lördag, november 16, 2013

Sverige står ensamt och isolerat

Inte nog med att Sverige ser ut att få det tufft med att ta sig till VM i Brasilien, vi står också alltmer ensamt och isolerat rent politiskt. Det illustreras mycket bra av den artikel som Ehsan Fadakar publicerade både i Aftonbladet och i åtminstone en norsk tidning. Det intressanta är inte vad Fadakar tycker. Det finns en massa människor som tycker en massa saker om snart sagt jordens alla länder. Det intressanta är att en krönikör på Aftonbladet får igenom sin text, som då går till allmän publicering. För trettio år sedan skulle absolut ingen chefredaktör ens i sina vildaste mardrömmar drömma om att publicera den text Aftonbladet nu tyckte var helt ok. Vi har alltså sett en avgörande politisk förändring i vårt land. En förändring där det är helt ok att döma ut ett helt grannland med ord som ”genomruttet”, ”skit”, ”extremhöger”, ”fan inte bättre än någon annan” och ”bortskämda ungdomen som inte vill jobba”. Intressant är också att media plötsligt valde bort den ”twitterstorm” som utbröt efter artikelns publicering. Ibland tar t.ex. SVT upp vissa väl utvalda ”twitterstormar” - nu var det dödstyst.

Andra exempel på när vi dömt ut våra grannländer är när Lena Sundström och en stor del av vår kulturella och mediala elit dömde ut Danmark då Dansk Folkeparti (DF) fick sitt genombrott i Dansk politik. Det som verkade smärta mest var att övriga partier samarbetade med DF. En journalist skrev t.o.m. i en krönika att vi borde spränga Öresundsbron, efter att DF kom in i regeringen. Jag har dock misslyckats med att googla upp artikeln. En del artiklar tas också bort av outgrundlig orsak efter en ganska kort tidsperiod.

Finland har också fått sina väl valda drapor efter att de finska riksdagspartierna samarbetat med och betraktat Sannfinländarna som vilket parti som helst, dessutom med orden ”här har vi demokrati”. Island har klarat sig från att göras ned i svensk media, främst beroende på bristande rapportering. En kvinnlig bekant med isländska rötter pekade dock ut ett exempel när isländska polisen gjort en husrannsakan p.g.a. att de misstänkte att en utlänning inte hade alla papper i ordning. Det skulle vara Sverige det! En mediestorm av oanade proportioner skulle bryta ut där artiklarna om REVA-projektet skulle förblekna. 

Den svenska medie- och kulturelitens har klagat på nästan samtliga av våra nordiska grannländer, samt ett antal europeiska länder. Det har skett med oerhört grova tillmälen från en självförhärligande position. Samtidigt som man berömmer sig för ”tolerans” och ”öppenhet” accepterar man inte ens hur grannfolken röstar och vilka man i dessa länder samarbetar med. Våra eliter och politiker möter ingen förståelse från sina broderpartier varken i Finland, Danmark eller Norge. Det är det svenska politiska klimatet som sticker ut, det är vi som är gökungen, det är vi som har ett extremt politiskt klimat.      

Med den extrema utvecklingen i vårt land där det vi vanligtvis kallar ”den politiska korrektheten” har fått dominera det politiska klimatet har vår media spelat en avgörande roll. Många politiker från valfria riksdagspartier vill förändra svensk immigrationspolitik. Dock vågar ingen sticka ut hakan eftersom den mediala vargflocken noga håller vakt, med dräglande käkar färdiga att kasta sig över bytet. Det svenska mediala klimatet är också extremt.

