lördag, november 02, 2013

Börjar Sverige närma sig DDR?


Rubriken kan tyckas något överdriven men när det gäller övervakning av medborgarnas åsikter äger frågan faktiskt relevans. I det gamla nu avvecklade DDR fanns ett effektivt och omfattande övervakningssystem som innefattade ett stort antal angivare. Övervakningen gick ut på att upptäcka och i vissa fall åtgärda fall där människor avvek från ”den rätta tron”. Regimen var rädd för att människor skulle börja tänka, och i förlängningen handla emot den rådande socialistiska ordningen. Till slut föll hela systemet och DDR:s övervakningssystem väcker i dag närmast avsky och löje.

Många förvånas nog över att vi nämner det öppna och demokratiska Sverige i detta illustra sammanhang, men det är relevant med den senaste tidens utveckling. I Sverige har vi ingen socialism som skall försvaras med alla tillbuds stående medel. Här har vi i stället en samhällsparadigm med mångkultur och en destruktiv immigrationspolitik, som skall försvaras mot allt tyngre attacker och en allt tydligare verklighet. Det var betecknande när Agenda frågade Tobias Billström hur volymerna av immigranter kan vara rimliga i dag med mer än dubbelt så många asylsökande, än då Billström sade att ”volymerna måste minska”. 

En relativt omfattande åsiktsregistrering sker i dag dels av människor som har högre positioner i samhället och kan tänkas sympatisera med Sverigedemokraternas politik. Dels av politiska företrädare där man intensivt letar efter ett övertramp som man då kan offentliggöra och därmed, tror man sig undergräva missnöjet med den förda politiken. Själva idén verkar vara att kan man påvisa något som åtminstone gränsar till rasism, så undergräver man hela kritiken mot den förda oansvariga politiken. Till detta måste man då dra slutsatsen att personerna som ligger bakom åsiktsregistreringen när en förhoppning att folk i allmänhet inte skall inse att det är helt olika frågor, enskilda övertramp (som ibland förtjänar att fördömas) och den förda politiken. Alla personer med ett minimum av analytisk förmåga förstår ju att den förda politiken i sig inte blir bättre av att en eller annan företrädare gör sig skyldig till övertramp, även om dessa i sällsynta fall är rätt grova.      

Ett utmärkt exempel på när medierna hänger ut personer med positioner i samhället för att stödja ”fel” åsikter är när Aftonbladet hängde ut personer som skänkt pengar till Avpixlat. Inga namn förekom, men eftersom man noga angav ålder, titel och företag på de personer man hängde ut så gick budskapet fram, - vi vet vilka ni är, passa er! Att på detta sätt skrämma personer som enbart skänkt pengar till en sida på internet är faktiskt i paritet med vad som skedde i det gamla DDR. Det är förvånande att inte fler (lång utanför SD:s led) reagerade. Vad var alla frihetliga liberaler och deras fördömande? De förment frihetsälskande liberalerna visade återigen att de mest förfäktar sina höga ideal när det gynnar dem själva. Här var ett tillfälle att stå upp för sina liberala ideal och mycket få tog chansen. Förfärande få, får man nog säga.

Expo med tillhörande svans av sympatisörer och sidoorganisationer är finansierade delvis av samhället (Allmänna arvsfonden) och delvis av andra aktörer som skolor där de håller föredrag. Expos förgreningar in i det politiska samhället och staten gör att en jämförelse med det gamla DDR är relevant, även om verksamheten inte till fullo och direkt finansieras av staten. Expo säger sig undersöka högerextremism såväl som extrem islamism. Det är i sammanhanget lite märkligt att åtminstone 80 procent av allt som publiceras handlar om Sverigedemokraterna eller dess medlemmar. Det är SD som i praktiken hotar den omsorgsfullt uppbyggda samhällsparadigmen med mångkultur och det är SD Expo i praktiken sysslar med att bevaka. Det är bara att besöka deras hemsida för att konstatera detta.

