tisdag, januari 10, 2012

Immigrationen i siffror

Ett mycket populärt klipp (nåja alla var inte överförtjusta) från You-Tube visade hur ologisk och meningslös den västliga immigrationspolitiken är för att hjälpa fattiga människor i den mindre utvecklade delen av vår värld. Klippet hette ”Immigration by numbers”, men är nu borta från You-Tube p.g.a. upphovsrättsliga orsaker. Däremot ligger samma filmklipp uppladdat av en annan användare, nu översatt till svenska. Filmerna visade hur Roy Beck på ett pedagogiskt sätt förklarar för publiken att det helt enkelt inte går att avhjälpa fattigdom i den tredje världen genom att människor immigrerar till vår del av världen och till Sverige (fast Beck pratar om USA är det lika aktuellt här). Eftersom några människor förstår bäst genom att titta på en film, andra återigen genom att läsa en text, så har jag sammanfattat vad Roy Beck säger i filmen.

Enligt Beck tar USA emot 1 miljon lagliga immigranter per år från fattiga länder. Dessa människor som immigrerar tjänar mindre än 2 dollar om dagen, alltså är de fattiga. Tyvärr finns det enbart i Afrika 650 miljoner människor som tjänar mindre än två dollar om dagen. I Indien finns det 890 miljoner människor med samma låga inkomst. I Kina (som ändå växer så det knakar) finns ytterligare 480 miljoner människor som tjänar under två dollar om dagen. I övriga Asien finns det ytterligare 810 miljoner människor med denna låga dagsinkomst. Räknar vi så in Latinamerika så hittar vi ytterligare 105 miljoner människor som inte får ihop mer än två dollar per dag. Beck avslutar detta resonemang med att Världsbanken anser att det i världen finns mer än 3 miljarder människor som tjänar mindre än två dollar om dagen.

Enligt Beck så gör det ingen skillnad att USA tar emot en miljon immigranter per år för dessa tre miljarder mycket fattiga människor. Det är helt enkelt för få för att det skall göra någon skillnad. Dessutom påpekar Beck att det ändå inte är dessa fattiga människor som anländer till USA (och samma förhållande gäller verkligen Sverige). De människor som tjänar under två dollar om dagen är för fattiga, för sjuka eller för passiviserade för att emigrera. Det är helt andra grupper som ger sig iväg för att söka lyckan i väst. Det är ofta mexikanska immigranter som söker sig till USA, men det finns enligt världsbanken 5,6 miljarder människor som är fattigare än vad mexikanerna är i genomsnitt.

Amerikanska politiker säger att när USA tagit emot en miljon fattiga immigranter så har de gjort något mot fattigdomen i världen. De ägnar sig åt denna immigration trots att USA har egna arbetslösa, fattiga och sjuka människor (gäller Sverige också). Beck visar att även om USA skulle dubbla sin immigration till 2 miljoner per år, vilket skulle påverka och överbelasta den fysiska, naturliga och sociala infrastrukturen, så skulle det inte göra någon märkbar skillnad. Beck påpekar att det ofta är de mest energiska och bäst utbildade människorna som emigrerar till USA och väst. Det är just dessa människor som skulle ha kunnat göra en skillnad i sina hemländer. Beck påpekar att de sanna hjältarna är människorna i dessa fattiga länder som har möjlighet att emigrera, men ändå stannar kvar för att bygga upp sina respektive hemländer. Tyvärr så lockar vår immigrationspolitik just dessa lite mer välutbildade och handlingskraftiga människor att emigrera till vår del av världen.  

Beck visar mycket pedagogiskt med sina tuggumikulor att för varje miljon människor som USA tar emot, så ökar andelen fattiga i världen med 80 miljoner. Immigration är inte ett effektivt, logiskt eller ens vettigt sätt att bekämpa fattigdom. Det är i bästa fall fullständigt meningslöst och skadligt för de länder som ägnar sig åt denna typ av immigrationspolitik: I värsta fall är det kontraproduktivt t.o.m. för de fattiga länder som människor emigrerar ifrån. Beck säger till sin publik att människor måste få hjälp där de bor, 99,9 procent av de fattiga människorna i världen kommer ändå aldrig att kunna emigrera. Det enda ställe där de 99,9 procenten av de fattigaste människorna kan få hjälp, är där de bor. Låt oss hjälpa dem där.

