lördag, februari 18, 2012

De professionella humanisterna
Pastor Stefan Swärd skriver på SvD opinion hur Sverige på senare tid stramar åt sin s.k. flyktingpolitik. Swärd vill tillsammans med Svenska Kyrkan (förmodar vi efter alla utspel SK gjort) att Sverige för en generösare flyktingpolitik. Självklart missar inte Swärd att ge Sverigedemokraterna en känga, tillsammans med övriga "högerextrema" partier ute i Europa. Swärds poäng är att med immigrationskritiska partiers ökande framgångar så påverkas även övriga partiers politik. Att detta är själva essensen i demokratin är inget kyrkans män reflekterat över. Så här skriver Swärd i sin artikel.


Flyktingpolitik handlar om att hjälpa människor i svårt utsatta situationer, som riskerar att bli dödade, torterade eller fängslade om de måste återvända till sina ursprungsländer.  


Flyktingpolitiken skall inte handla om att ge människor som allmänt har det svårt ute i världen asyl. Vi kan omöjligt ge alla människor som lever under vår levnadsnivå asyl. Det vore helt absurt eftersom det skulle bli större delen av världens befolkning. Däremot skall vi, i rättvis fördelning med övriga Europa, ge asyl åt just de människor som riskerar att bli torterade och dödade av sin egen regim. 


Nu är det påfallande många som efter beviljad asyl åker tillbaka till sina hemländer på semester. Detta indikerar att vi gett asyl åt många människor som alls inte riskerar tortyr när de återvänder. Jag har svårt att föreställa mig att människor återvänder till sina hemländer för en semester med tortyr i ett mörkt fängelse. Vidare i Swärds artikel. 


Flyktingpolitik handlar om barmhärtighet och medmänsklighet. Europa inklusive Sverige är i dag i det närmaste ett slutet fort när det gäller att ta emot flyktingar, inhumana och främlingsfientliga krafter har vind i seglen.


Flyktingpolitik handlar om barmhärtighet som Swärd säger. Tyvärr har denna barmhärtighet någonstans på vägen blivit blind. För kyrkans män och kvinnor är det viktigaste att synas barmhärtiga inför allmänheten, inte att verkligen vara det. Mycket riktigt så säger också Swärd att immigrationskritiska personer som undertecknad är "inhuman". Om det nu bara gällde att visa barmhärtighet, varför är det då så viktigt att peka ut människor med en annan uppfattning som inhumana? Vidare i artikeln.


En ganska utbredd känsla är att svenska flyktingpolitiken har skärpts senaste åren, och det finns exempel på ledande politiker bland allianspartierna som är bekymrade över utvecklingen.


Verkligen? Har ledande politiker börjat upptäcka att vi har etniska enklaver med skyhög arbetslöshet där stora delar av befolkningen talar ingen eller dålig svenska och där samma befolkning inte ens ser sig som en del av det svenska samhället? Jag kan tala om att stora delar av befolkningen varit bekymrade långt innan ledande politiker plötsligt blivit just detta. Till sist tar vi upp detta i artikeln.


Flyktingar utvisas helt plötsligt efter ett antal år i Sverige. Flyktingar hålls inlåsta i ett antal månader. De behandlas som kriminella.


Vi undrar varför dessa immigranter utvisas "plötsligt" efter ett antal år i Sverige? Kanske beror det på att de inte har några giltiga asylskäl? Men jag kan hålla med om att hela processen borde gå snabbare. Har man inga resedokument så skall det vara avslag direkt. Det torde vara omöjligt att ta sig till vårt land utan resehandlingar, som man åtminstone måste visa upp någonstans. Gör man sig avsiktligt av med identitetspapper så är det en stark indikation på att man inte har asylskäl. 


Swärd klagar på att politikerna inte fattar tillräckligt humana beslut, det skall de inte göra heller. Politiker måste fatta väl avvägda beslut grundade på både information och rationellt tänkande, om de dessutom använder hjärtat så är det ingen nackdel. Om beslut fattas enbart med vägledning av känslor så missköter politikerna sitt uppdrag. Fattar de dessutom beslut enbart för att upprätthålla ett sken utåt, så är det så mycket värre. 


Vi löser inga problem genom en folkomflyttningspolitik. Det är omöjligt att ge mer än en promille av de rikaste i utvecklingsländerna en bättre framtid genom folkomflyttning. De fattigaste kommer alltid att vara kvar i ursprungsländerna. Hur humant är det egentligen att låta de initiativrikaste och de med störts resurser emigrera till västvärlden, där de i alla fall inte får något arbete? Alternativet är att hjälpa dessa människor på plats, för att underutvecklade nationer lyfter sig ur sin misär någon gång. Det som verkar humant vid en första anblick är egentligen precis tvärt om. Vi har en kader av professionella humanister som egentligen ägnar sig åt att putsa på sin självbild. Jag misstänker att Swärd tillhör den skaran.  