Expo har ett antal heltidsanställda där de på heltid sysslar med att bevaka SD eller propagerar emot vad SD står för. Expo använder sig av allehanda metoder för att bedriva sin kartläggning. Expomedarbetaren Alexander Bengtsson hade våren 2013 fräckheten att på twitter kalla alla som enbart favoritmarkerade tweets för ”fegisar” och uppmanade folk att i stället retweeta det man gillade. Orsaken är som alla förstår att en favoritmarkering inte syns utåt, medan en retweet gör det. 

I Expos styrelse sitter Robert Aschberg som är styrelseordförande för Piscatus, vars verksamhet innebär ”fullständig domstolsbevakning”. I Piscatus styrelse sitter de gamla AFA-medlemmarna Mikael Ekman och den för brott mot knivlagen dömde Martin Fredriksson. Om nu ett företag enbart håller på med domstolsbevakning åt Sveriges företag är det lite märkligt att just två gamla AFA-medlemmar sitter i dess styrelse. Kan vi månne ana ett samband här?

En annan spelare på den mångkulturella spelplanen är ”Researchgruppen” där den legendariske AFA-medlemmen Mathias Wåg (stavningen? Personen återfinns ej på Ratsit) är verksam. Enligt obekräftade uppgifter så ägnar sig Researchgruppen åt mycket avancerad nätövervakning där ögonblicksbilder tas varje sekund av vissa twitterkonton och på vissa hemsidors kommentarsfält. Eftersom undertecknad vet om att vissa tweets och kommentarer verkar ha slunkit undan nätet så måste vi ändå poängtera att detta är obekräftade uppgifter och att det inte är säkert att de stämmer. Alternativt kan också material sparas till valrörelsen. Det är ju som bekant rent politiska aktörer vi pratar om här. Dock måste vi påpeka att sparas för mycket gammalt material till just valrörelsen blir ju det också iögonfallande för en allmänhet som trots allt börjar bli lite mer kritisk tänkande. Researchgruppen har i alla fall på twitter erbjudit 50 000 kronor för den som tillhandahåller Flashbacks databas. Erbjudandet tillbakavisades självklart då det skulle vara lika med forumets absolut död. Dock är fräckheten och bristen på respekt för etik och moral påfallande. Man åsidosätter all hederlighet och moral för att klämma åt sina meningsmotståndare. Jämförelsen med det gamla DDR blir återigen relevant.Att medierna är inblandade i kampen om samhällsparadigmen råder det ingen tvekan om, som vi påtalat så många gånger förut. Dock måste vi här konstatera att det förmodligen finns ett samband mellan t.ex. Expressen och Expo. Jag har själv fått telefonsamtal om en Facebook-uppdatering från Expressen, för att 20 minuter senare få samma fråga från Expo. Då pratat vi alltså om en kommentar på Facebook under någon annans uppdatering. Tror man på slumpen får man göra det, jag gör det inte.

Nu dubblade SD sitt stöd under mediestormen, men det kunde ju ingen veta i förväg. Expressen har också erbjudit medlemmar som lämnat SD sexsiffriga belopp för hårddiskar med partimaterial på. Detta visar vilken stark strävan koncernen har att styra den politiska utvecklingen i vårt land. Det är knappast troligt att Expressen skulle göra samma erbjudande till vänsterpartister.

Nästan allt som det skrivits om här håller sig inom lagens råmärken (men kanske inte riktigt allt) dock är mycket väldigt långt utanför de moraliska och framförallt demokratiska informella gränserna svenska folket skulle acceptera om de blev tillfrågade. Skulle allt detta belysas i ett annat land, t.ex. Ryssland är det ingen tvekan om vilket avgrundsskrik svenska journalister skulle uppge och med vilken oförblommad harm de skulle kritisera Putin. Nu gäller det alltså vårt eget land och syftet är ju ”gott”, som de gamla jesuiterna sade. Frihetstörstande liberaler håller inte bara tyst om denna åsiktsövervakning/repression, de sitter t.o.m. i Expos styrelse och deltar därmed indirekt i verksamheten.

