tisdag, september 24, 2013

Bakgrunden till attacken i Westgate mall Nairobi

Enligt Kenyanska myndigheter har inhemska trupper nu kontroll över alla våningsplan och all överlevande gisslan skall vara evakuerad. Fortfarande hörs enligt Al-Jazeera skottlossning från enstaka attentatsmän som fortfarande, efter tre dygn, håller ut. Rapporterna om antalet döda civilpersoner skiftar och måste betraktas som mycket osäkra. Det förekommer siffror från allt mellan 62 till 69 personer. Dessutom står det utom allt tvivel att denna siffra kommer att stiga kraftigt när väl lokalerna genomsöks på riktigt.

SVT rapporterar om att lokalerna dessutom kan vara minerade, vilket försvårar operationerna avsevärt. Enligt uppgifter skall allt mellan 3 till 9 terrorister ha stupat i striderna. Kenyanska myndigheter har rapporterat att även israeliska, amerikanska och engelska elitstyrkor deltagit i operationerna. Vi måste dock kritisera SVT som hade Johan Ripås på plats i Nairobi. Under hela eftermiddagen i måndags, när alla trodde att en upplösning av terrordådet var förestående, så syntes inte Ripås till alls i SVT:s live-sändning. Detta medan Al-Jazeera sände intervjuer, analyser och direktreportage hela tiden.    


Även terrorgruppen har förvånansvärt många deltagare utanför Afrika. Enligt mycket osäkra uppgifter från Al-Jazeera skall terrorgruppen innehålla deltagare från Sverige, Storbritannien, Frankrike och framförallt från USA. Den påtagligt internationella sammansättningen av terrorstyrkan har förvånat terroristexperter från bl.a. Sverige. Detta indikerar att det inte bara är Al-Shabab (Al-Shabaab) som är inblandad utan även Al-Queda (terroristexperten Ahmed Rashids stavning). Denna misstanke bekräftades av Al-Jazeera som helt frankt intervjuade en befälhavare i Al-Shabab, nämligen Abu Omar. Omar inte bara erkände ett samarbete mellan Al-Shabab och Al-Queda, han sade i intervjun att Al-Shabab tar direkta order av Al-Queda.
Tillgången på ammunition för terroristerna har också indikerat att hela aktionen varit mycket välplanerad. De måste helt enkelt ha placerat ut ammunition redan i förväg för att kunna strida i tre dagar.

Bakgrunden till denna mycket tragiska aktion är att Kenya för att par år sedan gick in i Somalia för att bekämpa Al-Shabab. Under striderna med kenyanska styrkor förlorade Al-Shabab kontrollen över hamnstaden Kismayo. Denna stad spelade en huvudroll för Al-Shababs ekonomi då en stor del av Somalias träkolsexport skedde härifrån. Al-Shabab förlorade alltså både sin huvudsakliga inkomstkälla samt kontrollen över stora landområden. Företrädare för Al-Shabab svor att hämnas för denna inblandning av Kenya med ett angrepp på kenyansk mark. Det är dessutom troligt att hela rörelsen radikaliserades efter förlusten mot den kenyanska armen.

Från början var Al-Shabab huvudsakligen en nationalistisk rörelse med muslimska förtecken. Rörelsen ville ena landet och bekämpa enskilda krigsherrar som slet sönder landet och terroriserade befolkningen. Al-shabab uppstod som ett svar på det kaos som rådde i landet och man kan inte säga att det var en alltigenom destruktiv rörelse. Efter att rörelsen radikaliserats har enligt Al-Jazeera de mer nationalistiska elementen i rörelsen gått över till regeringssidan.

Det är svårt att spekulera i vad Al-Shabab och Al-Queda tror sig kunna uppnå med attacken mot Westgate mall, förutom ren hämnd för 2 år gamla oförrätter. Medial uppmärksamhet i sig är meningslös om den inte uppfyller ett syfte. Enda skönjbara syftet skulle då vara att sprida skräck bland civilbefolkningen i Kenya och kanske i övriga Afrika. Det är i dag svårt att se vad organisationerna vinner på det. Snarare så ansluter sig fler länder, både i väst och annorstädes, för att bekämpa organisationerna efter denna blodiga attack. Inte heller har det skapats någon ”goodwill” för islam p.g.a. denna attack och mer moderata muslimska organisationer har all anledning att beklaga denna vansinnesattack.        