Länk SvD   
     
  

19 kommentarer:

z999 sa...

Det handlar väl egentligen om en modern version av medetidens avlatsbrev då adeln köpte sig en plats i himlen. Självklart så berättade man vitt och brett om hur många avlatsbrev man köpt och hur lite andra köpt som då ansågs som onda.

För att modernisera samhället så borde den politiska organisationen svenska kyrkan behandlas som vilken politisk organisation som helst. Den pladdriga "predikan" man håller på hösten inför riksdagen har spelat ut sin roll för flera decennier sedan. Den för bara tankarna till Robin Hood (filmen thief of thieves) när prästen berömmer den godhjärtade sheriffen av Nottingham inför en församling som på den tiden riskerade dödsstraff om de lämnade kyrkan mitt under predikan. Den andan lever i högsta grad kvar.

z999 sa...

Kristianstadbladet skriver om en händelse som bekräftar SD's dokumentärfilm som TV4 stoppade innan valet.
http://www.kristianstadsbladet.se/debatt/article1596722/Var-ar-hennes-pengar-som-hon-har-betalt-in-under-livet.html

SD's dokumentär var mera schematisk än kristianstadbladet kan man väl säga men den största skillnaden mellan kristianstadbladet och SD's dokumentär är att den senare inte slickar regeringen i röven. Syftar på följande citat från artikeln:

Jag tycker det är mycket fint att vi tar emot flyktingar och anhöriginvandrare i vårt rika land och har fullt förtroende för att tjänstemän och folkvalda beslutsfattare gör en korrekt bedömning av vad vi har råd med.

Hade inte den kommentaren varit med så hade åsiktspoliserna ryckt ut direkt.

z999 sa...

Robsten, du har haft en del artiklar om den enorma underdånigheten som de politiskt korrekta har men det var ett tag sedan du hade det ämnet uppe.

Ett kul fenomen är piratpartiet som har FRA som en stor fråga men vägrar att någonsin diskutera sambandet mellan FRA och islam trots att deras meningsmotståndare flera gånger har motiverat sina argument med risken för religiös terrorism. PP vet var gränserna går och när man ska vara tyst och lydig mot överheten.

z999 sa...

Ska mejla expo. Experten(?) Mats Lindberg har skrivit "Den politiska framsyntheten i Per Engdahls nytänkande visar sig direkt. Organisationen
Bevara Sverige Svenskt (BSS) grundas samma år, 1979, med invandringskritik och kulturell
nationalism som bärande idéer."

Kulturell nationalism inom BSS? Ungefär som att säga att gamla bolagshögern kallade sig för nya arbetarpartiet. Jag hävdar att den enda bärande idéen var att man ville minska invandringen (till noll) och en stor fråga var om man skulle tillämpa tvångsrepartriering. Det fanns inte utrymme för några dolda agendor inom kampanjen BSS. Avstampet till en organisation (och parti) som var emot invandringen och ändå inte var rasistiskt kom först när SD bildades. Jag trodde expo höll med om det eftersom dom har skrivit så själva i sin information om SD.

Robsten sa...

Om svensk journalistik:

http://www.journalisten.se/nyheter/dansk-politiker-svenska-journalister-ar-skurkar

Tyvärr vet jag inget om BBS, var inte med då och röstade väl på sossarna på den tiden.

Piratpartiet har i princip inga väljare alls. Det vore rätt meningslöst att skriva om dem. Ibland har jag skrivit om Fi, som inte heller har några väljare, men de är ju så roliga i sina vansinnigheter så man kan ju inte låtan bli att ägna tokstollarna.

Kan hålla med om att man SK knakse borde ta steget fullt ut och ställa upp i allmänna val, "vi är de goda och humana, vim vill skänka era skattepengar och en del annat också till alla jordens människor". Undrar hur många röster de skulle få.

z999 sa...

"Kan hålla med om att man SK knakse borde ta steget fullt ut och ställa upp i allmänna val"

Vi har ju kyrkovalen iofs som fungerar som medlemsomröstningar i vilket politiskt parti som helst.

"Tyvärr vet jag inget om BBS, var inte med då och röstade väl på sossarna på den tiden."