Slutligen så konstaterar vi att varje enskild företeelse kanske inte är så märkvärdig. Det är däremot den samlade bilden av alla företeelserna ihop, speciellt som det finns kopplingar mellan dem. Tar vi den samlade bilden framstår det som klart att detta kanske inte direkt bryter mot någon lag, men att åsiktsregistreringen, speciellt med uthängningen av de som skänkt pengar till Avpixlat, inte är i enlighet med ett öppet och demokratisk samhälle. Självklart kan inte Sverige på något sätt jämföras med det gamla DDR vad gäller grundläggande demokrati. Det vore löjligt att påstå något sådant. Men det finns likheter vad gäller själva åsiktsrepressionen med den som bedrevs i det gamla socialistiska landet. Detta är i sanning mycket oroande och bör tas på allvar. 

27 kommentarer:

Anonym sa...

Personen du sökte, som inte finns på Ratsit, han finns både på Birthday och Eniro.

Robsten sa...

Ok hittar du den korrekta stavningen kan du väl skriva den här då. Skall själv iväg till familjegraven nu.

Anonym sa...

Om det är så att de enskilda övertrampen blir för många, om de inte bara begås av lokala företrädare utan även av riksdagsmän, om det är så förtvivlat svårt att ta avstånd från de rasistiska stämningar som odlas på somliga webbsajter och om rättshaverister tillåts att husera fritt på parti-parnassen - ja, då kanske inte rasistanklagelserna är så grundlösa längre, och då kanske det finns fog för att hålla koll på de åsikterna?

Det finns ingenting som som tyder på att (SD) vågar göra upp med sin rännstens-pöbel. Tvärtom. Därmed är det i realiteten så att det största hindret för en normaliserad svensk invandringspolitik är - Sverigedemokraterna. Ingen kommer att samarbeta med ett parti på de premisserna. Procentsatser spelar ingen roll.

Sverige hade förtjänat bättre.

Robsten sa...

" det är så förtvivlat svårt att ta avstånd från de rasistiska stämningar som odlas på somliga webbsajter"

Du har missförstått ett par saker Nisse. Odlas på somliga weebsajter? Ja som inte har med SD att göra alls. Varför skulle någon från SD gå in på valfri sajt för att tillrättavisa folk som inte är medlemmar? Det vorde ju horribelt, och då skulle ansvaret plötsligt bli helt enormt. Det går inte helt enkelt. är man däremot inbegripen i en diskussion och någon går över gränsen kan man gott säga till, vilket ofta sker faktiskt.

"Det finns ingenting som som tyder på att (SD) vågar göra upp med sin rännstens-pöbel."

De enda SD kan göra upp med är medlemmar, tyvärr är det så.

Anonym sa...

Du borde publicera artikeln i SD Kuriren. Den måste få en större spridning.

Robsten sa...

Kuriren är självklart fri att publicera den om de så vill.

Mats sa...

Jag håller med Anonym (ovan detta inlägg). Sen tror jag att det DDR-liknande tillståndets hörnsten är den enade median. Det är fortfarande dom som sätter normen för vad som är ok och som är orsaken till att vi glidit så långt ifrån demokrati som vi gjort. SD har som fenomen synliggjort att demokrati inte är reducerat till att handla om att få peta ner en valsedel var fjärde år. Utan fri opinionsbildning så försvinner en stor bit av att makten ska utgå från folket.

Att några liberaler skulle försvara SD's rätt till yttrandefrihet kan du nog glömma, det finns inga såna liberaler i Sverige. Äkta liberalism skulle nog vara nästan lika anti-pk som SD.

Mats sa...

