lördag, juni 16, 2012

Anhöriginvandringen är inte problemet


Den senaste tiden har det uppmärksammats att somaliska barn till föräldrar som fått asyl i Sverige skall kunna anhöriginvandra hit. Många av de anhöriga kommer att anlända till Växjö, som enligt uppgifter från det moderata kommunalrådet Bo Frank har stora svårigheter att både härbärgera och finansiera de som väntas anlända till kommunen. Bakgrunden är nya regler som gör det möjligt att genom DNA-test avgöra vilka som är släkt med en förmodad mamma. Vid positivt resultat av testet skall uppehållstillstånd erhållas. 


Frågor som uppstår är var detta DNA-test skall genomföras, i Somalia eller Sverige. Frågan vad som händer vid negativa testresultat är också intressant, om nu testen genomförs i vårt land. 


Regeringen avser både en tillfällig lagändring för att fler skall kunna söka uppehållstillstånd med reglerna för anhöriginvandring samt 300 mnkr till de kommuner som tar emot de nyanlända. Bo Frank verkar ändå inte helt lugnad av regeringen frikostiga bidrag. Så här säger han till SVT.


Det är moraliskt helt förkastligt att staten lämpar över kostnaderna på kommunen [...] 
Nu har vi att göra med en väldigt stor invandring av personer med extremt dålig utbildningsbakgrund och som blir beroende av socialbidrag under lång tid och det få kommunen betala [...] 
För Växjös del kanske det handlar om 50-60 miljoner kronor om året och nu talar vi bara om kostnader för socialtjänst. Det kostar ju också pengar för skola och sjukvård och liknande.


Självklart blir det en kostnad för samhället med mottagandet av dessa anhöriga. Det är ändå så att barn till personer som erhållit asyl måste få uppehållstillstånd p.g.a. anhörigregler. Det vore ju orimligt att föräldrar som flytt hals över huvud inte fick leva med sina omyndiga barn i det land dit de flytt. Anhörigreglerna måste ju gälla barn och maka, något annat vore orimligt. Däremot skall de inte gälla några andra släktingar. 


Problemet är inte anhöriginvandringen utan hela vår immigrationspolitik och de grunder denna vilar på. Från början var det politiskt förföljda personer som fick asyl i vårt land. Den första vågen av sådana var efter Allendes fall, och militärkuppen iscensatt av Pinochet. Man kan säga vad man vill om första vågens chilenska flyktingar, - de var uppenbarligen både socialister och kanske kommunister, som många påpekar i dag. Detta faktum kan ju inte påverka vår flyktingpolitik. De var utan tvivel politiska flyktingar som förföljdes p.g.a. deras politiska uppfattning. Dessutom stod det utom allt tvivel att de riskerade nackskott (i bästa fall) om de fångades av Pinochets styrkor. 


Trots att Sverige tog emot en förhållandevis stor andel av första vågens chilenska flyktingar var det en politik jag kunde ställa upp på och t.o.m. aktivt sympatisera med. De var politiska flyktingar i ordets egentliga bemärkelse. Det går självklart att hitta många fler sådana exempel på vettiga avvägningar i asylpolitiken. Tyvärr går det i dag att hitta ännu fler exempel på en vettlös och ologisk immigrationspolitik (vi talar här inte längre om flyktingpolitik). 


Många immigranter från det forna Jugoslavien var inte mer hotad eller utsatt än befolkningen i sin helhet. Vi kan ju inte flytta hela befolkningar för att undvika övergrepp och krigshandlingar. Det är omöjligt och dessutom hjälper vi till med etnisk rensning i sådana fall. Göran Persson försökte lösa detta problem med tillfälliga uppehållstillstånd för ett stort antal människor från det forna Jugoslavien. Meningen var att de skulle resa tillbaka till sitt hemland när det lugnat ned sig. Dagen innan återfärden för många som erhållit det tillfälliga uppehållstillståndet, så gick Bengt Westerberg ut i media och uppmanade återvändarna att inte infinna sig. Detta skamgrepp fick som följd att de allra flesta till slut fick stanna i vårt land, och att ännu ett verktyg blev obrukbart i vår flyktingpolitik. Westerbergs tilltag är sannolikt det skamligaste som hänt i vår inrikespolitik sedan 2a världskriget.