BSS hette kampanjen. Felet är att den uppstod vid fel tidpunkt. Det hade varit bättre om SD uppstått först och BSS hade skapats efter att SD dragit upp sina riktlinjer och hamnat där vi är idag. Då hade BSS kunnat blivit den samlingsplats för alla invandringskritiska (oavsett politisk hemvist, sossar, moderater...) utan att dras med dåligt rykte. Det hade liksom blivit lite mer representativt för ett allmänt folkligt missnöje och inte reducerats till en rekryteringsbas för nationalsocialister.

z999 sa...

Kanske inte förresten. Det är väl uteslutning direkt om en sosse eller moderat vill bevara den svenska kulturen eller behålla Sverige inom den västerländska kultursfären?

z999 sa...

SD trodde vid starten att de skulle kunna använda BSS's slogan (bevara Sverige svenskt) men med betydelsen att bevara svenskheten oavsett den etniska sammansättningen i landet. Egentligen borde det vara något som många invandrare skulle kunna ställa upp på, eller varför har dom flyttat hit annars? Det finns ju en och annan invandrare som känner sig svensk, dom borde ju uppleva bevara Sverige svenskt som något positivt.

z999 sa...

Här, en artikel om den lönsamma invandringen:
http://www.vk.se/580043/sorsele-beroende-av-de-ensamkommande

Robsten sa...

"De ensamkommande flyktingbarnen kräver en stor samhällsapparat bestående av till exempel personal på tre boenden, extra socialsekreterare, heltidsanställda gode män och lärare.
"

Det är alltså staten som betalar hela kalaset. När skolan är avklarad flyttar de till ett överbefolkat Stockholm. Och framlever sina dagar i någon etnisk enklav.

z999 sa...

"Och framlever sina dagar i någon etnisk enklav."

Statistiskt sett på bidrag.

z999 sa...

Om jag säger Issa Issa och knivattack så är det ingen antirasist jag stött på som vet vad jag talar/skriver om.
http://www.expressen.se/gt/knivattackerad---nu-lamnar-han-politiken/

Är det för att han räknas som svart? En fejkattack däremot minns alla eftersom pappa staten blåste upp det så mycket och talade om för antirasisterna vad dom ska komma ihåg.

z999 sa...

Det talas mycket om fördomar mot folkgrupper men något som uppmärksammas ibland är även fördomar mot folk med olika åsiktsinriktningar. Antirasisterna har ju bland annat påstått att SD'are är lågutbildade idioter, underförstått(!) att lågutbildade inte borde ha rösträtt.

Jag å min sida har en del funderingar om hur antiraisterna är. Vad händer en blöt lördagkväll när frun råkar yttra en felaktig åsikt? Och hur ser antirasisterna på icke-etniska svenskar? Är dom genetiskt underlägsna varelser som måste tas om hand och integreras av vita genetiskt överlägsna människor? Är araber predestinerade vildar som inte kan anpassa sig till länder utan halalslakt och andra religiösa/vidskepliga påbud? Så länge ingen yttrar någon motsats så kommer jag att ha mina fördomar om antirasister. Undantaget Nisse, men han är inte representativ för antirasister i Sverige.

Anonym sa...

Robsten !

Swärd får bra svar av Merit Wager !

http://meritwager.wordpress.com/2012/02/20/paradexempel-pa-osaklig-och-felaktig-information-publicerad-i-gammelmedia-samt-repliker-pa-densamma/

Swärd kör efter den beprövade devisen "om jag säger att dom andra är stygga så framstår jag själv som snäll !"

Tjalle

Robsten sa...

Ja, jo, men det känns trist att inte prästens utsago stämmer, att regeringen dragit åt immigrationen.

z999 sa...

Erik Ullenhag talar emot sig själv.
http://debatt.svt.se/2012/02/20/det-maste-bli-billigare-att-anstalla-i-utsatta-omraden/

Vadå för utanförskap? Enligt hans informativa sida på regeringen.se så skriver han att invandringen bara är 10.000 personer per år. Hur kan det vara ett problem? Han håller väl inte på och sprider myter?

z999 sa...

På tal om ansvarslöshet så var det bra att SD KU-anmälde reinfelt för det totalt ansvarslösa lånet till Grekland.

Robsten sa...

Ja, jag såg Ullenhags patetiska artikel. Drog det gamla Vallonkortet. Trodde det var helt ute.

Anonym sa...

Länken http://www.journalisten.se/nyheter/dansk-politiker-svenska-journalister-ar-skurkar hade varit intressant att läsa men fungerar inte. Den kanske inte passade i Journalistens världsbild.

Här finns mer info:
http://nyapolitiken.biz/sve_politik/svenska-journalister-ar-skurkar.html
http://www.journalisten.dk/nye-journalister-er-hundeangste

Nostradamus_i_norr