fredag, oktober 21, 2011

Folkfest i Libyen och på SVT


Libyens diktator Khaddafi är död, förmodligen mördad efter att han blivit gripen. Det är tyvärr ett slut som ofta drabbar ledarna på den förlorade sidan i ett inbördeskrig, och kanske inte bara ledarna. Hade Khaddafis sida vunnit, vilken den med största säkerhet gjort utan inblandning utifrån, så hade slutet säkert blivit ännu grymmare. Att hysa förhoppningen om ett överlämnande av Khaddafi till en domstol när han väl tagits tillfånga är mer än lovligt naivt. Ingen har säkert räknat med detta på allvar. Inte ens USA:s elittrupper skonade Bin Ladin när de väl fick chansen. 


Utan att ta ställning till någondera sidan i konflikten, så var bilderna och SVT:s glädjerus direkt osmakliga i går. Bilder på ett blodigt lik som släpades omkring likt en säck potatis samtidigt som de fullständigt odisciplinerade trupperna skuttade omkring och sköt vilt i luften gav direkt avsmak. I nyhetsinslaget berättade en man med glädje hur han och hans kamrater stått och sparkat på liket efter Khaddafi. Vi fick i Rapport åka direkt från dessa pöbelscener till studion, där det rådde ren feststämning. I de nyhetsinslag jag såg nämndes inte pöbelväldet med ett ord, eller att de slängt omkring ett blodigt lik. Inne i studion verkade scenerna vi just sett vara den naturligaste sak i världen. Det är inte utan att man börjar undra om det bara kommer reaktioner från främlingsfientliga inhumana personer likt undertecknad.  


Väl tillbaka i studion är det självklart läge för våra utrikespolitiska experter, denna kväll i skepnad av Katarina Engberg, att ge sin syn på saken. Problemet var bara att vi inte fick höra några matnyttiga analyser. Jag ville veta vad den vinnande rebellrörelsen består av? Vilka de är? Vilka olika grupperingar som nu slåss om makten? Finns det religiösa fanatiker bland vinnarna? Vi fick inte veta någonting som vi inte visste förut. Det hela blev i stället en glädjefest, utan att vi fick veta vilka segrarna var. För allt vad vi vet kanske de inte är mer demokratiska än Khaddafi, och då finns det ju inte så mycket att fira. På plats har SVT någon som lyssnar till förnamnet "Samir". Han bjuder inte heller på några djupare analyser, trots att han talat med rebellerna och finns på plats. Nu är det väl inte hans jobb att bjuda på analyserna, utan experterna som SVT städslat. 


Framtiden är oviss i Libyen, men vi hoppas självklart på en demokratisk och fredlig utveckling. Scenerna med gravt odisciplinerade rebeller är i sig ett ganska dåligt tecken. Men vi har ju vetat hela tiden att rebellrörelsen i princip saknar militär träning, så det behöver inte betyda att Libyen störtas in i anarki. Klart är dock att SVT med andra svenska medier firat diktatorns död lite väl tidigt och okritiskt.  

Länk Rapport

Länk DN

Länk SvD

13 kommentarer:

Anonym sa...

Bra inlägg Robsten.
Jag satt också och undrade varför dom inte kommenterade det äckliga och osmakliga i att det finns dom som finner glädje och tillfredsställelse med att sparka på ett lik.

Tydligen blev en hel del skjutskadade i sina glädjeyttringar igår! Galningar skulle jag vilja säga eller är dom barbarer!?
Nä det är ju vi som är barbarer.

För en vecka sedan i Malmö på Stortorget rådde det lynchstämning vid ett folkvalts partis torgmöte.
Det finns gott om galningar, tyvärr.

Eva-Marie

Anonym sa...

Det är människor av den typ som lynchade Khaddafi och sedan skändade hans lik, som vi nu en masse släpper in i Sverige. Vad trevligt det kommer att bli här i framtiden!

Nisse sa...

Ingen fara. Libyens olja kommer att se till att det inte blir anarki, och inte heller något störande folkligt inflytande på det framtida Libyen.

Charaderna och pajaseriet i västs förhållande till denna del av världen kommer att fortsätta så länge vi inte skaffar oss en strategi för att mildra oljeberoendet.

Anonym sa...

Rebeller, det är ju såna vi dödar i Afghanistan. Det anses ju som helt okej, men i Libyen så är de tydligen ena hyvens prickar.
Vilken soppa och så många lögner eller kanske brist på sanningar om detta krig, man mår illa.
Men tydligen har vi kommit så långt i detta land att vi börjat acceptera avrättningar, kanske dags att ändra grundlagen.

mvh

Svenne

z999 sa...

Nisse, det var en intressant vinkling.

Robsten sa...

"Det finns gott om galningar, tyvärr."

ja det finns det, samt gott om folk som alltid hänger på utan att tänka själva.

Robsten sa...

"Ingen fara. Libyens olja kommer att se till att det inte blir anarki,"

ja, vi får väl se. I så fall för ju oljan något gott med sig.

Anonym sa...

Nya Afghanistan när flockledarna skall börja slåss om tillgångarna. Längst fram står muslimska brödraskapet.
Allemand

Putte! sa...

Katarina Engberg har tillhört "avgrundsvänstern" och hur hon har erhållit arbete inom FOA och Försvarets analysgrupp är fullständigt obegripligt!
Inte undra på, att de svenska politikerna inte törs öppna stasi - arkiven med de "svenska landsförrädarna"!

Robsten sa...

Vad heter den andra kvinnliga utrikesexperten som också uttalat sig om Libyen utan att tillföra något. Korthårig, 40 plus, ser rätt bra ut...har tappat hennes namn, har för mig att det gick i stil med Elmsäter eller något. Någon som kommer ihåg?

Robsten sa...

Found her:
Eva Elmäster, så här står det på Wiki.

"Hennes specialområden är forna Sovjetunionen, Kaukasus, Afrika och Arabvärlden."

Specialområden?? Afrika, Sovjet, arabvärlden? Snacka om område.

Anonym sa...

Se detta, "Libya Truth":

http://www.youtube.com/watch?v=aJURNC0e6Ek

Jonny sa...

"Jag vet allt det där. Ändå kan jag inte undgå att höja ett jubelrop till skyn över att psykopaten och påfågeln Khadaffi skattat åt förgängelsen. Man skulle rentav kunna utbrista: Döden klär honom!"

http://tommyhansson.wordpress.com/2011/10/20/sic-semper-tyrannis/