media lika gärna kunna göra långa reportage om hur illa det är ställt med vården av våra egna 90-åringar på olika håll."

Eh.. nej. Svenska journalister ser med ohöljt förakt på svenska ålderstigna personer.

Svenska åldringar konsumerar ju resurser, som enl. svenska journalister bör läggas på icke-etniska svenskar (i skiftande ålder).

Anonym sa...

@Anonym sa..., vad gäller barnbarnet så är hon född här det gick att höra på intervjun på TV.

Vad det sedan gäller äldre släktingar så skall det skrivas papper på att de är här frivilligt och ingår inte i det sociala systemet. Oavsett var de kommer från utom naturligtvis inom EU.

Hoppas verkligen att Jimmie Å använder Billströms uttalande i varenda debatt efter detta.
Allemand

Nisse sa...

Vad som Lille Kurt! inte verkar förstå är varför det är skillnad på att Billström säger en viss sak, och att diverse rasister säger detsamma. Dessvärre är det symptomatiskt för (SD)-anhängare. En skillnad är t.ex att Billström är i en position att faktiskt förändra något, vilket (SD) dessvärre aldrig kommer att vara när det gäller frågor om migration.

Robsten sa...

Nåväl, lyssna på Billström då. i övrigt är detta en meningslös diskussion.

Anonym sa...

Robsten! Din artikel var det förnuftigaste jag läst i denna sak.

Robsten sa...

Tack!

Cap sa...

Jag tänka mig att några privatpersoner förbinder sig att ansvara för hennes uppehälle och vad det kostar att vårda henne i Sverige och då är saken klar, dvs det handlar om välgörenhet. Men staten är inte ett verktyg att idka välgörenhet, vi måste ABSOLUT respektera också att välgörenhet är en frivillig sak och inte tvångsfinansierad genom skatter.

Anonym sa...

Att hamna på en svensk demensboende utan möjlighet för varken henne eller personalen eller i hemlandet med möjlighet att kommunicera,vilket är att föredra.

z999 sa...

Såg att schweiz ska ha en folkomröstning om massinvandringen samt omförhandla diverse saker med EU för att kunna få ett stopp.

Anonym sa...

Vaför ställer ingen frågan till de anhöriga hur de har tänkt sig att 91 åringen skall värdas. Barnbarnet verkar vara väldigt duktig på medecin. Då hennes uttalande om att mormodern skulle dö om hon flögs till Ukraina, flitigt användes som ett argument emot utvisning i P1. SD måste nå ut till svenskarna med information. Kan P.I få en så stor läsarkrets borde SD i egen regi kunna starta en nyhetsblogg samt en veckotidning.

/Bo

z999 sa...

@Bo:
"Kan P.I få en så stor läsarkrets borde SD i egen regi kunna starta en nyhetsblogg samt en veckotidning."

Skulle jag också vilja se.
Det största felet är väl att vi i Sverige har en överlägsen kultur när det gäller synen på om åldringar ska vårdas eller inte.