fredag, augusti 09, 2013

En urspårad finansmarknad som hotar hela nationer


I torsdags kväll gick en dokumentär, Inside job, på SVT om den stora finanskrisens orsaker. Att kalla finansmarknaden ”urspårad” är närmast ett understatement, det vi såg var en marknad som övergått till kriminell verksamhet. Bakgrunden är att hela finansmarknaden avreglerades under 80 och 90 talen. Vinsterna ökade dramatiskt men bonusar och vinsterna räckte ändå inte och allt större risker blev vardag. En tävlan mellan finansbolagen gjorde att man nog får anse att verksamheten tangerade det kriminella. 

Finansbolag sålde derivat till sina kunder som de visste var ”giftiga”. Därefter köpte de försäkringar som gav utdelning om deras produkt gick i kvav. Det är som om en bilförsäljare säljer en bil till en kund, och samtidigt köper en försäkring som löser ut om bilen havererar inom en viss tidsperiod. Låter det sjukt? Det är verkligheten inom finansmarknaden. Att reglerna tillåter försäkring av produkter de inte äger är i sig en abnormitet. 

Grunden till krisen är också att framstående ekonomer lät sig köpas av finansbolagen med reda pengar och styrelseposter. Samma köpta ekonomer var sedan rådgivare åt president Georg Bush. Att dessa ekonomer låtet sig köpas och akademiskt inte kan stå för sin verksamhet framgår med all tydlighet i programmet, även taget i beaktande att filmen klippts och vinklats på Josefsson-manér. Barack Obama lovade i sin valrörelse att verkligen göra upp med finansmarknaden. När valrörelsen väl var över anställde han samma personer som suttit i de finansbolag som drivit hela världen in i en ekonomisk kris. Åtgärderna Obama utlovad uteblev i stort sett. Här har faktiskt EU visat framfötterna något mer och infört lite strängare regelverk.

Det tragiska är att verkliga arbeten och verkliga värden raseras p.g.a. att finansbolag leker med imaginära pengar. Massvis med människor har i USA fått gått från hus och hem (de borde aldrig tagit sina subprimelån i första läget självklart). Verkliga produktiva arbeten har försvunnit och levnadsstandarden har sänkts för nästan hela USA:s befolkning. Att denna finansverksamhet där trixande med imaginära värden utgör grunden är emot allt vad konservatism och nationalism är lätt att förstå. Den raserar verkliga värden och livskvaliteten för många människor. I grunden skall bankverksamheten vara en service samt en regulator för utnyttjande av kapital, inte en egen verksamhet i sig. 

En annan avart som rör ren företagsverksamhet är ”Dubbel bokföring” Dokument Inifrån. Den handlar om hur Stora Enso utarmats genom att kapital betalats ut i bonusar i stället för att göra nödvändiga investeringar. När sedan en revisor höjde ett varningens finger (hans arbete) så försökte de i stället tysta honom. 

15 kommentarer:

mullis sa...

jag såg nämnda dokumentär jag med, det var verkligen beklämmande, nu sitter samma människor i samma befattningar igen och alla fick behålla sina förmögenheter.

Swedish Dissident sa...

Inside job är överlag väldigt bra, och något som alla röstberättigade bör titta på. Det är beklämmande att inte fler blivit straffade för sin kriminella och helt amoraliska verksamhet.

Regelverk behövs onekligen, för människans psyke är inte utrustad att tänka tiotals och hundratals år framåt i tiden. Om människor (män) kan köpa jetplan och lyxfnask och komma undan med det så lär de göra det, dessvärre. Carpe diem - för ett Inside job får man ett blowjob.

Robsten sa...

Ja, ähum... skulle inte uttrycka det riktigt som du gör Dissident, men i sak har du rätt.

Erik sa...

Glöm dock inte att subprimelånen har sin grund i ett POLITISKT beslut, nämligen att låneinstituten blev förpliktigade av Clinton att 42% av lånen skulle ges till de med inkomster under medianen. Kravet höjdes sedan till som högst 52% år 2005.

