lördag, mars 24, 2012

Alla springer i flock åt samma håll


Liberaler och socialdemokrater berömmer sig själva ofta för sin ädla humanism, tyvärr sträcker sig denna humanism sällan längre än till en ohejdad massiv immigration (som om det skulle vara det yttersta tecknet på humanism). När det gäller en sådan enkel sak som att bygga stadsmiljöer där människor skall arbeta och bo i är det tvärt slut på humanismen. Liberaler av olika schatteringar och socialdemokrater tävlar om att vilja "förtäta" våra storstadsmiljöer. De vill bygga nytt, högt och tätt. Allt för att få in så många människor på så liten yta som möjligt. Detta skall enligt dem själva, "främja tillväxten", allt medan de själva valt att bo i ett bekvämt villaområde på lagom långt avstånd från "den förtätade staden". Men hur var det nu med ett humant samhälle? 


I dagens DN står det i en artikel att bopriserna ökar med grönskan. Enligt en undersökning av Kairos future vill svenskarna, även storstadsbor leva i en gröns stad med parker och grönområden. Så här står det i artikeln.


61 procent är villiga att betala mer för en bostad vid ett grönområde. Det är viktigare än närhet till kultur och restauranger – 26 procent kan betala mer för det – eller shopping, 23 procent, och nattliv, 9 procent. 
Vi vill helst ha mer grönytor i staden, 50 procent tycker det. Fler lägenheter kommer på andra plats, 33 procent, därefter cykelbanor och p-platser, bägge 24 procent.


Det är alltså så att enligt de intervjuade människorna så kommer fler och större grönytor före fler bostäder i prioriteringen. Det är väl osäkert hur realistiskt det är med fler grönområden, men man borde i alla fall bevara de områden som finns i dag inom våra storstadsområden. Lika frapperande är skillnaden mellan hur många som helst vill bo i närheten till grönområden, jämfört med kultur och nattliv. Viljan att bo nära ett grönområde vinner med en förkrossande majoritet. 


Vi kan konstatera att få politiker tar upp frågan om själva livskvaliteten i storstaden. Frågan om grönområden, parker och lekplatser för barn får stå tillbaks för att ständigt klämma fram fler bostadsområden. Allvarliga signaler om att infrastrukturen inte hänger med i utvecklingen nonchaleras. Likaså nonchaleras frågan om att det nog är dags att börja underhålla vår infrastruktur, inte bara bygga ny. Att vi har rätt stora bostadsområden där långtidsarbetslösheten är hög undviks också omsorgsfullt att ta upp till diskussion. Det kan inte vara rimligt att massvis med bostäder upplåts åt människor som kanske inte ens har tänkt sig att skaffa ett arbete, detta samtidigt som det saknas bostäder åt de som har erhållit ett arbete. 


Märkligt nog kommer de galnaste idéerna från det gamla bondeförbundet (numera kallat Centerpartiet). Företrädare för partiet vill bygga om vår huvudstad till något slags nytt New York. Utvecklingen från det gamla Bondeförbundet måste betraktas som hisnande. Hisnande är dock inte det moderna Bondeförbundets opinionssiffror. Jag kommer osökt att tänka på den gamla låttexten av BTO "I see you are looking to find new horizons. But there are footsteps everywhere you go". Överkreativa centerpartister letar otvivelaktigt efter nya horisonter (och högre opinionssiffror), men tittar vi efter deras fotsteg så häpnar vi. 


Vi skall självklart inte bygga städer ingen egentligen vill bo i. Plan och bygglagen är rätt sträng redan nu. Men tydligen praktiseras den väldigt "generöst". Vi behöver skärpa denna lag och se till att den efterföljs. Vi behöver bli medvetna om att företag kan etableras på andra håll än i storstäderna. Kommunikationskaoset kostar också pengar, även för företag. EBO-lagen bör skrotas. Dessutom så skall vissa kommuner inte kunna avsäga sig allt bostadsbyggande, samtidigt som de har fler stora golfbanor än vad vissa andra kommuner har vårdcentraler. Jag tror alla kan gå in på Googles map och räkna golfbanorna över norra Stockholm. Samtliga ligger i kommuner där det i praktiken inte byggs alls.


