tisdag, september 04, 2012

Gamla självklarheter blir nya kunskaper genom märkliga forskningsprojekt


Enligt DN så har en grupp forskare i nationalekonomi från Örebro och Lunds universitet kommit fram till att en högst måttlig (en procent) "mångfaldsnivå" bland arbetskraften höjer exporten hos exportföretag med hela 9 procent. Likaså kan ett normalt tillverkningsföretag öka sin export med genom att anställa ytterligare en utrikesfödd person. 

Så här står det i artikeln.

– Utlandsfödda hjälper företagens affärer genom unik kunskap om affärskulturer, politik, religion och språk i sina hemländer samt genom nätverk och kontakter, säger nationalekonomen Andreas Hatzigeorgiou vid Lunds universitet.

Även om man verkligen undrar hur forskargruppen fått fram sina siffror, har de utan tvekan rätt ur ett perspektiv. Om ett företag exporterar varor till Kina är det självklart ovärderligt med en person i ledningsgruppen som kommer från Kina och känner till den kultur som råder i landet. I själva verket borde det i princip vara omöjligt att på lång sikt göra affärer med främmande kulturer som den kinesiska, utan att skaffa sig kunskaper om den aktuella kulturen. 

Studien talade om en så liten mångfaldsnivå som en procent. Saken är den att anställer ett företag ytterligare en person från Kina (enligt det aktuella exemplet), utöver den man redan har, ökar ju inte kunskaperna om den kinesiska kulturen, språket eller religionen. Ökar ett givet exportföretag sin mångfaldsnivå från det låga en procent, så görs inga ytterligare vinster, eller i alla fall mycket små sådana. 

Sedan måste den utländska arbetskraften vara en person som platsar i ledningsgruppen för företaget. Alltså någon med ekonomi eller civilingenjörsutbildning. Det är jättebra att även de med utländsk härkomst får arbete, men om denna person står bakom en svarv bidrar han ju varken med kunskaper om den kinesiska företagskulturen eller någon automatisk ökning av exporten.  

De kunskaper som denna forskningsgrupp kommit fram till är i själva verket högst elementära kunskaper som företagsledare sannolikt tagit för självklara sedan vårt land industrialiserades. Nu förs de fram i en artikel där det inte framgår klart att det gäller just en högutbildad grupp med utländsk härkomst. Inte heller framgår det att det är frågan om en engångseffekt som inte ökar med antalet anställda. Är man konspiratoriskt lagd kan man i artikeln möjligen ana en politisk vilja att argumentera för vår nuvarande politik vad gäller arbetskraftsinvandring eller immigrationspolitik i stort.  

Länk SvD13 kommentarer:

Mats sa...

"Är man konspiratoriskt lagd kan man i artikeln möjligen ana en politisk vilja att argumentera för vår nuvarande politik vad gäller arbetskraftsinvandring eller immigrationspolitik i stort. "

Ja :-)
Synnerligen korkad artikel annars som inte tar någon som helst hänsyn till orsak och verkan. Ett rabiat försvar av nuvarande invandringspolitik.

Anonym sa...

Två kommentarer till artikeln i SvD som naturligtvis inte går att kommentera.
Jag förmodar att samma "forskare" i andra sammanhang förespråkar multikultur då med motivering att det inte finns något specifikt svenskt eller ens svensk kultur samtidigt som de även menar att alla kulturer i princip är likadana/likvärda.

Om exporten till ett specifikt land är så beroende av de anställdas kulturella bakrund så förmodar jag att det kryllar av tyskar inom exportindustrin. Samt förmodar jag att vi sett en enorm ökning av exporten till Somalia och Afghanistan under de senaste åren.

Om jag minns rätt så har dessa "resultat" sin upprinnelse i studier gjorda i USA gällande vissa länder.

Swedish Dissident sa...

Många "forskare" drivs sedan länge av ideologiska övertygelser, men kunskap och sanning talar för så att säga vårt läger.

