tisdag, januari 22, 2013

Mazetti skriver igen

Denna gång i Allehanda.se. Nu försöker Mazetti provocera med associationer till Ku Klux Klan-huvor (och då skall folk INTE låta sig provoceras utan överraska med saklig, torr kritik). En kommentator skrev en så pass bra kommentar så jag tar mig friheten att klistra in den i stället för att kommentera vidare själv.


Men kan du inte förstå att dina texter ibland innehåller saker som människor kan ta illa vid sig av? Speciellt när du ifrågasätter svenskhet, skriver saker som av vissa uppfattas som att du nedvärderar svensk kultur där du snedvrider sanningen om högtider som faktiskt är svenska sedan 1500-talet, svenska folkdräkter som funnits sedan 1100-talet, svensk folkmusik som BARA låter riktigt svensk om den är från sverige ...och att du i övrigt bara bagatelliserar och svartmålar sådant som är svenskt?
Dessutom påstår du att SD eftersträvar ett renrasigt samhälle när du skriver "(Allra renast är förstås de folkslag som isolerat sej i generationer och bara gifter sej med varann. De sitter där gravt inavlade med hängande hakor, svåra genetiska sjukdomar och en IQ på 70).
Nu är jag inte ens själv svensk, men jag förstår dem som blir upprörda när du skriver att det istort sett inte finns "svenskar som i tre generationer inte har en enda utlänning" Klart att det finns massor av dem. Du tom. sätter ordet svensk inom citationstecken, som om det ordet behöver det pga. att det egentligen inte finns något som är svenskt på riktigt.
Du dumförklara sen också personer som sympatiserar med ett invalt demokratiskt parti, vars enda brott är att de förvisso i vaggan av deras uppkomst hade MYCKET tvivelaktiga rötter men som städats bort till idag - därefter är deras andra synd att de vill ha en invandring som är i paritet med övriga länder i grannskapet, är det verkligen så farligt att ligga på en nivå som övriga länder gör, som dessutom skulle gynna de invandrare som redan kommit? Oavsett vilket så kan man inte göra alla dessa personer och sympatisörer, som nu överstiger en miljon, upprörda utan att få ta emot kritik!

Sen ska du ha klart för dig att det är inte enbart SD:are som blivit upprörda, utan även andra svenskar då det även är deras kultur du hackar på. Sen att skriva otrevligheter om en blogg där du skriver att "internetsajten A***, en sajt som ger samma symtom som vinterkräksjukan" Säkert jättekul och finurligt skrivet, men då får du ju också förstå att även dessa personer som besöker denna sajt blir förnärmade och upprörda och kommer med liknande saker tillbaka. Rätt eller fel, så blir ju effekten densamma. Det man ropar ut får man tillbaka i ekot. Men oavsett, så tycker jag inte att någon skall komma med personangrepp och dumma påhopp på dig. Det är mer än fel och den gruppens beteende är bara att beklaga, jag är säker på att vi är många som inte stödje den sortens agerande, utan tvärtom förkastar det. Du kan inte dra ett likhetstecken mellan dem och oss andra som blivit upprörda. Samtidigt får du också vara lite förstående inför det att personer reagerar när du skriver som du gjort. Byt ut ordet svenskt och sverige till valfritt utomeuropeisk nationalitet i din artikel, och prova sen att läsa den igen, så förstår du kanske hur fel det är?

Nu har jag framfört en saklig kommentar utan hat. Nu får vi se hur länge detta "hat" som jag nu skrivit får stå.

Austin_Powerwich

Nu slapp jag skriva något själv, finns inte så mycket att tillägga. Möjligtvis kan man lägga till att de kommentarer som skrev under den förra ICA-artikeln inte alls verkar ha haft det tonläge som media gett uttryck för. Nivån på de kommentarer jag läste var högre än Mazettis artikel. Men i vilket fall, kommenterar ni, håll en saklig ton utan hot eller personangrepp. Hat är en känsla och det är oseriöst att ens diskutera detta i sådana här sammanhang.

28 kommentarer:

Micke sa...

hej Robsten
Jag såg att du skrev en del inlägg, det gjorde jag med men de blev raderade precis som dina efter ett tag. Dock finns de kvar på disqus och det är underligt då de brukar raderas även där.
En hel del läsvärda inlägg på den sidan
Mvh Micke

Anonym sa...

Jag följde fascinerat den kommentarstråden i ICA-kuriren och om inget han raderas innan jag såg det så var det mesta "hatet" enbart idiotförklaringar. En hel del av dem totalt osofistikerade :)

Mats sa...