Dessa direktiv kom indirekt att sänka Freddie & Fannie.

Mats sa...

När sådant här diskuteras så brukar analyser avfärdas som konspirationsteorier och ämnet blir aldrig riktigt analyserat.

" Att denna finansverksamhet där trixande med imaginära värden utgör grunden är emot allt vad konservatism och nationalism är lätt att förstå."

Ja verkligen. Nationalism kan inte existera i en värld uppbyggd på det sättet.

Mats sa...

Alla människor försöker berika sig, den driften är ju grundförutsättningen för kapitalism och Adam Smith (kapitalismens grundare enligt mig, hands down alla Ayn Rand fantaster) förutsatte att viljan att berika sig skulle vara självgående. Men utöver matematik och naturhistoria så lyssnade Adam Smith också på Francis Hutchesons. Adam Smiths idéer blandades alltså med nyttomaximering och jag hade önskat att han skrivit en bok till där han vägt in detta mycket mer.

Adam Smith kapitalister (som jag kallar vissa människor) ser kapitalismens moraliska existensberättigande som beroende av att den skapar så mycket välstånd som möjligt åt så många som möjligt. Detta måste sedan vara begränsat till nationen eftersom den förutsätter ett folk med liknande definition av vad välstånd är och att styret har lagstiftande rätt över de personer där lycka och välstånd ska maximeras.

Det här tänkandet har sedan avspeglats i tankesättet att om det går bra för företag i landet så betyder det att det går bra för nationen. Numera är ju allt det raserat eftersom företag i Sverige inte längre är svenskägda och ett företag kan bortprioritera Sverige och fortsätta att gå bra eftersom verksamheten går bättre i ett annat land. Oftast med lägre löner eftersom vi numera har ett globalt företagande som prioriterar att producera vad som redan finns och inte ta några risker med produktutveckling. Nya mobiltelefonmodeller med samma teknik räcker för att kunderna ska uppleva det som en kvalitetsförbättring.

Tidigare har det varit klokt av styret att underlätta för företagande eftersom det varit kopplat till att "om det går bra för företaget så går det bra för landet". Centerpartiet är väl de som mest uttalat lever kvar i detta trots att vi nu lever i en helt annan värld.

Mats sa...

I den gamla världen med företag mer anknytna till nationen så skulle regeringens politik med underlättande för företagande (gäller lagar och regler, inte subventioner) ha genererat ett enormt välstånd och massor med arbeten. Idag så gör regeringens arbetsmarknadspolitik i bästa fall ingen skillnad alls.

Tjänstesektorn växer och nuvarande regering har samma inställning till arbete som man hade i det ekonomiskt degenererade forna Sovjet. Inställningen är att det spelar ingen roll vad folk sysslar med eller vad de har för löner bara alla jobbar. Sedan går staten in och subventionerar tjänstesektorer vilket får effekten att fler invandrare får jobb (ses som positivt). Att folk utför tjänster åt varandra ger inte lika mycket pengar som om kunskapsintensiva branscher växer, dessa branscher har högre löner och anställda som betalar mer skatt plus att företagandet i sig inte gynnas av staten. Tvärtom får de mest lönsamma branscherna hjälpa till att hålla mindre lönsamma under armarna. Nuvarande regering sänker alltså lönsamma företag och gynnar mindre lönsamma så länge statskassan räcker.

Men så länge som "en växande tjänstesektor" sopar problemen med invandringen under mattan så kommer antagligen inget att ändras. Och högkonjunkturer går numera landet spårlöst förbi, dom ger inget utslag i nuvarande ekonomi.

Robsten sa...

Den här tecknade serien tror jag kommer ganska när sanningen, Southpark:
http://www.southparkstudios.se/full-episodes/s13e03-margaritaville

Mats sa...

