tisdag, januari 29, 2013

Det är dags att diskutera hatjournalistiken


I våra stora medier såsom de stora rikstidningarna och TV har problemet med det s.k. ”näthatet” fått stort utrymme. En bild av stora horder med främlingsfientliga neanderthalare som organiserat ger sig på stackars journalister, som enbart försökt ge en balanserad och nyanserad bild av immigrations- och integrationspolitiken har tonat fram i medierna. Bilden har sedan kryddats med att dessa lågpannade, lättstyrda neanderthalare hotat journalisterna samt i förekommande fall (där journalisten varit av kvinnligt kön) använt nedsättande könsspecifika invektiv. Självklart finns det ett korn av sanning i beskrivningen. 

Något enstaka hot har säkert först fram av någon brusig nationalist som fått sin ideologi brutalt nersolkad. Någon systemkritiker har säkert attackerat någon kvinnlig journalist under bältet och därmed sårat vederbörande utan att ens diskutera sakfrågan. Eftersom problemet finns och inte är alltigenom påhittat, är det också desto lättare att överdriva det. Det enda journalistkåren behöver göra är att peka på ett par kommentarer, för att sedan utbrista, ”så här ser det ut i kommentarsfälten”. Sedan kan man föra fram krav på att stänga dessa kommentarsfälten (vilket tidningarna gör efter eget behag självklart), och framförallt kan man utmåla de politiska motståndarna som en oregerlig massa vars enda argument är hot och invektiv. 

Jag har själv läst en massa kommentarer, även på de utnämnda ”järnrörssajterna”. Jag läste också 250 kommentarer av dem som publicerades, men sedan togs bort under Mazettis ICA-artikel [ICA-Kuriren, 13-01-02 Svårt att finna en riktig ”svensk”]. Jag vill påstå att hot är extremt sällsynt (jag har aldrig sett något hot) och att underlivsattacker är mycket sällsynta de också. I själva verket höll de 250 kommentarer jag läste till svar på Mazetti-artikeln i allmänhet en hövligare och vuxnare ton än vad Mazetti höll i sin artikel. Inte riktigt den bild media har målat upp. Det stora problemet är i sådana fall saklighet, felaktiga generaliseringar och liknande, vilket är vanligare än rena personangrepp. Å andra sidan är inte kommentatorerna politiker eller journalister utan vanliga medborgare.   

Det media däremot inte tagit upp till diskussion är de artiklar som utlöst denna stormflod av vrede. Ingen journalist, ledarskribent eller programledare har tagit upp tonfall eller saklighet i vissa tidningsartiklar, ofta samma artiklar som utlöst en del ilska bland den kommenterande allmänheten. Inte ett ljud, inte en kommentar inte någon frågeställning rörande vad vissa journalister själva tillåter sig i sina semantiska utbrott av rättfärdighet. 

Frågan om tidningarnas  aktuell när ”historikern” Arnstad i en artikel upprepar ordet ”fascist” så ofta att man börjar fundera på om han lider av tourettes syndrom i någon textbaserad form [DN Stockholmsdebatt 2012-11-15 ”Sverigedemokraterna är ett fascistiskt parti”]. I sin artikel sätter Arnstad likhetstecken mellan nationalism och fascism. Att han därigenom (med hans krav på nationalistisk nivå) i själva verket utser ungefär halva Europas och hela Nordamerikas politiska liv till fascistiskt verkar inte vara något som besvärar denna ”historiker”. Dessutom innehåller artikeln en mängd påståenden om SD, som är så långt ifrån partiets politik att om någon medlem verkligen stod för den så skulle han sannolikt bli utesluten omedelbart. Att någon som kallar sig historiker i dag kan skriva en artikel så osaklig och på så låg nivå får en att börja fundera på hela vårt utbildningssystem, titelsystem och vårt samhälleliga samtal överhuvudtaget. Frågan blir då, är inte Arnstads artikel en form av näthat? Eller går han fri för att han skriver en artikel i stället för kommentar?  