En väldigt märklig händelse...
http://www.dn.se/nyheter/sverige/anhallen-for-dubbelmord-i-ljungsbro/

Den anhållne nekar än så länge men polisen verkar ändå ha säkrat rätt mycket bevis mot honom. Men han har inte ansträngt sig nånting för att komma undan med brotten han begått. Tänk om han är oskyldig? Polisen pratar om psykiskt illamående men det har han inte visat några tecken på tidigare när han uppträtt tillsammans med Dogge.

Tommy sa...

Signaturen Nisse skriver om SD's rännstens-pöbel. Snacka om att leva i villfarelse. Är det några som får uppleva pöbelmentalitet så är det SD. Allt politisk våld i dagens Sverige kommer från vänstern.

Mats sa...

Svenskarnas parti har ungefär samma inställning till pressfrihet som antirasisterna. Enligt dom ska media ägas av svenskar, alltså ägandet ska vara begränsat till en viss godkänd grupp som inte får syssla med "antisvensk" verksamhet. Liknande begränsning vill även antirasisterna ha som börjar snacka om begränsningar av presstödet när media med fel åsikter börjar få rätt till presstöd. Det blir naturligtvis väldigt fel för dom när personer utanför åsiktseliten plötsligt börjar få utrymme och som inte tillhör de normala auktoriteterna. Antirasisterna pratar på allvar om hur lagen ska ändras så att de ska slippa att media som är kritiska till den ökande invandringen växer.

Lagarna som begränsar yttrandefriheten (lagen om hets mot folkgrupp) har skrivits om så att den ska slå mot dom som kritiserar det som antirasisterna anser vara heligt och exempelvis även skydda åsiktsinriktningar som islam som inte har med folkgrupp att göra. Dom anser alltså att det är helt riktigt att man ska utgå från vad majoriteten anser vara godkända åsikter och sedan sträva efter att begränsa rätten att ha åsikter som inte ligger i linje med majoritetens. Lagen om hets mot folkgrupp har omformats och tolkats helt för att passa antirasisternas åsikter och glidit över till att bli en lag mot åsiktsfrihet i allmänhet.

Anonym sa...

"Inte har med SD att göra" - lägg av, tack. Varför vill du dra ner diskussionen till dagisnivå, Robsten? Klämmer skon lite obehagligt? Tror du den här diskussion försvinner för att du och alla andra sansade sverigedemokrater sticker huvudet i sanden?

Jag har inte missförstått något alls. Tvärtom vet jag mycket väl vad (SD):s undervegetation till alldeles för stor del består av. Jag var med och såg detta redan när du var troende sosse, Robsten.

Gör upp med pöbeln eller stå vid sidan av och titta på - det är (SD):val.

Mats sa...

Mötesfriheten är en del av vår grundlag men med SD's inträde i riksdagen så ansåg större delen av antirasisterna att det var ok att köra över den delen av demokratin. När t.ex. Nisse här skriver med ett anonymt alias så representerar han faktiskt en grundsyn som finns hos flertalet antirasister. Den grundsynen innebär en blindhet inför de mötestörningar som varit och självklart en blindhet inför ställda löften att behandla SD som ett parti bland andra. SD's ondska räcker som skäl, dom uppfattar sig ju själva som goda ur en objektiv synvinkel.

SD har utsatts för mest politiskt våld räknat i antalet brott, sossarna leder när det gäller grövst politiskt våld. Dom som beter sig på det sättet ser sig själva som en sorts hjältar vilket dom inte skulle göra om det var tydligt att andra antirasister såg deras beteende som enbart kriminellt och förkastligt.

Mats sa...

@Nisse:
"Gör upp med pöbeln eller stå vid sidan av och titta på - det är (SD):val."