Länk DN


35 kommentarer:

Anonym sa...

Nog springer folk i flock alltid.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=QcmvbXgmdsU

Robsten sa...

Stämmer!

z999 sa...

31:a mars är det jorddagen. En påminnelse om hur snuskigt överbefolkade vi är så att lyse till alla blir en miljökatastrof.

Anonym sa...

På tal om Bondeförbundet. Vart tog Maud Olofsson vägen? Har hon gjort något så att hon har blivit en "Ickeperson".
Hon omnämns inte i media numera hon har inte fått någon landshövdingestol eller generaldirektörspost. Ser skumt ut, liknar avsked på grått papper?
Rune

Robsten sa...

Håller med om att det ser skumt ut, och att hon nästan blivit en "icke person". Men spekulationer bör nog undvikas, utan något att ta på i alla fall.

Nisse sa...

Inte mycket att säga om den texten, Robsten, förutom kanske att ungdomar inte vill bo i småstäder eller på bonnvischan. Det är för tråkigt. På något sätt måste man handskas med det.

Något OT: Randy Bachman och Fred Turner verkar hålla på än idag, och de spelar fortfarande den här i D - hur tusan nu Randy kan göra det så högt upp i registren på en LP Standard, och att Freds röst håller (det finns klipp med bättre ljud och färre felspelningar, men jag gillar den här rock´n´roll-känslan):

Bachman & Turner - Roll On Down The Highway

Robsten sa...

Då har jag ett förslag Nisse. Vi tar och bygger ungdomsbostäder på två av alla de golfbanor som ligger i norra staden. Sedan kan ungdomar som är trötta på Åmål flytta dit.

Robsten sa...

Stockholms skyline:

http://www.stockholmskyline.se/2012/03/hogre-ar-inte-alltid-tatare/#comment-29926

Anonym sa...

Golfbana= grönområde ;-)

Golfbanorna är privatfinansierade. Fotbollsplaner däremot är något som finansieras av kommunen. Bygg då hellre på fotbollsplaner. Fotboll är dessutom en typisk sossesport.

OT: Zlatan och Anja Pärsson flyttar utomlands av skatteskäl. Såg att Anja hyllade Jan Eliasson (sosse) i Skavlans program. Ja, det är lätt att vara sosse, när man är stormrik och skattar i Monaco.

//Kajsa

PS. Byggs det fler bostadsrätter, så finns det bostäder till de som har jobb DS.

Robsten sa...

Ha, ha, jag väntade på dig Kajsa. Ja det är bra! Men det är faktiskt en viss överetablering, titta själv.

Nisse sa...

@Robsten...

Haken är väl att nybyggnationer hamnar i fel prisläge för ungdomar. Åtminstone så som de oftast ser ut. Det finns ju en enorm klyfta mellan vilken standard som det byggs med och vad som verkligen efterfrågas, och så har det varit i gott och väl 25-30 år. Ett kommunalt planeringsmisslyckande om något.

Robsten sa...

Ja, de kommunala detalj och översiktsplanerna måste man också åtgärda. Det måste finnas en instans ovanför den kommunala planeringen, som samordnar planeringen.

Anonym sa...

Sossarna i min kommun vill att minst 50% av det som byggs är hyresrätter.
Vilka har råd att bo i dessa tror ni?

Hoppas att du får en (M)ysig kväll ;-)

//Kajsa

Nisse sa...

Som centralplaneringsskeptiker ställer jag mig dock undrande till hur en statlig och kommunal detaljplanering av bostadspolitiken ska gå till för att bli framgånsgrik? Få områden är- och har varit så styrda av regler och politiker som velat lägga allt till rätta, samtidigt som misslyckandet alltsedan miljonprogrammets dagar är monumentalt. Är mer planering då det rätta? Om inte medicinen funkar ska man då öka dosen eller kanske prova något annat? Den frågan har inget självklart svar.

Robsten sa...