Viktigt att ta fasta på är också mottagarnas bekräftelsebias: läsare av vänsterliberala tidningar som SvD och DN vill ta del av sådant de mår bra av (som att invandrare i gemen är jätteduktiga och bidrar både med "mångfald" och tillväxt), och därför röstar de sedermera - efter att de kunnat pusta ut - på liberala/marxistiska partier som Moderaterna. Med andra ord är det 1) viktigt att folk upphör att läsa vänsterliberala tidningar, och 2) bevisa att den här typen av studiers slutsatser har liten beviskraft och räckvidd.

Robsten sa...

Ja, nu kan vi ju inte styra vilka tidningar folk läser Dissident. de som redan läser Avpixlat lär dessutom i alla fall inte beröras av denna artikel. Det är just de som bara läser DN och SvD jag skulle vilja vända mig till, men det är lättare sagt än gjort.

Förövrigt undrar jag vad det är för vits att en miljon gånger påtala islams negativa sidor på Faceboook för sina vänner som aldrig tänkt konvertera till islam i vilket fall. Jag säger inte att det är fel, jag bara undrar vad vitsen är, själva vinsten.

Swedish Dissident sa...

Robsten: Jo men det vet jag också - det är bara så att, som vi båda vet, så länge SvT, TV4, Aftonbladet, Expressen, DN, SvD, Expo m.fl. har många läsare (och sympatisörer) så fortsätter dessa att födas med ett visst slags åsikter och idéer som håller sig inom ett visst slags spektrum. Därför är det av vikt att dessa mediakanaler tappar läsare och följaktligen inflytande.

Att inte jag kan påverka utvecklingen förutom på mikroskopisk nivå är beside the point. Förhoppningsvis tröttnar folk på det politiska och mediemässiga läget och börjar läsa t.ex. Fria tider i stället. Det kan räcka med att några lögner börjar spricka fram för att folk ska börja sympatisera med andra åsikter och idéer men det krävs att många ändrar sitt sätt att tänka och handla för att det ska bära frukt.

Anonym sa...

"Nu förs de fram i en artikel där det inte framgår klart att det gäller just en högutbildad grupp med utländsk härkomst."


Exakt.Alla vet ju att outbildade somalier inte ger mer för ett företag än outbildade Sverigedemokrater så problemet är inte kulturell eller etnisk tillhörighet utan den generella bildningsnivån.

Radera nu detta så att du är säker på att bara ett fåtal läst detta inlägg så att det ser ut som att du står oemotsagt inför dom troende.

Swedish Dissident sa...

Anonym: Men herregud, din jubelidiot - det heter sverigedemokrater, inte Sverigedemokrater (sic).

Jag anser överlag att människor i gemen är väldigt obildade, även de som är "högutbildade"; så i den mån de procentuellt finns lite fler sådana liberaler och postmarxister än socialkonservativa/kulturnationalister så spelar det inte så stor roll. De "högutbildade" behärskar oftast bara ett par nischade delområden, och sådant som rör den politiskt korrekta historieskrivningen tillika dogmerna, men saknar den klassiska bildningen och den bredare och djupare allmänbildningen som krävs för att förstå samhället och historien på djupet. Det innebär i praktiken att jag inte kan umgås med sådana människor utan att bli irriterad, förutom när det vankas fest och annan förströelse - då är det reptilhjärnan som får lov att styra.

Mats sa...

Att anonym inte fattar skillnaden mellan outbildad svensk eller sverigedemokrat och analfabeter från Somalia är väl inte så farligt och inte heller oväntat. Det är värre när folk i riksdagen har ungefär samma svårigheter att se proportioner. Det får liksom lite andra konsekvenser.

Eller som när "forskare" som huvudinlägget handlade om påstår att ett företag ökar sin export med ett visst antal procent för att dom anställer invandrare. Det finns säkert riksdagsmän som tar det på allvar. Dom kunde ju testa i en bank att lägga upp det som en företagsidé som dom vill få lån för.