Undrar om du vet vad du pratar om? Du skriver att exempel på pöbel är frustrerade inlägg på diverse forum. Hur stor kontakt har dom personerna med SD och hur många av dom röstar egentligen på SD? Min erfarenhet är att dessa personer skriver väldigt många kortfattade inlägg som mest innehåller nedsättande beteckningar på invandrare blandat med generaliserande omdömen som man inte bryr sig om ens att bekräfta med några källor alls. Deras inlägg är bara en återvändsgränd. Dom Som har mest vettiga saker att säga skriver mindre men läser mer och jag tror att du missar dom personerna. Sen, när du talar om rasism så är min erfarenhet att antirasister har en väldigt vid uppfattning om vad som är rasism. Svårt att diskutera rasistiska yttringar då om man inte pratar om samma sak.

Mats sa...

@Nisse, uppfattar du det som att t.ex. avpixlat.info sprider rasism genom att inte moderera tillräckligt väl? Och uppfattar du Kent Ekeroths "koppling" till avpixlat som att avpixlat är en förtäckt SD-sida där en undervegetation tillåts växa i kommentarsfälten?

Mats sa...

Det mest essentiella när någon pratar skit om en annan person är att det sker bakom ryggen på ett sätt så att offret inte ges tillfälle att försvara sig. Jag har själv en policy att sluta lyssna när folk gör så, tyvärr har inte antirasister ens förståelse för det. Dom lyssnade gladeligen till när expo enväldigt byggde upp SD's mörka historia och genom att vägra ta debatten så gav man inte SD något tillfälle att försvara sig. Ett klassiskt beteende från någon som bestämt sig för att prata skit om någon annan.

Nu när internet har ändrat spelreglerna så har expo justerat sin skola om SD, man erkänner numera att SD inte var rasister ens när partiet startades. SD hade alltså den målsättningen men eftersom media konsekvent kallade SD för rasister eller nazister så drogs det den typen av personer till SD, det är knappast SD's fel.Vartefter som informationen om SD tvingats bli mer rättvisande så har antalet nazister/rasister som dyker upp i SD minskat. Jag anser att de mest övertygade nazisterna med tydliga såna åsikter lämnade SD redan på 90-talet.

Mats sa...

@Nisse:
""Inte har med SD att göra" - lägg av, tack. Varför vill du dra ner diskussionen till dagisnivå, Robsten? Klämmer skon lite obehagligt? Tror du den här diskussion försvinner för att du och alla andra sansade sverigedemokrater sticker huvudet i sanden?"

Du är konspiratoriskt lagd helt enkelt och överskattar SD's möjligheter att hålla saker hemliga. En del sidor på nätet är startade av folk som sympatiserar med SD helt enkelt och har kommentarsfält som ger möjligheter till frustrerade personer med diverse olika åsikter att skriva av sig. Många av dessa kommentarsfält är mer sansade än vad mainstreammedias kultursidor är, men det är en annan sak. Det finns ingen undervegetation som det är någon idé för SD att ta någon hänsyn till ens enligt mig. Kan du inte precisera bättre vad du menar?

Menar du att SD skulle ha någon fördel med en sådan undervegetation? Att den skulle vara något positivt för SD som man inte kan droppa av för att förlora röster?

Mats sa...

"Sverige blev under september det i särklass största mottagarlandet i Europa för asylsökande från Syrien"
https://twitter.com/migga_x/status/397288883400216576/photo/1

Total ansvarslöshet alltså. Jag tror att SD skulle ta mindre skada av att samarbeta med SvP än med någon ur sjuklövern.

Mats sa...

Många moderater går ju över till SD, tänk om Reinfeldt själv gick över?

I så fall skulle vi efter ett illdåd av nazister få höra "den som uppträder svenskfientligt får skylla sig själv...även om jag själv är emot våld". Arbetslösa svenskar skulle ses som en tillgång och en utmaning samt slutgiltiga lösningen på den åldrande befolkningen. Folk från SMR (svenska motståndsrörelsen) skulle utan problem få skriva artiklar i SD-kuriren, beroende på Reinfeldts inflytande.

Mats sa...