Du sade själv Nisse att det inte fungerar, det var inte jag. men nu är det så att jag råkar ha läst på. I alla våra nordiska grannländer så sker någon slags samordning i högre instans, och det fungerar helt enkelt bättre än hos oss. Låt praktiken avgöra vad som är bäst, i stället för ideologier.

jag förstår att du ser ett sovjetiskt statsplaneringskontor med bestämda men i uniformer med stärkta kragar som med bistra miner lutar sig över stora stabskartor, där de med njutning trycker in pins. Men riktigt så är det nog inte tänkt.

Robin Shadowes sa...

Om nån nu undrar så är Maud Olofsson numera nån slags rådgivare åt Hitlery Clinton.

Robsten sa...

Men...hur kommunicerar dom?

z999 sa...

Muslimer i Frankrike demonstrerar för massmördaren-
http://www.agi.it/english-version/world/elenco-notizie/201203242016-cro-ren1074-french_police_stop_march_in_memory_of_toulouse_killer

Fast det spelar ju ingen roll. Samtliga antirasister kommer ändå att se muslimer som offer.

Anonym sa...

Intressant att PK Robin klistrar epitetet Hitler på Hilary Clinton när han själv är del i en rörelse som delvis har Hitler som fundament.

z999 sa...

@Anonym:
"Intressant att PK Robin klistrar epitetet Hitler på Hilary Clinton när han själv är del i en rörelse som delvis har Hitler som fundament."

Tänk om han gjorde det som beröm? :-) Vilken rörelse har Hitler som fundament? Om du syftar på att han skulle vara en del av ND så är du ute på väldigt djupt vatten om du tror att Hitler skulle ha accepterat etnopluralismen som ide.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Etnopluralism

Citerar:
I Sverige har Nationaldemokraterna tagit till sig de etnopluralistiska idéerna och infogat dem i sina stadgar.

En del nazistiska grupper, såsom Svenska motståndsrörelsen, har i sin tur tagit avstånd från etnopluralismen.


Jag hävdar att ingen seriös nationalsocialist förespråkar etnopluralism, frågan är likgiltig för dom eftersom dom 14 orden är vägledande. Någon nationalsocialist som tycker annorlunda...?
--------
Och...
Andra hävdar att etnomonoism och etnopluralism är i grunden separata företeelser som inte är diametralt motsatta.


Dom är motsatta. De som hävdar att de inte är motsatta grundar det enbart på att de tror att ND använder begreppet etnopluralism som en sorts smygrasism. Man kan tycka vad man vill om ND men de är seriösa just när det gäller etnopluralismen (vilket knappast kompenserar övriga brister). Inom SD så har etnopluralism aldrig varit en fråga, ingen av de som uteslutits eller självmant lämnat SD har haft något stort intresse av etnopluralism under sin tid i SD.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
z999 sa...

OK. Du menar att det i botten finns den essentiella delen av nazismen, den hierarkiska uppdelningen av raser, även inom ND? Om jag förstått dig rätt alltså?

Själv tror jag att det är omöjligt att hålla någon dold agenda inom ett parti som ND beroende på internt käbbel.

Nazismen var pk i hela Europa på 30-talet och en bit fram. Socialdarwinism och andra fascistoida ideal ansågs som mer än försvarbara. Tror du att nazismen både då och nu strävar efter att vara pk? Fast på olika sätt beroende på tidsandan.

Robsten sa...

Nu är jag trött på allt nazisnack. Lika trött är jag på gamla frustrerade f.d. SD-medlemmar som fullständigt har havererat, hur de själva gått med i ett parti de säger vara nazistiskt slipper de svara på eftersom de är anonyma. Nu raderar jag alla nazikommentarer och hänvisar till Flashback efter detta.

Robsten sa...

Jag håller yttrandefriheten mycket högt, och människor får gärna tycka annorlunda än mig. Men att bara vräka ur sig "ni är nazister" är ungeför lika oförskämt som att säga "ni är fula och tjocka" eller ni är "äckliga". Tjänar bara till att göra andra människor ledsna och påminner om samma mobbningsmetoder en viss regim använde på 30 och 40-talet. jag misstänker starkt att det rör sig om havererade personer eller person som själv varit medlem dessutom. Vilket inte går att bevisa eftersom vederbörande inte skriver ut sitt namn.