Samma förhållande gäller självklart vårt land. Vi har skapat etniska enklaver där människorna inte lär sig svenska språket eller den informella kultur vi har i vårt land. Arbetslösheten är självklart stor i dessa områden då man måste kunna språket för att kunna sköta väldigt många arbeten i vårt land. Dessutom har vi ”fasat ut” alla lite enklare arbeten, med våra politikers goda minne, så att möjligheterna att försörja sig för våra invandrare har blivit ännu mindre. En fråga Beck inte tar upp är om dessa immigranter lever ett lyckligare liv i väst än om de skulle ha stannat kvar och levt i sina hemländer, i samklang med sina släktingar, sin kultur och sin historia. I väst och i Sverige lever många immigranter i vad som populärt kallas ”utanförskap” alltså i betongförorter byggda på sjuttiotalet, avskärmade från det övriga samhället. Rinnande vatten och centralvärme kan inte ersätta meningsfull sysselsättning i långa loppet. Sahlin klagade på att läkare med utländsk härkomst körde taxi i Sverige (vilket kanske aldrig har stämt). Den givna frågan är då om det är bättre att dessa immigranter som är läkare och ingenjörer, kör taxi i Sverige än använder sin utbildning i de fattiga länder där de är uppväxta.

Länk Den meningslösa massinvandringen

19 kommentarer:

z999 sa...

"Sahlin klagade på att läkare med utländsk härkomst körde taxi i Sverige (vilket kanske aldrig har stämt)."

Så svarta människor är alltså de facto mindre intelligenta än vita enligt Mona Sahlin? Vita människor har alltid utvandrat till länder där de har större möjligheter att komma till sin rätt än i hemlandet. Är inte påståendet hets mot folkgrupp? Är det "rumsrent" eftersom Sahlin i sig själv är en garant för massinvandring?

Som politiker så talar hon förståss i egen sak. För henne är det viktigt att varje undersåte utnyttjas maximalt så man kan klämma av dom så mycket skattepengar som möjligt.

Robsten sa...

Sahlin ville nog påpeka hur rasistiska svenska arbetsgivare är. Alla vet egentligen att hela cirkusen går med 100 - 150 miljarder back varje år.

z999 sa...

http://norrteljetidning.se/nyheter/debatt/1.1485177-att-fira-i-kyrkan-ingar-i-vart-kulturella-arv

Robsten sa...

Intressanta kommentarer ;-)

Utlandssvensk sa...

Jag har läst din blogg i många år, Robsten,men brukar inte kommentera så ofta, fast det har blivit några inlägg om t.ex Schweiz.

Men när jag har sett dina senaste bloggposter tar jag mig friheten att ge dig ett boktips:

http://www.amazon.com/Who-Are-We-Challenges-Americas/dp/0684870541/ref=sr_1_3?s=books&ie=UTF8&qid=1326233796&sr=1-3

Författaren är samma som skrev den mycket mer kända "Clash of Civilizations", vilket också är en väldigt bra bok, men jag tror faktiskt att du skulle vara mer interesserad av den jag nu tipsar om. Det är en av de absolut bästa genomgångarna av vad en nationell identitet innebär, tycker jag.

Läs om du har tid och lust!

Robsten sa...

Skall titta på det. Läser på pendeln och innan jag somnar. Måste dock välja böckerna noga, man hinner ju inte läsa allt.

Peter sa...

Jag tror att du har fel angående Gumball-videorna. Det mest aktuella finns i alla fall kvar på YouTube.

http://www.youtube.com/watch?v=LPjzfGChGlE
Immigration, World Poverty and Gumballs - Updated 2010 (Del 1)

http://www.youtube.com/watch?v=muw22wTePqQ
Immigration by the Numbers - Off the Charts (Del 2)

Robsten sa...

Ja, det tror jag. Men de jag hade länk till var borttagna, av angivna skäl. Sedan är det en cykel med borttagning och att folk lägger upp dem på nytt, en cykel som aldrig tar slut.

Robsten sa...

Ett kretslopp kan man säga om man vill vara modern.

Peter sa...

Jo, men om du kollat på antalet klickningar så ser du att dessa verkar vara originalen (eller originalen av uppdateringen).

z999 sa...

Sensmoralen är att vi inte kan hjälpa alla genom att låta dom flytta hit. Men det betyder inte att vi behöver förvärra situationen i de länder som genererar mest flyktingar. Som när nobelstiftelsen bjuder in diktatorer till nobelfesten, även från länder där Sverige påstår sig vara aktiv med att få politiska fångar frisläppta. Detta tilltag från nobelstiftelsen ska sedan kompenseras mest pliktskydligt med lite lagom tyst diplomati som ingen bryr sig om.