Vi har redan nämnt Mazetti som i två artiklar nämnt saker som ”Ku, Klux, Klan”, ”dra kåporna av trollen”, ”järnrörssajterna”, ”Nordkoreansk censur” (angående Avpixlat), ”snoka lite i Sverigedemokraternas stamtavlor”, ” (Allra renast är förstås de folkslag som isolerat sej i generationer och bara gifter sej med varann. De sitter där gravt inavlade med hängande hakor, svåra genetiska sjukdomar och en IQ på 70)” [Allehanda.se 2013-01-22 Vad vore Ku Klux Klan utan kåpor?]. Saken är den att om någon skrev exakt samma sak, om motstående politiska läger i ett kommentarsfält, skulle dessa avlägsnas och kanske lyftas fram som näthat. Nu är detta skrivet av en journalist i en artikel i stället. Frågan blir då, är inte Mazettis artikel en form av näthat? Eller går Mazetti fri för att hon skriver en artikel i stället för kommentar? 

Till sist så kommer vi då till mästaren på ”mustigt” språk, Åsa Linderborg. Jag vill inte och behöver inte upprepa allt vad hon skrivit i sina ”Nu granskar vi skiten”-artiklar. Vi kan kort konstatera att hon i en rikstäckande tidning skriver saker som om de uttalats av ett brådmoget barn i 8-års åldern skulle resultera i utebliven middag och omedelbar sänggång. Hur sakligt var då Linderborgs artiklar? Ja, vi kan konstatera att det enda kulturredaktionen hittade var någon kommentar, bland tusentals får vi förmoda, som tangerade gränsen för våra lagar. Ingen artikel som bröt mot lagstiftningen hittades på alla de ”järnrörssajter” som granskades. Knappt någon var ens i närheten dessutom. Många av de bloggar som utpekats som ”järnrörssajter” av Linderborg håller ett både hövligare tonläge och sakligare innehåll än kulturjournalisten Linderborg. Nåja, vi kan i alla fall inte anklaga Aftonbladet för att ägna sig åt ”finkultur”, det är inte riktigt Linderborgs ”cup of tea”. 

Med risk för att jag upprepar mig, självklart skall vi alla hjälpas åt att hålla ett gott och sakligt debattklimat utan några personangrepp. Jag är den förste att påtala detta. Men tittar vi på ovan nämnda artiklar så föregår dessa verkligen inte som goda föredömen. När kommentarerna från den breda allmänheten håller en högre nivå på både saklighet och språkbruk än vad namnkunniga journalister gör, kan man tycka att diskussionen om näthat fått en helt obegriplig slagsida, där artiklar av journalister undantas från alla regler. Låt oss också vara ärliga, att en person som gärna vill kalla sig ”historiker” vräker ur sig något så osakligt som Arnstad gjort i DN, är så prekärt att hela det akademiska Sverige borde rodna. När i princip varenda faktauppgift är sjumilasteg från den objektiva verkligheten måste man fråga sig om inte Arnstads akademiska nivå håller samma klass som ultrafeminsten Eva Lundgrens allra värsta publikationer om ritualmördade nedgrävda barn av manliga pedofilringar.  

Självklart spelar det stor roll vilka som anses stå på den ”goda” sidan och vilka som anses representera den ”onda”. Men när den förment ”goda” sidan använder alla mediala maktmedel för att säkra sitt övertag i debatten så måste till slut allt fler inse att denna ”goda” sidan nog har något både sovjetiskt och machiavelliskt över sig.     

40 kommentarer:

Mats sa...

Jättebra och sammanfattande skrivet Robsten.

