torsdag, juni 21, 2012

Folket hade rätt - politikerna fel, jättefel!


Alla vet hur hela EMU-projektet knakat i fogarna på sista tiden. Först ut var Grekland som uppenbarligen levt över sina tillgångar. Därefter kom nyheten om de finansiella problemen i Spanien, en långt större ekonomi än Grekland. Vissa varningssignaler har också observerats från länder som Italien och Irland. Enorma räddningspaket har sjösatts där länder med en betydligt stramare hushållning fått betala notan för Grekland och Spanien. Liberala debattörer (som t.ex. Wolodarski DN) i vårt land har ivrigt applåderat stödåtgärderna och de enorma mellanstatliga transfereringarna. Man slås av att debattörer som annars är rätt njugga till transfereringar mellan samhällsgrupper inom Sverige, plötsligt är ivrigt positiva till transfereringar mellan nationer. Man behöver inte platsa in i den exklusiva klubben MENSA för att upptäcka en viss inkonsekvens i de liberala debattörernas ställningstagande. Tydligen är EU viktigare för dessa debattörer än mindre bemedlade grupper inom vårt eget land.  


Allt tal om ett "socialt kontrakt" mellan medborgarna i vårt land har bestämt tillbakavisats som nys. Vi är några som påtalat att det föreligger ett sådant kontrakt för att samhället skall kunna hålla ihop och att människor skall vara motiverade att betala skatt. Dessa tankegångar har inte vunnit gehör hos bredare politiska och journalistiska kretsar. Nu påtalar dock en ekonom från SEB att det samhälleliga kontraktet i Grekland är på väg att upplösas (DN). Förtroendet för välfärdsstaten är i botten och ligger långt under en nation som t.ex. Sverige. LÄNK.


EU:s nuvarande politik med enorma stödpaket till krisande nationer kritiseras skarpt av Mats Persson, professor i internationell ekonomi. Persson vänder sig emot den nuvarande politiken främst med argumenten att det på sikt bara förvärrar problemen samt att stödpaketen faktiskt strider mot Maastricht-fördraget på det mest flagranta sätt. Om undertecknad minns rätt skulle böter utfärdas till länder som slarvade med sina ekonomier, de skulle inte få mer pengar i form av gigantiska stödpaket. LÄNK.


SvD näringsliv har dragit paralleller mellan den ekonomiska krisen i Grekland och fotbollsmatchen i morgon kväll där Tyskland och Grekland spelar mot varandra om en semifinalplats. Vi får se hur stämningen är på planen mellan spelarna. Klart är dock att EU:s förbrödrande effekt numera kan ifrågasättas. Grekland känner sig styrda av ett Tyskland som benhårt sätter upp förhållningsregler för miljardrullningen från tyska skattebetalare. Man kan tycka att Merkels krav är motiverade med tanke på de pengar som skall skyfflas över en nation som uppenbarligen misskött sina finanser. Ingenting hindrar dessutom Grekland från att säga nej till de tyska pengarna (där även Sverige är med och betalar genom IMF faktiskt). LÄNK.


Johan Hakelius, Aftonbladet berömmer sig för att ha varit en ivrig motståndare till Sveriges medverkan i EMU. Ödmjukheten är dessutom något begränsad i denna "vad var det jag sade" artikel. Så här skriver han. LÄNK.    
     
Man skulle, i all blygsamhet, kunna sammanfatta det såhär:
Jag hade rätt. Alldeles rätt. Rätt, rätt, RÄTT!
Men det här är ju en allvarlig sak, så det vore inte särskilt klädsamt. Det korrekta är att vara bekymrad, ledsen och empatisk med grekerna. Det finns ingen anledning att spricka av stoltheten bara för att man, för en gångs skull, bevisligen förstått något och förutsett konsekvenserna. Inte känna triumf. Inte göda sin fåfänga. Verkligt ofint vore att gnugga eurofilernas nosar i den lilla stinkande hög de lagt på den europeiska mattan. Så det ska jag inte göra. Jag säger bara att det var upplyftande att höra Lord Lawson säga ”vad var det jag sa”. Och tänk hur jobbigt det måste vara för eurokramarna, som hade fel. Jättefel. Helt fel. Alla fels moder. Fel, fel, FEL!


Hakelius brister något i ödmjuk finkänslighet men visst hade både han och undertecknad helt rätt. Jag tycker dock att Hakelius missar det väsentligaste. Svenska folket hade rätt. Alldeles rätt. Rätt, rätt, RÄTT! Ty de röstade faktiskt "nej" till medlemskap i valutaunionen.  


Våra högt ärade politiker gjorde sitt bästa för att övertyga oss stackars väljare om valutaunionens förträfflighet. De hade ett koppel namnkunniga ekonomer vid sin sida. Det gick så långt att när valresultatet skrek ut sitt bistra resultat från skärmarna blev liberalen Leijonborg så frustrerad att han inför rullande kameror påstod att svenska folket måste utbildas i kunskap om EU. Men både Leijonborg, ekonomerna och den övriga politiska nomenklaturan hade fel. Jättefel. Helt fel. Alla fels moder. Fel, fel, FEL!


GLAD MIDSOMMAR ALLA!

12 kommentarer:

Anonym sa...

Att den monetära unionen spricker är en sak, ännu värre blir det när det visar sig att EU inte är ett fredsprojekt.

Glad midsommar allihopa, oavsett etnicitet, sexualitet eller om ni är människor överhuvudtaget.

Robsten sa...

Glad midsommarhelg allihopa och Mats!

Anonym sa...