I svensk media är det fullkomligt självklart att diskutera Sverigedemokraterna utan att de får en chans att försvara sig. Detta är inte en ordning som inte ses i enlighet med goda journalistiska princip i våra grannländer. Senast i Skavlan fick programledaren säga ifrån ett antal gånger till de svenska deltagarna (Guillou och Luuk) att varken Stoltenberg eller Sverigedemokraterna är här och att de därför inte kan försvara sig. Detta är ett symtom på att gamla hederliga grundläggande journalistiska principer inte gäller i vårt land längre, i alla fall inte om man själv är ”god” och den man angriper är ”ond”.
Det var förfärligt att se debatten på Publicistklubben i november där journalistiska principer diskuterades. SVT:s Anna Hedenmo fick ensam stå och försvara grundläggande journalistiska principer som borde vara självklara inslag på alla journalistutbildningar världen över. Diskussionen gällde principer som opartiskhet och konsekvensneutralitet. Dessutom diskuterades medias roll där Hedenmo upprepade gånger fick påpeka att medias roll, speciellt Public Service, är att spegla och rapportera vad som sker i samhället, inte att driva opinion. Att Hedenmo i princip själv fick försvara detta är en mycket skrämmande utveckling i vårt land. Sverige står ensamt och isolerad inte bara politiskt, utan också medialt.   

22 kommentarer:

Anonym sa...

Som vanligt är ditt underförstådda budskap och problembeskrivning begränsat till att (SD) inte får vara med och leka med stora grabbarna; vilket minsann motsvarande partier får i andra länder; journalister är rätt och slätt dumma, alternativt drivs av agg mot Sverige och i slutändan kan allt skyllas på slapp invandringspolitik.

Dock är inte den mediala logiken/agendan skapad för att främja multikultur och motarbeta (SD) utan den existerar av helt andra skäl.

Leta gärna fram en 10 år gammal bok som heter "När medierna tar makten: ett demokratiskt omställningsprogram i upplevelseindustrins skugga" av Stig-Björn Ljunggren. Det är denna bok som refereras här.

Som så mycket annat är det ett konsumentproblem mer än ett producentproblem. Producenterna kommer att producera lönsam skit så länge konsumenterna nöjer sig med skit, eller som Ljunggren uttrycker det:

"Avsändarens resursbrist och resultatkrav, kombinerat med mottagarens begränsade uppmärksamhetsresurser förklarar varför medierna gör som de gör".

Det förklarar också varför "alternativa medier" gör som de gör, och allt blir ett ständigt växelverkande maskineri som ökar fördumningen på båda sidor om staketet.

Anonym sa...

Mycket bra skrivet och sant! Skönt att det finns bloggar med genomtänkta krönikor. Jag läser ofta din blogg , det är mycket balanserat och även mycket lärorikt, t ex det du berättade om publicistklubbens möte och vad som hände där.

Robsten sa...

Tack Anonym, det värmer att höra ;-) Nisse har också en poäng, fast på ett annat plan än det jag beskriver här.

Ördög sa...

Det kan alltid vara bra att friska upp minnet. Här är några stilprov ur svensk press i november 2001, med anledning av Dansk Folkepartis stora seger. Kravet på att spränga Öresundsbron tycks inte finnas där, dock.

http://www.bgf.nu/fiin/fiin-2001-6-danskhatet.htm

Swedish Dissident sa...

Bra av Nisse. Naturligtvis är det så att polariseringen och i viss mån fördumningen är en följd av att alternativa medier vill vara den diametrala motsatsen, i åsiktshänseende, till mainstreammedia, och därför hamnar på ungefär samma låga polemiska nivå.

Men det finns ändå seriösa bloggare och skribenter som har ett mer nyanserat, komplext och konstruktivt förhållningssätt till detta: Fria tider (delvis), Motpol (delvis), Neo (delvis), Robsten (delvis, Swedish Dissident (delvis), och enskilda offentliga akademiker som Jan Tullberg, Tino Sanandaji, Assar Lindbeck och Niklas Bernsand (han tar iofs inte ställningen mot invandringen som sådan men sättet han beskriver och analyserar debatten medför ändå till en intellektuell klarhet som är konstruktiv). Lyft fram det i stället för att bara klaga på det som är undermåligt och oseriöst.

Swedish Dissident sa...

Bra av Nisse. Naturligtvis är det så att polariseringen och i viss mån fördumningen är en följd av att alternativa medier vill vara den diametrala motsatsen, i åsiktshänseende, till mainstreammedia, och därför hamnar på ungefär samma låga polemiska nivå.