Jag läste följande som var intressant-
http://www.newsmill.se/artikel/2013/01/27/sk-ms-inte-riksdagens-n-ttidning-f-r-st-det-fr-n-sd-kretsar

Artikeln är skriven av Karl-Gustav Köhler som förståss är PK men som besitter en ärlighet som är sällsynt bland pk-människorna. Han har fått skriva på avpixlat.info också, hoppas han återkommer med något som är mer preciserat skrivet där.
Han kommenterar sin sejour där så här:
Kommer inte berget till Muhammed får Muhammed gå till berget! Varför inte fler i vår PK-skara som skriver dit, för där finns de som vi vill övertyga! Inlägget startade f ö en debatt mellan de som kommenterade! Totalt kompakt var alltså inte näthatet!


Även om jag får hjärnblödning av hans åsikter så respekterar jag honom i alla fall. Förutom när jag generaliserar och drar alla antirasister över en kam :-)

Anonym sa...

Enligt vad en del fria skribenter kom fram till för några veckor sedan så har Arnstad ingen akademisk nivå. Hans påstådda akademiska meriter är bara påstådda. Om jag inte minns fel?
Rune

Robsten sa...

Ja jag hörde också något om att Arnstad bättrat på sina meriter.

Tack Mats. Tyvärr läste jag aldrig Köhlers artikel, men det kanske är lika bra, he, he.

Mats sa...

Vad som händer just nu är att regimtrogen media använder sitt övertag. SVT går till exempel ut och ljuger om att avpixlat.info skulle ha iscensatt en överbelastningsattack mot värnamo nyheter. DN hänger på och skriver att en överbelastningsattack har skett trots att ingen koll har gjorts. Regimtrogen media har ett väldigt stort förtroendekapital och kan kosta på sig att ljuga rätt friskt.

Osynlige Mannen sa...

Vad gäller Arnstad står det honom givetvis fritt att kalla sig historiker, det får vem som helst göra. Man kunde förstås tro att någon som titulerar sig historiker skulle vara professor eller åtminstone docent i ämnet. Men det duger tydligen bra att ha kommit halvvägs till en fil. kand. Som man sedan ljuger upp till en hel fil. kand. Pinsamt tycker jag, men det är ju bara min åsikt.

Att fröken Bjurwald lyckats skrapa ihop 25% av vad som krävs för en gymnasieexamen är också imponerande. Jag visste inte att hon var så studiebegåvad.

Mats sa...

@Osynlige Mannen:
"Att fröken Bjurwald lyckats skrapa ihop 25% av vad som krävs för en gymnasieexamen är också imponerande. Jag visste inte att hon var så studiebegåvad."

Nä, hennes artiklar ser ju inte ut att komma från en så begåvad person.

Mats sa...

Men annars, det skulle vara bra om pk-folket inte hade näthatet som enbart ett slagträ mot SD utan tog det mer på allvar och la ut exempel så det blev belyst som något påtagligt. Som det är nu så är risken stor att det efter ett tag bara kommer att avfärdas som hörsägen.

Mats sa...

Relativt intressant intervju.
http://www.sydsvenskan.se/lund/pappa-fordes-bort-for-att-jobba/

Leo Kramár kallar sig assimilationist och är av den "gamla stammen som anser att man ska ta seden dit man kommer".
– Jag har inget till övers för ett mångkulturellt samhälle. Det finns tillräckligt med vetenskaplig forskning som visar att i ett mångkulturellt samhälle är konfliktbelägenheten större än i ett homogent samhälle. Men märk väl, detta säger jag utan att på något vis sympatisera med Sverigedemokraternar.
– För mig som ung flykting i Sverige var assimileringen den bästa vägen in i det svenska samhället.

Robsten sa...

Mm...intressant. de små stegens tyranni används nu åt motsatt håll, ett införande av det mångkulturella samhälle som få vill ha, men eftersom det sker i små steg reagerar inte människor.

Mats sa...

Exakt Robsten. Man kan ju kolla vad NyD varnade för för över 20 år sedan. På den tiden sågs deras varningar som konspiratoriska och rasistiska, idag har samhället blivit värre än vad dom förutspådde.

Mats sa...