Mitt råd till Mazetti är att sluta mumla och tala mer klartext och polisanmäla hoten. Det har Jimmie Åkesson gjort och lyckats få den ökända näthataren Sebbe Stakset dömd.
http://www.friatider.se/sebastian-stakset-doms-for-hot-mot-jimmie-akesson

Fast det förutsätter förståss att icakuriren samarbetar och bidrar med att låta polisen plocka ut ipnumren på de hotande inläggen. Men då måste hon plocka fram andra nätkommentarer än de c:a 600 som skrevs i icakuriren. Polisen plockar ogärna in oskyldiga hur som helst.

I Allehanda skriver hon angående sin krönika i icakuriren:
De har ryckt ut meningar ur krönikan, vrickat till dem och citerat. Anhängare har reagerat lydigt.

Ingen av kommentatorerna diskuterar frågan som ställdes: Vem är svensk, när blir man det och hur?

Jag såg inte att hon ställde den frågan men svaret är väl att ingen är speciellt intresserad av den frågan. Har man behov av att skapa en svensk identitet så får man väl fråga dom invandrare som har lyckats med det. Det är mitt bästa tips när det gäller det.

Mazetti försökte enligt henne själv att skriva på avpixlat. Hon skriver så här på allehanda:
Ett par dagar senare upptäcker den till SD närstående sajten Avpixlat diskussionen och eldar på. Alla inlägg är fortfarande anonyma, men jag gör ett experiment och går in och protesterar under eget namn. Stor förvirring, inte kan det vara hon på riktigt? Ta genast bort!


Hon vet rimligtvis inte varför avpixlat tar bort hennes kommentar...eller? Jo, det gör hon faktiskt. Det är inte lagligt att använda kända, offentliga namn till att sprida åsikter som kränker den personen. Till exempel kan det bli fråga om åtal om ett huvudinlägg handlar om Reinfeldt och någon som kommenterar använder Reinfeldts för och efternamn som alias.

Annars så kunde hon ju anklaga avpixlat för att ha konstiga censurregler utan att medvetet använda sitt riktiga namn för att medvetet(?) bli censurerad. Hon kunde ha fått en massa medhåll då, men det vore förståss en chansning.

Mats sa...

Nu har ju avpixlat svarat på Mazettis briljanta inlägg och skolexempel på hur man startar en konstruktiv debatt utan pajkastning.
avpixlat vs. mazetti.

Robsten sa...

Absolut! Jag hade valt bort ordet "uppkastningar" i övrigt ett utomordentligt exemel på en saklig debatt.

Robsten sa...

""hej Robsten
Jag såg att du skrev en del inlägg, det gjorde jag med men de blev raderade precis som dina efter ett tag. ""

ja, då får man lägga upp dem på bloggen och Facebook. Är kommentarerna sakliga utan personangrepp får ni gärna lägga upp dem här, med länk till artikel. Så blir det ett register för raderade kommentarer. Blir svårare att måla ut dem som hatiska. Man borde ha en blogg som enbart sysslar med det. Kommentarer med länk till artikel.

Robsten sa...

Här är min kommentar, som jag verkligen hoppas inte blev raderad.

"Du talar om hat. Att generellt kalla alla kritiska bloggar för "järnrörssiter" är också ett uttryck för hat. Kommer från Linderborg som många uppfattar som oerhört hatisk. Din artikel i ICA-Kuriren var också hatisk, jag och många med mig uppfattade den så. Jag läste 250 av de kommentarer som låg under din ICA-artikel. De håll nästan bättre tonläge än din artikel. Alltså hatfyllda artiklar kan inte vara bättre än hatfyllda kommentarer. I övrigt vill jag uppmana alla att avhålla sig från personangrepp och hot. Hör inte hemma i det demokratiska samtalet. "

http://robsten.blogspot.se/2013/01/mazetti-skriver-igen.html

Mats sa...

Mazetti har ju blivit utsatt för att folk knackat på hennes hus mitt i natten. Har hon polisanmält det? En person kan ju välja att hålla en hög toleransnivå när det gäller det skrivna ordet men direkt fysiska handlingar bör inte bemötas med tolerans. Anmäler hon såna saker så bidrar hon faktiskt till yttrandefriheten.

Robsten sa...

Det borde hon, men jag har inte hört något om det varken åt det ena eller andra hållet.

Mats sa...

@Robsten:
"Det borde hon, men jag har inte hört något om det varken åt det ena eller andra hållet."