Swedish Dissident sa...

Mats: Exakt - men det är ju för att det ur ett vänsterliberalt/marxistiskt perspektiv är okej att "sparka uppåt" och göra sig dum. Alla fattar att en sverigedemokratisk eller för all del vänsterpartistisk vaktmästare är månfaldigt (!) mer integrerad i det svenska samhället än en analfabet från Afrika - den förra kan språket och merparten av normerna och de grundläggande reglerna/lagarna. De gör sig bara dumma i huvudet och får en härlig känsla inombords. Det är patetiskt så det förslår.

Jag läste nyligen en intervju i en dansk tidning med Linda Gottfredson - världelns just nu kanske mest framstående intelligensforskare - som var intressant. http://www.kristeligt-dagblad.dk/artikel/453294:Liv---Sjael--IQ-forskelle-er-lighedssamfundets-store-tabu

Vi måste inte bara anpassa oss efter ett samhälle som är mer komplext utan ett för de som är mindre kognitivt bemedlade (och det kan bero på alltifrån låg IQ till dyslexi). Vi har vår egen underklass/arbetarklass som riskerar att slås ut och drabbas av det etniska våldet i småstäder och förorter, medan övre medelklass sitter och domderar på sin laptops i Vasastan.

Somalierna och merparten av de afrikanska folken ska vara glada om har mat för dagen och behöver inte få några större krav ställda på sig. (Kul att Botswana är relativt duktiga och får hyfsade resultat på PISA, men de är ett undantag i den subsahariska regionen.) "Integrationen" av en promilles promille mindre bemedlade sydlänningar som kommit till Sverige är social ingenjörskonst för gåslevermarxister och socialliberaler och är dömd att misslyckas. I stora drag handlar det mest om att lindra kognitiv dissonans - ja inte hos somalierna och afghanerna utan hos den nya klassen.

Mats sa...

Försökte hitta en annan artikel av Linda Gottfredson men hittar den tyvärr inte. Den handlade om vad som händer i ett samhälle där intelligens inte premieras och där de intelligenta anpassar sig till dumheten i sin omgivning. Jag kan ju försöka återge något ur minnet.

Al quaida är skapat i en ointelligent miljö, med västerländska mått mätt. En del av terrordåden kräver mycket intelligens för att kunna möjliggöras. Intelligenta människor i den arabiska miljön med stora möjligheter att berika sig själva och sin omgivning anpassar sig efter en idiot-miljö och lär sig flyga flygplan och kordinera ihop flygtidtabeller samt göra mycket svåra riskbedömningskalkyler i ett destruktivt syfte som premieras i omgivningen. Hade intelligens uppskattats i regionen så hade intelligenta personer istället varit ledande i regionen och bestämt en annan inriktning för vad som ska göras.

Muslimer har en tendens att sätta sig och gnälla över att dom är förtryckta istället för att försöka ta lärdom av västvärlden som de är så avundsjuka på. Dom skulle kunna nå långt om dom använde sin moraliska styrka i kombination med att främja intelligensen i området.

"Kul att Botswana är relativt duktiga och får hyfsade resultat på PISA, men de är ett undantag i den subsahariska regionen."

Ja, och tyvärr tycks dom anpassa sig till grannar som inte skulle få i närheten samma resultat.

Anonym sa...

Swedish Dissidents rasbiologi är lika upplyftande som vanligt.

Swedish Dissident sa...

Mats: Intressant tankegång. Har läst rätt mycket av L.G. men inte just det där vad jag kan minnas.

Anonym: Ja, det tycker jag allt - om du vill så kan du många lästips därvidlag. Särskilt stolta ska vi nordbor vara över våra förfäder som överlevda den kalla och krävande istiden för 25-10 000 år sedan. I senare tid har vi Karl XXII och hans karoliner som överlevde den bistra miljön.

Anonym sa...

Precis.