fredag, augusti 31, 2012

Positivt och negativt från Historiska museet

Ett besök på Historiska museet i huvudstaden bjuder på en enorm resa genom vår gemensamma förhistoria. De första föremålen är från äldre stenåldern och t.o.m. föremål från den s.k. Hamburgkulturen har hittats i Skåne och finns utställda på Historiska museet. Hamburgkulturen är mycket gammal och lämningarna härstammar förmodligen från enskilda jaktexpeditioner. Det rör sig alltså sannolikt inte om våra förfäder. Efter Hamburgkulturen och framåt är de flesta fynd från våra förfäder, det är just detta som gör de så intressanta.

Det finns otroligt många fina föremål på Historiska och vår forntida kultur var högre stående än de flesta kan föreställa sig. Yxor från yngre stenåldern gjorda av flinta är samtida repliker från bronsgjutna yxor från samma tid tillverkade i södra Europa där bronsgjutningskonsten var aktuell något tidigare än hos oss.


När befolkningen i vårt land själva lärde sig att gjuta i brons så tillverkades otroligt fina nyttosaker, liksom rena prydnadsföremål. De svärd som hänger på Historiska från bronsåldern är fantastiska i sin precision och konstnärlighet. De var dock aldrig menade som att brukas utan tillverkades närmast som statussymboler.


När vi så kliver in i vikingatiden så blir de rena bruksföremålen fler, men imponerar inte mindre för det. Vikingasvärd av järn fyllde sannolikt sin funktion, och var inte bara prydnadsföremål.   


På Gotland har en kista med en full utrustning för en smed hittats i en sjö. Verktygen skulle i princip kunnat vara från 1900-talet men är från vikingatiden. Ibland undrar man hur långt vi egentligen har kommit i vår tid, låt vara att vikingarna i alla fall inte hade I-phones. Dock har man hittat hänglås av skilda storlek från vikingatiden, hänglås som inte är alltför olika de vi använder i dag. Klart är att järnålderskulturen i Norden var oerhört högtstående.


Eftersom man med relativ stor säkerhet har kunnat återskapa de klädesplagg som vikingarna använde vet vi med ganska stor säkerhet hur de var klädda. Gore-tex hade de inte, men klädesplaggen är oerhört vackra och en återskapad kvinnlig klädesdräkt imponerar nästan mest i hela museet. Det är synd att grupper som vill återskapa äldre musik klär sig i trasiga och säckliknande kläder. Originalkläderna var sannolikt både vackrare och hela.


Tyvärr finns det en mycket tråkig baksida med dagens Historia museum. Politiskt korrekta museichefer och dito politiker har i sin outsinliga strävan efter att utrota varje tendens till nationalism hos det uppväxande släktet infört mångkulturella avdelningar i museet. Man drar sig inte ens för ren historieförfalskning för att föra fram sitt budskap. Populistiska och propagandistiska knep som flickor med påtaglig utländsk härkomst står utställda i full vikingautrustning med svärd och allting. Sanningen är den att det var ytterst sällan en kvinna överhuvudtaget lyfte ett svärd på denna tid, kanske mycket beroende på det praktiska skälet av svärdets blotta tyngd.

En bild med vikingatida symboler tillsammans med nazisymboler som användes i Norge visas också upp. I bakgrunden finns en bild av ryssar som letar efter mördade anhöriga på Krimhalvön under 2a världskriget. Sammankopplingen är säkert magnifik enligt ansvariga politiker och intendenter, inte desto mindre är den djupt propagandistisk och felaktig. Det mesta vikingarna gjorde med det gamla Ryssland var att handla. Ryssarna hämtade t.o.m. en kung från Sverige under vikingatiden för att ena stridiga falanger. Att man använder sig av denna typ av propaganda som är riktad direkt till skolbarn är omoraliskt.


