söndag, oktober 27, 2013

Den kommande valrörelsen 2014


Jag satt och tittade på mina bloggposter från förra valet 2010. Det börjar ju så smått att dra ihop sig till en ny valrörelse, eller egentligen två nya valrörelser. Vi har ju EU-valet också. Frågan inställer sig, vad kan vi som sympatiserar med SD vänta under den kommande valrörelsen och vad kan vi inte vänta? Vad blir likt från förra valrörelsen och vad blir inte likt. Det är ju ändå så, att en del trick kan man inte köra hur länge som helst medan andra med fördel kan återvinnas. Dessutom är ju förutsättningarna inte helt jämförbara med förra valrörelsen. Framför allt sitter SD i riksdagen nu och en del braskande påståenden som att börsen kommer att krascha utifall folk röstar på SD ter sig löjliga. Ett kvitto på det är väl att enbart en del bloggar har kvar detta rent infantila påstående. I alla tidningar är artiklarna nogsamt bortplockade.

Det som förmodligen kommer att vara sig likt är att våra medier kommer att tumma på sina journalistiska pressetiska regler och principer inför valrörelsen. Minsta anonyma tips från en frustrerad rättshaveristisk gräsrot kommer att slås upp stort. Jag läste senast i går från Hanne Kjöllers bok ”En halv sanning är också en lögn” att varje anonymt tips skall bekräftas av minst två oberoende källor, större händelser av ännu fler. Detta får man alltså lära sig på landets journalisthögskolor. Detta kommer sannolikt inte efterföljas under valrörelsen när det gäller SD.

Senast i dag läste jag en ledare av Wolodarski där han med harm efterfrågar att landets institutioner och speciellt vårt polisväsende skall efterfölja rättsstatens principer, till punkt och pricka. Ja, vi håller med, men samtidigt skall medierna efterfölja pressetiska principer och framförallt se över sin roll som samhällsgranskare. Medierna i den rättsstat Wolodarski hyllar skall inte bedriva förtäckt opinionsbildning på nyhetsplats. Inför valet 2010 gick det så långt att Journalisten.se öppet erkände att media hade frångått sina principer. Sammanfattningsvis; vi kan förmodligen vänta oss en mängd övertramp av medierna inför kommande valrörelse, dock inte lika uppenbara som inför förra valet 2010.

Självklart kommer en mängd ”statsvetare” framträda med sin statsvetaretitel där de under en löjeväckande ”objektivitet” och en illa maskerad illusion av att vara ”oberoende” kommer föra fram budskapet ”rösta inte på SD”. Här kommer det att likna förra valrörelsen väldigt mycket, då statsvetare som Nils Erik Hallström [artiklarna bakom betalvägg eventuellt], Leif Lewin gick ut och i princip öppet uppmanade läsarna att inte rösta på ett parti. Det var i alla fall kontentan av deras artiklar.

Kanske borde de ha lyssnat på en annan statsvetare lite mer, Henrik Oscarsson som skrev redan 2007 att medias behandling av SD förmodlig är kontraproduktiv (man får ju självklart tycka att det är bra att medierna inte lyssnade på Oscarsson, av rent partitaktiska skäl). När det gäller dessa ”statsvetare” kan vi nog vänta oss något liknande som inför valet 2010. Även här dock i något nedtonad och mindre uppenbar form.

Till sist, vad kan vi vänta oss för kampanjer från artister och idrottsstjärnor i form av kampanjer mot ”främlingsfientlighet” inför valet? Jag blir nästan besviken om inte organisationer som Typisktsvenskt.se drar igång en kampanj med förebilder där dessa skriver under ett upprop med ett illa dolt budskap att inte rösta på SD. Innan har stjärnor som Carolina Klüft, Börje Salming och Peter Forsberg skrivit under. Stjärnor som inte direkt lever i närkontakt med våra utanförskapsområden. De har väl aldrig läst något annat än sportsidorna i tidningarna och är väl inga direkta experter på samhällsutvecklingen, om vi får uttrycka det diplomatiskt. Detta förstår de flesta som uppnått rösträttsåldern så kampanjerna smutsar mest ner stjärnorna själva.

De stjärnor som hyser motsatt åsikt än de nämnda håller självklart tyst. Det finns ju som bekant andra metoder att få människor att hålla tyst än de gamla DDR använde sig av. Titta bara på vad som hände när Abeba Aregawi hade fräckheten att inte sympatisera med Tregaros demonstration. Aregawi, som faktiskt tog guld för Sverige, blev behandlad med misstänksamhet av svensk media, medan Tregaro som hamnade på en femteplats, blev behandlad närmast som en dubbel guldmedaljör. Trots att undertecknad är så lutrad slutar jag ändå inte förvånas över hur media på det mest magiska sätt kan förvandla svart till vitt och tvärtom. De kan förvandla en guldmedaljör till en förlorare och en förlorare till spelets drottning.