Vi kan självklart inte hjälpa människor ur fattigdom med folkomflyttningspolitik. Även om vi tog emot så många immigranter att vårt samhälle skulle gå under, föds det fler människor under fattiga förhållanden än vad vi då skulle ta emot. Dessutom så är det sannolikt att vi skulle ta emot de driftigaste människorna som har någon chans att hjälpa sina hemländer en liten bit på vägen till drägliga levnadsförhållanden. Som om inte dessa argument vore nog så tillkommer det faktum att för samma kostnad som vi hjälper en person i vårt land, kan vi hjälpa oerhört många fler i deras respektive hemländer. Om det nu är ren humanism det är frågan om, och inte enbart synas vara human (vilket vi systemkritiker ibland misstänker).


Skall vi ge människor asyl om deras nation hamnar i krig? Låt oss se, ett inte alltför orealistiskt scenario är att t.ex. Indien och Pakistan hamnar i en allvarligare konflikt. De är inte kända för att vara bästa grannar precis. I sådana fall skulle 1200 miljoner människor plus 174 miljoner människor genast, på ett bräde, vara berättigade till asyl. Siffrorna kan dessutom vara en smula gamla. Enda sättet att göra något meningsfullt, om man nu brinner för att göra en human insats, är att skicka styrkor från hela den västliga hemisfären för att stoppa konflikten. Då bryter man visserligen mot nationalistiska principer, men vill man vara human så kostar det på.  


Om vi i grunden hade en vettig, logisk och genomtänkt flykting- och immigrationspolitik, skulle det inte heller vara något problem med anhöriginvandringen. Växjö kommun skulle inte hamna under den ekonomiska bilan och sannolikt skulle fler, i dag överbelastade kommuner, villigt erbjuda sin hjälp. Nu har vi i stället spelat bort våra kort på att tävla om vem som är mest human eller ägnat oss åt ett strategiskt undvikande för att inte hamna i skottlinjen när rabiata vänsterjournalister med bristande verklighetsförankring avlossar sina hatiska semantiska salvor. Det är inte så ansvarsfulla partier eller politiker skall bedriva en långsiktigt hållbar politik för Sveriges befolkning. 


Länk SVT


Länk P4


Länk Regeringskansliet           

25 kommentarer:

Anonym sa...

Jag funderar på hur SD ska kunna få ut information om detta på bästa sätt?

Robsten sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Robsten sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Det är (SD):s största strategiska misstag. Dock inte det enda. Ett annat misstag, som i och för sig understryker det nyss sagda, och som jag tror har betydelse, är att mer officiell närvaro på Internet är för dålig. Vilket öppnar för pissrännor att växa till tongivande (SD)-megafoner och i många fall ge en skev bild av vad partiet står för.

Anonym sa...

En väldigt bra länk med användbara tips Robsten. Rekommenderas av mig som jag tänker länka.

Håller med till 1000% angående att SD har fått för mycket fokus i en fråga.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Robsten sa...

Ingen skall sparkas ut Nisse. och alla har sina styrkor, som alla behövs, bara de modereras lite.

Otroligt snyggt Mats. kan lägga den i länklistan här, bara du har den kvar ett tag så...

Robsten sa...

Jag tog bort min kommentar. Inte för att jag inte står för det, men strategiska funderingar skall inte vara till för allmän beskådan. Det skall diskuteras internt.

Robsten sa...

Jasså menar du mitt test Mats? Den "klickbara länken"? ja länka den gärna, det var annars ett test på hur html fungerar här i kommentarerna. jag menade din diary med nyheter, fan så elegant och lättläst.


Mats Diary

Anonym sa...

Modereras? Lycka till med det...

Eftersom du tog bort din egen kommentar om strategi, Robsten, kan du ta bort mina här också, inklusive denna, eftersom sammanhanget blir lätt obegripligt som tråden står nu.

Annars tycker jag det är ett ämne som borde diskuteras mer. Det går inte lysande i opinionen och kanske att (SD) nu nått dem som tilltalas av den typen av vulgärretorik som "vissa" inom partiet står för, och att det inte går att komma längre på den vägen.