Jag raderar alla kommentarer hädanefter av denna person och hänvisar till Flashback, där kan allehanda haverister pysa ut sitt hat. Tack Flashback, ni fyller verkligen en funktion.

z999 sa...

Du har mitt fulla stöd Robsten.

På tal om det så har en till SD'are nu uteslutits från transport. Dom har dessutom satsat hårt på att "utbilda" folk i att "bemöta" kritik mot invandringen i fikarummen.

Facket har ju genom generationers kamp lyckats kämpa sig till en maktposition som är unik i Sverige och som tidigare har varit ett föredöme internationellt.

Numera missbrukas denna makt så mycket det går inom lagens råmärken. Jag kan ha en viss förståelse för ett frustrerat agerande hos folk som saknar argument men jag blir förvånad när de visar det så tydligt.

Syftet är förståss inte att straffa en enskild SD'are för att han har fel åsikter utan att skrämma upp andra att vad som helst kan hända om de yttrar sig fel.

Anonym sa...

"På tal om det så har en till SD'are nu uteslutits från transport."


Det är svårt att se varför en organisation som har som uppgift att ta tillvara alla medlemmars intressen (oavsett etnicitet) ska acceptera att medlemmar aktivt verkar för att endast svenskar ska kunna organiseras.

Ska kommunister kunna vara medlemmar i SD och aktivt driva iden om proletariatets diktatur?

Är det det som är demokrati?

z999 sa...

SD's mål är att bara de som är lika blonda och blåögda som Jimmie Åkesson ska få organisera sig fackligt.

Robsten sa...

Ja anonym levererar dummare och dummare kommentarer, utan att ens försöka visa på några källor. Orkar inte ens svara. Egentligen skulle man radera alla kommentarer som inte är fakta-länkade av denne.

Robsten sa...

Anonym du är ett troll, ett internet-troll. Vet du vad det är? Det gör att det är meningslöst att ens försöka föra en diskussion med dig. Du kan påstå precis vad som helst, t.ex. SD samarbetade med Khmer Rouge och att detta bevisar att partiet är nazister. Eftersom detta inte är utgångspunkten för en meningslös diskussion, man anar att man lika gärna kan diskutera med ett lobotomerad fyllo. Just därför struntar man i att besvara dina påståenden. På samma sätt som att jag sällan diskuterar just med lobotomerade fyllon på stan.

Då drar du den briljanta slutsatsen - "Aha, ni kan inte bemöta mina argument, det bevisar att jag har rätt och ni fel, hurra!!! Expo borde anställa mig som expert!"

z999 sa...

Det räcker väl iofs för att kvalificera sig hos expo.

Anonym sa...

Du bemöter inte mina argument eftersom du vet att det jag säger är sant och naturligtvis ser jag det positivt!

Anonym sa...

"SD samarbetade med Khmer Rouge och att detta bevisar att partiet är nazister"

Svårligen då Khmer Rouge var kommunister och aldrig liksom Udo Voigt skickat några inviter om samarbete till svensk rasistisk höger. Man kan inte se några gemensamma intressen där.
Eller hur?

Anonym sa...

"SD's mål är att bara de som är lika blonda och blåögda som Jimmie Åkesson ska få organisera sig fackligt."

Ja på sikt är det ett av SD´s mål att bara blonda och blåögda som avsagt sig sin eventuella avvikande kulturella identitet till förmån för SD´s tolkning av svensk kulturell identitet som ska vara bosatta i Sverige.Det framåt ganska klart och tydligt av partiets program för dom som orkar läsa det..

Men ni kanske kan styrka med länkar att partiet vill att Sverige ska vara mulitetniskt och multikulturellt?

z999 sa...

"Men ni kanske kan styrka med länkar att partiet vill att Sverige ska vara mulitetniskt och multikulturellt?"

Nä, det vill inte SD, vilket är främsta orsaken till att dom sitter i riksdagen idag.

Anonym sa...

Man kan därför utgå från att synagogor och katolska kyrkor blir nästa fråga för partiet när man är färdig med det muslimska inflytandet på den rena svenska kulturen.