Läser vidare på järnrörssiterna. DN.se om arbetskraftsinvandringen-
http://www.dn.se/nyheter/politik/spricka-i-regeringen-om-jobbinvandringen

Bredvid artikeln finns skrämmande statistik från främlingsfientliga LO.

Nya siffror som LO låtit SCB ta fram bekräftar att en av sex arbetskraftsinvandrare som folkbokfört sig i Sverige efter ett år helt saknar deklarerad inkomst. Och handeln med arbetstillstånden fortsätter, trots Migrationsverkets skärpta rutiner.

Anonym sa...

Mycket bra. Länken till sidan är nu på väg till mina vänner.

Anonym sa...

Alla dina exempel på "journalister" handlar ju om att de skriver om Sverigedemokraterna som parti (eller Avpixlat som sajt). Det är inte angrepp riktade till enskilda personer.

De hot som Linderborg och Mazetti har mottagit är PERSONLIGA och har varit till deras privata telefoner och utanför deras hem.

Det är en väsentlig skillnad, och det vet du.

Anonym sa...

Fria Tider skrev nyss en blänkare angående Arnstads överdrifter gällande hans akademiska meriter. Tål att läsas:

http://www.friatider.se/dns-henrik-arnstad-ljuger-om-sin-historia

Robsten sa...

"Alla dina exempel på "journalister" handlar ju om att de skriver om Sverigedemokraterna som parti (eller Avpixlat som sajt). Det är inte angrepp riktade till enskilda personer.

De hot som Linderborg och Mazetti har mottagit är PERSONLIGA och har varit till deras privata telefoner och utanför deras hem.

Det är en väsentlig skillnad, och det vet du."

Jo visst är det en skillnad. Vilket jag vetat hela tiden självklart. Men Linderborgs eviga "järnrörstjat" kan också tolkas personligt.

Men framförallt är det publika och offentliga journalister som valt att angripa ett parti, och när det gäller Mazetti och Arnfors, mig veterligen aldrig sagt något om något annat parti. De gör det ytterst osmakligt och osakligt, detta utan att vara politiska reportrar. Jag vill väl påstå att de går till sådana överdrifter att de i princip attackerar alla sverigedemokrater. I Mazettis fall är detta ganska tydligt dessutom med hennes tal om "hängande hakor" o.s.v.

Robsten sa...

"De hot som Linderborg och Mazetti har mottagit är PERSONLIGA och har varit till deras privata telefoner och utanför deras hem."

Mazetti skriver i en av sina artiklar (tror det är den i Allehanda.se) att hon fått ett tiotal otrevliga mail, i övrigt har hon fått hyllingar. Om så är fallet, vad är problemet?

Anonym sa...

Du är som ett barn med ditt kompletta olyckliga dille på fiender i media. "Blacklist" uppe till höger? Detta ständiga tjat från en +50-åring uppenbart utan vetenskaplig träning skulle vara komiskt om det inte vore bara patetiskt.

Anonym sa...

Jag upplever som SD sympatisör att det finns en hel del nassar och andra som skriver rasistiskt dravel. Hur blir man av med dom?
Och hur öppet och tolerant är tex Avpixlat? Kanske är det dags för att se till sin egen dubbelmoral, Robsten!

Robsten sa...

"Jag upplever som SD sympatisör att det finns en hel del nassar och andra som skriver rasistiskt dravel. Hur blir man av med dom?"

Vi blir inte av med dem...om de inte är medlemmar i SD, då öppnas det personärenden mot dem. Bara att ange namn och vad de skrivit. Vad folk i allmänhet skriver har ju egentligen inte partiet med att göra. Men ett tips, att föregå som gott föredöme och säga till själv är en mirakelmetod. Faktiskt. jag har inte själv sett så mycket "rasistiskt dravel", men visst förekommer det.

Robsten sa...

Nassar har inget med SD att göra, de är inte välkomna och sparkas ut direkt, när de avslöjas.

Robsten sa...

Nassar? Var exakt finns dom? Inte där jag brukar läsa i alla fall.

Micke sa...

