tisdag, november 15, 2011

Klüft som politiker

SvD låter meddela att idrottsstjärnan Carolina Klüft avser att ge sig in i politiken efter avslutat idrottskarriär. Vad vi vet har Klüft redan gett sig in i politiken. Inför valet skrev Klüft på ett upprop som löd enligt följande:
Vi ber dig, för Sveriges skull, rösta inte på ett främlingsfientligt parti i valet på söndag så att de kommer in i Sveriges riksdag.
Stå upp för de värden som idrotten, och vårt land står för, det som gör oss alla stolta, för allas lika värde. Stå upp mot rasism och mot främlingsfientlighet.
Vi förstår att Klüft inte är insatt i partipolitik eller de olika partiernas partiprogram. Idrottare  använder andra delar av kroppen än just hjärnan i sitt idrottsutövande. Att diverse idrottsstjärnor därmed är lätta offer att dupera för diverse intressen är inte svårt att förstå. Likafullt bär man ansvar för sina handlingar när man uppnått sin myndighetsålder. Så här står det i SvD om Klüfts fortsatta idrottsutövande.

28-åringen har tidigare aviserat att hon tänker sluta efter OS i London 2012. 
- Ingenting är skrivet i sten och jag vet att jag kan ändra mig om jag vill, jag måste inte följa det jag tidigare sagt, säger hon.  
Nej, det måste du inte Carolina, och du verkar redan besitta vissa egenskaper som är utmärkande för politiker. 

Länk SvD

Länk Aftonbladets upprop

20 kommentarer:

Swedish Dissident sa...

Låt henne gå med i KD och köra de ytterligare ner i fördärvet. En nyttig idiot. Klüft har ju för övrigt varit tämligen usel i längdhopp så någon märkbar idoleffekt torde det knappast bli.

Anonym sa...

Dock var hon drottning i sju-kamp det skall ingen ta ifrån henne.
Allemand

Robsten sa...

Ja, det var hon. Sedan skrev hon på ett upprop, vilket inte var det smartaste.

robban sa...

klyftig tjej hehe

z999 sa...

Jag tror att SD gör rätt som vill byta från nationellt till socialkonservativt. Jag tror att dom som kritiserar det inte har tänkt igenom det hela riktigt utan fastnat i att det är politiskt inkorrekt att kalla sig nationell och därmed positivt. Överlämna åt väljarna att avgöra om partiet agerar nationellt eller inte.

Nationalist syftande på att man vill främja folket och landet är mer vidlyftigt. Socialkonservativ ger mer spelrum för att precisera vad man syftar på och eftersträvar med sin politik. Det förändrar ju inte att man är ett intresseparti för svenska medborgare och för folk som anser att svenska medborgare har exklusiv rätt att bestämma över Sverige. Att sätta sig i opposition mot övriga partier med att kalla sig nationalist riskerar att lägga dimridåer som i värsta fall kan gynna moståndarna.

z999 sa...

Weine Berg hade på sin tid kontakt med Carolina Klüfts pappa Johnny. Weine beskrev Johnny som en positiv och trevlig person men försiktig på grund av ämnet de diskuterade och att han inte var säker på Weines ståndpunkter. Det hela handlade om en tecknad bild som Weine använde som kunde skada Carolinas marknadsföring.

Robsten sa...

Det här är en lång diskussion Z, som jag redan fört. För det första så är nationalismen kvar, den har tonats ner ett snäpp. För det andra är socialkonservativ och nationalism två kategorier på olika nivåer. Jag har på denna blogg kallat mig för både socialkonservativ och nationalist flera gånger i olika sammanhang.

z999 sa...

@Robsten:
"Det här är en lång diskussion Z, som jag redan fört. För det första så är nationalismen kvar, den har tonats ner ett snäpp."

Ja, det krävs en väldigt radikal omläggning av hela SD's principprogram om man ska säga att nationalismen har tagits bort.

"För det andra är socialkonservativ och nationalism två kategorier på olika nivåer."

Ja, helt rätt. Det är tämligen omöjligt att vara socialkonservativ och internationalist samtidigt om man vill vara trovärdig.

"Jag har på denna blogg kallat mig för både socialkonservativ och nationalist flera gånger i olika sammanhang."

Jo, jag vet. För min egen del så har jag vissa nationalromantiska inslag dessutom som innebär att jag uppskattar Ultima Thules musik (även Hel och före detta Völund smed) och tycker det är kul med gamla svenska hjälteepos.

z999 sa...