Anonym sa...

Apropå vulgärretorik: senaste (oavsiktliga) komiken från Avpixlat, där man tror sig vara utsatt för en konspiration från illasinnade antivirus-tillverkare, som naturligtvis antas ta order direkt från PK-eliten, samtidigt som de kommentatorer som, helt korrekt, påpekar att det hela beror på att Avpixlat inte har sina certifikat i ordning raderas:

Nytt censurangrepp mot Avpixlat

Är det värt att hålla dessa sajter igång för att underhålla några promille av väljarkåren, när varje tänkande människa reagerar med avsmak eller hånskratt?

dissidenten sa...

@ Nisse,

Du verkar närmast besatt av, att Avpixlat existerar. Du återkommer gång på gång till, att sajten inte borde finnas. Varför är du så engagerad?

Anonym sa...

@dissidenten...

Därför att jag gärna ser ett (SD) som på allvar kan spela en politisk roll. Att man håller sig med megafoner som Avpixlat är då en präktig kvarnsten kring halsen. Inte den enda som (SD) har att dras med, men en av de större. Det sista (SD) behöver är att det skapas en bild av att anhängarna i huvudsak är en ölpimplande pöbel som sitter och öser sitt hat mot allt och alla och är oförmögna att ta vare sig diskussioner eller kritik.

PI fyllde en funktion så länge Gustav Janson höll i det, men idag fyller efterträdaren Avpixlat ingen annan funktion än att folk ska få utlopp för sina aggressioner och sin besvikelse. Jag tror att sådana svansar bara är en belastning. Inget annat parti hade låtit detta fortgå i partiets namn, och det tycker jag inte heller (SD) ska göra.

Allt beror naturligtvis på ambitioner. Är man nöjd med att (SD) har 5% av rösterna, att få chansen att kverulera över alla hemska muslimer och "svenskfientlighet", ja, då ska man fortsätta som man gör. Annars krävs det rättning i leden och att pöbelsvansen kapas av, och då är Avpixlat det första som ska väck.

Robsten sa...

SD har inget med AP att göra, förutom att Ekeroth upplåter ett konto åt siten.

Robsten sa...

Gustav Jansson (eller vad han hette) höll en högre nivå, det måste nog erkännas.

Anonym sa...

@Robsten, jo jag menade ditt testlänkande till sidan om it-säkerhet och att jag tyckte den sidan var väldigt bra.

Och jo, min "diary" kommer att ligga kvar och jag tänkte ta upp ämnen som inte bara blir en återupprepning utan saker "vid sidan om" från min synvinkel. Kul att du ville lägga den i listan.

Anonym sa...

@Robsten:
"SD har inget med AP att göra, förutom att Ekeroth upplåter ett konto åt siten."

Såg fel. "Siten", Tyckte du skrev sk-ten :-)

AP håller en hög klass på det sättet att de snabbt länkar till källhänvisningar, till exempel när det ska avslöjas att FP kommer med idéer om språktest för att bättra på opinionssiffrorna. Dagerlinds krönikor är välskrivna och han har en bra förmåga att få rätt twist på det hela. Sen kan jag tycka att de kunde främja en annan anda i kommentarfälten. Det är verkligen inte bra om besökare som Nisse upplever att dom blir censurerade.

Sen, det är mycket möjligt att det kommer att gå att bevisa att "säkerhetsprogram" för windows kommer att ha som default att censurera vissa sidor på grund av politiska åsikter. Men det är smartare att vänta in rätt tillfälle då man kan påvisa det direkt.
Det är nämligen stor chans att man får det tillfället och det är bra om inte det ser ut som anklagelse nummer två och "jaha, nu kommer det där igen, gäsp".
Jag tycker att dom skulle ha nöjt sig med att bara visa att program från symantec (tydligen?) stoppar avpixlat-sidan. Troligtvis beroende på certifikat för sidan men det kan också bero på att tillräckligt många har falsk-anmält sidan till symantec och att dom stoppar sidan utan att kolla upp, vilket dom faktiskt gör ibland.