Ja, det var väldigt bra beskrivet och det visar att många upplever det på samma sätt.

Mats sa...

Problem på avpixlat.info. Nameservern som ska koppla namnet till ip-adressen tycks krångla av någon anledning.

Mats sa...

Muslimerna vet verkligen hur man ska fira.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/blodigt-ramadanfirande-i-irak/

Fastemånaden ramadan har i år varit den blodigaste på flera år i Irak, med över 800 dödade.

Tusen människor är en gräns där FN börjar prata om inbördeskrig. Ja, ja. Nästa år kanske...?

Mats sa...

Birger Schlaug (j-vla krångligt efternamn:-(, har han inget enkelt öknamn?) har skrivit bra om Obamas besök i Sverige.
http://schlaug.blogspot.se/2013/08/obama-tackar-den-svenska-regeringen-for.html

OK. Jag vet att Robsten redan länkar dit...
Undrar om det kommer att generera terror mot Sverige? Fast al-quaida har hittils inte brytt sig vilka länder han besökt.

Att det skulle bli någon större reaktion på avlyssningen från NSA's sida är inte troligt. Den så kallade blogg-bävningen med piratpartiets uppgång skapades av media, inte för att folk hade några speciella åsikter om FRA. Piratpartiet är bara fjantar som viker sig direkt för etablissemanget.

Mats sa...

Under ramadan i Irak så dog 800 personer varav c:a 600 kan räknas som helt utanförstående stridigheterna mellan shia och sunni muslimer. I ett enda dåd på lördagen i samband med firandet av eid så dog 60 personer i ett enda självmordsdåd. En så kallad "body-count" som nästan tangerar Breiviks dåd i Norge. Inga protester, inga minnesceremonier. Reaktionerna från de som har mest möjlighet att markera en protest har varit ungefär som när folk dör i senaste actionfilmen.

Jag vet att det är långt till Irak och människorna där aldrig kommer att räknas att ha samma människovärde som de i vårat grannland Norge men jag tycker att folk i Sverige åtminstone kunde ha valt att ligga lite lågt när det gällt att framhålla islam och ramadan som något positivt. Eller kanske vid sidan om åtminstone ha nämnt att ramadan betyder årligen döden för tusentals människor.

Mats sa...

Jag vill inte att mitt inlägg ska tolkas som att jag anser att det är hyckleri när offren i Norge hedras. Det är ju sociala sammanhang som gör att just dom hedras och inte islams offer i Irak.

Jag kan dom sociala koderna i Sverige och vet att den som säger att alla är lika värda enbart är ute efter att framhäva sig själv som en god människa och att personen inte menar bokstavligen allvar och att omgivningen förväntas ta det på det sättet. Men min åsikt är att alla människor har ett speciellt värde utöver värdet de får av sociala sammanhang, många andra tycker det också utan att säga det. Och det är tragiskt när man ser att många tycker att det är helt ok att sätta det värdet till noll.

Anonym sa...

"Jag kan dom sociala koderna i Sverige och vet att den som säger att alla är lika värda enbart är ute efter att framhäva sig själv som en god människa ...."

Men är inte detta just definitionen på "hyckel" ???

Min gamla länstidning hade vid "tvåårsdagen" av Utöja tre (!!!) ledarartiklar där man man skrev att orsakerna var "främlingsfientlighet" och "hatideologier".

Jag kommenterade att vi nu bara i Syrien är uppe i 1.500 liknande dåd och frågade vad förklaringarna härtill var ?
Som svar fick jag: "Vi förstår inte vad du vill säga".

Jag svarade:
"Enligt svensk värdegrund är alla människor lika mycket värda. Men jag tror mig se en klar favorisering av nordbor hos er på länstidningen.
Men svensk värdegrund fuskar lite också. Allas lika värde gäller bara om du delar den "officiella versionen". Annars är det tji med lika värde och du är ett ynkligt kryp."

Det togs inte in ! Life is hard !

Tjalle