Jag tycker iofs att både Almkvist och Ekeroth har blivit personligt påhoppade och till en viss del befogat, likaväl har chokladgumman och fekalieinspektörn fått sina fiskar varma även det med rätta.
Personliga hot och förföljelse finns däremot inte med på kartan över vad man får lov att utsätta andra för.
Vad det gäller rasistiskt dravel så gör som jag och argumentera emot, vad jag förstår speciellt på ft och exponerat så är vi SD:are med i 8klövern, så mesiga är vi. Däremot är sd:are väl representerade på avpixlat och går ofta i svaromål mot rasism och allmänt skitsnack. Jag brukar skriva " läs partiprogrammet, det finns ingen rasism i det och det finns ingen dold agenda heller" vill ni ha det finns andra partier för er.
Mvh Micke

Mats sa...

@Anonym:
"Jag upplever som SD sympatisör att det finns en hel del nassar och andra som skriver rasistiskt dravel. Hur blir man av med dom?"

Bli av med dom? Dom har ju ingen betydelse eftersom dom inte kan representera SD med såna åsikter. Det vore ju bra förståss om de som vill uppge att de är SD-sympatisörer ansträngde sig för att skriva som om dom representerar SD och inte bara vill skriva av sig sin frustration över hur samhället ser ut i deras ögon.

"Och hur öppet och tolerant är tex Avpixlat?"

Dom har ju gett utrymme åt en meningsmotståndare att skriva en artikel på sidan. Dessutom uppmanar dom andra meningsmotståndare att höra av sig. Dom som är positiva till nuvarande invandringspolitik kan därmed få ett stort genomslag bland "rasisterna" och betydligt mer uppmärksamhet än på newsmill eller i regimtrogen press där deras artiklar drunknar i en massa annat än invandring.

"Kanske är det dags för att se till sin egen dubbelmoral, Robsten!"

Robsten har inte inflytande över avpixlat.

Micke sa...

Re mats
Jag har haft en del intressanta meningsutbyte med folk på AP som definitivt inte hörde till Sverigevänliga kretsar, samtidigt har jag fått intressanta nya infallsvinklar och uppslag av både "vänner och fiender" där precis som när man läser denna blogg. På båda ställen tillåts avvikande mening bara man håller god ton och håller sig någorlunda till ämnet.Jag har dock ett annat "nick" på andra sidor då detta var upptaget på disqus.
Mvh Micke

Robsten sa...

Mmmm...är inte direkt förvånad att "Micke" var upptaget.

Mats sa...

@Micke:
OK. Själv har jag tyckt att kommentarsflödet varit så stort att följa där att jag inte tagit mig tid. Däremot läser jag mycket där, både inlägg och kommentarer. Visst kan man filtrera kommentarerna och få en överskådlig diskussion, det är bara det att jag inte har gjort det.

Avpixlat har varit fruktansvärt duktiga och det har belönats med många besök och stor offentlighet, vilket dom verkligen förtjänat. Ibland har dom censurerat fel vilket inte är att undra på med det flöde de har uppnått.

Mats sa...

Beklagar verkligen alla liberaler och socialister som måste rösta på ett parti som inte driver invandringsfrågan på ett önskvärt sätt.
http://www.dn.se/nyheter/politik/novus-invandring-viktigare-for-valjare

Det är tragiskt att SD ensamma ska driva opposition i den frågan.

Mats sa...

Efter att ha följt debatten om näthat i media så kommer i alla fall jag att hänföra ordet näthat till samma löjliga kategori som främlingsfientlig. Det har blivit lite övertydligt att det bara handlar om att slänga negativa epitet på åsiktsmotståndare, samma som när obetänksamma barn kallar varandra för CP.

Mats sa...

Rätt grovt-
http://avpixlat.info/2013/01/31/sundsvalls-tidning-skyldiga-skalin-en-ursakt/#more-45310

Robsten sa...

Ja verkligen. Rätt grovt redan innan försäkringskassans utslag.