Ett annat plakat meddelar förnumstigt att det inte fanns något Sverige eller svenskt folk för 1000 år sedan. Självklart fanns inte Sverige i sin nuvarande form för 1000 år sedan. Däremot utvecklades Sverige ur det gamla Svitjod som har gamla anor. Självklart fanns våra förfäder här för 1000 år sedan. Att de inte kallade sig svenskar är ju en följd av att statsbildningen inte fanns ännu. Man får dock intrycket av att våra förfäder inte fanns i det landområde som i dag kallas Sverige enligt plakatet, vilket är helt fel. Det verkar som de ansvariga för denna utställning ansträngt sig maximalt för att skapa en historielöshet hos vårt uppväxande släkte. Är det verkligen Historiska museets strävan och uppgift?

Vi är självklart inte blinda för att elever med utländsk härkomst i en skolklass kan känna sig utanför och på något sätt ”exkluderad” under ett besök på Historiska. Det avhjälper man inte genom att göra elever med svensk härkomst historielösa. En skicklig och kompetent lärare behandlar alla elevers respektive historia. Perser, araber och alla andra folk har också sin fantastiska historia, väl värda att känna stolthet inför. I djupet av sina själar känner få elever stolthet för nedklottrade tunnelbanestationer och gråtrista betongväggar, vilket verkar vara en någon förvirrad intendents trick för att alla skall samlas i någon slags gemensam traskultur (enligt de pop-bilder Historiska också ställer ut).   


Ett annat plakat verkar ifrågasätta om vikingatiden var höjdpunkten på vår fornnordiska historia. Ja det råkar vara vår kulturella och maktpolitiska höjdpunkt under forntiden. Vad är det för konstigt med det? Om inte denna tid var höjdpunkten skulle ju någon annan tid vara det. Var exakt skulle skillnaden vara? Eller är idealet att det inte skall ha varit någon höjdpunkt alls? Sannolikt stod vi på denna tid kulturell över våra grannfolk och samerna. Det innebär ju inte att vi ser ner varken på samer eller ester i dag, eller gjorde det ens under vikingatiden. Tvärtom visar fynd som Historiska visar upp att det mest rådde ett fredligt handelsförhållande mellan våra närmaste grannar. Låt vara att vikingarna inte kunde avhålla sig från ett eller annat rövarstråt även mot dessa, men det är bagateller i sammanhanget.


Det är mycket synd att politiskt korrekta chefer för museer och politiker hela tiden måste ursäkta vår historia, som självklart har inslag av både gott och ont, dåliga och mycket goda saker. Ägnar man sig åt ren historieförfalskning i sin iver att vara den rådande politiska diskursen till lags har man dock gått för långt och närmar sig gränsen för rent kriminella handlingar. Vinklingen med nazisymboler och mördade civila på Krimhalvön under slutskedet av andra världskriget är historiskt relevant och inget att säga om. Men sätter man detta plakat på historiska museet i en avdelning som handlar om vikingatiden har man glasklart passerat gränsen för den värsta avarten av ren propaganda. Vad exakt är budskapet? Att vikingarna var väldigt tidiga nazister? Eller att alla som bär en torshammare runt halsen är ytterst misstänkta figurer? Tänk om, gör om, gör rätt.

28 kommentarer:

Anonym sa...

Att ens tvivla på statens och massmedias vilja till att omforma vårt samhälle är befängt. Vi kommer allt längre ifrån vad som tidigare var utpräglat svenskt, Robsten vår kamp är meningslös.

Vi står för långt ifrån våra motpoler, dessa har cementerat sin plats på diverse maktpositioner, omöjliga att rubba omöjliga att påverka. Jag har funnits på nätet sen 2008 och enbart sett mitt hopp minska om eventuell förändring.

Anonym sa...

Hej Robsten!
Jag följer din blogg med stort intresse och tycker det är kul att läsa i stort vad man själv tycker presenterat med lite bättre ordval och finess. Dock tankarna är oftast detsamma och nu, precis som anonyms insändare ovan, tappade jag totalt andan efter din blogg om museèt.
Luften gick ur mig, var f-n skall det sluta, finns det något hopp alls?
Mvh Micke

Anonym sa...

Anonym och Micke:

Nej, så som nuvarande opposition mot konsensuskulturen bedrivs finns det inget hopp. Det är svårt att längre tro på att (SD) vare sig vill eller kan spela någon roll. Partiet är sorgligt nog på gräsrotsnivå kidnappat av folk med dåligt omdöme och med åsikter och uppförande som aldrig kommer att bli accepterade ens som motparter i en diskussion.