Men det finns ändå seriösa bloggare och skribenter som har ett mer nyanserat, komplext och konstruktivt förhållningssätt till detta: Fria tider (delvis), Motpol (delvis), Neo (delvis), Robsten (delvis), Swedish Dissident (delvis), och enskilda offentliga akademiker som Jan Tullberg, Tino Sanandaji, Assar Lindbeck och Niklas Bernsand (han tar iofs inte ställning mot invandringen som sådan men sättet han beskriver och analyserar debatten medför ändå till en intellektuell klarhet som är konstruktiv). Lyft fram det i stället för att bara klaga på det som är undermåligt och oseriöst.

Anonym sa...

Både Nisse och Robsten har ju en
poäng, men sammantaget så handlar
det ju om medias fördumning av
sina läsare, samt deras oförmåga
att utföra granskande journalis-
tik. Att sådana som Fadakar får
möjlighet att publicera sig i AB,
tja, det är bara en av många tor-
peder i det sjunkande skeppet AB.

Nils sa...

Jag köper inte Nisses resonemang alls.

"Avsändarens resursbrist och resultatkrav, kombinerat med mottagarens begränsade uppmärksamhetsresurser förklarar varför medierna gör som de gör".

Resursbrist är ingen naturlag som bestämmer agendan. Vilka åsikter som helst kan naturligtvis framföras trots resursbrist. Det är vänsterhegemonin inom medierna som bestämmer agendan.

Det "växelverkande maskineri som ökar fördumningen på båda sidor" förutsätter att man enbart tar del av ena sidan. De alternativa medierna bidrar till att öka kunskaperna eftersom de länkar till artiklar som tar upp det som gammelmedia vinklar efter sin agenda eller tiger om.

Mats sa...

Undrar vad Nisse tycker om Åkessons senaste utspel?
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/partiledarintervju-jimmie-akesson_8734008.svd

Du har ju pratat om problemet med att inget parti vill samarbeta med SD.

Robsten sa...

Men felvinklat av AB. (De som aldrig brukar vinkla något?) Louise Erixon har svarat på detta FB.

”Fantastiska Aftonbladet, igen. Jimmie tar upp de andra partiernas ovilja att prata invandring med oss och säger: Om ni har problem med att prata om invandringspolitiken, så kan vi prata om något annat, helt förutsättningslöst. Om vi får en besvärlig parlamentarisk situation efter valet, så har vi ett gemensamt ansvar att lösa den.

Aftonbladet ”återberättar” vad Jimmie sagt: Åkesson släpper frågan om invandring.

Mats sa...

Det är naturligtvis ett önskescenario för olika personer med helt olika åsikter. SvP vill säkert ha klara indikationer på att SD kompromissar om invandringen och dom står själva med en rak linje i frågan.

En kommande stor diskussion kommer att bli om "vi ska hjälpa dom på plats" eller "ta vårt ansvar och främja att andra länder tar sitt ansvar". Att dom skulle bidra något själva med att underlätta situationen i MENA-länderna finns väl inte på kartan ens? På wikipedia så står det numera att islam är främsta skälet till lidandet i Syrien. Detta är ungefär lika svårt att diskutera som frågan om varför mamman i vissa familjer måste ringa och sjukskriva pappan varenda måndag.

Mats sa...

Var misshandeln av en socialdemokrat i hemmet en bluff?
http://www.expressen.se/kronikorer/leif-gw-persson/persson-en-av-sex-politiker-utsatts-for-hot/

Mats sa...

"Ekonomen" och nyliberalen Philippe Legraine skriver idag på DN om att invandring behövs för en sund ekonomi. Artikeln riktar sig mest till redan frälsta antiauktoritära så han bryr sig inte om att redovisa några siffror utan kör helt med känslosamma "argument" med poetiska övertoner.

Egentligen struntar Legraine i invandringen, för honom är det ett medel att göra välfärdssamhället omöjligt bara.

Mats sa...

