fredag, december 02, 2011

En bra och demokratisk debatt

Jimmie Åkesson (SD) och Annie Lööf (C) debatterade immigrationspolitiken på bästa sändningstid i SVT. Det var en demokratisk och ärlig debatt, en debatt vi skulle haft för 30 år sedan och dessutom skulle ha haft många fler gånger under tiden sedan dess. Det var med andra ord en väldigt bra debatt, fast den ägde rum 30 år för sent. Debatten är dessutom ganska hyggligt refererad på SVT:s hemsida. Dock var det Åkesson som började med att deklarera en positiv människosyn, inte Lööf som det står i referatet. Lööf skall ha tack för att hon inte drog den näst intill outhärdliga frasen om "allas lika värde". 


Rubriken på SVT är "Vitt skilda åsikter om invandringen". Välkommen till det demokratiska samtalet SVT. Demokrati bygger på att ledamöterna och partierna har olika åsikter, inte att de alla tycker likadant. Detta utan att det förfaller till polsk riksdag naturligtvis. 

Länk SVT

3 kommentarer:

z999 sa...

Väl utförd debatt av Jimmie, speciellt med tanke på tidsutrymmet. En miss av programledaren att dra upp det där med människosyn som bara blev ett störande inslag när tiden är begränsad. Bra svar av Jimmie Åkesson ändå.

Robsten sa...

Ja, förbannat bra. Själv hade jag inte kunnat låta bli att nämna läkarförbundets lobbyverksamhet föt att skära ned utbildningsplatserna på läkarutbildningen, ett misst ag när tiden var så kort.

Nisse sa...

En intressant detalj, som Åkesson måste hantera bättre nästa gång, är att Lööf utan större omskrivningar vidgick att det visst finns problem med invandring och integration. Det desarmerade mycket av det som tidigare har fungerat väl på exempelvis Sahlin som relativt lätt kunde trängas in i ett hörn i sitt halsstarriga förnekande av att det skulle finna ens det minst gnissel i maskineriet vad gäller svensk integrationspolitik.

Om invandringskritiska åsikter bemöts med "ja, det har skötts mindre bra, men nu tänker vi göra det bättre" flyttas problemformuleringen från nu- och dåtid till framtid, och då krävs mer än att peka på allt som inte fungerar just nu. Då krävs också en framtidsberättelse. Här måste argumenten vässas en del.