Den uppstädning av paritet som Åkesson & co så framgångsrikt inledde har helt kommit av sig, och det är omöjligt att ta de ihåliga ursäkterna om "enskilda företrädare" på allvar. (SD) är på väg att straffa ut sig själva och det finns ingenting annat än feghet att skylla på.

Mats sa...

Jag anser tvärtom att SD har lyckats långt över förväntan att hålla stilen och jag tror att man klarar flera uttalanden från "enskilda företrädare" innan det ens är i närheten att upplevas som SD's riktiga linje.

Feghet är ett ord som jag inte anser passar tillsammans med SD. Företrädarna riskerar ju fortfarande att utsättas för extremt antidemokratiska metoder, till skillnad från de andra partierna.

Jag hoppas att SD lyckas få ihop en kriminalpolitik som ligger närmare vad folket tycker än den nuvarande. Jag tycker att man ska våga ta ut svängarna lite mer på det området. Brottsoffer ska ha ersättning fullt ut när de utsätts för brott och kriminella ska betala fullt ut när de begår brott.

Vid våldsbrott anser jag att gärningsmannen ska betala brottsoffrets totala sjukhuskostnad samt 100% ersättning för eventuell förlorad inkomst. Därefter kan man bestämma ersättningen till offret. Fängelsestraffen behöver inte vara längre än idag men de ska börja räknas från när brottsoffret är 100% återställt (även vid mord). Strafflindring ska enbart vara baserad på gärningsmannens vilja att återgälda brottsoffret.

Som det är idag så är våldsbrott skattesubventionerad verksamhet.

Robsten sa...

Här var det lite att svara på. Nisse har rätt att enskilda företrädare gjort övertramp, ibland rätt grova sådana. Skulle media nagelfara andra partier på samma sätt ner på gräsrotsnivå skulle antalet där bli lika stort. Hur ofta tar riksmedier upp vad någon lokal företrädare hasplat ur sig från andra partier? Knappt de skriver om det när någon folkpartist berusad och naken jagat fruntimmer i kommunalhuset.

Om vi tar fallet i Bollnäs var det inte så lyckat uttalande. Han på posten är relativt ny och aldrig fått någon utbildning, vare sig i partiets politik eller hur man uttrycker sig. Uttalandet som spreds via medierna var alltså taget från en intervju på en timma, efter vad jag hört. Jag kan ju föreställa mig hur journalisten gått på.

Själv tycker jag att det är en dålig ide att utesluta alla som gör mindre lyckliga enstaka uttalanden. Det är lite medias taktik (och etablissemangets). Man skall aldrig spela med i etablissemangets taktik, de har ju självklart en plan, för att besegra SD. De vinner i slutändan något om SD utesluter alla som gjort ett endaste litet felsteg. Det är på lång sikt ingen framkomlig väg helt enkelt. I stället skall företrädarna utbildas både i medietaktik och partiets politik självklart. Det finns distrikt där det aldrig rapporteras några grodor, varför inte då? Ofta rapporteras dessa grodor från landsortsdistrikt som saknar resurser för utbildning och annat.

Klart att det finns hopp, det finns det alltid. Vinden har i själva verket redan vänt, bara vi som inte upptäckt det ännu.

Robsten sa...

När det gäller kriminalpolitik så har vi tre problem anser jag. Vi skall använda utvisning mycket oftare för de gärningsmän som inte är svenska medborgare. Vi har en ungdomsrabatt som får i det närmaste perversa konsekvenser vid grova brott. Och vi har straffpraxis som aldrig varit lagstiftarnas uppsåt när de skrev lagarna.

Mats sa...

När det gäller utvisning så dyker ibland problemet upp att folk som kommit hit och begått brott kommer från länder med en väldigt inhuman kultur i botten och inte kan utvisas. Men det gäller förståss inte majoriteten av fallen. Reinfeldt har ju mumlat om att ändra straffpraxis, självklart utan att det hänt något som vanliga medborgare märker.