Man hyser en stilla önskan att de idrottsstjärnor som tycker att valmanskåren skall få rösta på vad de vill utan pekpinnar, på det parti som de anser för bäst politik, skulle säga ifrån. Självklart skall ingen stjärna föra ut budskapet att rösta på SD, det vore ju lika illa som det Salming och Klüft håller på med. Men en stjärna som själv röstar på t.ex. på FP kanske hyser åsikten att svenska folket ändå skall få bestämma själva, utan övertalning, vad de skall välja för parti på valdagen. Jag är säker på att dessa idrottsstjärnor finns, men av onaturliga orsaker (som medias magiska kraft) vågar de självklart inte träda fram. Jag tror ändå att färre idrottsstjärnor (men lika många artister i övrigt) kommer skriva under de upprop som redan nu planeras inför valet 2014.

Så, nu vet ni hur kommande valrörelse kommer se ut.        

28 kommentarer:

Mats sa...

Man kan väl gissa att de toleranta och empatiska med hjärta kommer att uppträda mer våldsamt. Läs om sånt här. Även om han tvingas avgå så återstår "var får han sina idéer och infall från"? Och vad man än tycker så säger det en del om miljön han kommer från.

Ni som är anti-auktoritära ska naturligtvis fortfarande babbla om järnrörsskandalen (alternativt om Åkessons katt), det ska väl inte behöva påpekas ens?

Robsten sa...

Det var det jävligaste !

Mats sa...

" Jag tror ändå att färre idrottsstjärnor (men lika många artister i övrigt) kommer skriva under de upprop som redan nu planeras inför valet 2014."

Det har ju bevisligen inte haft något genomslag bland SD's kärnväljare vad enskilda idrottsmän/artister har sagt för något men valet handlar naturligtvis om att vinna röster utanför den gruppen och då är det viktigt med uttalanden från folkkära auktoriteter. Det är helt klart så också att det är kändisskapet som är det viktiga för de antiauktoritära väljarna och inte om man gillar idrotten eller inte.

För människor med ett fascistoidt tänkande så är övermänniskoidealet viktigt för hur man röstar. En idrottare med guldmedaljer bakom sig är en vinnartyp och någon att se upp till och följa utan närmare eftertanke. Om då idrottaren uttalar sig negativt om ett visst parti så får det naturligtvis ett enormt genomslag.

Ny Demokrati låg närmare 13% av rösterna i opnionsundersökningar när de låg på topp. Dom fick ett enormt genomslag med hjälp av kändisauktoriteten Bert Karlsson som dessutom berömts för diverse saker i den eniga mediekåren. En stor framgång i det åsiktsklimat som rådde då och utan hjälp av internet. Det var frånvaron av internet som delvis bidrog till att de senare sänktes.

Mats sa...

"Det var det jävligaste !"

Du skämtar? Eller är du uppriktigt förvånad?

Robsten sa...

Faktiskt är jag förvånad att han blev vald efter ett sådant uppträdande, det är ju otroligt.

Mats sa...

Tyvärr hittade jag ingen länk till misshandeln bland regimtrogen media, jag vet att anti-auktoritära ser den median som Guds ord och det hade varit bättre.

Mats sa...

"Faktiskt är jag förvånad att han blev vald efter ett sådant uppträdande, det är ju otroligt."

Men! Skärpning. Det är SSU det gäller. Hur många av SSU tror du är med i AFA?

Robsten sa...

Rätt få.

Mats sa...

Avvaktar med att komma med bevis om motsatsen.

Mats sa...

"Men en stjärna som själv röstar på t.ex. på FP kanske hyser åsikten att svenska folket ändå skall få bestämma själva, utan övertalning, vad de skall välja för parti på valdagen."

Det ligger inte i de antiauktoritäras natyr att tänka på det sättet. Dom har ju tillräckligt med problem att fria val förekommer överhuvudtaget. Efter SD's inträde i riksdagen så var det viktigt att påtala att det var lågutbildade som röstat in SD och stört friden i riksdagen med en antydan(!) att deras röster var mindre värda och mest ett irritationsmoment.

Anonym sa...

"Till sist, vad kan vi vänta oss för kampanjer från artister och idrottsstjärnor ..."

Har du missat "Oss alla"-kampanjen ?
http://ossalla.nu/

Den sjösattes med pompa och ståt den 13.9 med cirka 489 kändisar och totalt cirka 16000 dokumenterat goda människor.