När det gäller islamkritiken så anser jag att dom borde lägga tyngden mer på islam i Sverige och vad kända svenska muslimska företrädare säger. Hårresande uttalanden från dessa drunknar i rapporter från andra länder. Även om man har en stor (mycket stor) kunnighet om islam i andra länder så måste kritiken bli mer svensk. Går det inte att intervjua svenska muslimer och verkligen fråga vad dom tycker?

Med diverse brasklappar har man försökt att styra lite vad som sägs i kommentarsfälten men det går att styra upp ännu bättre utan att behöva censurera. Lite mer jobb på att främja diskussioner i kommentarsfälten och inte bara kommentarer som mest säger "jag håller med". OK, dom kommentarerna är bra också eftersom dom ger en feedback som är viktig, men det är inte samma livliga diskussion man kan se och har sett på andra ställen.

Robsten sa...

Jag tror inte längre det har så stor effekt att AP tar upp kritik av islam. Folk har vant sig och de som inte trott på kritiken fram till nu gör det svårligen framöver. Eller så måste de byta fokus på kritiken, göra någonting nytt. Det måste fram andra som kritiserar islam, typ sådana som Bhareh Andersson (eller hur hon stavar sitt namn, får aldrig rätt på "h"na) och Sara Mohammed. fast fler och gärna kvinnor lite längre in i maktens centrum. Det fungerar inte att bara mala på och mala på längre. Krävs nya grepp.

Anonym sa...

Håller med Robsten, men ifrågasättandet av islam måste fortsätta men enligt mig bli ett mer svenskt ifrågasättande.

Johan Rinderheim var ju inne på att starta ett nytt parti med andra gamla SD'are (som tur är *gamla* SD'are).
http://mobil.aftonbladet.se/nyheter/article11821478.ab?partner=www

Liksom SD kommer Demokratisk allians att profilera sig som invandringskritiskt.

– Men vi ska inte vara lika anti-islam som SD, säger Johan Rinderheim.

Aftonbladet har tagit del av en lista på frågor som föreslås ingå i partiprogrammet. Det handlar bland annat om medborgarlön för förtidspensionärer, slopade landsting och

införandet av en äldreombudsman.

Anonym sa...

Ultima Thule och Eddie Meduza
http://www.youtube.com/watch?v=19SbkXCWfuw&feature=results_video&playnext=1&list=PLFAA08D753DE7D813

sofieV sa...

Jag håller inte med om att allmänhetens uppfattning om SD-röstare är den av "öl-pimplande bittra människor". Däremot tror jag att de flesta får en bild av män, ganska unga och som är uppvuxna i "svenska" områden, vars föräldrar är övre eller medelklass.

Det där med "bitter" kan förklaras av att man först efter att ha blivit av med jobbet eller sjuk och blivit beroende av ett system som bevisligen inte fungerar för svenskar utan som är mer eller mindre öronmärkt till vissa grupper, där svenskar inte tillhör den prioriterade gruppen. Detta kan många relatera till och det är anledningen bakom varför SD ens röstats in i riksdagen.

Om man vill kalla dessa för "bittra" tror åtminstone jag, att Sd kommer att tappa deras stöd. Jag skulle vilja att SD blev mer rumsrent och skulle skippa ord som "massinvandring" och istället skulle ge tyngd och fokus på social-politiska frågor med positiv prägel.

Skippa fokus på negativa termer som att stoppa massinvandring. Börja med att verkligen försöka förändra långtidsarbetslösheten,m förbjud ams att välja ut vissa grupper och ignorera andra. Lägg mer ansvar hos arbetsgivare som utnyttjar billig arbetskraft, tvinga arbetsgivare att tillfråga sina arbetstagare vilka tider de vill och kan arbeta.

Sd kan bli ett modernt parti som ligger i tiden, genom att bli det först apartiet som öppnar för ett individtänk. Håller SD med om arbetslinjen- se då till att allas behov blir sedda! Som det är i dag utgår ALLA partier ifrån att ALLA som befinner sig i arbetslivet har samma BEHOV.

I ett modernt samhälle inser man att alla befnner sig i olika faser i livet; man är ung och vill gärna arbeta kvällar och helger. Är man förälder kan man bara arbeta dagtid. DEt vore en STOR samhällsvinst att se dessa olikheter och INTE utgå ifrån att alla som arbetar alla har akademisk utbildning och som arbetar kontorstider.

