torsdag, oktober 20, 2011

Strålande Guillou!

Med rubriken ”Guillou bland invandrarna på Östermalm” beskriver en DN-artikel Guillous vardag i sitt grannskap på Östermalm. Det är inte utan att man drar på mungiporna när Guillou lägger ut texten, något han är mycket bra på. Hela Guillous tillvaro liknar påfallande mycket den livsstil Christopher Lasch beskriver i sin bok ”Eliternas uppror”. Det är ett liv där liberalerna reducerat mångkulturen till en basar av olika platser där det serveras exotisk mat och där man kan lämna traditionens tyngd för att i stället hänge sig åt trender härstammande från jordens alla hörn. I själva verket är Guillous vänsterfernissa i denna artikel tunnare än på de gamla träbåtar han förnöjt passerar kajen nedanför Östermalm. Så här säger Guillou i artikeln när reportern frågar om inte hans bostadsort sticker i ögonen för en man med hans vänsterpatos.På grund av vänsterns intolerans och högerns tolerans är det bättre för mig att bo här. De som kallar sig vänster på Söder anser att jag inte är socialist på rätt sätt, inte feminist på rätt sätt. Och vi ska inte prata om vad djurvännerna tycker om mig.

Vi är många som erfarit ”vänsterns intolerans” och då lite mer handfast än vad Guillou upplevt den. Men det är förmodligen inte därför Guillou smälter så bra in i östermalmsmiljön, det är i själva verket för att han verkligen hör hemma där, bättre än vad G.W. Persson någonsin kommer att göra. Exakt vad är det som gör Guillou mer vänster än hans grannar? Finns det något alls förutom att han röstar på ett bedagat parti som nästan blivit exotiskt det med? Högerns (eller liberalernas) intolerans visar sig när man på allvar utmanar dem, och det är knappast vad Guillou gör, inte sedan han reviderat sitt utlåtande att SD är ickerasistiskt. Så kommer vi då till Guillous uttalande om invandrare, så här står det i artikeln.


2009 sa Guillou att Sverigedemokraterna inte var rasistiskt. Den åsikten har han senare reviderat.


– I kommentarsfält gnäller de om att jag, som är invandrarkramare, borde bo bland invandrare. Det gör jag också.

Det finns säkert en hel del åsikter vår gode Guillou har reviderat genom åren. Har man läst hans tidigare böcker så blir detta märkbart. Inte bara åsikter har reviderats genom åren, även synen på ähum… vissa främmande makter förmodar vi också har reviderats en smula.


Nu gäller kommentarerna i kommentarsfälten inte enskilda immigranter, utan de etniska enklaver som växt upp runt våra storstäder, vilket Guillou borde vara smart nog att förstå. Dessutom ljuger Guillou, han bor enligt artikeln på Banérgatan, där det enligt hans egen utsaga skall råda en någorlunda multikulturell miljö. Som kuriosa slog jag jämna gatunummer på Banérgatan från 42 till 50. Av de 125 namn jag fick upp klingade 3 (tre) med utländsk klang. Det låter inte som Fittja direkt, där skulle förhållandet vara ungefär tvärtom. Att strosa in till den lokale tobakshandlaren med utländskt påbrå (som av en händelse när DN-reportern är närvarande) är inte riktigt samma sak som att bo mitt i Rosengård. Vidare läser vi häpet detta när Guillou presenterar en av sina djupare analyser:


Partiet har inget stöd på Östermalm, förklarar Guillou. Han säger att de inte ens delar ut flygblad här utan anser att området är fullständigt förlorat.


– Detsamma gäller Djursholm och Danderyd. Högern är mest resistent mot den här typen av rasister.
Om Guillou studerat sin svenska historia bara en smula, måste han inse att det inte handlar om någon ”resistens” mot rasism. SD förfäktar ju en annan immigrationspolitik, vilket avsiktligt stigmatiseras som rasism eftersom det är så svårt att sakligt argumentera för den nuvarande politiken. Den verkliga rasism som förekommer och har förekommit är absolut inte obekant från de samhällsskikt Guillou plötsligt tar i försvar. Att sedan vissa skikt inom företagarvärlden är positiv till en ohejdad immigration som ett effektivt medel att pressa ned lönerna, borde inte heller vara helt obekant för herr Guillou, inte om han hade läst vänsterns grundkurs för nybörjare. Vad menar förresten Guillou med ”den här typen av rasister”? Finns det en annan typ av rasister på Djursholm? Förövrigt så driver ju Moderaterna i princip en Sverigedemokratisk politik i sina överklassenklaver, så i själva verket har Guillou inte en siffra rätt. Till sist citerar vi detta ur artikeln.


Det märks att Guillou är välkänd i saluhallen. Han hälsar igenkännande på flertalet handlare. Många undrar om hans bok har kommit ut i handeln. Han bjuds på ett ostron innan han slutligen slår sig ned för att dricka dagens tredje öl.


– Det här blir ju konstigt för att jag framstår som någon som bara går runt och dricker öl hela tiden, säger han.


– Jag borde ha tagit ett glas vin.


Detta är ju fullkomligt strålande! Som hämtat från Lasch beskrivning av den moderna multikulturalisten. Om Guillou läste igenom DN-artikeln långstamt och noggrant, skulle han nog dra slutsatsen att själv gå över till ett annat parti. Det är bara att räkna positiva och negativa saker han säger om vänstern respektive högern. Även Guillou bör klara denna enkla matematik.


Länk DN


Christopher Lasch ”Eliternas uppror” Med turistens blick


De som vill bli medlemmar i den nya intelligensaristokratin dras till kusterna, vänder ryggen åt landets hjärta och odlar kontakter med den internationella marknaden i snabbrörliga pengar, glamour, mode och popkultur. Man kan undra om de överhuvudtaget uppfattar sig som amerikaner. Patriotism står förvisso inte högt på deras lita över dygder. Att vara mångkulturell passar dem däremot perfekt. Det manar fram en angenäm bild av en global basar där exotisk mat, exotiska kläder, exotisk musik och exotiska stamseder kan avnjutas i en enda röra utan att någon höjer på ögonbrynen och utan att man behöver binda sig för något. De nya eliterna trivs bara på resande fot, på väg till en konferens på toppnivå, till det storslagna öppnandet av en ny franchiseanläggning, till en internationell filmfestival eller till en semesterort som ingen annan har hört talas om. De betraktar världen med turistens blick, ett perspektiv som knappast stimulerat ett lidelsefullt engagemang för demokratin.


4 kommentarer:

Swedish Dissident sa...

Bra text och lyckad referens till Lasch.

Guillou är en hycklande, halslös-/ryggardslös besserwissermupp som inte kan ens hälften så mycket som han försöker få oss att tro. Ett exempel: folk som röstar på moderaterna är inte höger utan liberaler. Den riktiga högern, t.ex. Jan-Olof Bengtsson, har gått över till SD.

Anonym sa...

Spioner och landsförrädare skall drabbas av det straff som de historiskt alltid fått.
Allemand

Robin Shadowes sa...

Halshuggning och stegling? Ett passande öde för en sån som Giljotin-Janne.

Swedish Dissident sa...

Robin: Jag tror det blir svårt eftersom Guillou, bokstavligt talat, har så kort hals. Plumpa tjuvnyp åsido så vill jag inte införa inhumana straff mot de man upplever som "landsförrädare" - vi måste vara bättre än pöbellibyerna. Däremot kan de få jobba som "lokalvårdare" eller någonting liknande.