torsdag, februari 23, 2012

Bakgrunden till Hem & Hyras antirasistkampanj


På Avpixlat kan vi läsa om hur Hem & Hyra publicerat något infantila artiklar om hur företrädare för hyresgästföreningen t.ex. skall mota bort nazister om dessa plötsligt får för sig att filma ett av Hyresgästföreningens möten. Oavsett att historierna ligger på den nivå att t.o.m. en ståuppkomiker skulle anse det alltför orealistiskt att skämta om, så finns det en bakgrund till tidningens plötsliga moraliska patos. 


Hyresgästföreningen gav tillsammans med HSB ut "Vår Bostad" under många år. Under 2007 upphörde Vår bostad och det sista numret gavs ut. Efter det startade Hyresgästföreningen sin alldeles egna tidning, utan HSB:s medverkan. Tidningen kom att heta "Hem & Hyra". Direkt efter att den nya tidningen började komma ut märktes en nästan roande strävan att skildra hyresgäster med utländskt ursprung. Skulle man gått enbart efter tidningen skildringar så skulle i princip 90 procent av alla hyresgäster vara av utländsk härkomst. Varenda teckning på hyresgäster i olika situationer innehöll exempel på hyresgäster med annan hudfärg. Egentligen är det inget fel med det, men niten i hela upplägget blir till slut så överdrivet att det förefaller maniskt och en smula sjukligt. 


Det var alltså när Hyresgästföreningen gav ut sin alldeles egna tidning med chefredaktör Susanna Skarrie som den nya mer mångkulturella profilen skapades. Att HSB inte hade samma profil är lätt att förstå, eftersom många flyttat just från hyresrätter till bostadsrätter för att slippa alltför påtagliga uttryck för vår hyllade mångkultur.  

Länk Avpixlat

3 kommentarer:

cavatus.wordpress.com sa...

"Hem och ohyra" vore et mer passande namn på nämnda tidskrift.

Robin Shadowes sa...

Jag har länge saknat Vår Bostad som höll långt högre kvalitet än vad den nuvarande H&H gör, som närmast är direkt usel jämfört med föregångaren. Föregångaren hade åtminstone en hel del intressanta artiklar. Den nuvarande duger på sin höjd att bläddra i. T o m deras korsord suger getpung. :(

Robsten sa...

Instämmer Robin