9 kommentarer:

Mats sa...

Al-quedas existens är uppbyggd på att islam i sig själv är hotat av krafter från väst och Israel. För många muslimer ser det antagligen ut som att några få modiga kämpar för islams överlevnad i världen. Man lät ju muslimer lämna stället i inledningen av attacken. Jag tror att al-queda kommer att försöka utnyttja attacken för att polarisera motsättningen mellan muslimer och icke-muslimer. Lite som Breivik tänkte mitt i sitt virrvar av förklaringar till sin attack. Till skillnad från Breivik så tror jag att al-queda är duktigare på att bedöma reaktionen hos muslimer. Al-queda kan väl ses som fanatiska men dom är inga idioter. Jag tror att detta är upptakten till något större från al-queda.

Anonym sa...

Al-Shabab var en misslyckad organisation från början. Goda intentioner, men sen att det skulle övertas av extrema religiösa var ju inte oväntat.

Mats sa...

Bland pk-folket fortsätter allt som vanligt.
67 döda bekräftat hittils, en siffra som väntas stiga. Ändå så diskuteras det islamska inslaget i Sverige som om inget har hänt. Terrordådet diskuteras enbart som en enskild händelse, eventuellt med lite analyser att det var en hämndaktion men inget utöver det. Islams spridning i nordafrika har föregåtts av flera mer eller mindre lågintensiva krig i 1400 år. Terroristerna är arvtagare till de som islamiserat nordafrika med vapen i hand. Utan terrordåd mot icke-muslimer hade inte islam haft ett så starkt fäste i den delen av världen.

Mats sa...

Angående good will för islam så är ju förtroendet för islam oförändrat i Sverige. Angående den lilla gruppen muslimer som är extrema så måste jag säga att dom är väldigt effektiva för att vara en liten grupp. All världsomfattande terrorism har inte hindrat dom från att utmana US army i både Afghanistan och Irak samt dessutom bekriga varandra i Irak.

Swedish Dissident sa...

Bra text. Globaliseringen är onekligen intressant - tänker bland annat på "svenska" jihadister.

Robsten sa...

Tack Dissidenten. Utan att svara på frågan om skånepolisens register är olagligt, så vill jag rekommendera en bra text av Chan Frick:

http://changfrick.blogspot.se/2013/09/polisen-gor-inget-fel.html

Robsten sa...

Lena Liljeroth uttalar sig om presstödet i SVTdebatt. Aldrig sett att någon sammanblandar immigrationspolitik med demokratiska värderingar på grovt förut. Ergo: Tyck som mig i immigrationspolitiken annars är du antidemokrat. Vilken paradox!

Vidare säger Liljeroth (M):
- Jag är fin och god, tror på allas lika värde. Du är dålig och ond, tror inte på det.

Man efterlyser ju lite konkreta exempel på vad exakt "allas lika värde" innebär i praktiken, annars kan man lätt få för sig att just Liljeroth själv anser att hon är lite förmer än andra.

Kanske blir en artikel, om jag orkar bemöta skiten. Börjar faktiskt tröttna.

http://debatt.svt.se/2013/09/26/antidemokratiska-tidningar-bor-inte-fa-statsstod/

Swedish Dissident sa...

Chang Frick-texten läste jag i går morse. Klart läsvärd. Intressant och personligt utan att bli sentimentalt.

Mats sa...

Skånepolisens register är en följd av att vi har en etnicitet i landet som kraftigt avviker från resten när det gäller kriminalitet. Samma problem som när vissa mcklubbar avviker på samma sätt. Men om man har ett sånt här register så är det extra noga att ta bort onödiga registreringar och inte ha samma rutiner som när man registrerar andra grupperingar. Men utöver det så har inte polisen gjort något fel som bryter de lagar vi har.