Jag tror att många äldre känner det som att socialkonservatismen var det som skapade det positiva som förknippas med Sverige. I alla fall om de läser vad socialkonservatismen står för. De som har enbart fördomar mot socialkonservatism är antagligen förvånade över att socialkonservatismen tidigt tog ställning för allmän rösträtt i Sverige bland annat.

Tyskland blev ju första landet med ett pensionssystem (Nej! Bismarck införde det, inte Hitler) som en orsak av socialkonservatismens tankar.

blofeldt sa...

Klüft är en mycket duktig idrottskvinna. Har i sin karriär skördat stora framgångar.
Men Klüft bör hålla sig borta från politiken. Det är liksom inte hennes bransch.

z999 sa...

Jag tror att SD's profilering inom kriminalpolitiken blir en fullträff.

Stefan K sa...

Klüft kanske kan gå i bräschen för att locka muslimska flickor till idrotten och be dem strunta i sina fäders religiösa medeltidssyn?

Kasta av er slöjorna flickor, spela fotboll och hoppa längd som fria kvinnor.

Anonym sa...

Vad är "frihet" för flickor och kvinnor?

Att "efterlikna pojkar och män"?

Hur korkat är inte det?

Vilka pojkar och män vill att flickor och kvinnor skall vara som "pojkar och män"?....


Är inte det i praktiken "höjden av förtryck" av flickor och kvinnor? (Det är ju nämligen en omöjlighet, just i praktiken, eftersom pojkar och flickor, män och kvinnor, är fullkomligt olika, både fysiskt, psykiskt, socialt, känslomässigt, intellektuellt och mentalt).

....

Robsten sa...

"Jag tror att många äldre känner det som att socialkonservatismen var det som skapade det positiva som förknippas med Sverige."

Absolut! Men de kan inte sätta ord på själva ideologin. De vet heller inte att det fins en ideologi som motsvarar ungefär det de känner i sitt innersta.

Robsten sa...

"Men Klüft bör hålla sig borta från politiken. Det är liksom inte hennes bransch. "

Ett s.k. understatement.

Robsten sa...

"Jag tror att SD's profilering inom kriminalpolitiken blir en fullträff."

Mmm...jag skulle själv vilja nyansera den en smula. Jag är faktiskt själv emot pedofilregister t.ex. Men annars håller jag med.

Robsten sa...

lüft kanske kan gå i bräschen för att locka muslimska flickor till idrotten och be dem strunta i sina fäders religiösa medeltidssyn?

Kasta av er slöjorna flickor, spela fotboll och hoppa längd som fria kvinnor. "

Be my guest!

Stig sa...

Folk som har ägnat hela sitt 25-35åriga liv till att hoppa långt, hoppa högt, springa fort och springa länge kommer inte att bli några stjärnor inom politiken. Det är som bäddat för totalfiasko för politik är en av de svåraste ämnen att ge sig in på. Det handlar inte bara om att ha "schyssta åsikter", stor käft, formuleringsförmåga och rapa ur sig självklarheter som att man inte ska vara rasist men samtidigt inte ha koll på vilka det är man utpekar som rasister.
Carolina Klüft tror nog att hennes välsmorda munläder är det enda som krävs för det är ju faktiskt så det politiska spelet ser ut rent visuellt i debatterna.
Att Klüft dessutom grundar sitt beslut på sin mammas "Carro, du kommer bli politiker när du blir stor” är så banalt och genant att man inte vet om man ska skratta eller gråta.
Men partipolitker vill hon inte bli för "Den är väldigt uppdelad och jag har svårt att placera in mig själv i den" är så komiskt att inte ens John Cleese kunde gjort det bättre.
Två block, en sjuklöver och en allenarådande politisk korrekthet är väl inte vad de flesta anser vara för "uppdelat".

Stig sa...

Staten borde kanske inrätta en instans döpt till Stjärnakuten. Många "pensionerade" idrottsstjärnor vet inte vad de ska syssla med det resterande halvseklet de har kvar att leva, (om de inte känner för expertkommentator-jobbet i TV eller skriva sina memoarer redan i 30-årsåldern) och skulle behöva professionell vägledning av en Stjärnakut.

Robsten sa...

Ja en stjärnakut kanske vore bra ;-)