Hon riskerar annars att bli förlöjligad. Dom som ser det som något positivt bör tänka på att det slår mot SD vem som än blir förlöjligad i såna här frågor. SD tjänar på att såna här saker tas på allvar.

Anonym sa...

@Mats

"Ingen av kommentatorerna diskuterar frågan som ställdes: Vem är svensk, när blir man det och hur?"

Jadu, jag kan lugnt säga att om det var den frågan hon ställde så försvann den i kovrål, IQ-nivåer och 3+generationssvensken lika ovanlig som en vit älg i skogen mm.
I synnerhet det sista då hon påstod att en statistiker berättat det för henne.

Jag har tittat igenom de närmare 500 kommentarer som sparats undan på nätet och det är säkert 100 som diskuterar ICA-företaget (tidningen heter ju ICA-kuriren) som sådant och om/att de ska klippa sitt ICA-kort :)

Mats sa...

@Anonym, jag tog mig tid att skumma igenom alla kommentarerna och hittade ingen som innehöll något hot. Felet är att nästa person som utsätts för regelrätt hot får svårare att bli tagen på allvar.

När man läser Mazettis kommentarer på avpixlat så verkar hon inte förstå vad som gör att många blir upprörda.

Mats sa...

Jag skrev så här på allehanda.se:
Kultur är vad människor sysslar med utöver det livsuppehållande (äta, sova, andas...). Svensk kultur är alltså vad svenskar sysslar med, oavsett vad som tagits in utifrån och som filtrerats till att bli svenskt. Vi har tagit in mycket amerikansk kultur i Sverige men dödsstraff och vapenlagar har filtrerats bort. Vem som är svensk? Jag kan bestämma att jag anser att hela världen är svensk, våra invandringsproblem (som sverigedemokraterna diskuterar) kvarstår i alla fall. Att sverigedemokrater reagerar på när någon ifrågasätter svensk kultur (=svenskt synsätt som yttrar sig i vissa traditioner) handlar om normalt folkvett och inte om rasism. Jag serverar inte min muslimska granne griskött ackompanjerat av en diskussion om hur löjlig han är som inte äter det (så länge vi är sams i alla fall). Till skillnad från dig respekterar han mig tillbaka. Sverigedemokraterna anses vara ett enfrågeparti. Tydligen är det för många frågor att förstå för vissa ändå.

Robsten sa...

Min kommentar ovan här verkar ha försvunnit, fast Aftonbladet ojjar sig över att Mazettis kommentar tagits bort. Men din kommentar ligger i alla fall kvar Mats?

Robsten sa...

Företag har tagit hit arbetare från Camerun för att sätta plantor. Då har vi en arbetslöshet på 400 000 människor. Nu visar det sig att de blivit lurade, fått för lite betalt. De är strandsatta och reportrarna vill att huvudföretaget Holmen betalar dessa arbetare. De har inga biljetter hem, men det går inte att ge dem pengar då de är här illegalt nu. de "vågar" inte åka hem då de är svårt skuldsatta. Verkar detta vettigt?

Mats sa...

Jag la precis in den men hittade den inte när jag sökte efter den.

Jag hade velat tillägga att det är staten som sätter kåpor över huvudet på invandringskritiska, inte dom själva. KKK-kåpor har ögonen synliga, men munnen är täckt.

Mats sa...

Det är en bra bild av större delen av arbetskraftsinvandringen.

Robsten sa...

Fullständigt vansinnigt system med fri arbetskraftsimpost från hela världen. Detta när vi själva har 400 000 arbetslösa. Företaget Skogsnicke med Niklas Gotthardsson tjänar pengar, alla andra, precis alla andra förlorar. Samhället, arbetarna själva, Camerun. Så vansinnigt. Saken är den att vi ju visste hur det skulle bli när regeringen införde detta system.

http://www.svt.se/ug/gastarbetare-jobbade-under-slavliknande-forhallanden

Mats sa...

Jag vill bara förtydliga att jag inte för ett ögonblick tror att Mazetti och andra antirasister skulle vara sjuka på något sätt. Bara så det är klart uttalat.

Mats sa...

Angående centerns förslag om fri invandring...

Robsten sa...

Det här verkar vara en seriös och opartisk panel. De kan nog belysa problem opartiskt och ur alla synvinklar. Alla medverkande kända för sin finstämda balans och objektiva nyanser,....eller?

Frukostseminarium: Främlingsfienden inom oss

http://www.cisionwire.se/institutet-for-framtidsstudier/r/frukostseminarium--framlingsfienden-inom-oss,c9359412

Anonym sa...