Jag skulle önska att dom som röstar på partier vars ledare besöker nobelfesten slutar att kalla sig demokrater. Det låter bara löjligt.

Och underdånighet gentemot kungen och annan överhet är absolut inte samma sak som att främja vetenskaplig forskning med klass. Men om man känner ett patologiskt behov av att vara rövslickare till överheten så kan jag på sätt och vis begripa att man anser att nobelpriset är prestigefyllt.

Swedish Dissident sa...

Kan dock vara värt att påpeka att det är löjligt billigt i vissa av dessa länder (Indonesien, som ändå delvis är moderniserat/industrialiserat i rätt stor utsträckning, kostar bensin typ mindre än två kr litern), och således är det många inom kategorin "fattiga" som ingalunda svälter. Jag tycker heller inte det minsta synd om människor som lever enkla liv och där när de är 60, men de som ofta blir lidande i dysfunktionella länder/stater är kvinnor och barn i samband med krig och konflikter. Dessa vill jag vara med och hjälpa, och om det tycks vara mer pragmatiskt att man gör olika slags förändringar på plats så är det självfallet den rätta vägen att gå. Givetvis är jag minst lika intresserad av "egenintresset" som kommer på köpet - det är som bekant vanligen u-ländska sydlänningar som förgriper sig på europeiska kvinnor, för att ta ett exempel.

Robsten sa...

Ja Peter, men vi har ju inte kollat antalet klick på de filmer de tagit bort. Det är väl osannolikt att just den översatta filmen är original.

z999 sa...

Lägger en länk som poängterar att SD's reklamfilm från förra året är helt sann.
http://www.kristianstadsbladet.se/debatt/article1596722/Var-ar-hennes-pengar-som-hon-har-betalt-in-under-livet.html

Så egentligen handlade det hela om att censurera själva sanningen i sig. Eller ännu värre, tycka att det är ok att TV4 censurerar kritiken av något som objektivt sett är sant.

Anonym sa...

Lite OT men jag vill tipsa om en sida som säljer lite "regim-kritiska" T-shirts:

http://inkorrekta-butiken.shop.textalk.se/sv/

Stefan

z999 sa...

Sverigedemokrat utesluts ur facket igen, yrkesförbud light.
http://www.bltsydostran.se/ledare_sydostran/uteslut-sdare-ur-facket%283096255%29.gm

När jag ser sånt där så undrar jag om jag själv skulle tycka att det var ok att massinvandringsförespråkare blev uteslutna ur facket. Hur skulle jag agera? Bara tyst titta på medans yttrandefriheten kränks eftersom jag inte delar den kränktes åsikter? Personen som försvarar uteslutningen är inte bara socialdemokrat utan också anställd på antidemokratiska expo.

Robsten sa...

" I Transports stadgar står det klart och tydligt att facket värnar alla medlemmars intressen. Detta gäller oavsett bakgrund, religion eller kön."

Ja det finns inget i SD:s politik som säger att ett fack inte skulle värna precis alla medlemmar. Nu är det så trist att facket i dag tar större hänsyn till partipolitiken än sina egna medlemmar. Ylva Thörn, ordförande för Kommunal en gång i tiden, blev uppkallad till Partiet (S), efter det blåste hon av strejken som då innebär att vissa grupper fick sänkt lön.

z999 sa...

Från början var styrkan med ett fack att man verkligen såg helt till medlemmarnas intresse. Sossarna idag pissar ju på arbetarrörelsens historia och låtsas som att de inte fattar vad som byggde dess styrka. Detta exemplifieras av att sossarna idag säger att vem som helst kan skapa en egen fackförening om inte galoscherna passar. Vilket är önskedrömmen för forna bolagshögern som inte existerar längre.

Robsten sa...

SD borde skaffa sig en egen fackförening, och visa hur det skall gå till. Men ett parti skall ju syssla med politik. Så de som vill göda facken får väl göra det. Jag är inte med i facket och tänker inte gå med i någon fack resten av mitt yrkesliv. Jag gick ur facket efter en mindre incident och den enda skillnaden var att jag fick lite mer pengar över när räkningarna var betalda, billigare hemförsäkring och jag slapp vara med på trista möten under arbetstid och kunde ägna mig åt jobbet i stället. Har bara märkt fördelar.