SD är ett litet parti och som kan utvecklas till ett rumsrent framtidsparti! Jag är en av dessa "bittra" personer som röstade på SD då jag är mycket missnöjd över att ha blivit av med medborgerliga rättigheter till förmån för andra. Kalla mig bitter elelr kreativ som vill göra något åt min siuation. Obs- jag sitter inte och dricker öl! Och är inte av manligt kön.

sofieV sa...

Håller fullständigt med om att vi borde fokusera på den form av islam som de "svenska" muslimerna utövar och lämna ute övriga då det inte är applicerbart på det svenska fenomenet. Fokus behöver också läggas på nutiden och inte i dåtiden och jämföra olika religioner hit och dit. Det är inte relevant helt enkelt.

Svenska folket måste ta ställning till om vi vill leva i ett modernt samhälle eller ej. Tradition är en sak, att ett modernt samhälle ska ge vissa rätt till undantag från gällande samhällsnormer och kringgå djurrätten exempelvis, av religiösa skäl- är inte modernt. Det är bara dumt och framförallt fegt. Varför man gör detta tror jag beror på att man gett efter pga repressalier. En form av "neutralitet" som endast kan finnas i en demokrati som sverige med dess grundlagar som ganska lätt kan manipuleras och utnyttjas. Detta har starka islamistiska makter haft vett att utnyttja sedan en längre tid. Det är inte så märkligt med tanke på agendan.

Det vore en riktigt bra sak om media vände sig direkt till de islamister som finns i sverige. Inte bara de som får statliga löner och jobbar som imamer, utan också alla andra. Ställ releventa frågor till muslimer i parkerna, småbarnsföräldrar, folk som jobbar på SL- intervjua gärna dessa så finner man snart svaren på varför konfrontationer uppstår, varför jämlikheten blivit åt helvete, varför killar i en del förorter misshandlar polis och brandmän.

För mig ter det sig väldigt skevt när någon svensk föklarar att sitt barn är hälften svensk och hälften thailändare då mamman är thailändare och pappan svensk. Men säger någon att grannen under är turk blir det ramaskri? "Han är ju född i sverige" Du är rasist" hävdas det. Men om mina båda föräldrar är från turkiet då jag är jag ju turk? Spelar det ngn roll var jag är född då?

Detta med svensk identitet har ju blivit något så in i baljan känsligt och tabubelagt. Helt knasigt. Jaghar svårt att tro att man kan finna liknande fenomen någon annanstans i världen.

Robsten sa...

"Jag håller inte med om att allmänhetens uppfattning om SD-röstare är den av "öl-pimplande bittra människor". Däremot tror jag att de flesta får en bild av män, ganska unga och som är uppvuxna i "svenska" områden, vars föräldrar är övre eller medelklass. "

Ja då är den bilden fel. Medlemmarna kommer från alla samhällsklasser, fast överklassen är underrepresenterad.

"Jag skulle vilja att SD blev mer rumsrent och skulle skippa ord som "massinvandring" och istället skulle ge tyngd och fokus på social-politiska frågor med positiv prägel. "

Nej, massinvandringen släpper inte SD. Dessutom slår den mot just socialpolitiska frågor, eftersom den totalt sett är så kostsam.

Robsten sa...

" Lägg mer ansvar hos arbetsgivare som utnyttjar billig arbetskraft, tvinga arbetsgivare att tillfråga sina arbetstagare vilka tider de vill och kan arbeta. "

Ja hur då? De struntar i lagen redan i dag.

Robsten sa...

"Håller fullständigt med om att vi borde fokusera på den form av islam som de "svenska" muslimerna utövar och lämna ute övriga då det inte är applicerbart på det svenska fenomenet. Fokus behöver också läggas på nutiden och inte i dåtiden och jämföra olika religioner hit och dit. Det är inte relevant helt enkelt. "

Vet inte, vi har religionsfrihet och staten skall vara absolut sekulär. Det räcker med det. Nu tummar regeringen lite på statens sekularitet, det är inte bra och bär kritiseras.