Hade Mazetti varit smart hade hon gjort en pudel, skyllt på pms eller nåt. Antagligen vann hon och Holm Påspåret så hon är kaxig.
rim

Robsten sa...

""Det är inte ointressant, men det gör att hon ganska snabbt glider iväg från det som inledningsvis beskrivs som bokens ambition: ”att skildra vilka skrivbordskrigarna är och hur de utnyttjar internet”. ""

För att Bjurwald egentligen inte vet vilka skrivbordskrigarna är, eftersom ingen lät prata med Bjurwald om detta. Inte ens SD låter sig längre intervjuas av Bjurwald, det skulle i princip betraktas som partiskadligt att ens prata med henne. Så hon och vissa andra blir alltmer inaktuella.

Robsten sa...

""Hon tar förstås upp Avpixlat, Flashback och andra sajter, men lyckas aldrig borra tillräckligt djupt för att komma med något nytt eller ge en tillräckligt detaljerad bild av innehållet, aktörerna och drivkrafterna""

Nej, för att detta kräver undersökande journalistik, och i Bjurwalds fall är nog detta omöjligt. Den som låter sig intervjuas av Bjurwald riskerar att hamna i kylan enbart för att ha pratat med henne. Hon har hamnat i en återvändsgränd. Hon kan fortsätta att skriva om det hon skriver om, men något nytt lär det aldrig bli. Ingen släpper någon information om något till henne. Detta gäller inte alla journalister, väl att märka. De journalister som åtminstone försökt hålla en objektiv linje har en enorm fördel här, de ser det nog inte själva, men så är det.

Robsten sa...

""Hon kommer aldrig fram till berättelserna bakom, till något kött och blod, utan skrapar bara på den smutsiga ytan – och försvinner sedan iväg till säkrare mark, som att diskutera med säkerhetspolisen eller referera internationella forskningsrapporter. ""

Som hon också förvanskar och vinklar (läst t.ex. Magnus Sandelins bok "Jihad" som Bjurwald refererar till). Att Bjurwald skulle få en intervju med någon SDare eller Flashback-skribent är ytterst osannolikt. Ingen vill pratat med henne. Vilket innebär att hon helt enkelt inte får någon ny "input". Då blir det upprepningar in absurdum. Jag kan tänka mig att t.ex. P. Mattson mycket väl kan få en intervju, en intervju som Bjurwald inte ens kan drömma om.

Robsten sa...

""En av de frågor som ställs i boken är hur vi ska ”ta tillbaka nätet”. Där går Bjurwald över i en förslagslista, som handlar om allt från systematiskt anmälande till förslag till medieföretagen. De kapitlen präglas av en förhoppning som möjligen är aningslös: att det goda nätet ska kunna slå ut det dåliga.""

Och det "goda" symboliseras t.ex. av Mazetti". Hur gott är det? Ingen i det etablerade mediesverige frågar sig det. Och då står vi där, på varsin sida och bekämpar varandra. En enda liten fråga skulle utgöra bryggan till ett samtal, frågan om hur god Mazetti verkligen är. Men medieetablissemanget är i dagsläget oförmögen att ställa frågan, så då står vi där vi står och "hatar" varandra.

Robsten sa...

""Vad som behövs är kanske snarare skildringar som på allvar påverkar, genom att ge en djupare förståelse över vad som får männen (för det är nästan bara män) på hatsajterna att på daglig basis sprida sitt hat mot muslimer, journalister och ”PK-maffian” och uppmana till gruppvåldtäkt, massavrättningar och statskupp. Och vad som gör att de når allt fler läsare, som uppskattar det som sägs.""

Den djupare förståelsen kan aldrig Bjurwald ge, eftersom hon redan positionerat sig en gång för alla. Ingen pratar helt enkelt med henne längre. Men visst, vi kan föra ett samtal, det innebär att den alltmer frustrerade allmänhet får ge sin syn på dagens politik, gärna motsagt av den andra synen, att vi skall låta alla få komma till Sverige, för det är ju så hemskt i utvecklingsländerna. Man kan undra vilka det då är som framstår som rasister, men Bjurwald ingår helt enkelt inte i den kader av journalister man överhuvudtaget pratar med.

Robsten sa...

""Den boken behöver fortfarande skrivas. För den här kommer dessvärre inte ens nära.""

Nej, för att Bjurwald i grunden hatar alla som inte delar hennes syn. Någon gång måste vi också behandla vänsterns och liberalernas egna hat-agenda. Ta Mezettis artikel, hur mycket hat innehöll den? Svara på den frågan först, och sedan kan vi ta problemet med kommentarerna.