Jag tycker att vissa ord behöver omvärderas, om det nu är möjligt. Ordet "hämnd" har ju fått en dålig klang i officiell svensk debatt, men jag tror att det finns en större förståelse bland vanligt folk för ordet som iofs kan bytas ut mot rättvisa.

Jag tror att det finns ett sug efter ändringar i kriminalpolitiken i den riktning som SD förespråkar men jag tror inte att det räcker i längden om vi ska ha kvar samma invandringspolitik.

Lagen om hatbrott har fått fel syfte. När nazister (oftast) döms enligt lagen så döms de hårdare än när invandrare uppenbart har brutit mot lagen, ofta beroende på vilken folkgrupp som angripits. Lagen måste ta hänsyn till sammanhang men påfallande ofta ser det ut som att personer döms på grund av deras bakomliggande ideologi, eller undviker att dömas för att de inte har någon ideologi. Den här typen av brottslingar kan sedan glorifiera sina beteenden, att de döms för ett beteende som i grunden är helt oacceptabelt oavsett folkgrupp kommer i skymundan. I värsta fall uppfattar inte brottslingen att han har ett asocialt beteende ens och chansen att han ångrar sig är minimal.

Mats sa...

Pojkstreck i Tumba...
http://www.dn.se/sthlm/skottlossing-mot-nattklubbsgaster

(jag tränar på nyspråk)

Min vän inom södertörnspolisen, Anders Lantz, sa att han trodde det skulle bli en lugn helg att jobba iom vädret...

Robsten sa...

Men förvisso kan man säga att det stämmer väl med Botkyrkas devis: "Långt ifrån lagom". SD vill i stället ha devisen "Långt ifrån Lago" bara en futtig bokstav som skiljer.

Swedish Dissident sa...

Bra inlägg - som sagt, vi måste avslöja lögnerna. Språkliga kategorier är vanligen arbiträra, d.v.s. godtyckliga, och "svenskar" fanns förstås inte - däremot fanns givetvis den grupp som korresponderar med den kategori som vi i dag kallar svenskar (och andra nordbor), och det vet alla med ett uns av bildning. Lögnerna avslöjas dock bäst genom populationshistoria och -genetik, snarare än semantik.

Det faktum att vikingasamhällen var tämligen utvecklade torde till stor del bero på Cold Winter Theory, d.v.s. att nordeuropéer selekterade fram högre intelligens, kreativitet och conscientiousness - genetiskt men även kulturellt, eftersom gener påverkar kultur - under Weichselistidens mest intensiva fas för cirka 20 000 år sedan fram till holocen.

Robsten sa...

Ny tidning på gång. Tror det är en PDF-tidning: http://dispatch-international.com/sv

Mats sa...

Ser ut att kunna bli en bra tidning. Önskar dom lycka till.

Anonym sa...

William var nog den i SD som jag hyste störst beundran inför, så ung, så talangfull och sån utstrålning. Jag kan utan darr på rösten säga att han personifierade vad jag en gång önskat att jag var. Det debacle som efterföljde hans avhopp osv blev många gånger väldigt osmakligt, medias behandling och utmålning av honom fick mig att känna avsmak inför den råa respektlösheten. Jag kommer alltid minnas William med värme, mina tankar går till anhöriga och dom få som stod upp för honom även i motgång.//Anders

Robsten sa...

Tyvärr så stod han inte upp för sig själv i en SvD-intervju, men låt oss glömma det nu. Anders Carlgren på Newsmill skriver så här om Petzäll, en hel del tänkvärt: http://www.newsmill.se/node/46524

Mats sa...

Svårt med Petzäll. Han lämnar spår efter sig som måste dömas och bedömas samtidigt som han inte kan försvara sig och det därmed inte är speciellt juste att komma med anklagelser.

Mats sa...

Angående historiska museet, historieförfalskningar har använts tidigare för att bryta ner folkgrupper. Nu tror jag inte att historiska museet har den ambitionen bara för att det liknar tidigare makthavares ambitioner att avskaffa etniska grupper.