Den 1.10 förkunnade man stolt: "Stort tack till alla som skrivit under – vi har precis passerat 20 000 namn! Men vi stannar inte där, vi ska visa att vi är många fler som vill ha ett Sverige för Oss Alla."

Efter en topp på 20055 underskrifter den 6.10 anmälde sidan den 8.10 plötsligt: "18103 personer har skrivit under uppropet för ett Sverige för oss alla".
I dag noterar sidan 18182 underskrifter. Hyllningen från den 1.10 står dock okommenterad kvar.

Aftonbladet hade den 17.09 en intervju med en av de fem initiativtagarna till kampanjen:
"Vi tänker fortsätta precis som vi har skrivit: Dag efter dag. Vi tänker i alla fall inte sluta före valdagen i september 2014."
http://www.aftonbladet.se/debatt/article17480018.ab
En Facebook-sida inrättades. Sedan den 1.10 har sidan noll omsättning !
https://www.facebook.com/ossalla

Det hela somnade tydligen in efter två veckor ? Med underskrifter av cirka 0,2 % (!) av befolkningen.
Vem hade överhuvudtaget något av detta miserabelt skötta jippot ? Förutom de 489 goda och de fem övergoda initiativtagarna ? Ingen !

Tjalle

Robsten sa...

Har jag nog missat, förutom Aftonbladet-artikeln, den har jag sett vill jag minnas.

Mats sa...

Det är populärt bland b-kändisar på fallrepet att racka ner på SD. Som Tomas Dileva som skriver en ny nationalsång som genast publiceras på aftonbladet utan något ifrågasättande av kvalite. Sebbe tillhör väl samma talanglösa skara som lyfts till skyarna om de är negativa till SD.

Sossarna lät det bara passera att en ordförande i SSU misshandlar en SD'are? De som tiger samtycker.

Robsten sa...

Jag uppfattar det som att Tännsjö idiotförklarar Arnstad här. Rätta mig om jag har fel:

http://www.bokforlagetthales.se/politiskfilosofi/material/Tannsjo%20Vad%20ar%20fascism.pdf

Mats sa...

Han ifrågasätter grunden för hela boken och drar upp att Arnstad är ute efter att sätta en fasciststämpel på SD. Idiotförklarar? Mer att han försöker vara ärlig i recensionen.

Mats sa...

Ett ultra-auktoritärt beteende är att sätta stämpeln "rumsren" på en annan vuxen persons åsikter.

Mats sa...

Det blir förståss en del saker som inte blir likt förra valrörelsen eftersom SD sitter i riksdagen nu. Jag trodde att SD skulle respekteras i och med riksdagsinträdet och behandlas mer neutralt i media. Vartefter framgångarna blivit större i opnionsmätningarna så har det blivit nästan värre istället.

Robsten sa...

Kanske inte värre, men det har inte gått framåt i den takt man önskar.

Mats sa...

Angående SSU och AFA. Vet inte om du såg bilden med "aktivister" med skylten "One down, more to go" som användes av motdemonstranter i samband med salemmanifestationen och syftar på mordet på Daniel Wretström. Det var SSU'are som hade skylten och det var SSU'are på bilden. Flera SSU'are demonstrerade tillsammans med AFA vid varje salemmanifestation. Det är naturligtvis inte samma som att de är medlemmar i AFA. Flera SSUare var med vid det stökigaste tillfället (år 2003) då polisen sa att det bara var tur att ingen dog. Eftersom det handlade om att demonstrera mot nazism så kan jag inte koppla ihop SSU med afa på det sätt jag trodde först. Jag hade hoppats hitta bilder på SSU'are som deltog i slagsmål med polisen, men tyvärr. OBS! Dom slogs aldrig med nazisterna, bråken började ungefär 2 timmar innan nazisterna var på plats och var helt riktat mot polisen.

Mats sa...

En bra grej i kommande valrörelse vore om sympatisörer la ett extra kol på att skriva så vettigt som möjligt på nätet i kommentarsfälten. Mer eftertanke och mer tankar på hur diskussionstråden ser ut för utomstående betraktare och mer fokus på att göra sina egna åsikter attraktiva istället för dominerande. Minska ner på generaliserande antaganden och även på bråk med personer som man anser inte vara tillräckligt nationalistiska. I forum med hög volym kommentarer (=avpixlat.info) är inte bästa ställena att bedriva direkta diskussioner i kommentarsfälten. Sen, om någon meningsmotståndare skriver något provocerande korkat så är det inte smart att dränka det i motkommentarer. Tvärtom kan det ibland betyda att motståndarsidan "kommer undan" med "inte så genomtänkta" kommentarer.
...sen kan det diskuteras om jag själv följer dessa råd alltid. :-)

Och en bra grej på twitter kan vara att ha två konton som inte kopplas ihop till dig själv som person och låta det ena kontot vara rullande med snabba kommentarer och det andra med enbart genomtänkta och inte lika frekventa.