Eh varför använder i inte Dirty Harry (aka Clint Eastwood, aka Harry Callahan) den här puffran?
http://en.wikipedia.org/wiki/Smith_%26_Wesson_Model_500

OK, kanske inte lika tuff som magnum 44, men kaliber 50 (halv tum alltså, strax över 12 millimeter). Och hur kan anrika smith & wesson tillverka en så tafflig puffra när det gäller funktionalitet? Sen ska det ju förståss vara 6 skott i magasinet alltsedan vilda västern tiden.

Karpstryparn sa...

Hej, Robsten! Hoppas allt är bra med dig. Tänkte bara tipsa dig om en sak som du kan blogga om i ditt nästa inlägg:

På facebook finns det en grupp som heter "Aktion mot deportation - Grumsgruppen", den startades lördagen den 16:e juni. En av gruppens syften är att dra igång en demonstration på den värmländska orten Grums emot de politiker på orten som vräker skötsamma hyresgäster till förmån för ensamkommande "flyktingbarn". De personer som är huvudansvariga för det här är GHAB:s (Grums kommunala bostadsbolag) chef Annika Lomarker och den socialdemokratiske kommunpolitikern Torbjörn Bood.

Demonstrationen blir av lördagen den 14:e juli i Grums. Demonstrationståget startar vid hotellet i Grums (det enda hotellet i Grums) på Sveagatan (den gata som går igenom den centrala delen av Grums, alltså förbi kommunhuset) och fortsätter fram till kommunhuset, en talare kommer troligen att finnas med också, klockslaget när demonstrationen startar är dock inte bestämt än.

Demonstrationen är avsedd för alla, oavsett partitillhörighet eller politiska åsikter, som är emot kommunens beslut att vräka skötsamma hyresgäster till förmån för ensamkommande "flyktingbarn", man behöver heller inte bo i Grums för att deltaga i den.

Är själv med i denna facebokgrupp.
Mer information om det här hittar du på t ex http://www.swedenconfidential.info/2012/06/21/demonstration-i-grums-mot-kommunen/

Och här har du facebookgruppen: http://www.facebook.com/#!/groups/205419262913434/

Mvh
// Karpstryparn

Robsten sa...

Ja en helt otrolig historia. Helt absurt! Tyvärr har jag ingen förstahandsinformation, kanske länkar till en annan sida, om jag hittar någon bra som tar upp historien.

Robsten sa...

Här Värmler om debaclet i Grums. Tror hon bor där:


http://sockerbitar.se/grumsgruppen-ar-pa-g/

Anonym sa...

Etableringreformen blev ett fiasko. Vem hade trott det?
http://www.svt.se/nyheter/sverige/etableringslotsar-far-hard-kritik

Anonym sa...

@Robsten...

Vad tycker du att allmännyttan i Grums skulle gjort? De stod med ett hus med ett fåtal lägenheter uthyrda, och utan minsta hopp om att fylla upp resten. Alternativet hade varit rivning eller malpåse - vilket hade lett till samma resultat för de nu uppsagda hyregästerna.

Ta gärna en tur genom avfolkningens och småkommunernas allmännyttors kraschade ekonomi:

Jörnmark - Västergötland

Robsten sa...

Jo jag har sett min beskärda del av Rostsverige. Jag är som jag sade inte insatt i fallet. Men jag tycker likväl att rivning är bättre än att kasta ut hyresgäster från ett hus som fortfarande är klassat som hyresfastighet, för att ersätta dem med ensamkommande barn. jag tycker egentligen inte att vio skall ta emot dessa "barn" alls, de skall vara hos sina föräldrar eller släktingar i sitt hemland. Detta är ju en vansinnig politik från start.

Anonym sa...

@Nisse, jag är inte heller så insatt. Varför kunde dom inte dela på fastigheten? Du menar att det är ok att ta in hyresgäster som inte betalar och kicka ut den grupp som betalar för att den är för liten? Eftersom staten uppenbarligen har pengar att betala fastighetens kostnad med för få hyresgäster (billigare än att ha "flyktingar" där) så är det moraliskt riktiga att dom fått bo kvar.

Anonym sa...

Jag vet inte hur bostadsbolaget resonerat i just det här fallet, men utifrån flera liknande fall, där det istället för flyktingar rört sig om att omvandla bostäder till grupp- eller äldreboende, så gissar jag att man resonerat som så att det är bäst för alla att samla hyresgäster för sig, och övrig verksamhet för sig.

Få hyresgäster vill ändå bo kvar under de omständigheterna, även om det kanske med mycket möda skulle vara praktiskt möjligt att ordna. Det är ju inte heller så att hyresgästerna riskerar att hamna på bar backe. De problemen existerar inte i kommuner som Grums med mängder av outhyrda lägenheter.

I slutändan är det pengarna som styr. Många småkommuner sitter i en rävsax utan dess like, men vikande befolkning, skenande belåningsgrad och bokförda värden som egentligen är helt värdelösa. Grums har t.ex en bruttoskuld på närmare 50000 kr per invånare. I det läget är det lätt att tänka kortsiktigt, och kan man få intäkter på t.ex sitt bostadsbestånd ett par år till så skapar det i alla fall andrum och en möjlighet att avveckla tillgångarna mer ordnat. Hade kommunen varit ett aktiebolag hade antagligen konkurs varit det bästa.

Oavsett vad man tycker om karusellen med ensamkommande så är det kanske ur kommunal synvinkel ett smartare drag att mjölka staten på pengar så länge det går, och sedan hoppas på att de ensamkommande försvinner från orten och inte blir en permanent försörjningsbörda. Chansen är i alla fall större än med hela somaliska klaner på halsen à la Borlänge.

Robsten sa...

jag kan tänka mig att det är just så kommunen,...och andra kommuner resonerar. Men ur nationell synvinkel är det ju vansinne likafullt.