Vita nybyggare (© Annie Lööf, centern) i USA hade ett stort intresse av att rationalisera bort indianernas existens. Något som blev viktigt att framhäva var att det inte existerat något indianskt område eftersom indianerna inte hade gränsmarkerat. En del nazister brukar reagera negativt när "extremhögern" använder argumentet "indianerna stoppade inte invandringen och nu sitter dom i reservat". Dom anser det viktigt att poängtera att indianerna inte hade skapat någon nation och det kan ju förståss se ut så, på samma sätt som att svenskarna inte hade skapat en nation på vikingatiden. Men det var ändå tydligt vilka som ingick i gruppen och vilka som inte gjorde det och dom vita ingick definitivt inte.

När vita exploaterar sydamerikansk djungel så används samma argument som historiska museet har, naturfolken(?) i området har inget utstakat område erkänt av FN med gränsregler enligt vårt moderna sätt att se på det. Tankegångarna är djupt rasistiska men det struntar väl historiska museet i, det drabbar ju vita och ser därmed inte rasistiskt ut.

Robsten sa...

Ligger en del i den analysen, även om jag skulle uttryckt det lite annorlunda.

Mats sa...

Historiska museets ambition är väl att kunna beskriva den svenska rasens fantastiska historia utan att invandrade besökare ska känna sig underlägsna? Att dom kanske känner sig bekväma (kanske till och med stolta) över sitt eget ursprung finns väl inte ens på kartan?

Om jag var invandrare och var nyfiken på det nya landets folks historia så skulle jag uppfatta historiska museets utställning som mycket märklig.

Mats sa...

J-drar vilken uppgång för sannfinländarna.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/tredubblat-stod-for-sannfinlandarna

Mats sa...

Ehk! Solhjulet på bilden är brutet (för att vara svastikaliknande?). Hur kan man vara så hädisk?

Robsten sa...

Ja, norrmän! Vad gäller Sannfinländarna så får väl de i kommunalvalen det de tidigare fick i riksdagsvalet, ungefär.

Mats sa...

Fast man ska tänka på att Finland inte kommer att blir mer finlandsvänligt med sannfinländarna, det är dom redan. Visserligen har även Finland fått problem med invandringen (dock inte så stora som Sverige har, inte ens i närheten) men dom har inte en svensk situation.

Mats sa...

När det gäller uttalanden från SD'are så ställs ju stora krav på uttalanden även på lägre/lägsta nivåer. Antirasister kan däremot vräka ur sig vad som helst. 2005 20/4 (Hitlers födelsedag) så uttalade sig Kurdo Baksi som talesman för antirasismen i Sverige samt för Sveriges muslimer.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10581153.ab

Muhammed var ingen pedofil eftersom det var ett legitimt äktenskap. Pedofili är på en annan nivå, till exempel när man köper sex av barn.


Enligt svenskt synsätt så är äktenskap med barn aldrig legitimt. Majoriteten av Sveriges muslimer höll tydligen inte med om det. Och ingen antirasist reagerade på det heller liksom en rad andra anmärkningsvärda uttalanden som skett i antirasismens namn.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Härligt Robsten, jag gjorde samma upptäckt för flera år sedan.
Då var det en utställning om bla. kyrkokonst, dätr man lyckas klämma in en massa HBT skit.
Totalt opassande och osmakligt.
man kan gärna ha en HBT utställning men då bör den stå på egna ben, inte röras ihop med kyrkokonst.
Dravlet om Birka och vikingar känns mest patetiskt från Historiska museets sida.

Jag sätter alddrig mer min fot på det museet igen.

Anonym sa...
SD vill inte att vi ska veta att svenskar på 800 talet offrade (dödade)unga flickor efter att dom först våldtagits för att blidka samma gudar som svenska högerextremister hyllar och därför censurerar Robsten.

Det gäller att hålla lögnen levande.


Chintoh sa...

Hej!
Självklart ska vi vara stolta över vår historia.
Jag är intreserad av släktforskning och bla.släkt med Harald Hårdråde.
Utländska ny invandrare måste ta delav historien,och just Birka är väl nåt att visa upp.De var ju mycket nationella där.
Inger Rozén

Robsten sa...

Nämen vad kul Inger. Önskar jag hade sådan släkthistoria ;-)