Faktum är att DN idag är knökfull med känslobaserade beättelse om invandring. Någon Elisabeth Hjort jämför med exodus när judarna flydde slaveriet i Egypten (till sitt eget land, men det hoppar vi över).

Jag skulle kunna bidra med en story i liknande stil:
Vad skulle du säga till en ensamstående gravt alkoholiserad kvinna som förlorat sina två barn till socialen och som nu står utanför krogen? För dörrvakten är svaret redan givet från början när han möter hennes andedräkt, här är det regler som gäller och människan finns inte. Hur kan hon vara ett hot för de lyckligt lottade som redan sitter därinne? Bara för att hon är lite avvikande, lite mer högljudd och skränig, så skräms de därinne och litar på att vakten gör sitt jobb. Tolerans existerar inte i denna exkluderande värld som vill stänga ute vissa oönskade. I ett öppet europa styrt av medmänsklighet och tolerans skulle det vara naturligt att ge henne förtur i systembolagskön och bidra med några kronor tills hon kommer på fötter (bokstavligt förståss). I europas fästning existerar dock inte detta...osv.

Mats sa...

Jimmie Åkesson bjuds inte in på nobelfesten i år heller.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/akesson-far-inte-ga-pa-nobelfesten_8737704.svd

Nobelstiftelsen har tolkat Nobels testamente som att den som värnar om svenskar strider mot Nobels anda. Övriga partiledare är bjudna.

Mats sa...

Nobelstiftelsens petning av Jimmie Åkesson från festen handlar ytterst om att dom som har pengar och makt kan peta till partiledare med fel åsikter och räcka långt finger åt demokrati och yttrandefrihet. Jag blir direkt äcklad av hur acceptabelt ett sånt beteende är bland självutnämnda och självgoda antirasister.

Med tanke på andra som bjudits in så blir det direkt löjligt att snacka om värderingar. Faktum är att senaste åren har det känts som ett skämt mer än någonsin när antirasisterna blåser upp egot med en massa löjliga floskler.

Nobelstiftelsen hänvisar till att Nobel skrivit att priset ska delas ut oavsett nationalitet. Enda sättet det skär sig mot SD är att SD inte vill att statskassan ska vara ett internationellt socialkontor, är det det man syftar på?

Vidare så är det löjligt uppenbart att flera forskningsanslag skulle kunna komma i fara om Åkesson bjöds in. Det påverkar inte nobelstiftelsen direkt men berör personer med anknytning till festen. Så jag förstår nobelstiftelsen på det sättet, jag har nämligen själv en gång i tiden fått en massa skit över mig när jag råkade bjuda en person som var mobbad.

Robsten sa...

Ingen normalintelligent väljare tror på deras förklaringar, inte en sekund. Och jag är ju säker på att SD vinner på detta. Svenska folket gillar inte detta, och det gäller långt utanför SD:s led. I själva verket är detta gratis extra draghjälp åt SD, bara tacka och ta emot. Jimmie har ju dessutom sagt själv att han inte är överdrivet intresserad av inställningen. Alltså ingen skada skedd och bara vinst hur man än ser det.

Mats sa...

@Robsten: "Alltså ingen skada skedd och bara vinst hur man än ser det. "

Jo, men fortfarande så återstår att "antirasister" ser detta som något helt normalt. Som hur dom ser tårtningen, det gör ju inte ont så det är bara en kul grej. Näthat gör ju ännu mindre ont så det är väl också ok.

Mats sa...

Kanske något annat land borde ta över tillställningen som inte utnyttjar den som en barnslig protest mot SD?

Mats sa...

SD näst störst inom LO.

Sissi sa...

En intressant serie som går på TV (i repris) nu är (den finska serien) "Finland är svenskt. I lördags sändes del 7 (Välfärdssamhället)... som kan ses på SVT Play:

http://www.svtplay.se/finland-ar-svenskt

Ungefär vid 13 minuter så börjar de tala om att Svenskarna ser Sverige som en moralisk stormakt och att det är naivt, vilket beror på att man sluppti svåra erfarenheter (krigen).

Intressanta analyser!

Robsten sa...

Men inte speciellt nya analyser Sissi..