Anonym sa...

Lästips: "Europas elit göder missnöje" av Dick Erixon
http://erixon.com/blogg/2013/10/europas-elit-goder-missnoje/

Robsten sa...

SVT:Billström hade inga råd att ge Suha Omar Ali. Det är inte hans jobb eller hans domsago. Billström skall förvalta landet Sverige. Att en svensk minister skall ha ansvar för hela världens flyktingar är absurt och han borde sagt ifrån under programmet. Nu bäddar han för att SVT kan fortsätta sin kampanj.
SVT missköter sitt uppdrag som låtsas inte förstå detta:

http://www.svt.se/agenda/billstrom

Robsten sa...

Kjöller skriver i sin bok "En halv sanning är också en lögn” om fallet Ganna, den gamla damen som saknade släktingar i hemlandet. Ingen media frågar efter kostnaderna för en ändrad politik, vilket man gör inom alla andra områden.

man frågar efter kostnaderna för reformer inom äldrepolitiken, förskolan, skolan kriminalvården och politikerna får redogöra för finansieringen. Men de ekonomiska konsekvenserna för en ändrad politik för familjeåterförening är det i det närmaste tabu att nämna de ekonomiska konsekvenserna eller finansieringen. Kjöller konstaterar självklart att tar man pengar från ett område så måste man finansiera detta från ett annat område, eller höja skatten.

Kjöller nämner också fallet med den lila flickan Haddile, som av medierna behandlades som ett asylfall, fast hon uppenbarligen inte var det. I princip krävde Aftonbladet att flickan skulle stjälas av svenska myndigheter från sin biologiska mor, som sedan skulle ge barnen till svenska föräldrar. det hela liknade väldigt mycket barnarov. P.g.a. de sociala myndigheternas underlåtenhet att söka efter flickans mor har en återförening blivit omöjlig.

Aftonbladet startade en kampanj där läsarna skulle ge sin syn på saken. Därefter menade Aftonbladet att ”svenska folket kräver att Haddile skulle få ”stanna”. Vilket tidningen aldrig krävt för något svensk barn i motsvarande situation. Kjöller konstaterade att svenska myndigheter i fallet Haddile bröt mot en lång rad konventioner, vi annars är pigga på att hänvisa till. Aftonbladets agerande liknade mest rena barnarovet.

Jag kommer förmodligen skriva en artikel om Kjöller bok.

Mats sa...

Jag trodde att problemet med åldrande befolkning skulle nämnas när man talade om återförening med familjemedlemmar över pensionsålder.

Mats sa...

DN ljuger idag ihop ett nytt scoop om intrång i landstingets take care-system.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/journalsystemet-lag-oppet-under-atta-manader/

DN skriver att systemet inte hade någon brandvägg och därmed låg journalerna helt öppet. Artikeln utgår från att servern är installerad som en privat windowsbaserad dator där brandväggen har en helt annan funktion.

Ett av världens säkraste unixbaserade system finns här...
http://openbsd.org/

Detta system har ingen brandvägg i default installation och är ändå mer omöjligt att ta sig in i än i en hemmabserad windowsdator med brandvägg.

Mats sa...

"Jag kommer förmodligen skriva en artikel om Kjöller bok."

Det hoppas jag.

Polisen har svarat på anklagelserna om zigenarregistret...
http://polisen.se/Aktuellt/Nyheter/Skane/okt-dec/lars/

...men sen har Wolodarski (DN) fått köra på i agenda efter det och man ser hur svårt det är att få rätt mot media i dom här frågorna där media är enig. Zigenare, liksom andra människor, kan förekomma i brottsregister utan att vara misstänkta. DN har skapat rasism runt det hela med att peka ut att just romer har förekommit i ett brottsregister. På grund av speciella omständigheter när det gäller vissa zigenares brott så har registerförda personer blivit kvar längre än normalt i registren.

Anonym sa...

Här är väl två typexempel hur det kommer att gå till valrörelsen 2014.

PK media krattar manegen för den som har de rätta åsikterna allt
får publiceras så länge det är emot SD
spelar ingen roll hur infantila och dåligt underbyggda
med fakta de är.

http://hd.se/ledare/2013/10/30/sd-s-politik-okar-klyftorna/

Det andra är hetsen mot oliktänkande.
Ett reportage i sann DDR anda.

http://hd.se/blogg/larsjohansson/2013/10/30/om-en-publicering/

Mats sa...

Bra länkar Anonym, båda två.