Mats sa...

Invandringen stiger bland väljarna som den viktigaste frågan.
http://www.dn.se/ledare/signerat/samhallsklimat-fixeringen-vid-sverigedemokraterna-leder-fel

Ändå tror jag att SD måste vänja sig vid att en del väljare har brott och straff som en viktig fråga och som därför röstar på SD. Det betyder att företrädare måste vara kunniga om SD's linje i den frågan också.

Micke sa...

Re robsten
Det var inte bara "Micke"
Hur jag än vände och vred på namn,födelsedata mm så hjälpte det inte
Men Kanitzen var inte upptaget
:-)
Re Mats
Sd:s representanter bör nog vara pålästa om det mesta grunderna i programmet, de får väl lika mycket spott och spe som riksdagsmännen.
Mvh Micke

Mats sa...

@Micke:
Jo, det stämmer förståss. Men jag tror att lag och rätt är en växande intressefråga i Sverige och SD råkar ha fått en bra linje (även där) som jag vill att ska synliggöras.

Jag har (helt oväntat va? :-)) haft samma funderingar som Mats Dagerlind från avpixlat.info
http://www.newsmill.se/artikel/2013/02/01/dags-f-r-ett-second-amendment-i-svenska-grundlagen

Bor man i ett mångkulturellt område, som jag råkar göra där man kan träffa på våldsamma personer (egen erfarenhet) både tidiga mornar och sena kvällar samt vill ha ett större skydd mot intrång i lägenheten så är inte detta osvenska förslag så främmande längre.

Mats sa...

Som sagt...
då var det dags...?

Robsten sa...

"Som sagt..."

Om man inte tror att opinionssiffrorna för SD spelat en roll här är man ovanligt naiv. Men likafullt, tycker jag det är bra. SD är till för nationen, inte tvärt om, därför gläds jag åt M:s initiativ.

Mats sa...

@Robsten:
"Men likafullt, tycker jag det är bra. SD är till för nationen, inte tvärt om, därför gläds jag åt M:s initiativ."

Det har väl varit rätt klart sen länge att Reinfeldt anser att Jimmie Åkesson och SD har rätt på varenda punkt. SD råkade vara först med att ha modet att gå emot regimtrogen media och åsiktsmaffian.

Det är på väldigt kort tid som SD nu lyckats ändra på åsiktsklimatet så att det går att prata om minskad invandring utan att det benämns som rasism eller det klämkäckt löjliga främlingsfientligt.

Mats sa...

Myterna om invandringen
ska denna sida plockas bort nu?

Punkt 1)
Det pågår en massinvandring, om några årtionden kommer svenskar att vara i minoritet i sitt eget land.


Enligt Billström pågår faktiskt en massinvandring och han bekräftar SD's siffror.

Mats sa...

@Robsten:
"Om man inte tror att opinionssiffrorna för SD spelat en roll här är man ovanligt naiv. Men likafullt, tycker jag det är bra. SD är till för nationen, inte tvärt om, därför gläds jag åt M:s initiativ."

Som du kommer ihåg så snackade moderaterna på samma sätt innan valet 2010, och inget hände. Det kan ju hända att de får en del röster på det utan att leverera nånting.

Robsten sa...

Någonting tror jag de levererar denna gång, verkligheten tvingar dem. Men ändå har jag lite svårt att tolka Bo Franks blogginlägg här:

http://www.vaxjo.moderat.se//website1/1.0.1.0/4/1/?item=art_art-s1/965&ref=rss

Mats sa...

@Robsten:
"Någonting tror jag de levererar denna gång, verkligheten tvingar dem. "

Verkligheten har ju aldrig varit ett problem för dom, men ok då, kanske nånting då.

Centern kanske hänger på också? Annie Lööf är ju minst sagt beredd att kompromissa med det mesta. Riksdagsledamot Johan Linander (c) har ju dessutom skrivit om den totalkraschade arbetskraftsinvandringen på sin blogg.