En fråga mest till Nisse. Vad tror du om ett forum som var hårt reglerat, ägt av SD med inlägg skrivna av SD-representanter som SD alltså hade ansvar för? Alltså typ alla inlägg modereras i förväg och tydliga regler för vad som får skrivas. Tror du det skulle fungera? Och hur skulle man moderera inlägg från SvP'are som skriver SD-kritiskt och samtidigt kan ha ordval som knappt ligger inom svensk lagstiftning?

Om du kollar en sida som avpixlat.info (tidigare politisktinkorrekt) så var intentionen från början att hålla ett så öppet forum som möjligt och en tro på de som skrev att de vettiga inläggen skulle dominera. Dessutom har det funnits en uttalad tilltro till media att de inte drar upp icke-representativa inlägg från kommentarsfälten och använder dem mot hela konceptet avpixlat. Den tilltron till media försvann ganska omgående. Meningsmotståndarna klarar ju inte en debatt med vettiga invandringskritiker, mycket beroende på att de har all statistik emot sig plus att mainstreammedia inte kan blunda totalt för verkligheten som den är ämnad att beskriva.

Det finns rätt många orsaker till att det ser ut som det gör.

Robsten sa...

Instämmer med Mats här.

Mats sa...

Vore intressant att veta skälet bakom norska busskapningen. Norsk press uppger att det handlar om en person av icke-norsk etnicitet... http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10144877
...men det ser inte ut att vara ett terrordåd med avsikt att döda alla på bussen.

Mats sa...

Svensk media mörkar självklart att det var en icke-norsk person. Men dom borde ta lärdom av andra diktaturer hur man begränsar internet för medborgarna också. Svårt att ljuga när sanningen bara är ett musklick borta.

Mats sa...

En del undrar kanske varför det inte blir någon större reaktion på att media mörkar såna här nyheter eftersom det sker helt öppet. Men auktoriteter inom åsiktseliten har sagt att det finns goda orsaker till det och det nöjer sig de antiauktoritära med och fortsätter att läsa nyheter som först filtrerats av de som är klokare.

Swedish Dissident sa...

Nisse: Ja, fast med ett sådant förhållningssätt kan det aldrig ske förändringar, för det kommer alltid att finnas en gräsrotspöbel som inte är salongfähig. Alla stora nationalkonservativa partier i Europa har samma problem, med både partitoppar och gräsrötter, utan skillnaden är primärt hur de andra partierna förhåller sig och agerar.

Vi har haft den här diskussionen förut. Det är för guds skull inte SD:s fel att Sveriges immigrationspolitik är som den är, och har varit som den har varit under flera decenniers tid, utan de etablerade partierna vid makten - S respektive M, samt de mindre på vardera sida. Självklart känner Robsten för sitt parti och vill att de ska gå bra för dem och att de ska finnas en grundmurad känsla av att man gör skillnad i realiteten, men han vet nog att det viktiga är att det faktiskt sker förändringar.

Mats sa...

Undrar om Nisse tycker det finns en undervegetation bland de toleranta och godhjätade med tanke på dagens tårtning samt nazi-inspirerad mötestörning ala tyskt 30-tal?

Mats sa...

@Nisse:
"Det finns ingenting som som tyder på att (SD) vågar göra upp med sin rännstens-pöbel."

Kul kommentar mot bakgrund av vad som hände idag.

Vänstern(?) har sedan backats upp av Lena Melin (aftonbladet) med flera.

Robsten sa...

"Det finns ingenting som som tyder på att (SD) vågar göra upp med sin rännstens-pöbel."

He, he rännstenspöbel? Det var de humana motdemonstranterna på Nytorget, det var en riktig PÖBEL i ordets rätta bemärkelse. Kasta ägg, sparkade sönder lådor, skrek, svor. Man önskade nästan lite rysk kravallpolis där. Sedan tog de dessutom med barn på deras motdemonstration. Hufr lågt kan människor sjunka egentligen?